سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

یک گزارش از ناهنجاریهای شهری

شهری با تالاب فاضلاب و تپه های زباله/ زنگ خطر بیماری های واگیردار در کوت عبدا...

اهواز- ایرنا- فرماندار کارون مهمترین مشکل شهر کوت عبدا... را نبود سامانه فاضلاب می داند و تاکید می کند: تا زمانی که فاضلاب های روباز برچیده نشود و زیرساخت بهداشتی این شهر فراهم نشود هیچ کار عمرانی و زیباسازی نمی توان در آن انجام داد.

تب 'التور' در خوزستان فروکش کرده است؛ وضعیت بهداشتی برخی شهرها و روستاها اما همچنان نگران کننده است.

'التور' در پیک تابستانه امسال از سوی مسوولان دانشگاه علوم پزشکی اهواز به شدت انکار و تکذیب شد، البته ستاد مقابله با التور در دو ماه گذشته در برخی شهرستان های استان فعال شده است. برخی کارشناسان و مردم نیز هشدار و ترس از شیوع وبا را هنوز زمزمه می کنند و در شبکه های اجتماعی دست به دست می گردانند.

کارشناسان، بهداشت آب و فاضلاب را در شیوع التور نقش آفرین می دانند؛ مساله ای که با گذشت سال ها هنوز در شهرهای خوزستان و حتی کلان شهر اهواز هم حل نشده باقی مانده است، چه رسد به شهرهای کوچکتر و روستاها.

'کوت عبدا...' امسال یکی از کانون های التور بوده که به گفته فرماندار اکنون مهار شده و خطری از این بابت احساس نمی شود، هر چند که فاضلاب این شهر هنوز بی سروسامان است.

منطقه کوت عبدا... تا سه سال پیش جزو اهواز محسوب می شد،و با وجود محرومیت از زیرساخت های شهری در سفر یک روزه رییس جمهوری دولت دهم و تشکیل شهرستان کارون، با 9 روستای اطرافش به شهر کوت عبدا... و مرکز شهرستان کارون تبدیل شد.

تاکنون بارها از مناطق مختلف این شهر محروم گزارش تهیه شده اما این بار وضعیت بهداشت است که صدای ساکنان 'کوی درویشیه' را درآورده است. یکی از نقاط بحرانی از نظر فاضلاب که همیشه زنگ خطر ابتلا به انواع بیماری ها را به صدا درآورده است.

گزارش میدانی خبرنگار ایرنا حاکیست: جوی های روباز فاضلاب در تمام این منطقه جاری است. در خیابان 14 فاضلاب سطح وسیعی از منطقه را پوشانده است.

یکی از اهالی کوی درویشیه می گوید: در این محله تالاب و تپه داریم؛ البته تالابی از فاضلاب و تپه هایی از زباله.

حسام با اشاره به پیگیری اهالی و مکاتبه با مسوولان شهر و نمایندگان مجلس شورای اسلامی می گوید: فاضلاب و زباله باعث بیماری خانواده های ما شده اما با وجود پرداخت آبونمان فاضلاب و عوارض شهری وضعیت درویشیه نابسامان است و مسوولان توجهی ندارند.

وی اظهار می کند: کمبود آب هم یکی از مشکلات ماست؛ در شبانه روز شاید دو سه ساعت آب در لوله ها جریان داشته باشد که آن هم بدبو و غیرقابل شرب است.

حسام ادامه می دهد: نمی دانم شهرداری کوت عبدا... چگونه از آمدن گروه خبرنگار و عکاس مطلع شده که یک ساعت پیش از آمدن شما یکی از تپه های زباله در خیابان 14 را جمع آوری کرده است.

یکی از اهالی که مشکل درویشیه را به شدت پیگیری می کند قرار است راهنمای اصلی گروه خبری باشد اما در روز بازدید،او تومار و شکایت اهالی را به دفتر یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی برده تا شاید بتواند حمایت بیشتری برای حل مشکلات منطقه جلب کند.تعداد زیادی از اهالی ولی آنقدر از وضعیت کوی درویشیه به تنگ آمده اند که داوطلبانه راهنمایی را به عهده می گیرند.

رضا می گوید: همه کوی درویشیه با مشکل بهداشت روبه روست اما وضعیت در خیابان های انتهایی 14 تا 17 بدتر است زیرا فاضلاب های روباز در این نقطه در زمین بزرگی جمع شده اند و کارگران شهرداری نیز زباله های جمع آوری شده را در انتهای این خیابان ها که زمین خالی است تخلیه می کنند.

آنچه در یک سال گذشته بیشتر، اهالی را کلافه و ناراضی کرده حفره بزرگی در وسط آسفالت خیابان اصلی است که از خیابان 14 تا انتهای کوی درویشیه کشیده شده است. این گودال بزرگ به ظاهر برای اجرای فاضلاب منطقه حفر شده و دور تا دور آن برای جلوگیری از ریزش زمین 'سپرکوبی' شده است. این گودال عمیق با خاک و سنگریزه های اطرافش در عمل جایی برای تردد مردم باقی نگذاشته است.

مغازه تعویض روغنی 'شاکر' روبه روی این حفره عمیق قرار دارد. او می گوید: بیش از یک سال است که خیابان را برای ساخت فاضلاب به این صورت درآورده و رفت و آمد را غیرممکن کرده اند به طوری که روزی حتی یک ماشین هم از اینجا عبور نمی کند.

شاکر با بیان اینکه کسادی بازار باعث شده نتوانیم اجاره مغازه خود را بپردازیم، اضافه می کند: در این راسته پنج مغازه تعمیر خودرو، تعویض روغنی و آرایشگاه مشغول به کار بودند که با خراب شدن خیابان، مشتری های خود را از دست داده و مغازه هایشان را تعطیل کرده اند.

وی می گوید:زمستان را به سختی گذراندیم زیرا کودکان و دانش آموزان مجبور بودند که از میان گل و لای به مدرسه بروند، حالا هم که تابستان شده گرد و خاک ناشی از حفاری خیابان و بوی نامطبوع فاضلاب باعث نفس تنگی مردم شده است.
وی می افزاید: این منطقه فقط یک مرکز بهداشت دارد و مردم حتی برای تزریق واکسن باید مدت زیادی را در نوبت بمانند.
*چاره ای جز انتظار نیست

معاون فنی و توسعه آب و فاضلاب اهواز مشکلات فاضلاب کوت عبدا... را تایید می کند اما معتقد است: 'هر که را طاووس خواهد جور هندوستان کشد' و برای اجرای فاضلاب کوی درویشیه، حفاری خیابان اجتناب ناپذیر است و شهروندان برای ساماندهی فاضلاب چاره ای جز انتظار ندارند.

حمید محمودی با اشاره به کمبود اعتبارات شرکت آب و فاضلاب می گوید: خط انتقال و ایستگاه پمپاژ درویشیه که در انتهای منطقه قراردارد بخشی از پروژه فاضلاب کوت عبدا... است و برای نخستین بار از اعتبارات آبفا اجرا شده با این تصور که سایر مسوولان استانی کمک کنند اما هیچ کمکی نشد.

وی اعتبار مورد نیاز برای این پروژه را بیش از 30 میلیارد ریال عنوان می کند و می افزاید: قرارداد اجرا یک ساله است و شش ماه است که عملیات اجرایی شروع شده که امیدواریم با اتمام این پروژه فاضلاب کوی درویشیه ساماندهی شود.

محمودی اظهار می کند: دانشگاه نفت قرار بوده که در اجرای فاضلاب کوت عبدا... همکاری کند اما با گذشت بیش از 10 سال اقدامی نشده است؛ انتظار ما برای کمک نمایندگان اهواز و کارون در مجلس شورای اسلامی مبنی برکمک به این پروژه از محل اعتبارات ماده 180 نیز بیهوده بوده است.

به گفته وی، وزیر نیرو در سفر اخیر خود به خوزستان وعده اجرایی شدن طرح فاضلاب کوت عبدا... را داد.

*از کوت عبدا... تا منطقه شش شهرداری

رییس مرکز بهداشت شهرستان کارون از پاسخ درباره وضعیت بهداشتی منطقه خودداری می کند.

شهردار کوت عبدا... اما مدعی می شود که وضعیت خدمات شهری در کوت عبدا... همانند منطقه شش شهرداری اهواز است زیرا پیمانکار و ماشین آلات یکسان هستند.

محمد عبیاوی تخلیه زباله توسط عوامل شهرداری را در برخی محله ها تکذیب می کند و می گوید: شهرداری روزانه 110 تن زباله در کوت عبدا... جمع آوری می کند.

وی می افزاید: شهرداری در کوی درویشیه همانند سایر مناطق کوت عبدا... در ساعت مقرر زباله های شهر را جمع آوری می کند و ابتدا به سکوی موقت پسماند در منطقه قلعه چنعان و از آنجا به سایت پسماند اهواز در منطقه سفیره منتقل می کند و اگر کوی درویشیه مشکل زباله دارد به دلیل همکاری نکردن مردم با شهرداری است.

عبیاوی با بیان اینکه پاکیزگی یک منطقه دلایل متعددی از جمله فرهنگ مردم و تراکم جمعیت دارد، اضافه می کند: از مسایل مهمی که باعث تفاوت چهره محله های 'کانتکس' و 'شکاره' و پاکیزه بودن این مناطق است به دلیل همکاری و فرهنگ ساکنان آنهاست که زباله را در خیابان تخلیه نمی کنند.
به گفته وی، آموزش شهروندی در این زمینه با نصب پلاکارد، توزیع جزوه و کیسه زباله بین شهروندان انجام شده است.

* فاضلاب، متهم اصلی

فرماندار کارون و رییس شورای سلامت این شهرستان، تصریح می کند: حجم مشکلات بهداشتی در این شهر با جمعیت بیش از 100 هزار نفر بسیار زیاد است و وضعیت رضایتبخش نیست.

غلام علیدادی می گوید: مشکل اصلی شهر کوت عبدا... فاضلاب است و اصولا این شهر سامانه فاضلاب ندارد که به دلیل نبود اعتبار کافی مجبور هستیم فاضلاب را به صورت نقطه به نقطه با اولویت مناطق بحرانی اجرا کنیم.

وی می افزاید: فاضلاب کوت عبدا... چند نقطه بحرانی دارد که یکی از آنها درویشیه است به همین دلیل پروژه اجرای خط انتقال فاضلاب این منطقه 9 ماه پیش آغاز شده و امیدواریم با اتمام آن تا دو ماه آینده مشکلات فاضلاب این منطقه حل شود.

علیداد با اشاره به تبعات بهداشتی فاضلاب روباز و رهاشده در منطقه، اظهار می کند: با وجود اینکه این منطقه از کانون های بیماری 'التور' بود با آهک پاشی فاضلاب ها اکنون توانستیم بیماری را مهار کنیم.
فرماندار کارون همچنین درباره وضعیت پسماندهای منطقه می گوید: شهرداری برای جمع آوری زباله طبق برنامه عمل می کند و بعید می دانم که ماموران شهرداری زباله ها را در زمین های خالی تخلیه کند.

وی می افزاید: متاسفانه برخی از مردم همکاری نمی کنند و زباله ها را در ساعت مقرر جلو درب منزل قرار نمی دهند و یا آنها را در زمین های خالی می ریزند.

وی البته می گوید: مقایسه منطقه شش شهرداری اهواز با کوت عبدا... به دلیل فاصله موجود بین امکانات و ماموران پیشتیبانی، منطقی نیست و از سوی دیگر بخشی از مشکلات به عملکرد شهرداری برمی گردد که از جمله آن کمبود نیروی کارآمد و متخصص در شهرداری است.

به گفته وی، آموزش شهروندی در شورای سلامت این شهرستان مطرح شده و شهرداری نیز مدتی کیسه زباله در بین منازل توزیع کرد اما این کار کوتاه مدت بود و آنطور که باید موثر نیفتاد.
وی مهمترین مشکل کوت عبدا... را نبود سامانه فاضلاب می داند و تاکید می کند: تا زمانی که فاضلاب های روباز برچیده نشود و زیرساخت بهداشتی شهر فراهم نشود هیچ کار عمرانی و زیباسازی نمی توان در شهر انجام داد.

*پیک دوم در راه است

تقریبا تابستان هر سال مسوولان بهداشتی با نشانه های التور در خوزستان درگیر هستند. فاضلاب اما همچنان در کوچه ها جاری است. آیا فاضلاب درویشیه تا پیک دوم التور در پاییز سروسامان می گیرد؟

گزارش از نادره وائلی زاده

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد