سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

اخبار سیاسی روز

روسیه آماده فروش ۱۵ هواپیمای توپولوف به ایران

مسکو و تهران در حال گفتگو درباره فروش ۱۵ هواپیمای روسی توپولوف Tu-۲۰۴SM به ایران هستند.
به گزارش تسنیم، وزارت صنعت وتجارت روسیه می‌گوید این کشور در حال مذاکره با شرکت کیش ایرلاین ایران درباره فروش 15 هواپیمای مسافربری توپولوف Tu-204SM است.وزارت صنعیت و تجارت روسیه در این بیانیه که پس از دیدار دنیس مانتوروف، وزیر صنعت وتجارت، و رضا نعمت‌زاده، وزیر صنایع و اقتصاد ایران، اعلام کرد: "طرف روسی آماده ارائه هواپیماهای Tu-204SM به همکاران ایرانی است. هم‌اکنون مذاکرات با شرکت هواپیمایی کیش ایران برای ارائه 10 الی 15 فروند از این نوع هواپیما ادامه دارد."این دو وزیر یک روز پس از آغاز گفتگوهای سه روزه تجاری و صنعتی بین ایران و روسیه با یکدیگر دیدار کردند.
مانتوروف ریاست‌ هیأت روسی را در این رویداد که طی آن شرکت‌های روسی قابلیت‌های صادراتی و سرمایه‌گذاری خود را نشان می دهند، بر عهده دارد.
این گفتگوها شامل چندنی وزیر ایرانی شامل وزیر دفاع، وزیر ارتباطات و همچنین وزیر کشاورزی است.منبع: تسنیم

پوشش راداری اس ۴۰۰ روسیه در سوریه چقدر است؟ (+نقشه)

هدف قرار دادن سوخوی ۲۴ روسیه در شمال سوریه توسط ترکیه، پای یکی از پیشرفته ترین سامانه های ضد هوایی و موشکی را به خاورمیانه باز کرد.
به گزارش عصر دیپلماسی، سامانه ی اس ۴۰۰ در نوع خود راداری استراتژیک برای روسیه محسوب می شود که با استقرار آن در شمال سوریه، پروازهای منطقه ی وسیعی از خاورمیانه تحت رصد نیروهای نظامی و امنیتی روسیه قرار خواهد گرفت.
تصویر زیر نشان دهنده ی پایگاه های هوایی است که در برد راداری این سامانه قرار می گیرند.

پوشش راداری اس ۴۰۰ روسیه در سوریه چقدر است؟ (+نقشه)

ادعای روزنامه آمریکایی: حمله مهاجمان احتمالا ایرانی به سد نیویورک

مهاجمان به شبکه های مدیریتی سد ایالت نیویورک همان افرادی هستند که به 3 شرکت مالی در آمریکا نیز حمله کرده بودند.یک روزنامه آمریکایی مدعی شد مهاجمان احتمالا ایرانی در حمله سایبری در سال 2013، به مرکز مدیریت یک سد در نزدیکی شهر نیویورک نفوذ کردند.
به گزارش
عصرایران، به نوشته روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال، این حمله سایبری، آسیبی برجای نگذاشت اما نشان داد مهاجمان می توانستند با نفوذ در مرکز مدیریت سد، نیویورک را غرق کنند.
این سد تنها 20 مایل (32 کیلومتر) با نیویورک فاصله دارد. این گزارش درباره حمله سایبری به نقل از یک مقام سابق آمریکا منتشر شده است.
ادعای روزنامه آمریکایی: حمله مهاجمان احتمالا ایرانی به سد نیویورک
مقامات آمریکایی می گویند ایران در زمینه جنگ الکترونیک از امکانات بزرگی برخوردار است.مهاجمان به شبکه های مدیریتی سد ایالت نیویورک همان افرادی هستند که به 3 شرکت مالی در آمریکا نیز حمله کرده بودند. "پل روزینبرگ" حاکم منطقه "رای بروک" که این سد در آن قرار دارد در این باره گفت: این حمله نشان می دهد آنها از همه چیز اطلاع دارند. آیا این تمرینی قبل از نمایش بزرگ است؟ این موضوع من را درباره ایمنی زیرساخت های آمریکا نگران می کند.
بازرسان معتقدند مهاجمان سایبری به مرکز مدیریت سد تلاش کردند بدانند تا چه جایی می توانند نفوذ کنند.
   

وال‌استریت‌ژورنال: آمریکایی‌ها با برجام به دنبال تغییرات سیاسی در ایران هستند

نشریه وال‌استریت‌ژورنال با اشاره به بی‌میلی واشنگتن برای واکنش در مقابل اقدامات ایران تأکید کرد که اگر بی‌توجهی تهران به تحریم‌های سازمان ملل نادیده گرفته شود، چندان طول نخواهد کشید که این کشور با توافق هسته‌ای نیز رفتار مشابهی داشته باشد.
 به گزارش مشرق، نشریه وال‌استریت‌ژورنال در گزارشی نوشت دولت اوباما تأکید کرده است که توافق هسته‌ای با ایران یک هدف کاملا خاص داشته و قصد ندارد به نگرانی‌های دیگری همچون «حمایت ایران از تروریسم» یا فعالیت‌های منطقه‌ای آن رسیدگی کند. اما در شرایطی که ایالات متحده و متحدان آن به یک توافق خاص و محدود دست یافته‌اند، ایران یک مابه‌ازای بسیار جامع‌تر و کلان‌تری را دریافت کرده است.

وال‌استریت‌ژورنال: اقدامات ایران این موضوع را کاملا آشکار کرده است که این کشور همانگونه که انتظار می‌رود به تمامی بندهای توافق عمل می‌کند. همانگونه که سناتور باب کورکر گفته است، از زمانی که توافق در ماه جولای امضا شد، ایران، جیسون رضائیان، خبرنگار واشنگتن‌پست را - که بیش از یکسال در بازداشت بوده است - محکوم کرده و یک آمریکایی ایرانی‌تبار دیگر را نیز محبوس کرده است. این کشور با صادرات سلاح به یمن و سوریه؛ با اعزام ژنرال قاسم سلیمانی، فرمانده نیروهای ویژه قدس و دیگر مقامات تحت تحریم ایران به روسیه، عراق و دیگر مناطق؛ و با ادامه شلیک دو موشک بالستیک، از تمکین به تحریم‌های سازمان ملل خودداری کرده است. هکرهای ایرانی نیز طبق گزارش‌ها در حملات سایبری به وزارت خارجه آمریکا دست داشته‌اند. تهران همچنین از همکاری کامل با تحقیقات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره تحقیقات این کشور در زمینه سلاح‌های هسته‌ای خودداری کرده است.

این نشریه در ادامه نوشت که ایالات متحده و شرکای مذاکراتی آن در مقابل اقدامات ایران چگونه پاسخ داده‌اند؟ صرفا محکوم کردن.

این نوع واکنش به علت در اختیار نداشت ابزارهای لازم نیست. مقامات دولت اوباما در دفاع از توافق هسته‌ای، در خصوص گزینه‌های چندجانبه و یکجانبه باقی‌مانده برای خود به منظور واکنش به اینگونه از وضعیت‌ها سخن‌سرایی‌ها کرده‌اند. علیرغم این سخنان و اطمینان دادن‌ها که به منظور قبولاندن توافق به کنگره بیان شده است، دولت تاکنون اقدامی را انجام نداده است.

خاموش بودن دولت ایالات متحده احتمالا به خاطر ترس از این موضوع است که در پیش گرفتن یک موضع مستحکم در مقابل اقدامات تحریک‌آمیز ایران می‌تواند توافق هسته‌ای را که هنوز اجرایی نشده است، از مسیر خود خارج کند. رهبر ایران تأکید کرده است که اگر تحریم‌های جدید وضع شوند، ایران از توافق کنار خواهد کشید، چه اینکه تحریم‌ها به فعالیت‌های هسته‌ای مرتبط باشند و یا به تروریسم و حقوق بشر.

ایالات متحده و متحدان آن ممکن است از این هراس داشته باشند که هر اقدام تنبیهی یا تأخیر در کاهش تحریم‌ها ممکن است به چشم‌انداز متحدان حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در انتخابات پارلمانی آسیب بزند و به نفع تندروها تمام شود. اگر این طور باشد، به معنای این است که زمان‌بندی اجرای توافق هسته‌ای در وهله اول انگیزه‌ای سیاسی دارد و تن دادن ایالات متحده به توافق، برخلاف تصریحات اخیر جان کری وزیر خارجه آمریکا، دستکم تا حدی به خاطر امید داشتن به ایجاد تغییراتی همسو در سیاست داخلی ایران است.

اما عدم انجام اقدامی در برابر سوءرفتار ایران بر این دلالت دارد که ایران به دنبال دست یافتن به کاهش تحریم‌های وسیع‌تری در مقابل محدودیت‌های موقت هسته‌ای است. این یک قیمت گزاف است - و چندان احتمال ندارد که به اهداف خود برسد. ایران، احمق خواهد بود اگر بخواهد از این توافق کناره‌گیری کند، توافقی که مزایای عمده مالی را در اختیار آن گذاشته و طی 10 تا 15 سال آن را در موقعیتی مناسب برای توسعه سلاح‌های هسته‌ای رها می‌کند. تضعیف اعتبار و حیثیت تهدید ما (آمریکا) برای اعمال تنبیهاتی در مقابل چنین اقداماتی، تنها ایرانی‌ها را تشویق می‌کند تا (عبور از) محدودیت‌ها و خطوط قرمز این توافق را بیش از پیش امتحان کنند.

این بزرگ‌منشی غربی‌ها نمی‌تواند بر انتخابات ماه فوریه ایران - که از حالت دموکراتیک آن خیلی فاصله دارد - چندان تأثیری داشته باشد؛ اگر چیزی در میان باشد، این فشار اقتصادی بود که منجر به پیروزی روحانی در سال 2013 شد. حتی اگر متحدان وی پیروز شوند، هنوز مشخص نیست که آیا روحانی به طور معناداری از تندروها در زمینه پایبندی (در زمینه دستیابی) به یک قابلیت تسلیحات هسته‌ای یا سیاست‌های منطقه‌ای که منافع ایالات متحده را تضعیف کند دوری گزیند.

حفظ توان بازدارندگی همچنین یکپارچگی تحریم‌های سازمان ملل نیازمند ارائه پاسخی معنادار به اقدامات تحریک‌آمیز ایران با استفاده از تمامی ابزارهای در دسترس واشنگتن است. این امر نیازمند متوقف کردن گفتگوها با ایران نیست، بلکه به معنای حفط چماق و هویج با یکدیگر، و عدم اهمال در تعهدات ایالات متحده براساس توافق هسته‌ای - تا زمانی که اجرا می‌شود - است.

وال استریت ژورنال در پایان نوشت: به همان میزان که منتقدان باراک اوباما به دنبال دیدن پاسخی مستحکم‌تر در مقابل اقدامات ایران هستند، حامیات توافق هسته‌ای نیز باید به میزان بیشتری مشتاق چنین چیزی باشند. اگر بی‌توجهی ایران به این مصوبات بین‌المللی - که براساس فصل هفتم منشور سازمان ملل تصویب شده و شامل سخت‌ترین نوع اقدامی است که شورای امنیت می‌تواند اتخاذ کند - نادیده گرفته شود، چندان طول نخواهد کشید که تهران با توافق هسته‌ای نیز رفتار مشابهی داشته باشد.
منبع: تسنیم

داعش 13هزار کیلومتر مربع از اراضی خود را از دست داده است

هفته نامه دفاعی "آی اچ اس جین" اعلام کرد: گروه تروریستی داعش از ماه ژانویه تاکنون بیش از ۱۳ هزار کیلومتر مربع از سرزمین‌های اشغالی خود را از دست داده است.

به گزارش مشرق، هفته نامه آی اچ اس جین در تازه ترین شماره خود نوشت: گروه تروریستی داعش بیش از 13 هزار کیلومتر مربع از اراضی تحت کنترل خود را از دست داده که این رقم معادل 14 درصد کل سرزمین‌های اشغالی این گروه به شمار می رود.این گزارش افزود: گروه تروریستی داعش بخش های زیادی از مناطق واقع در مرز سوریه و ترکیه از جمله تل ابیض را از دست داده است که یکی از مهمترین مراکز دسترسی این گروه تروریستی به مرکز استان رقه بوده است.در عراق نیز داعش تاکنون کنترل شهر تکریت، مجتمع پالایشگاهی بیجی، و بخش‌های زیادی از بزرگراه رقه به موصل را از دست داده است. این مساله روند انتقال و جابجایی تجهیزات و تروریست‌ها بین این دو شهر را مختل کرده است.پیشروی داعش به سوی شهر رمادی در ماه می به قیمت از دست دادن شمال سوریه به کردها تمام شده است. کردهای سوریه بزرگترین پیروز درگیری های سال 2015 میلادی بوده‌اند و سرزمین‌های تحت کنترل خود را به بیش از 16 هزار کیلومتر مربع افزایش داده‌اند. کردها هم اکنون تقریبا کنترل همه مناطق کردنشین سوریه را در اختیار دارند.منبع: تسنیم

دلایل و پیامدهای نزدیکی رژیم صهیونیستی و ترکیه

روابط ترکیه و رژیم صهیونیستی در حال تغییر و رسیدن به سطح راهبردی است. تحولی که دو سرمنشأ می‌توان برای آن پیدا نمود.

به گزارش مشرق، پس از حمله رژیم صهیونیستی به کشتی مرمره در آب‌های آزاد مدیترانه در ماه می سال 2010 و کشته شدن 9 ترکیه‌ای، سطح روابط دیپلماسی میان رژیم صهیونیستی و ترکیه کاهش پیدا کرد. از سال 2010 همواره ترکیه سه شرط عذرخواهی، پرداخت غرامت به قربانیان و پایان محاصره غزه از سوی رژیم صهیونیستی را برای بازگشت روابط به گذشته مطرح می‌کرد. در سال 93 پیش از آغاز جنگ 51 روزه، نتانیاهو تلویحاً از ترکیه عذرخواهی نمود. هم‌چنین رسانه‌های ترکیه‌ای از آغاز گفتگوها با رژیم صهیونیستی خبر دادند اما با آغاز حمله به غزه روابط بدون تغییر باقی ماند. البته باید این نکته توجه شود که حتی طی این دوران روابط اقتصادی و تجاری نه‌تنها کاهش پیدا نکرد بلکه افزایش هم داشته است.[1]

باری دیگر رسانه‌ها و شخصیت‌های ترک و صهیونیست از توافق و نزدیکی این دو بازیگر منطقه‌ای سخن میگویند. اولین اظهارنظر در خصوص بهبود روابط از سوی اردوغان مطرح شد. رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه در گفتگو با خبرنگاران از احتمال عادی‌سازی روابط ترکیه و رژیم صهیونیستی خبر داد و گفت: عادی‌سازی روابط ترکیه و اسرائیل برای منطقه مفید خواهد بود. هم‌چنین روزنامه ملیت چاپ ترکیه نیز نوشت که مقامات وزارت امور خارجه ترکیه اخبار منتشرشده درباره دیدار معاون وزیر امور خارجه ترکیه با نماینده نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی را تأیید کردند.[2] رسانه‌های رژیم صهیونیستی هم با اعلام برگزاری یک نشست محرمانه بین رئیس موساد و معاون وزیر خارجه ترکیه در سوئیس از تفاهم اولیه دو طرف خبر دادند. رسانه‌ها از این تفاهم به‌عنوان تحولی تاریخی در روابط آنکارا و تل‌آویو نام بردند.[3] ما در این نوشتار به بررسی پیامدها و چرایی نزدیکی ترکیه و رژیم صهیونیستی در این برهه از زمان خواهیم پرداخت.

1. تکمیل ائتلاف راهبردی و خصمانه علیه جمهوری اسلامی و گروه‌های مقاومت

طی ماه‌های اخیر ما شاهد تغییر موازنه‌ی منطقه‌ای در سوریه به‌واسطه‌ی تشکیل ائتلاف چهارگانه متشکل از ایران، روسیه، عراق و سوریه هستیم. ترکیه و عربستان سعودی را می‌توان اصلی‌ترین بازیگرانی دانست که از این تغییر موازنه‌ی منطقه‌ای احساس رضایت نداشتند. با افزایش تنش‌های میان ترکیه و روس‌ها پس از ساقط شدن سوخو 24 روسیه در شمال سوریه و تهدیدهای پوتین در حوزه انرژی و اقتصاد علیه ترکیه، اردوغان بیش‌ازپیش به تصمیم برای پیوستن به ائتلاف ضد محور مقاومت و جمهوری اسلامی ایران مصمم شد. هم‌چنین نزدیکی راهبردی عربستان با رژیم صهیونیستی طی ماه‌های گذشته اردوغان را دچار ترس نموده است؛ زیرا این نزدیکی و تقویت جبهه عربی- عبری می‌تواند توازن منطقه‌ای را به ضرر ترکیه تشدید نماید. به نظر می‌رسد ترکیه سعی دارد با رساندن روابط خود با رژیم صهیونیستی به سطح راهبردی، ضمن سهیم کردن خود در ائتلاف عربی- عبری، نقش منطقه‌ای خود را بر ضد محور چهارگانه جمهوری اسلامی در کنار روسیه، عراق و سوریه تقویت نماید.

به‌طور خلاصه می‌توان تحولی تاریخی میان روابط ترکیه و رژیم صهیونیستی و رسیدن ارتباط به سطح راهبردی شاهد بود. تحولی که دو سرمنشأ می‌توان برای آن پیدا نمود. یک سرمنشأ، رژیم صهیونیستی است که به دنبال آن است با بهره‌برداری از شرایط جنگ نیابتی در منطقه، جبهه رقیبان و مخالفان جمهوری اسلامی را به یک ائتلاف هماهنگ راهبردی ِخصمانه و عملیاتی تبدیل کند. این ائتلاف با پیوستن ترکیه در کنار هم‌پیمانی سعودی‌ها و رژیم صهیونیستی تکمیل خواهد شد. سرمنشأ دوم این تحول ترس ترکیه از تغییر معادلات منطقه‌ای و نزدیکی اعراب به رژیم صهیونیستی در کنار قدرت گرفتن محور مقاومت و جمهوری اسلامی است. رسیدن روابط ترکیه با رژیم صهیونیستی به سطح راهبردی، جبهه‌بندی منطقه‌ای علیه محور مقاومت و ایران را تشدید خواهد کرد.

این اتفاق بزرگ‌ترین دستاورد رژیم صهیونیستی از تحولات منطقه‌ای خواهد بود. رژیم صهیونیستی با بهره‌گیری از معرفی ایران به‌عنوان یک تهدید منطقه‌ای، به دنبال یک ائتلاف فراگیر عربی-ترکی- عبری در مقابل محور مقاومت است. رژیم صهیونیستی در صورت موفقیت در این امر، ضمن به حاشیه راندن مسئله فلسطین، اصلی‌ترین دشمن خود یعنی ایران اسلامی را در منطقه دچار انزوا و درگیر در جنگ‌های نیابتی خواهد نمود.

سخنان اسحاق هرتزوگ رئیس حزب اتحاد صهیونیست نشان می‌دهد که این روابط تا چه میزان برای رژیم صهیونیستی دارای اهمیت راهبردی است. به نوشته روزنامه صهیونیستی «جروزالم پست»، هرتزوگ معتقد است اقدام برای عادی‌سازی روابط دیپلماتیک بین آنکارا و تل‌آویو اقدامی دیرهنگام بوده است، اگر دو سال پیش به چنین توافقی رخ می‌داد، بیشتر از اکنون رژیم صهیونیستی از آن بهره‌مند می‌شد و درهرصورت، روابط بین تل‌آویو و آنکارا باید در همه زمینه‌ها تقویت شود.[4] هم‌چنین جان کری نیز در گفتگویی با هافینگتون پست می‌گوید به باور او ایجاد یک نظم امنیت جدید منطقه‌ای برای مهار ایران آغازشده است و با ایجاد معماری امنیتی جدیدی برای منطقه، اسرائیل و کشورهای عربی عملاً هدف مشترکی دارند و آن اینکه نوعی مانع در مقابل اقدامات ایران داشته باشند.[5] به نظر می‌رسد این طرح جدید معماری امنیتی ضد ایرانی، با پیوستن ترکیه به آن تکمیل خواهد شد.

2. ترکیه مسیری برای آتش بلندمدت در غزه

بسیاری از تحلیل گران معتقدند، ترکیه به دنبال بازیابی نقش میانجی‌گری خود میان گروه‌های فلسطینی و رژیم صهیونیستی است. ترکیه برای افزایش نقش بازیگری خود در منطقه و فلسطین، بارها سعی کرده است نقش میانجی را در بحران‌ها بازی نماید. همان‌گونه که گفته شد، یکی از شرایط آنکارا برای بازگشت روابط خود با رژیم صهیونیستی پس از اتفاق کشتی مرمره، پایان محاصره‌ی غزه است. با افزایش سطح روابط میان رژیم صهیونیستی و ترکیه این احتمال می‌رود که ترکیه به حماس تأکید نماید آتش‌بس بلندمدت را در مقابل رفع محاصره‌ی غزه بپذیرد. طبق گزارش کانال 10 تلویزیون اسرائیل، نشستی محرمانه بین رئیس سازمان (جاسوسی) موساد و وزیر خارجه ترکیه در سوئیس برگزار شده که نتیجه این نشست دستیابی به برخی تفاهم‌های اولیه بوده است. آنکارا موافقت کرده است فعالیت‌های حماس در خاک ترکیه محدود و همچنین صالح العاروی از اعضای این جنبش از ورود به خاک ترکیه منع شود.[6]

این گمانه‌زنی‌ها واکنش رهبران حماس را به دنبال داشته است به‌طوری‌که محمود الزهار از اعضای ارشد حماس به برخی اخبار رسانه‌ای درباره تقویت روابط آنکارا-تل‌آویو و تعهد ترکیه به محدود کردن فعالیت حماس در کشورش واکنش نشان داد و ضمن اشاره به اینکه هیچ‌گاه روابط ترکیه و رژیم صهیونیستی قطع نشده است اعلام نمود: هنوز مسئله کاملاً مشخص نیست تا زمانی که موضع رسمی ترکیه در این خصوص اعلام شود، آنچه تاکنون اعلام شده از منابع غیر معتبر بوده و نمی‌توان به آن استناد کرد.[7] یکی دیگر از واکنش‌های حماس به این‌گونه اخبار که نشان‌دهنده اهمیت موضوع است، سفر خالد مشعل به ترکیه است. پس‌ازاین سفر یک مقام حماس از هیئت همراه مشعل تأکید کرد: مهم‌ترین هدف این سفر اعلام این موضع است که جنبش حماس مخالف هرگونه تقویت روابط با اشغالگران صهیونیست است و ملت فلسطین در غزه حاضر است گرسنگی و محاصره را بیشتر از این تحمل کند، اما توافقی به زیان آرمان فلسطین صورت نگیرد. این رهبر حماس تأکید کرد که ترکیه هیچ‌گونه محدودیتی برای سفر رهبران حماس ازجمله صالح العاروری عضو دفتر سیاسی این جنبش وضع نکرده است. [8]

رژیم صهیونیستی به‌خوبی می‌داند یکی از راه‌های فشار بر حماس برای تغییر روش این گروه از مقاومت به آتش‌بس بلندمدت در غزه، اردوغان و ترکیه اخوانی است. با توجه به تحلیل‌های بالا می‌توان این گمانه‌زنی را داشت که ترکیه به‌منظور رساندن روابط خود با رژیم صهیونیستی به سطح راهبردی، بر حماس فشار وارد نماید تا برخی شروط صهیونیست‌ها را بپذیرد. آنکارا درصورتی‌که موفق به سرانجام رساندن صلح میان حماس و رژیم صهیونیستی شود، همواره به‌عنوان بازیگر واسطه‌ی صلح و گفتگو در فلسطین شناخته خواهد شد و می‌تواند فرصتی بزرگ برای امتیاز گیری از رژیم صهیونیستی و قدرت‌های جهانی کسب نماید.

3. نزدیکی رژیم صهیونیستی به یونان و قبرس

در سال 1974 با ورود ارتش ترکیه به بخش شمالی قبرس (ترک‌نشین) عملاً کشور قبرس به دو بخش ترک‌نشین (شمالی) و یونانی نشین (جنوبی) تقسیم شد. قبرس جنوبی و یونانی نشین توسط سازمان ملل متحد به رسمیت شناخته می‌شود و عضو اتحادیه اروپاست ولی بخش شمالی جزیره قبرس فقط توسط کشور ترکیه به‌عنوان یک کشور مستقل به رسمیت شناخته می‌شود.[9] قبرس با ترکیه همواره به دلیل اختلافات مرزی، میدان‌های گازی و حمایت ترکیه از قبرس شمالی روابط سردی تجربه کرده است. از سال 1974 تاکنون تمام تلاش‌های سازمان ملل متحد و دیگر جوامع بین‌المللی برای حل مسئله قبرس و وحدت مجدد دو بخش این کشور که یکی از دلایل اصلی اختلافات آتن و آنکارا است، نتیجه‌ای در برنداشت و آتن، آنکارا را به کارشکنی در حل این مسئله متهم می‌کند.

طی دو سال گذشته با نزدیکی رژیم صهیونیستی به قبرس و یونان و افزایش همکاری‌ها حول میدان‌های گازی میان این سه بازیگر در دریای مدیترانه، ترکیه احساس خطر نموده است. ترکیه به دنبال آن است با افزایش سطح روابط خود با رژیم صهیونیستی مانع افزایش قدرت قبرس و یونان شود. با پیدایش میدان‌های گازی جدید در آب‌های مدیترانه، رژیم صهیونیستی به دنبال طرحی بلندمدت به‌منظور صادرات گاز به اروپا و هم‌چنین به دست گرفتن مدیریت میدان‌های گازی دریای مدیترانه است. نتانیاهو در سال 2015 با سفری به قبرس، توجه ترکیه را جلب نمود. به گزارش رادیو رژیم صهیونیستی، مهم‌ترین هدف سفر نتانیاهو به این کشور بررسی امکان همکاری با قبرس در زمینه بهره‌برداری از حوزه‌های گازی در آب‌های دریای مدیترانه بود. رژیم صهیونیستی اخیراً به بهره‌برداری از حوزه‌های گازی کشف‌شده پرداخته و امکان همکاری با قبرس را نیز در حوزه گازی بررسی کرده است. هم‌چنین همکاری در سایر امور تجاری نیز بین رژیم صهیونیستی و قبرس در این سفر مطرح شده است. بر اساس توافقات صورت گرفته بین رژیم صهیونیستی و قبرس قرار است رژیم صهیونیستی گاز خود را به‌وسیله خط لوله از طریق قبرس به یونان و سپس به اروپا صادر کند.[10]

از دیگر موضوعاتی که ترکیه را مجاب به نزدیکی به رژیم صهیونیستی نموده است، اختلافات آنکارا با یونان حول موضوع قبرس و جزیره‌های ادعایی ترکیه است. روابط نظامی بین رژیم صهیونیستی و یونان نیز دقیقاً بعد از تیرگی روابط تل‌آویو و آنکارا در سال 2010 تقویت شد و دو طرف طی چند سال گذشته چند رزمایش مشترک نظامی نیز برگزار کرده‌اند. حتی دو طرف در ماه جولای پس از سفر وزیر دفاع یونان به تل‌آویو و دیدار با موشه یعلون وزیر دفاع رژیم صهیونیستی موافقت‌نامه همکاری نظامی و آموزش نیرو امضا کردند که به گفته وزیر دفاع اسرائیل تل‌آویو تاکنون فقط با آمریکا چنین توافقی را امضا کرده است.[11] هم‌چنین دفتر نتانیاهو خبر داده است با آغاز سال 2016، نتانیاهو و سیپراس نخست‌وزیر یونان با رئیس‌جمهوری قبرس دیدار سه‌جانبه در قبرس خواهند داشت.[12]

با مروری بر روابط یونان، قبرس و رژیم صهیونیستی می‌توان به‌روشنی تلاش تل‌آویو برای تسلط بر دریای مدیترانه و میدان‌های گازی آن حول مثلـث قبرس، یونان و سرزمین‌های اشغالی را مشاهده نمود. این تلاش از سوی رژیم صهیونیستی، آنکارا را بسیار نگران نموده است. آنکارا سعی دارد با رساندن روابط خود با رژیم صهیونیستی به سطح راهبردی مانع تشکیل ائتلافی سه‌گانه میان قبرس، یونان و رژیم صهیونیستی شود.

جمع‌بندی:

می‌توان تکمیل ائتلاف راهبردی و خصمانه علیه جمهوری اسلامی و محور مقاومت از سوی رژیم صهیونیستی را مهم‌ترین پیامد افزایش روابط آنکارا و تل‌آویو تا سطح راهبردی دانست. تلاش آنکارا برای مانع‌شدن تقویت روابط رژیم صهیونیستی با یونان و قبرس، از دست ندادن فرصت ژئوپلیتیکی صدور گاز به اروپا و هم‌چنین تعدیل قدرت کشورهایی چون عربستان پس از نزدیکی با رژیم صهیونیستی از دیگر دلایل نزدیکی ترکیه به تل‌آویو است. افزایش فشارها بر حماس و گروه‌های مقاومت غزه برای پذیرش صلح بلندمدت در مقابل رفع محاصره غزه براثر نزدیکی روابط ترکیه به رژیم صهیونیستی، فرصتی جدید برای ترمیم روابط گروه‌های مقاومت بالأخص حماس با جمهوری اسلامی و حزب‌الله فراهم می‌نمایند.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد