سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

تحلیل های سیاسی روز



عربستان در حال ساخت حصار مرزی به طول ۹۰۰کیلومتر در مرز خود با عراق و اردن است. این حصار از شهر طریف در شمال غربی عربستان و در مرز اردن آغاز می‌شود و تا شهر حفر‌الباطن در شمال شرقی و در نزدیکی کویت ادامه می‌یابد. ا
روزنامه همشهری: عربستان در حال ساخت حصار مرزی به طول ۹۰۰کیلومتر در مرز خود با عراق و اردن است. این حصار از شهر طریف در شمال غربی عربستان و در مرز اردن آغاز می‌شود و تا شهر حفر‌الباطن در شمال شرقی و در نزدیکی کویت ادامه می‌یابد. ا

این حصار مرزی که ساختش 5ماهی است آغاز شده، 3 لایه است با 40برج دیده‌بانی که هرکدام به رادارهای تکنولوژیک مجهز هستند و می‌توانند هر جنبنده‌ای را در هر ارتفاعی تشخیص دهند. همچنین 38برج ارتباطاتی جداگانه و 32ایستگاه بازرسی جدید به همراه 240وسیله نقلیه مجهز به تجهیزات واکنش سریع در طول مرز عربستان با عراق و اردن مستقر می‌شوند.

 این حصار از شهر طریف در شمال غربی عربستان و در مرز اردن آغاز می‌شود و تا شهر حفر‌الباطن در شمال شرقی و در نزدیکی کویت ادامه می‌یابد.در کنار این تدارک دفاعی جدید در مرزها، در داخل عربستان هم شرایط امنیتی فوق‌العاده‌ای برقرار شده و هر روز خبری از شناسایی و دستگیری مظنونان تروریستی و مرتبط با داعش شنیده می‌شود. همه اینها موجب شده نشریه آمریکایی نیوزویک دیروز به نقل ازتحلیلگران امنیتی و سیاسی‌اش از دورخیز داعش برای هدف‌گیری مکه و مدینه خبر بدهد. یکی از مستندات این گزارش، تحرکات شدید روزهای اخیر اعضا و هواداران داعش در شبکه‌های اجتماعی اینترنت علیه سعودی‌هاست.

اعضای این گروه در شبکه‌های اجتماعی، از شهروندان عربستانی خواسته‌اند که مانند اروپایی‌ها در خیابان‌ها دست به حمله بزنند تا شبه‌جزیره عربستان آزاد شود. این تحرکات حاکمان سعودی را به‌شدت نگران کرده‌است. دلیل این نگرانی هم آن است که داعش از بطن جامعه عربستان و از درون مراکز آموزشی تکفیری وهابی این جامعه ایجاد شده‌است. اگر کشوری باشد که بخشی از جامعه و مردمش با داعش ابراز همدردی کنند، آن کشور عربستان است. خاندان حاکم سعودی سال‌هاست که برای حفظ قدرت، این پایگاه فکری وهابی تکفیری جهادی را تقویت می‌کنند و برای صدورش میلیون‌ها دلار هزینه کرده‌اند. اکنون عوامل این پایگاه تفنگ‌هایشان را به سمت کانون صدور آن نشانه رفته‌اند.
اینکه داعش عربستان سعودی را هدف‌گیری کرده، فقط یک تحلیل یا پیش‌بینی درباره آینده نیست.‌ماه گذشته 3 مرد مسلح در یک سحرگاه به پاسگاهی در مرز عربستان و عراق حمله کردند و چند نظامی عربستانی را کشتند. آنها قصد ورود به خاک عربستان از این منطقه مرزی را داشتند. داعش مسئولیت این حمله را به‌عهده گرفت. داعشی‌ها در داخل خاک عربستان هم تا‌کنون چند عملیات انجام داده‌اند. ازجمله آنها حمله عاشورای گذشته به شیعیان در منطقه عوامیه در شرق عربستان است.
نیوزویک خبر داده‌است که آمریکا و ناتو به عربستان و کشورهای عربی دیگر ازجمله کویت و اردن وعده داده‌اند که در کنترل مرزهایشان در مقابل نفوذ عوامل داعش به آنها کمک می‌کنند. دیروز هیأتی از چند سناتور آمریکایی ازجمله جان‌مک‌کین به دیدار مقامات سعودی در ریاض رفت. موضوع مذاکرات این سناتورها، چگونگی ایجاد پایگاه برای آموزش مخالفان سوریه‌ای در خاک عربستان و همچنین آخرین وضعیت داعش در منطقه بود.
بیماری شاه عربستان و بستری بودن او در بیمارستان در کنار شرایط اقتصادی که با سقوط قیمت نفت برای عربستان مانند دیگر کشورهای تولیدکننده نفت ایجاد شده، شرایط این کشور را در مقابل داعش شکننده‌تر کرده‌است.



مذاکرات هسته‌ای بین ایران و گروه ۱+۵ در شهر ژنو به پایان رسید.
فارس: خبرگزاری کیودو ژاپن لحظاتی پیش خبر داد مذاکرات هسته‌ای بین ایران و گروه 1+5 در ژنو در سطح معاونان وزرای خارجه به پایان رسید.
نشست عمومی دوازدهمین دور مذاکرات ایران و گروه 1+5 درباره راه‌حل جامع هسته‌ای در سطح معاونان روز یکشنبه در شهر ژنو آغاز شد.
خبرگزاری رویترز از قول یک دیپلمات که اشاره‌ای به نامش نکرد گزارش داد که پیشرفت‌های محدودی در مذاکرات حاصل شده است.
نماینده فرانسه هم فضای مذاکرات را خوب توصیف کرد اما گفت که فکر نمی‌کند پیشرفت‌های زیادی حاصل شده باشد. معاون وزیر خارجه چین و نماینده این کشور در مذاکرات هسته‌ای گفت‌وگوهای روز یکشنبه را مفید خواند و خبر داد دور بعدی مذاکرات اوایل ماه فوریه برگزار می‌شود.
سرگئی ریابکوف هم تصریح کرد گفت‌و‌گوهای مفصلی روز یکشنبه بین دو طرف انجام شده است.
تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران روز چهارشنبه به همراه محمدجواد ظریف برای انجام رایزنی‌ها با هیأت مذاکره کننده آمریکایی و شرکت در دوازدهمین دور مذاکرات جامع هسته‌ای راهی شهر ژنو شد.
باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا و دیوید کامرون، نخست‌وزیر کامرون روز جمعه در یک کنفرانس خبری مشترک نسبت به وضع تحریم‌های جدید علیه ایران هشدار دادند. رهبران کشورهای انگلیس و آمریکا گفتند وضع تحریم‌های جدید ائتلاف جهانی علیه ایران را بر هم خواهد زد.نمایندگان جمهوری‌خواه کنگره از طرف دیگر می‌گویند قصد دارند با وضع تحریم‌های جدید دولت را به اتخاذ مواضع سخت‌تر در گفت‌گوهای هسته‌ای ترغیب کنند.کارشناسان تنش‌های بین دولت آمریکا و نمایندگان را بخشی از رویکرد «تقسیم کار» در واشنگتن برای افزایش قدرت چانه‌زنی این کشور در مذاکرات هسته‌ای می‌دانند.

معاون وزیر خارجه چین و نماینده این کشور در مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ می‌گوید دور بعدی این گفت‌وگوها اوایل فوریه برگزار می‌شود، اما مکان این گفت‌وگوها هنوز مشخص نیست.
فارس: معاون وزیر خارجه چین و نماینده این کشور در مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+5 می‌گوید دور بعدی این گفت‌وگوها اوایل فوریه برگزار می‌شود، اما مکان این گفت‌وگوها هنوز مشخص نیست.
به گزارش دیلی‌استار، آقای وانگ‌گون پس از اتمام گفت‌وگوهای معاونان وزرای خارجه کشورهای ایران و گروه 1+5 در جمع خبرنگاران صحبت می‌کرد. وی این مذاکرات را «مفید» توصیف کرد.سرگئی ریابکوف، نماینده روسیه در این مذاکرات هم گفت که مذاکرات مفید بوده است.
وی به خبرنگاران حاضر در محل گفت:‌«نشست مفیدی بود، مذاکراتی در خصوص جزئیات داشتیم، مذاکرات به زودی از سر گرفته می‌شود.»نشست عمومی دوازدهمین دور مذاکرات ایران و گروه 1+5 درباره راه‌حل جامع هسته‌ای در سطح معاونان روز یکشنبه در شهر ژنو آغاز شده بود.یک دیپلمات به خبرگزاری رویترز گفت که پیشرفت‌های محدودی در این گفت‌وگوها حاصل شده است.در همین حال، نماینده چین در این گفت‌وگوها خبر داد دور بعدی مذاکرات اوایل فوریه برگزار می‌شود اما مکان آن هنوز مشخص نیست.
تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران روز چهارشنبه به همراه محمدجواد ظریف برای انجام رایزنی‌ها با هیأت مذاکره کننده آمریکایی و شرکت در دوازدهمین دور مذاکرات جامع هسته‌ای راهی شهر ژنو شد.باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا و دیوید کامرون، نخست‌وزیر کامرون روز جمعه در یک کنفرانس خبری مشترک نسبت به وضع تحریم‌های جدید علیه ایران هشدار دادند. رهبران کشورهای انگلیس و آمریکا گفتند وضع تحریم‌های جدید ائتلاف جهانی علیه ایران را بر هم خواهد زد.نمایندگان جمهوری‌خواه کنگره از طرف دیگر می‌گویند قصد دارند با وضع تحریم‌های جدید دولت را به اتخاذ مواضع سخت‌تر در گفت‌گوهای هسته‌ای ترغیب کنند.برخی کارشناسان تنش‌های بین دولت آمریکا و نمایندگان را بخشی از رویکرد تقسیم کار در واشنگتن برای افزایش قدرت چانه‌زنی این کشور در مذاکرات هسته‌ای می‌دانند.

فتوای وهابی این بار با برف زمستان آمد؛
تبعات احتمالی چنین فتوایی باعث نشده تا مناطق برفی عربستان، رنگ آدم برفی به خود نبیند و نقض آشکار قوانین سختگیرانه در مناطق شمالی این کشور به خصوص در مناطق مرتفع تبوک ـ هم‌مرز عربستان و اردن ـ که ساکنانش آب‌وهوای غیرمعمولی را تجربه می‌کنند، کاملاً مشهود است.‌
کد خبر: ۴۶۷۵۸۲
تاریخ انتشار:۲۷ دی ۱۳۹۳ - ۲۳:۳۱-17 January 2015
با بارش کم‌سابقه برف در عربستان سعودی، ساکنان شبه جزیره به جشن پرداختند و مطابق با شیوه معمول در دیگر نقاط دنیا، آدم برفی ساختند؛ اما این شادی دیری نپایید و با صدور فتوا توسط یک مفتی سعودی، ساخت «آدم برفی» و «حیوان برفی» ممنوع اعلام شد. با این حال اعراب با مفتی‌شان همراهی نکردند و نه تنها آدم‌برفی‌ها ساخته شد، بلکه به یک جریان در خاک عربستان و فضای مجازی بدل شد.
به گزارش «تابناک»، مردم عربستان سعودی، دومین کشور گرم جهان، به تازگی یک فرصت برای سرگرمی یافتند و آن، ‌ساخت آدم برفی زیر بارش محدود برفی بود که باعث شد بخشی از این کشور سفیدپوش شو‌د. با این حال این شوق و شعف است از سوی محمدصالح المنجد مفتی عربستانی گناه خوانده شد و پیش از آنکه لذت برف‌بازی و ساخت آدم‌برفی برای همه عرب‌ها ثبت شود، ساختی آدم برفی در این کشور ممنوع شد!

آدم برفی در عربستان به مثابه بت!

مطابق با استدلال این مفتی و مبلغ عربستانی، ساخت آدم برفی و حیوان برفی یا هر شکل دیگری با برف، حکم بت‌سازی را دارد و به همین دلیل، ساخت آدم‌برفی با‌‌ همان تبعاتی همراه می‌شود که ساخت بت داشت. به همین دلیل، این اتفاق مرسوم در سراسر جهان، در عربستان به یک عمر خلاف قواعد شرعی وهابی‌ها بدل شده که در نوع خود اتفاق عجیبی است. 
با این حال، تبعات احتمالی چنین فتوایی باعث نشده تا مناطق برفی عربستان، رنگ آدم برفی به خود نبیند و نقض آشکار قوانین سختگیرانه در مناطق شمالی این کشور به خصوص در مناطق مرتفع تبوک ـ هم‌مرز عربستان و اردن آ که ساکنانش آب‌وهوای غیرمعمولی را تجربه می‌کنند، کاملاً مشهود است و اعراب این مناطق و دیگر مناطق عربستان با انتشار تصاویر و ویدئوهایی از برف‌بازی و آدم‌برفی‌هایشان در این مناطق بر ‌هشتگ #Snowman واکنشی اعتراض آمیز داشتند.

آدم برفی در عربستان به مثابه بت!

یکی از مخالفان در این زمینه در توئیتر نوشته است: «آن‌ها برای [حفظ] ایمانشان از همه چیز می‌ترسند... ذهن مریض». دیگری نوشته: «مفتی‌ها می‌خواهند در همه اجزای زندگی مردم دخالت کنند...» و البته در میان کاربران دیگر کشور‌ها نیز واکنش نشان داده‌اند و به عنوان نمونه یک کاربر نوشته: «من امروز آدم برفی ساختم، خوشحالم که در ایرلند هستم و نه عربستان‌». 
در مقابل برخی عربستانی‌ها نیز به حمایت از مفتی‌شان برآمده‌اند و یکی از آن‌ها‌ نوشته: «این هیچ ارزشی در سنت‌های ما ندارد و شیفتگان غرب باید در پی اختراعات و علم غرب باشند و نه فرهنگ غربی‌» و یا کاربر دیگری با بازنشر تصویر یک عرب که در حال قهوه خوردن کنار آدم برفی‌اش نشسته، گفته: «این شرک است‌» و در واقع‌‌ همان تعبیر عجیب مفتی‌های وهابی درباره «بت» بودن آدم برفی را تکرار کرده است! 
در این میان، درباره بارش برف در سرزمین سراسر شن عربستان، ویدئویی دیدنی نیز منتشر شده که نسبت به دیگر ویدئوهایی که از حال و هوای این روزهای این کشور منتشر می‌شود، متفاوت است و نمودی از نشاط پنهانی عرب‌ها ‌به دور از چشمان مفتی‌هاست؛ ویدئویی که در «تابناک» می‌بینید.


در صورت وقت‌کشی، مجلس شورای اسلامی طرحی را که هم‌اکنون مسکوت گذاشته شده است، ارایه خواهد کرد که بنا بر آن، دولت ملزم به انجام غنی‌سازی ۶۰ درصدی می‌شود.
کد خبر: ۴۶۷۴۹۶
تاریخ انتشار:۲۷ دی ۱۳۹۳ - ۱۷:۰۸-17 January 2015
طرح مجلس یک مانور قدرت است!عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، از آماده بودن طرح مجوز به دولت برای غنی‌سازی ۶۰ درصدی در صورت ادامه تحریم‌ها خبر داد و گفت: اگر تحریم‌ها و زیاده‌خواهی‌های آمریکا ادامه یابد، این طرح به هیأت رئیسه مجلس ارایه می‌شود. 
به گزارش «تابناک»، محمد حسن آصفری‌ از طراحان این طرح‌ در این باره‌ می‌گوید: ۲۰۵ نماینده مجلس شورای اسلامی، طرح‌ فوریتی‌ امضا کرده‌اند که بنا بر ‌آن، اگر غربی‌ها به ویژه آمریکا، دست از زیاده‌خواهی خود بر‌ندارند و تحریم‌ها را دنبال کند، به دولت اجازه داده می‌شود، غنی‌سازی ۶۰ درصدی را در راستای تأمین سوخت زیر‌دریایی و کارهای‌ صنعتی انجام دهد. 
وی یادآور شد: امضاهای طرح مجوز به دولت برای غنی‌سازی ۶۰ درصدی، از یک ماه پیش جمع آوری شده که در صورت ادامه زیادی‌خواهی‌های آمریکا، در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار خواهد گرفت. پنجشنبه گذشته، علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی در سخنانی در دومین روز از نهمین اجلاس سراسری جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: برخی نمایندگان، طرحی را دنبال می‌کنند که بر پایه آن، اگر غرب ‌تحریم‌های جدیدی ‌علیه کشورمان انجام دهد، ایران در بحث فن‌آوری هسته‌ای، هر درجه‌‌ از غنی‌‌سازی ‌که بخواهد، دنبال می‌کند. 
بنا بر این گزارش، این طرح یک ماه پیش در مجلس تهیه شد و در روزهای گذشته، امضا‌کنندگان آن با هشدار به طرف غربی در مذاکرات ایران و ۱ +۵ اعلام کردند: در صورت وقت‌کشی، مجلس شورای اسلامی طرحی را که هم‌اکنون مسکوت گذاشته شده است، ارایه خواهد کرد که بنا بر آن، دولت ملزم به انجام غنی‌سازی ۶۰ درصدی می‌شود. 
منصور حقیقت‌پور همچنین در‌باره ‌این موضوع ‌گفته است: ما دست روی دست نخواهیم گذاشت تا عده‌ای در آمریکا منافع ما را از میان ببرند. ما ‌مستقل و بر پایه منافع بالا‌دستی هسته‌ای و منافع ملی خود برنامه‌ریزی می‌کنیم؛ بحث انرژی اتمی، بحثی نیست که بشود به سادگی از کنار آن گذشت.
وی ادامه داد: ما می‌توانیم به کمک دانش هسته‌ای، آب را شیرین کنیم؛ یعنی دست‌‌کم در همه‌ استان‌های حاشیه دریای عمان و خلیج فارس، می‌توان با این دانش، مشکل کمبود آب را حل کرد. حال ما باید منتظر بمانیم و ببینیم ‌‌آیا آمریکا‌یی‌ها از ما خوششان می‌آید یا نه؟!
حقیقت‌پور همچنین یادآور شد: به نظر من، باید هر چه به نفع ما باشد، تأمین شود. اگر امروز ۵۰ درصد یا ۶۰ درصد لازم است باید تأمین شود و حتی اگر فردا نیز به بیش از این ‌نیاز داشتیم، باید به فکر تأمین آن باشیم. 
وی در خصوص این طرح گفت: در‌باره اقدام اخیر مجلس هم می‌شود گفت، ‌هم مانور قدرت ارزش دارد و هم خود قدرت؛ این را هم می‌شود مانور قدرت و هم اصل قدرت در نظر گرفت که در هر دو صورت با ارزش است و یک اقدام دو سر برد برای ما می‌شود.
وی در پایان خاطرنشان ساخت: گاه در جایی، ورود به آن باز‌دارنده است، مثل پدری که وقتی می‌بیند فرزندش اشتباهی کرده و او را تهدید به زدن می‌کند. شاید واقعا او این کار را نکند، ولی این حرف اثر خود را دارد؛ اما در جایی دیگر اقدام به زدن می‌کند و هر جفت این کار اثرات خود را دارد. 
وی گفت: حال این را می‌شود هم از منظر مانور قدرت و هم ‌اصل قدرت در نظر گرفت؛ بستگی دارد که طرف مقابل چگونه بر‌داشت کند و یا واکنش بعدی او در برابر این حرکت چه باشد.

ارسال به دوستان
سیدجعفر قنادباشی
نقطه اتکاء یمن برای رهایی از سیطره عربستان

علیرغم اشتراکات فراوان مذهبی و فرهنگی ایران و یمن؛ ، برخی عوامل سیاسی و نفوذ قدرتهای فرامنطقه ای مانع همگرایی میان آنها شده‌اند. تحولات متاخر منطقه و درون یمن، اما زمینه مناسبی برای نزدیکی دیدگاه‌ها ایجاد کرده است.

خبرگزاری فارس: نقطه اتکاء یمن برای رهایی از سیطره عربستان

مروری بر  روابط ایران و یمن در چند دهه گذشته

روابط ایران و یمن در چند دهه گذشته متاثر از یک سلسله عوامل بیرونی و منطقه ای قرار داشته است؛ لذا مجالی برای علاقمندی ملت های دو کشور برای گسترش همکاری ها باقی نمی ماند. این امر از چند عامل مایه میگیرد.

نخست جنگ ایران و عراق؛ یکی از عوامل تاثیر گذار بر روابط ایران و یمن بوده است. این امر مانع آن شد تا روابط ایران و یمن به سطوح عالی ارتقا پیدا کند. جنگ ایران و عراق از یک طرف بر مجموعه روابط کشورهای عربی با ایران تاثیر گذاشت. (چنانچه صدام تهدید کرده بود، که جنگ ایران و عراق جنگ عرب و فارس است.) و از سوی دیگر، در تقسیم بندی های سیاسی  دنیای عرب ، یمن یکی از کشورهای نزدیک به عراق دوره بعث بود. مساله دیگری که بر روابط تاثیر گسترده داشت، جنگ آمریکا علیه عراق می باشد. در این حوزه یمنی ها همسو با عراق بعثی ظاهر شدند و این امر سبب شد،  حکومت یمن در مقابل سوریه و گروه های فلسطینی قرار گیرد.

هم اکنون یمن در حال دگردیسی است. یمن هم در حوزه سیاست  خارجی و هم در سیاست های داخلی تغییرات محسوس داشته است. در این راستا سیاست های استبدادی جای خود را به فرایندهای مردم سالاری می دهند. 

گذشته از این چالش ها، نوع تحرکات شورای همکاری خلیج فارس علیه ایران نیز به واگرایی دامن می زد. در واقع شورای خلیج فارس چهار ماه بعد از انقلاب ایران و با هدف ایجاد سیستم امنیتی دفاعی و نظامی علیه ایران ایجاد شد. اگر چه یمن عضو شورای همکاری خلیج فارس نبود، اما تاثیرات مستقیمی از عربستان می گرفت؛ و این امر بر ماهیت روابط با جمهوری اسلامی ایران تاثیر منفی می گذاشت. البته شورای همکاری خلیج فارس مواضع متفاوتی اتخاذ کرده است. چنانچه در زمان ریاست جمهوری آقای هاشمی مساله ی جزایر خلیج فارس توسط امارات مطرح شد و همه کشورهای عربی با این ادعای مجعول همسویی نشان دادند.

به طور کلی اگر چه ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، از وحدت دو یمن طرفداری میکرد، اما یمن تحت تاثیر سیاست های جهان عرب و القائات عربستان هیچگاه فضای مناسبی  برای گسترش روابط با ایران ایجاد نکرد.

روابط ایران و یمن؛ بعد از بیداری اسلامی

سرکوب شیعیان از سال 2004 و پیش از بیداری اسلامی در یمن آغاز شد . دولت یمن سعی داشت، ایران را  متهم به همکاری و کمک به گروه های شیعی یمن کند. آنها برای اینکه قدرت حوثی ها را انکار  و زمینه های سرکوب آنان را فراهم کنند،  این ادعای واهی را طرح میکردند. سیاست داخلی دولت یمن بر سرکوب حوثی ها قرار داشت.  بعد از  وقوع بیداری اسلامی سیاست متهم کردن ایران شدت بیشتری یافت. به طوری که روابط ایران و یمن، حتی به آستانه قطع شدن نیز رسید. یمن اتهامات واهی زیادی مبنی بر مداخله ی ایران مطرح می کرد، در حالیکه ایران هیچگاه سیاست مداخله جویانه ای در منطقه نداشته است.

ایران خواستار تحقق خواسته های مردم یمن ، استقلال یمن و خروج این کشور از سیطره سلاطین خلیج فارس است. این خواسته تهران نارضایی مقامات یمنی را در پی داشت. مقامات یمن به طرق مختلف اتهامات مختلفی  علیه ایران طرح می نمایند و حتی بحث شکایت از ایران در مورد مداخله در یمن نیز پیش کشیده شد.

به تناوب شاهد تحرکات گروههای القاعده علیه دیپلماتهای ایرانی بوده ایم. چنانچه در سه سال گذشته برخی دیپلمات های ایرانی در یمن مورد آزار و اذیت قرار گرفتند، در حالیکه  دولت یمن تلاش جدی و قابل قبولی برای آزادی آنها نداشته است. ( چنانچه اخیرا هم گروه القاعده جلوی سفارت ایران دست به حرکت انتحاری زد.)

در مسیر سه ساله بعد از بیداری اسلامی علی عبدالله صالح، ناگزیر به کناره گیری شد و آقای عبدربه منصور هادی زمام امور را به دست گرفت. لیکن سیاست های یمن تغییر محسوسی نداشته است و همچنان نیز ایران را متهم به حمایت از گروه های یمنی  می کنند. درحالی که همواره  ایران  به طور کلی  از تمامیت ارضی کشورهای عربی دفاع می کند.

قدرت گیری حوثی ها در یمن و تاثیر آن بر روابط با ایران

بهبود روابط با ایران تابعی از افزایش قدرت حوثی ها بوده است؛ هرچه قدرت حوثی ها در یمن افزایش یافته است، روابط ایران با یمن نیز بهبود یافت.  در این بین کابینه ای متناسب  با بخشی از خواسته های حوثی ها در یمن به روی کار آمد. این واقعه زمینه ی همگرایی بیشتری ایجاد کرده است. هرچند هنوز ساختار تصمیم گیری سیاست خارجی یمن متاثر از القائات عربستان و نیز متاثر از  انگلیسی و آمریکا است. در عین حال اما اکنون مسیر نسبتا همواری برای بهبود روابط ایران و یمن ایجاد شده است.

وضعیت کنونی روابط  ایران و یمن

اکثر طیف های سیاسی یمن خواهان بهبود روابط با ایران هستند. در واقع آنها می خواهند یمن از سیاست یکسویه نگرانه نسبت به عربستان، خارج شود.  لذا همکاری با ایران را به عنوان نقطه اتکایی، برای رهایی از سیطره طلبی عربستان مفید می دانند.

هم اکنون یمن در حال دگردیسی است. یمن هم در حوزه سیاست  خارجی و هم در سیاست های داخلی تغییرات محسوس داشته است. در این راستا سیاست های استبدادی جای خود را به فرایندهای مردم سالاری می دهند.

روابط ایران و یمن؛ موافقان و مخالفان داخلی

مخالفان داخلی افزایش روابط ایران با یمن : حزب اصلاح در یمن از شاخه های اخوان المسلمین است. این حزب تا اندازه ای تغییر یافته  و متفاوت با برخی از شاخه های اخوان در دیگر کشورها است. در این بین شاید بتوان گفت تنها گروه عمده مخالف ایران در یمن، این شاخه اخوانی است.  متاسفانه این حزب گرایشاتی به عربستان و به گروه های تکفیری دارد. آنان علاقمند به گسترش روابط میان ایران و یمن نیستند. از نگاه آنان گسترش روابط با ایران به تقویت گروه های شیعه ی زیدی می انجامد. همچنین آنها احساس می کنند، بخش بزرگی از شافعی ها با حوثی ها همکاری می کنند لذا مخالفت رویکرد ایران هستند.

مخالف مهم دیگر، در جریان رابطه با ایران گروه های تکفیری (گروه های القاعده یا گروه های تکفیری دیگری که مواضع آنها به حزب اصلاح نزدیک است) هستند. آنها هرچند اندک بوده و در بین مردم یمن جایگاه زیادی ندارند، اما  از نظر سیاسی و تسلیحاتی به عربستان وابسته اند، بنابراین مخالف  افزایش روابط ایران و یمن  هستند.

 موافقان داخلی افزایش روابط ایران با یمن :گروه ها و احزاب زیادی از بهبود روابط ایران و یمن استقبال می کنند. در این بین جنبش انصار الله با توجه به اشتراکات عقیدتی و مواضع سیاسی خود به افزایش این رابطه علاقمند است، و از آن استقبال می کند. هم چنین دیگر احزاب تحت عنوان جنبش جوانان یمن (و بعضی از سیاستمداران و احزابی که گرایشات سوسیالیستی دارند) از این  رابطه  استقبال میکنند. علاوه بر این واقعیات  بایست تصریح کرد که ساختار تصمیم گیری سیاسی در یمن ماهیتی  طایفه گرایانه دارد. در این میان طوایفی که به حوثی ها نزدیک تر هستند، به تناسب نزدیکی به حوثی ها علاقمند روابط یمن با ایران هستند.

ساختار حزبی در یمن متکثر  نیست؛  به طور مشخص نمی توان گفت که کدام حزب سیاسی مخالف رابطه با ایران است. اما به جز حزب اصلاح و برخی شاخه های وهابی، اکثر طیف های سیاسی یمن خواهان بهبود روابط با ایران هستند. در واقع آنها می خواهند یمن از سیاست یکسویه نگرانه نسبت به عربستان، خارج شود.  لذا همکاری با ایران را به عنوان نقطه اتکایی، برای رهایی از سیطره طلبی عربستان مفید می دانند. این گروهها  علاقمند به تقویت ارتباط  با کشورهای غیرمتعهد و انقلابی هستند. از آنجا که ایران در چارچوب کشورهای غیرمتعهد قرار دارد، آنان خواستار بهبود رابطه با ایران هستند.

روابط ایران و یمن؛ و متغییرهای داخلی

اسرائیلی ها می دانند اگر کشورهای بیشتری به جبهه مقاومت بپیوندند، توان دفاعی شان کاهش می یابد. لذا ارتجاع عربی، آمریکایی ها و انگلیسیها، پیوسته مخالف افزایش  وبهبود روابط ایران و یمن هستند.

ایران درارتباط با کشورهای مختلف چندین مساله ی مهم را مدنظر قرار می دهد. نخست آنکه همکاری با ایران بر مواضع کشور مقابل اثر می گذارد. قرار گرفتن یمن در کنار ایران به معنای ایجاد یک صف بزرگتر در خاورمیانه است. یعنی در منطقه ی خاورمیانه  جبهه ای از کشورهای مخالفت با رژیم صهیونیستی ( اکنون لبنان، سوریه، ایران و حکومت کنونی عراق در این جبهه قرار دارند.) ، تشکیل میشود. در این راستا هر چند ممکن است یمن در اثر روابط با ایران برخی  فشارها را تحمل کند، اما در دراز مدت به نفع آنها خواهد بود. دوم، منافع اقتصادی متقابل است. یمن زمینه های خوبی برای سرمایه گذاری در بخش های توریستی دارد. در واقع یمن محیط مناسبی برای جهانگردی و جهانگردی اسلامی داراست. علاوه بر این تجارت و بازرگانی میان دو کشور می تواند به منافع مشترک اقتصادی بینجامد. قیمت کالاهایی که ایران تولید می کند به نسبت قیمت های اروپایی بسیار مناسب تر است. علاوه بر این یمن در مسیر توسعه می تواند از توان فنی  شرکت هایی ایرانی بهره بگیرد.

 یمن کشور ثروتمندی است، این کشور نفت، گاز و موقعیت مناسب استراتژیکی دارد. علاوه بر این ، مردم یمن نگاه بسیار خوب و واقع بینانه ای به اهل بیت دارند و این امر ریشه های تاریخی، همگرایی بین کشور را تشکیل می دهد.

موافقان و مخالفان منطقه ی و بین المللی در روابط ایران و یمن

یمن در نقطه ی بسیار استراتژیکی قرار دارد. نگرانی عمده کشورهای بزرگ از روابط ایران و یمن به همین نکته باز می گردد. در واقع یمن گلوگاه دریایی جهان را در اختیار دارد یمن از نظر ساختار و چینش سیاسی و نظامی در منطقه خاورمیانه کشور بسیار کلیدی محسوب می شود. لذا همه ی کشورها سعی دارند از موقعیت استراتژیک یمن بهره بگیرند، و اینچنین فضای رقابت ایجاد شده است.

 در این بین اگر از دریچه ی نگرانی کشورهای مانند عربستان به روابط ایران و یمن نگاه کنیم، می توانیم نقش کلیدی یمن را ، برای اهداف  دفاعی درک کنیم.الگوی دفاعی امروز در  دنیا، دفاع دسته جمعی است. اکنون امنیت کشورها و دفاع در کشورها با یارگیری های منطقه تامین می گردد. در این راستا با توجه به موقعیت یمن می توان نقشی بسیار حساس و بی بدلیلی برایش تعریف کرد.

 در همین راستا اگر به صف بندی کنونی کشورهای عربی نگاه کنیم آنها به دو دسته تقسیم می شوند. کشورهای ارتجاعی، دیکتاتور و وابسته به آمریکا، و مخالف با ایران در یک گروه هستند. آنها از اینکه یمن به سمت مقابل یعنی کشورهای غیر دیکتاتوری و غیر وابسته به آمریکا پیش رود نگران انند. و در مقابل، موافقان روابط ایران و یمن کشورهای دیکتاتوری و وابسته نیستند و از سیاست های ارتجاعی دفاع نمی کنند. در این میان اسرائیلی ها می دانند اگر کشورهای بیشتری به جبهه مقاومت بپیوندند، توان دفاعی شان کاهش می یابد. لذا ارتجاع عربی، آمریکایی ها و انگلیسیها، پیوسته مخالف افزایش و بهبود روابط ایران و یمن هستند.

سید جعفر قنادباشی

کارشناس خاورمیانه

- See more at: http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13931020001353#sthash.tIuJDVRu.dpuf
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد