سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

اخبار میراث فرهنگی خوزستان



فعالان میراث‌فرهنگی خوزستان معتقدند، شهرداری منطقه یک اهواز مفاد ماده 115 قانون برنامه چهارم توسعه اجتماعی و فرهنگی ایران عمل نکرده است. آنطور که گفته می‌شود این ارگان شهری در همکاری با مالکان خانه‌های تاریخی زمینه‌ای فراهم کرده که شاخص‌ترین آثار تاریخی و ثبت شده اهواز دچار تخریب‌های جدی شده‌اند.

در راستای اجرای مفاد ماده 115 قانون برنامه چهارم توسعه اجتماعی و فرهنگی ایران و همچنین تفاهم نامه همکاری میان سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری و سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها به نمایندگی از وزارت کشور و در تحقق اهداف مافوق، محدوده بافت تاریخی 7 شهر خوزستان از جمله اهواز و ضوابط حفاظت و کاربری آن از سوی روسای سازمان میراث فرهنگی کشور در دوره‌های مختلف به وزارت کشور ابلاغ شده که در این میان طبق مفاد قانونی شهرداری‌ها مکلف هستند مانع تخریب آثار تاریخی شوند.

به‌گونه‌ای که، رعایت ضوابط حفاظتی و کاربری یاد شده در تهیه طرح های ویژه حفاظت از بافت تاریخی آن شهرها و دقت در اجرای مفاد آن و سایر ضوابظ و مقررات مندرج در اساسنامه سازمان میراث فرهنگی و دیگر قوانین ملی موجود و منشور کنوانسیون‌های بین‌المللی مرتبط با موضوع بافت‌های تاریخی، در ایجاد جریان توسعه شهری مبتنی بر سیاست‌های حفاظت از دستاوردهای فرهنگی، تاریخی این سرزمین نقشی اساسی را بر عهده خواهد گرفت.

با این وجود «مجتبی‌گهستونی» دبیر انجمن تاریانا اهواز و فعال میراث‌فرهنگی به شهرداری منطقه یک اهواز اشاره می‌کند که موظف است استعلام های لازم را از اداره کل میراث فرهنگی خوزستان به عمل آورد.

او می‌گوید: «اما شهرداری منطقه یک اهواز با همکاری مالکانی که قصد تخریب بناهای تاریخی خود را دارند به حذف موانع تخریب آثار پرداخته است. به‌طوری‌که پیشتر مالک سرای عجم نیز به مجوزها و پشتیبانی شهردار جهت تخریب بنای شاخص سرای عجم اشاره کرده بود.»

بنا به گفته این فعال میراث‌فرهنگی، بنابر شواهد و مدارک موجود شهرداری منطقه یک برخلاف مقررات ناظر بر حفاظت از بافت‌های تاریخی فرهنگی و برخلاف شهر وظایف خود مندرج در بند ۲۲ ماده ۵۵ و ماده ۱۰۲ قانون شهرداری‌ها، اقدام به صدور مجوز تخریب بنای تاریخی سرای عجم کرده است که یک عمل غیرقانونی محسوب می‌شود. از سوی دیگر مالک که سابقه تخریب دیگر بناهای تاریخی را دارد بنابر رای صادره از شعبه ۶ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب مکلف بود که تا پایان عملیات کاوش در بنا هیچ اقدامی انجام ندهد اما این مالک با بی‌اعتنایی به مفاد قانونی اقدام به تخریب بنا کرده است.

گهستونی ادامه می‌دهد: «گفته می‌شود، شهرداری به همراه  تنی چند از بسازبفروشان در حال تهی کردن شهر اهواز از هویت تاریخی و فرهنگی هستند. شهرداری منطقه یک با استناد به مفاد ماده 115 قانون برنامه چهارم توسعه اجتماعی و فرهنگی باید اقدام به ابطال پروانه ساخت برای مالک سرای عجم نماید. درحال‌حاضر از مراجع قانونی انتظار می‌رود مانع از اهداف سوء مهاجمین به تاریخ و فرهنگ ایرانی شوند.

وی اطهار داشت: ای کاش شهردار و اعضای شورای شهر کمی به میراث فرهنگی اهواز علاقه نشان می دادند و به تجربه دیگر شهرداری های کشور در حفط میراث فرهنگی و بهره برداری از آن توجه می کردند و اینقدر خود را به بیگانه گی سوق ندهند.

این‌درحالی است که پیش از این بارها خبرهایی از تعرض محوطه‌ها و تخریب خانه‌های تاریخی در رسانه‌ها منتشر شد. تخریب‌هایی که بیشترین سهم را نهاد شهری به‌عهده داشته و فعالان و حتی مدیران میراث‌فرهنگی نیز نتوانسته بودند مانع از این تخریب‌ها شوند.

چندی پیش مالک سرای عجم بدون هماهنگی و اطلاع کارشناسان میراث‌فرهنگی و فعالان این حوزه اقدام به تخریب کامل این بنای تاریخی کرد. و آنطور که فعالان میراث‌فرهنگی می‌گویند در این رابطه شهرداری نهایت همکاری را با مالک کرده است.






انجمن دوستداران میراث فرهنگی تاریانا خوزستان با همکاری اداره کل میراث فرهنگی در هفته میراث فرهنگی (28 اردیبهشت تا 3 خرداد) اقدام به برگزاری نشست "بررسی گویش های محلی در زبان ساسانی و با نگاهی به جشن های ملی در ایران باستان" نمود.

یک روز پس از برگزاری این نشست سایت ناشناسی اقدام به انتشار مطلبی نامتوازن و ناهمگون نمود. این انجمن برخود لازم دید تا توضیحات لازم را به اطلاع کسانی که آن مطلب را خوانده اند برساند:

این انجمن با هماهنگی و مجوز اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری خوزستان و با نظر کارشناسی معاونت محترم میراث فرهنگی در تاریخ بیست و هشتم اردیبهشت 1393 به مناسبت آغاز هفته میراث فرهنگی در سالن جلسات اداره کل اقدام به برگزاری نشستی با عنوان "بررسی گویش های محلی در زبان ساسانی و با نگاهی به جشن های ملی در ایران باستان" با سخنرانی استاد اردشیر ساسان استاد دانشگاه آزاد اسلامی اهواز و دانشگاه علمی کاربردی خبر خوزستان نمود که با استقبال جمع کثیری از علاقمندان به موضوعات میراث فرهنگی مواجه گردید.  

متاسفانه پس از برگزاری مراسم سایتی ناشناخته با عنوان "عصرما" با انتشار مطلبی با عنوان "معرفی عزاداری اهل بیت به عنوان مظهر ضد ایرانی در همایش میراث فرهنگی خوزستان" اتهاماتی را متوجه این انجمن و اداره کل نمود که در این خصوص به استحضار می رساند:

یک: با عنایت به تیتر خبر و شرح ذیل آن کاملا واضح و مبرهن است که نویسنده و منتشر کننده خبر در جلسه حضور نداشته و صرفا برداشتی ناصحیح از یک موضوع نخصصی اقدام به نوشتن و انتشار خبر نموده است.

دو: خبرنگاران حاضر در جلسه که از ابتدا تا انتها ناظر بر همایش بوده و به سخنان سخنران گوش فرا می دادند و حتی با وی مصاحبه نمودند و اقدام به انتشار خبر همایش در خبرگزاری های شناخته شده خود نمودند. آنان در صورتی که با سخنانی مبنی بر توهین به مقدسات مواجه می شدند قطعا واکنش نشان داده و خبری منتشر می کردند. در حالی که نیت برگزار کنندگان چنین نشست هایی اصلا توهین به هیچ عقیده و مرامی نیست.

سه: نحوه برگزاری نشست که با حضور جمع کثیری از هموطنان علاقمند به میراث فرهنگی که بعضا جز خانواده معظم شهدا هستند که با قرائت قران و پخش سرود جمهوری اسلامی و در حضور مدیر کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری و تصویربرداری آن برنامه توسط صداوسیما انجام پذیرفت واضح و مبرهن است که هیچ گونه بی احترامی به یکی از ارکان مهم اسلامی، یعنی عزاداری اهل بیت عصمت و طهارت صورت نپذیرفته است.

چهار: نشست فوف الذکر با حضور شخص مدیرکل محترم میراث فرهنگی که خود معتقد و ملتزم به اصول اسلام و طاعات و عبادات بوده و جز خانواده معظم شهدا می باشد و همچنین معاونت محترم میراث فرهنگی اداره کل که خود پایبند به اصول و شرع دین مبین اسلام می باشد و با حضور سایر کارشناسان حوزه زبان شناسی و مردم شناسی انجام پذیرفت که در طول اجرای برنامه، موضوع موهنی که توسط نویسنده منتشر کننده مطلب اعلام شده، کاملا کذب بوده و توسط هیچ کدام از حاضرین شنیده نشده است.

پنج: با توجه به عنوان و موضوع نشست مورد نظر که هیچ ارتباطی با مراسم مذهبی و عزاداری اهل بیت عصمت و طهارت نداشت کاملا مشخص است که نویسنده آن یادداشت با اخطلاط دو مبحث قصد تفرقه افکنی و رسیدن به مقاصد خاص خود بوده است.

شش: در قسمت "ثانیا" مطلبی که در سایت عصرما منتشر شد به گروهی به با عنوان "کارون آنلاین" در فضای مجازی واتساب اشاره و سعی شده که گروه مذکور را به انجمن تاریانا و اداره کل میراث فرهنگی منتسب کند در حالی که این انجمن و اداره کل هیچ ارتباط و سنخیتی با آن گروه ندارد.

هفت: نویسنده در چند پاراگراف پایانی مطلب به سخنان دکتر اردشیر ساسان اشاره نموده است که با دقت نظر در مباحث مطرح شده مشخص میشود که نشست فوق الذکر کاملا تخصصی بوده و در مورد یک موضوع بسیار مهم و آکادمیک با گریز به ریشه های تاریخی بحث شده است.

هشت: لذا با عنایت به مراتب فوق خواهشمند است در خصوص تعیین هویت نویسنده و ناشر و اقامه دعوی علیه ایشان با عنوان نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی و مسدود نمودن سایت مذکور که اقدام به انتشار مطلبی خلاف واقع جهت ایجاد ذهنیت ناصحیح در خصوص فعالیت حوزه میراث فرهنگی نموده است، بذل عنایت فرموده و اوامر مقتضی مبذول فرمایید.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد