سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

یک گزارش اقتصادی


بزرگترین مشکل اجرای طرح هدفمندسازی یارانه‌ها از دیدگاه یک اقتصاددان
اقتصادی  12:7:34 1393/10/27
9310-14874-5 کد خبر
    

عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز ضمن تشریح اهداف اجرای قانون هدفمندسازی یارانه‌ها، تاثیر اجرای این قانون در معیشت طبقات مختلف مردم و اقتصاد کشور را تحلیل کرد و گفت: قانون هدفمندسازی یارانه‌ها راه درست را نرفته است‏.

 

حسن فرازمند در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)​ـ​منطقه خوزستان ـ عنوان کرد: از آغاز اجرای طرح هدفمندسازی یارانه‌ها تاکنون اقتصاد کشور ما فراز و نشیب های فراوانی را طی کرده است. البته به طور کلی هدف اصلی پرداخت یارانه های نقدی، اقشار کم‌درآمدی هستند که توان خرید ندارد و از این طریق بتوانند کالاهای مورد نیاز خود را تامین کنند.

 

وی افزود: هیچ گونه مدل و الگوی اقتصادی برای پرداخت یارانه ها به همه دهک ها به طور یکسان وجود ندارد و اقتصاددانان بر این الگو اتفاق نظر دارند که یارانه های نقدی باید به 5 دهک پایین جامعه پرداخت شود.

 

این اقتصاددان بیان کرد: ​بزرگ‌ترین مشکل دولت در اجرای این طرح، عدم شناسایی صحیح 5 دهک بالای جامعه است. اگر دولت با توجه به امکانات و ابزاری که در اختیار دارد بتواند دهک های بالای درآمدی جامعه را شناسایی کند، می‌تواند یارانه را فقط به 5 دهک پایین پرداخت کند؛ بنابراین بسیاری از مشکلات بودجه از این طریق حل می‌شود و به هدف اصلی اجرای طرح هدفمندسازی یارانه ها نیز بیشتر نزدیک می شویم.

 

فرازمند تصریح کرد:​ دولت به جای اینکه به دنبال منابع مالی جدید برای تامین کسری یارانه ها باشد، بهتر است در راستای هدفمندسازی یارانه ها، دهک های درآمدی بالای جامعه را از یارانه حذف کند.

 

وی خاطرنشان‌کرد: ​به هر میزان که یارانه به گروه‌های مصرفی پرداخت شود، زیرساخت​های اقتصادی و سرمایه گذاری عقب می‌ماند و پرداخت یارانه ها صرفا فقط تقاضا را بالا می برد، در حالی که دولت می بایست منابع مالی را برای گسترش سرمایه‌گذاری و افزایش رفاه در بلندمدت برنامه‌ریزی کند، در نتیجه گرایش یارانه ها به سمت مصرف در میان مدت و کوتاه مدت به ضرر مردم است.

 

عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز‌ با بیان این‌که از ابتدای اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها تاکنون هیچ گونه رقابت پذیری در بازار ایجاد نشده است، اظهارکرد: ​هدف اصلی از اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها این بود که سطح رقابت‌پذیری کنشگران اقتصادی بالا برود و آن‌ها مجبور به مصرف بهینه یارانه های نقدی شوند. در شرایط فعلی به نظر می رسد چنین هدفی به دست نیامده و قدرت رقابت پذیری اقتصادی کشور ما جهت ارتقای کیفیت محصولات و رهایی از رانت​ خواری، حاصل نشده است.

 

فرازمند تصریح کرد: ​این روش اجرای قانون هدفمندسازی یارانه‌ها در بهبود وضعیت معیشت پنج دهک پایین تاثیری نداشته و در مواردی موجب فقیرتر شدن این دهک ها نیز شده است. با اجرای قانون هدفمند​سازی یارانه‌ها از یک سو مبلغی به مردم پرداخت شده و از سوی دیگر هزینه های زندگی مانند انرژی بیش از مبالغ پرداخت شده، افزایش یافته است. به طور کلی افزایش سطح هزینه های عمومی از دریافتی های یارانه بیشتر بوده است.

 

وی خاطرنشان‌کرد: ​اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها موجب تورم در اقتصاد کشور شده و این تورم در دهک​های پایین تاثیر منفی بیشتری داشته است. تورم از سمت گروه‌های کم‌درآمد به سمت گروه‌های پردرآمد، ثروتمند و صاحب سرمایه، سرریز می شود؛ یعنی تاثیر کمتری بر دهک​های بالا داشته است.

 

عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز اظهارکرد: منابعی که دولت به عنوان یارانه به مردم پرداخت می کند، منابع ملی است و ثروت ملی نباید در چارچوب بخش های مصرفی جامعه قرار بگیرد. این منابع یارانه ای باید به سمت سیستم های تولید و سیستم​های مناسب برای رشد اقتصادی و افزایش ثروت ملی از طریق سرمایه گذاری در اجرای طرح های مولد، صرف شود.

 

فرازمند عنوان کرد: ​به نظر من ادامه پرداخت یارانه‌های نقدی با اصلاح پرداخت به دهک های مختلف، روشی مناسب است اما اگر به شیوه پیشین ادامه یابد، در دست‌یابی به اهداف تعریف شده در طرح هدفمندسازی یارانه ها تاثیر چندانی نخواهد داشت.

 

وی با اشاره به تاثیر عدم پرداخت یارانه ها در اقتصاد و معیشت جامعه، اظهار کرد: اگر دولت بخواهد پرداخت یارانه ها را حذف کند، نباید حذف مطلق باشد بلکه در جهت حذف یارانه برای اقشار و دهک های بالای جامعه اقدام شود.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد