معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با بیان اینکه وضعیت بهداشت در استان آنگونه که باید باشد، نیست؛ گفت: تلاشها و اقدامات موثر در جهت ارتقای بهداشت عمومی و سلامت در حال انجام است ولی ارتقای فرهنگ مردم در این زمینه تاثیرگذارتر است.
دکتر سید سعید سیدیان در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه خوزستان، اظهار کرد: از سوی سازمان جهانی بهداشت روز 6 آوریل به عنوان روز جهانی بهداشت نامگذاری شده است ولی در کشور ما برای دادن اهمیت بیشتر به این مقوله یک هفته را به عنوان هفته سلامت در نظر میگیریم. هدف این است که مردم با فرهنگ سلامتی و ترویج آن آشنا شده و از امکانات دولتی، مردمی، و سازمانهای مردمنهاد برای ارتقای سطح سلامت مردم استفاده شود.
وی ادامه داد: البته با توجه به تعطیلات نوروزی و احتمال تقارن این روز با این ایام، هفته سلامت در کشور هفته اول اردیبهشت ماه در نظر گرفته شد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: در جهت ارتقای سلامت وزرات بهداشت، درمان و آموزش پزشکی فهرست غذاهایی که برای انسانها مخاطره ایجاد میکنند را اعلام کرده است. در میان این غذاها میتوان به انواع فستفودها، برخی آبمیوههایی که زیر 20 درصد مواد اصلی و میوه طبیعی دارند، سوسیس و کالباس و همبرگر، کلهپاچه و پفکها اشاره کرد.
سیدیان در ادامه در خصوص اهمیت ریزمغذیهایی مانند ویتامینها، گفت: در میان مردم کشور، کمبود ویتامین D، کمبود آهن، و کمبود ید، وجود دارد که در جهت تامین این موارد تجویز ویتامین D برای همگان در دستور کار قرار گرفته است. همچنین برای جبران کمبود آهن در نوجوانان دختر و کمبود ید که سالها با آن درگیر هستیم، برنامهریزیهای لازم صورت گرفت.
وی اظهار کرد: البته بحث اینجاست که آیا روند عرضه مواد غذایی به خوبی و به صورت مناسب صورت میگیرد؟ مثلا در مورد شهر اهواز برخی اغذیهفروشیها به روشهای غیربهداشتی اقدام به عرضه مواد غذایی میکنند که اینها افرادی هستند که از قانون فرار کرده و در واقع عنوان دورهگرد را به خود میگیرند. متاسفانه فرهنگ سلامت مردم آنقدر بالا نیست که از این فروشندگان، مواد غذایی را خریداری نکنند در حالی که اگر کسی مواد غذایی را از این افراد خریداری نکند، قطعا کار آنها متوقف خواهد شد.
رئیس مرکز بهداشت استان خوزستان، به مشکلات مرتبط با بخشهای کلان جامعه اشاره کرد و افزود: در سطح استان در زمینه امنیت غذایی با مشکل قیمتها مواجه هستیم که لازم است قیمت مواد غذایی در سطح استان کنترل شود. با برنامهریزیهایی که وزارت بهداشت در این زمینه داشته و پیشنهادات مکرری که صورت گرفته قرار شد به سبک تهران میادین میوه ترهبار و عرضه مواد غذایی به قیمتهای مناسب را داشته باشیم و در این زمینه از ظرفیت بخش خصوصی، NGOها و شرکتهای تعاونی استفاده خواهیم کرد تا غذایی سالم و ارزان در اختیار مردم قرار بگیرد.
سیدیان دسترسی عادلانه به خدمات سلامت برای عموم مردم را شعار امسال بهداشت در کشور عنوان کرد و گفت: یکی از این خدمات، خدمات دندانپزشکی است که در این زمینه مشکلات زیادی داشتیم اما در سال 94، قرار است در یک برنامه کشوری برنامه ارائه خدمات دندانپزشکی به عموم مردم اجرایی شود. در این صورت بسیاری از مشکلات در این زمینه حل خواهد شد و به طور نمونه قیمت پر کردن دندان بسیار پایینتر و حدود 20 هزار تومان خواهد شد. مسئولیت اجرای این برنامه نیز به معاونت اجرایی دانشگاه واگذار شده است.
وی در خصوص بهداشت در مناطق حاشیه شهرها گفت: در حاشیه شهرها استقرار جمعیت به طور فراوان وجود دارد و در استان خوزستان 750 هزار نفر حاشیهنشین هستند. لذا برای ساماندهی ارائه خدمات به مردم این نواحی، راهاندازی پایگاههای سلامت در مناطق حاشیه در دستور کار قرار گرفته و امسال اولین پایگاه سلامت استان را در حاشیه شهرها راهاندازی خواهیم کرد.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان آموزش به مردم را از جمله عوامل تاثیرگذار در ارتقای بهداشت عمومی و سلامت مردم دانست و افزود: در زمینه آموزش به مردم لازم است گامهای اساسی برداشته شود که سال گذشته در خصوص موضوع غذا کتاب سلامت در مقاطع دبستان و راهنمایی به چاپ رسید و امسال چاپ این کتاب در مقطع دبیرستان برای دختران و پسران در دستور کار قرار گرفته است.
سیدیان درباره برخورد با مخلان سلامت مردم، گفت: سال گذشته در شورای سلامت خوزستان موضوعی در خصوص استفاده از هورمونهای رشد برای گوجه فرنگی در مرحله آخر این رشد این ماده غذایی مطرح و شکایتی ارائه شد که جهاد کشاورزی همکاری لازم را در زمینه رفع این موضوع انجام داد ولی لازم است در جهت اهمیت موضوع سلامت مردم اینگونه موارد به طور جدی پیگیری و مورد بررسی قرار گیرد. همچنین در همان سال موضوع بررسی سلامت برخی مواد غذایی در شورای سلامت استان مطرح شد که سیبزمینی، کاهو، خیار، گوجه و پیاز تحت پوشش این بررسیها قرار گرفتند. امسال نیز این اقدام پیگیری بیشتری خواهد شد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز اظهار کرد: نظارت بر کارخانههای تولید مواد غذایی بر عهده سازمان غذا و دارو است اما معاونت بهداشت نیز در کنار این سازمان اقداماتی را انجام میدهد. تاکنون برخوردهای جدی با کارخانهجات متخلف صورت گرفته است که بعضا تعطیل و یا جریمه شدند.
سیدیان ادامه داد: البته به دلیل سود بسیار بالایی که در تولید مواد غذایی وجود دارد تخلف در این زمینه نیز شایع است بنابراین به منظور ارتقای سلامت مردم برنامههای تشویقی برای کارخانجاتی با عملکرد خوب و تنبیه برای کارخانهجاتی با عملکرد بد در این زمینه مد نظر قرار گرفت.
وی ادامه داد: از دو سال قبل استاندار خوزستان حرکت خوبی را در جهت ارتقای بهداشت عمومی در استان ترتیب داد و برگزاری مانور بهداشت عمومی را در استان نهادینه کرد که این امر کمک موثری در جهت فرهنگسازی در این زمینه داشته است. ولی این حرکت نباید به هفته بهداشت عمومی محدود شود و ضروری است فرهنگ ارتقای سلامت و بهداشت عمومی به درون خانوادهها کشیده شود که البته برای این موضوع راهکارهایی وجود دارد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اظهار کرد: در این زمینه محققان سلامت بر استفاده از ظرفیت دانشآموزان اتفاق نظر دارند و معتقدند که باید فرهنگ دانشآموزان را به حدی بالا ببریم که بتوانند سفیران خوبی برای خانوادهها در حوزه سلامت باشند. بنابراین تمرکز خود را بر آموزش دانشآموزان قرار دادهایم و اداره کل آموزش و پرورش استان نیز همکاری لازم را در این زمینه داشته است.