سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

اخبار سیاسی روز

 

 

معادلات این روزهای سوریه چه می‌گوید؛
چند عامل اساسی معادلات سوریه را به نفع حکومت بشار اسد تغییر داد. یک اینکه مردم سوریه در برابر کشتار و ترورهای بیرحمانه تروریست‌های سوریه احساس ناامنی کردند و از آینده تحولات سوریه و اینکه سوریه به دست تروریست‌های سوری بیفتد بیمناک شدند. مردم کردستان سوریه در این روند با توجه به دیدگاه منفی که به ترکیه دارند نیز با حکومت بشار اسد همراه شدند.
گروه سیاسی «فردا»؛ اوضاع کنونی سوریه بخوبی نشان می‌دهد که ورق در این کشور برگشته است و ارتش سوریه در بسیاری از مراحل توانسته برتری خود را نسبت به تروریست‌ها نشان دهد. البته مساله مهم در این زمینه چرخش بعضا 180 درجه‌ای ارتش آزاد و برخی از تروریست‌ها نسبت به دشمن اصلی خود یعنی بشار اسد است.

سایت اینترنتی النشره در گزارشی در این رابطه نوشته است: «پس از اینکه حمله نظامی با سکانداری آمریکا به سوریه ناکام ماند و محافل بین‌المللی روی باز به دمشق نشان دادند، معادله‌ها در تمام سطوح تغییر کرد، مخالفان سوری احساس کردند که آخرین فرصت را برای حمله به نظام از دست داده‌اند و بدین ترتیب پایبند به مشارکت در ژنو ۲ شدند، اما تک‌روی‌ها و دودستگی‌ها میان گروه‌های مسلح به حدی رسید که ارتش آزاد، "دولت اسلامی عراق و شام” و جبهه النصره به عنوان دو گروه وابسته به القاعده رو در روی هم ایستادند. افراد آگاه بر این باورند که اختلاف‌ها از رویکرد شخصی این گروه‌ها پا فراتر گذاشته و به تنش در میان کشورهای حامی گروه‌های مخالف انجامیده است.

روزنامه السفیر به نقل از یک منبع ارتش آزاد نوشت: گردان هایی که فرماندهی آن را افسرانی جدا شده از نظام در مناطق قلمون، الغوطه و حمص برعهده دارند در سایه درگیری های بین این گردان ها با گروه های جهادی طی یک سال اخیر تصمیم گرفته اند که در موضع گیری خود علیه نظام بشار اسد تجدید نظر کنند.

گروه های جهادی داعش و جبهه النصره، اعضای این گردان های مسلح را تهدید کرده‌اند در صورتی که به گروه های جهادی ملحق نشوند کشته خواهند شد.

این منبع ارتش آزاد افزود: از سال گذشته دیدارهایی بین ارتش آزاد با یک افسر ارتش سوریه برگزار شده است تا به دور از هر گونه دخالت خارجی به راه حل سوری-سوری دست یابند.

بیش از 600 افسری که از ارتش سوریه جدا شده بودند آمادگی خود را برای راه حل داخلی و تبدیل شدن به پلیس محلی در مناطق مختلف سوریه اعلام کرده اند.

تغییر صحنه نبرد سوریه از جنگ نظامی به میز مذاکرات

با این اوصاف به نظر می‌رسد پیش از برگزاری نشست ‍ژنو مساله سوریه تا حدود زیادی به نفع حکومت بشار اسد حل و فصل شود و سوریه با دست پر وارد مذاکرات ژنو شود.

چند عامل اساسی معادلات سوریه را به نفع حکومت بشار اسد تغییر داد. یک اینکه مردم سوریه در برابر کشتار و ترورهای بیرحمانه تروریست‌های سوریه احساس ناامنی کردند و از آینده تحولات سوریه و اینکه سوریه به دست تروریست‌های سوری بیفتد بیمناک شدند. مردم کردستان سوریه در این روند با توجه به دیدگاه منفی که به ترکیه دارند نیز با حکومت بشار اسد همراه شدند.

اپوزیسیون سوریه که اغلب خارج نشین هستند مانند «برهان غلیون» و «جرج صبرا» در میان مردم سوریه جایگاه خاصی ندارند و به شکلی که مطرح می‌شود در وقایع سوریه تاثیرگذار نیستند. از این نظر سوری‌ها امروز بیشتر از همه به بشار اسد اعتماد دارد و همین اعتماد سبب شده است که در مقابل معارضین و تروریست‌های تکفیری بیاستند.

سیاست ایران در سوریه نیز نقش مهمی در تحولات داخلی این کشور داشته است. استواری ایران در حمایت از حکومت سوریه در برابر تروریست‌های تکفیری به اطمینان خاطر مردم نسبت به حکومت بشار اسد افزوده است. البته معادلات سوریه که به صحنه جدال قدرت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای تبدیل شده است امروز ثمره خود را داده و باز هم استرات‍ژی مقاومت توانسته است دشمن غربی را مغلوب کند.

البته به نظر می‌رسد روند معادلات سوریه از صحنه جنگ به میز مذاکره کشیده شود و مذاکرات ژنو نیز به نوعی بازی قدرت دیگری در حیطه نبرد دیپلماتیک است که ایران نیز قطعا یک سر این بازی است و به عنوان یک مهره مطرح در این معادلات به حساب می آید. البته روند دیپلماتیک شدن موضوع سوریه خود یک پیروزی دیگر برای جناح مدافع سوریه است؛ چراکه از اوائل امر این جناح حامی بود که اصرار داشت باید سلاح‌ها را کنار گذاشت و در روند یک راه حل سیاسی مساله سوریه را بررسی کرد. در این روند نیز کافه‌نشینانی چون اپوزیسیون سوریه با توجه به شکست‌هایی که خوردند و از سوی دیگر عدم هماهنگی و یکپارچگی چندان در معادلات دیپلماتیک سوریه نمی گنجند و این حکومت سوریه است که به همراه قدرت‌های منطقه‌ای مثل ایران و روسیه و چین به عنوان قدرت‌های فرامنطقه‌ای در این بازی در مقابل کشورهای مخالف حکومت سوریه قرار می‌گیرند.

معادلات سوریه درواقع نقشی مستقیمی بر تغییرات منطقه‌ای دارد و در این زمینه باید گفت که خط‌‌کشی‌هایی که پیش از این در خاورمیانه بر اساس منافع امریکا صورت گرفته بود امروز برهم خورده است و ‍ژنو می‌تواند تغییراتی در این خط‌کشی‌های بین المللی ایجاد کند.

خانم کاندالیزا رایس، وزیر سابق امور خارجه آمریکا، در تابستان ۲۰۰۶ در بیروت و در توصیف جنگ ۳۳ روزه اعلام کرد که این ها ناشی از درد زایمان خاورمیانه جدید است و باید این دردها را تحمل کنیم تا خاورمیانه ی جدید زاده شود. حال موجودی که از معادلات سوریه زاده می‌شود نوید بخش یک خاورمیانه جدید ورای تفکرات آمریکا است.

برندگان و بازندگان بین المللی معادلات سوریه

بازندگان:‌

ترکیه:‌ قطعا یکی از بزرگترین شکست خوردگان معادلات سوریه کشور همسایه این کشور ترکیه است. ترک‌ها که حامی دسته اول اخوان المسلمین است نه تنها در سوریه بلکه در مصر از شریک خود رودست خورد و قافیه را در سوریه به ایران و در مصر به عربستان باخت. مردم ترکیه نیز با توجه به اینکه اغلب مردم سوریه علوی هستند و اقدامات دولت اردوغان سبب شد علوی‌های بیشتری در سوریه کشته شوند به مقدار بسیار زیادی در زمینه سیاست خارجی نسبت به اقدامات دولت این کشور معترض هستند و گاها جرقه این اعتراضات در پارک‌ها و معابر عمومی ترکیه زده می‌شود.

عربستان:‌عربستان سعودی و قطر نیز از دو جهت هم از لحاظ سیاسی و هم از لحاظ مالی در سوریه شکست خوردند. این موضوع که آل سعود حامی دست اول تروریست‌های تکفیری در سوریه، عراق و سایر نقاط جهان است ضربه غیر قابل جبرانی بر وجهه این کشور وارد ساخته است. عربستان که خود را ام القرای جهان اسلام قلمداد می‌کند. امروز به « مادر ترور» در جهان بدل شده است و همه بر این موضوع که ماشین جوجه کشی تروریست‌های تکفیری توسط عربستان تغذیه می شود، توافق نظر دارند. کشوری که به جای آبادانی به نابودی دستاوردهای کشورهای اسلامی دیگر برای اثبات برتری خود می‌اندیشد.

امریکا:‌ امریکا نیز در معادلات سوریه بیش از هر چیز وجهه خود را باخت. تهدیدات نظامی آمریکا علیه سوریه که با عقب‌نشینی مضحک این کشور همراه شد، درواقع وجهه این کشور را به مقدار بسیار زیادی از بین برد. آمریکایی‌ها پس از این تهدیدات دچار مشکلات داخلی بی‌سابقه‌ای شدند که بعد از شکست مفتضحانه در سوریه ضربه جبران ناپذیری به حیثیت سیاسی و بین المللی این کشور وارد کرد. از این نظر آمریکایی ها امروز دچار بحران داخلی شده‌اند و همین موضوع سبب شده است راضی به حضور ایران برای حل معادلات سوریه در مذاکرات ژنو شوند.

برندگان؛

ایران:‌ ایران اما در این روند با توجه به سیاست راهبردی ثابتی که دارد توانست پس از جنگ 33 و 22 روزه شکست مفتضحانه‌ای را به آمریکایی‌ها و غرب تحمیل کند. شاید این روزها این مساله که پشت هر شکست در خاورمیانه ایرانی‌ها ایستاده اند به عنوان ضرب المثلی در آمریکا تبدیل شده باشد که صحت آن را تا به اینجا در هر قدم اثبات شده است و البته همین موضوع سبب شود که آمریکا بیشتر برای حل مشکلاتش‌ در خاورمیانه به ایران و احیای روابط با آن بیاندیشد.

روسیه و چین:‌ این دو کشور قدرتمند، بخصوص روسیه توانستند در خاورمیانه به هژمونی آمریکا پایان دهند. اتحاد استراتژیک این دو کشور در جریان سوریه و وتو قطعنامه‌ها به طور همزمان در شورای امنیت توسط این دو کشور نوید ایجاد بلوک شرقی جدید در برابر غرب را می‌دهد. شاید بتوان گفت که بحران سوریه یک جنگ جهانی نیابتی بود که بلوک شرق توانسته تا به اینجا شکست سنگینی به طرف مقابل وارد کند. روسیه توانست سوریه را حفظ کند و این موضوع سبب می‌شود که روسیه و پوتین بیشتر به آینده در مقابله با آمریکا امیدوار باشند و دیگر توسط آمریکایی‌ها با عنوان تمسخرآمیز «شاگرد تنبل» خطاب نشوند.

البته باید ادامه معادلات سوریه را بر روی میز مذاکرات ‍ژنو دنبال کرد اما قطعا پیروزی‌هایی که نسیب ملت سوریه و حامیان این کشور در مقابل تروریست‌ها و حامیان آنها شد می‌تواند تاثیر بسزایی در شکل گیری توافقات در این مذاکرات داشته باشد.
 
همه آنچه که باید در مورد بندر بن سلطان بدانید
ایران از عربستان خواسته برای حسن نیت جهت پیشبرد امور، بندر بن سلطان را از سمت رئیس سازمان اطلاعات این کشور بردارد، چرا که وی مسبب همه قتل‌ها، ویرانی‌ها و خون‌هایی است که در منطقه ریخته می‌شود. با توجه به نقش مخرب عربستان در منطقه، شامل مسلح کردن گروه‌های تروریستی در عراق، سوریه و لبنان، حمایت از گروه‌های تروریستی در ایران، لزوم برکناری بندر بن سلطان برای شروعی دوباره در روابط تهران ـ ریاض ضروری به نظر می‌رسد...
سرویس سیاسی«فردا»: "بندر بن سلطان" نامی است که این روزها در صحنه بین الملل خصوصا در حوادث و معادلات منطقه بسیار به گوش می رسد. شاهزاده بن بندر سلطان در واقع پس از مرگ پدرش یعنی «شاهزاده سلطان بن عبد العزیز»، ولی‌عهد و وزیر دفاع اسبق سعودی پس از اینکه سال‌ها به عنوان سفیر عربستان سعودی در واشنگتن انجام وظیفه می‌کرد، دوباره به ریاض بازگشت و مسئولیت ریاست شورای ملی عربستان را برعهده گرفت تا در زمان ایفای نقش خود در این سمت نفوذ امنیتی عربستان را در بسیاری از کشورهای منطقه توسعه دهد.

عربستان سعودی که از جمله فتنه انگیزان و عاملان حوادث جاری در سوریه و حامی اصلی تروریست های مسلح در این کشور است با روی کار آوردن بندر بن سلطان که دارای تجارب بسیار در عملیات های اطلاعاتی و امنیتی و تروریستی می خواست روند جریان سازی در سوریه و حمایت از تروریست های سوری را تشدید کند. از جمله برنامه های دیگر بندر بن سلطان در عرصه سیاست خارجی به حاشیه راندن ایران و تلاش برای کاهش نفوذ کشورمان در منطقه است. اما بندر بن سلطان کیست و چه برنامه ای برای منطقه دارد؟

بندربن سلطان بن عبدالعزیز، در تاریخ دوم مارس ۱۹۴۹ در شهر طائف به ‏دنیا آمد. پدرش سلطان بن عبدالعزیز بود اما اولین تماس وی با پدرش زمانی رخ داد که او هشت ساله بود. انزوای بندر چند سال بعد از آن و در هنگام فوت ملک عبدالعزیز پایان یافت وتصمیم گرفته شد او به همراه مادرش با مادر بزرگ پدری اش، " حصه بن عبدالعزیز" در قصر زندگی کنند. بندر در ۱۹۷۲ میلادی با" حیفا بنت فیصل" ازدواج کرد که او برایش هشت فرزند چهار پسر و چهار دختر بدنیا آورد.
 
بندر برای تحصیلات به کالج نیروی هوایی سلطنتی" کرانول" در انگلستان رفت. او سپس دوره ‏های آموزش تکمیلی را در" پایگاه نیروی هوایی مکسول" و" کالج صنعتی نیروهای مسلح" فرا گرفت.




او به مدت ۱۷ سال در نیروی هوایی سلطنتی عربستان سعودی خدمت کرد و به درجه ستوانی نایل شد. او خلبانی کارآزموده است و با هواپیماهای جنگنده مختلفی پرواز کرده است. دوران زندگی نظامی بندر بن سلطان در سال ۱۹۷۷ و پس از آنکه جت وی در هنگام فرود دچار سانحه شد و کمرش تحت عمل جراحی قرار گرفت، پایان یافت. پس از آن بندر از مدرسه مطالعات عالی بین المللی پل نیتز دانشگاه جان هاپکینگز آمریکا فوق لیسانس سیاست عمومی بین المللی گرفت. شایان ذکر است در سال ۲۰۰۱ دانشگاه هاروارد دکترای افتخاری حقوق خود را به بندر بن سلطان اعطاء کرد.

بندر به کشیدن سیگارهای برگ مشهور بوده و معمولا لباس های مارک دار اروپایی پوشیده و به خواندن تاریخ آمریکا و عبارات مصطلح زبان انگلیسی در آمریکا علاقمند است. در واشنگتن بندر مشهور به برگزاری میهمانی ها و نوشیدن الکل بود. در میانه دهه ۹۰ میلادی، بندر بن سلطان برای مدتی از بیماری افسردگی رنج می برد.
 
اموال و دارایی ها

او معمولا با هواپیمای شخصی ایرباس ۳۴۰ خود مسافرت می کند. بندر مالک" گلیمپتون پارک" در آکسفوردشایر است. چند ماه پس از حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ بندر به ایالت آسپن رفت جایی که یک عمارت بزرگ با ۳۲ اتاق خواب دارد. او زمین این عمارت را در سال ۱۹۸۹ خرید و در سال ۱۹۹۱ ساختمان آن را ساخت.
 
در ۱۲ جولای ۲۰۰۶ گزارش شد که شاهزاده بندر قصد دارد عمارت ۵۶ هزار متر مربعی خود در آسپن کلرادو را به قیمت ۱۳۵ میلیون دلار بفروشد. این خانه ییلاقی که" حلا رنچ" نامیده می شود از کاخ سفید بزرگتر است و بر فراز یک تپه قرار دارد. در دسامبر ۲۰۰۷ م، گزارش شد ساختمان پذیرایی این عمارت به قیمت ۳۶.۵ میلیون دلار فروخته شده است. دلیل فروختن عمارت اینگونه اعلام شد که بندر به اندازه ای سرگرم امور کاری خود است که نمی تواند از این عمارت استفاده کند.
 
در نهایت بندر باقی مانده این عمارت را به قیمت ۴۹ میلیون دلار به شرکت" استاروود موانتن رنچ" در ژ‍وئن ۲۰۱۲ فروخت. همچنین در سال ۱۹۹۰ م، بندر مقدار نامعلومی اعتبار برای ساخت مرکز مطالعات اسلامی دانشگاه آکسفورد اهداء کرد.
 
دوران سیاسی

دوران فعالیت‏های دیپلماتیک بندر از سال ۱۹۷۸ آغاز شد. او به عنوان فرستاده شخصی پادشاه عربستان موفق شد تا با لابی در کنگره ایالات متحده امریکا، مجوز فروش جنگنده های F-۱۵ s را بدست بیاورد.

ملک فهد، او را به عنوان فرستاده ویژه خود نزد کارتر رییس جمهور امریکا منصوب کرد و به او اجازه داد تا به صورت مستقل از سفیر عربستان در امریکا فعالیت کند. او در دوران سفارتش در امریکا با پنج رییس جمهور، ده وزیر امور خارجه، یازده مشاور امنیت ملی، شانزده دوره کنگره و مطبوعات امریکایی سروکار داشته است. این امر باعث نفوذ فوق العلاده بندر در امریکا شد. بندر برای نزدیک به سه دهه چهره لابی عربستان سعودی در امریکا بود. در زمان ریاست جمهوری ریگان، پس از آنکه امریکا با یکی از درخواست های خرید تسلیحاتی عربستان مخالفت کرد، او مقدمات انتقال موشک های میان برد با قابلیت حمل کلاهک های هسته ای را از چین فراهم کرد. این موضوع باعث خشم سازمان اطلاعات مرکزی امریکا- سیا- و وزارت امور خارجه این کشور شد.
 
 
انتصاب به عنوان دبیرکل شورای امنیت ملی عربستان سعودی

در تاریخ ۲۶ ژوئن ۲۰۰۵ بندر بنا به" دلایل شخصی" از سمت خود به عنوان سفیر عربستان در امریکا استعفا داد. بندر بن سلطان در تاریخ ۱۶ اکتبر سال ۲۰۰۵م از سوی ملک عبدالله به عنوان دبیرکل شورای امنیت ملی عربستان سعودی منصوب شد. این انتصاب تا چهار سال بعد در تاریخ سوم دسامبر ۲۰۰۹ ادامه یافت.

بندر پس از آنکه از سمت سفیری عربستان سعودی در واشنگتن استعفا داد در سال۲۰۰۶ با مقامات امریکایی ملاقات کرد. به عبارت دیگر، بندر در سِمت جدید به ملاقات های خصوصی خود با برخی از مقامات امریکایی ادامه می داد.

در تاریخ ۲۵ ژانویه سال ۲۰۰۷ عربستان سعودی بندر را برای مذاکره درباره بحران لبنان به ایران فرستاد. وی حتی با برخی از رهبران حزب الله که برای مراسم سالانه حج تمتع به مکه دعوت شده بودند، گفتگوهایی داشت.
 
کمک به اسرائیل برای ترور عماد مغنیه 

المنار در گزارشی در سال ۲۰۰۶ خبری از دیدار محرمانه بین ایهود اولمرت نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی و بندر بن سلطان آل سعود، سفیر سابق عربستان در واشنگتن در هتلی در بخش غربی قدس فاش کرده بود که این دیدار در اوج حملات اسراییل به خاک لبنان و مبارزات حزب الله صورت گرفت.

در این دیدار بندر بن سلطان به اولمرت پیشنهاد داده بود هر چقدر پول برای تأمین هزینه جنگ علیه حزب الله می خواهد می دهد اما جنگ علیه حزب الله را تا سرنگونی این حزب مقاومت متوقف نکند.
 


بندر بن سلطان پس از آن سرزمین های اشغالی را ترک کرد تا ماموریتی را که اسراییل برعهده وی گذاشته بود آغاز کند و این ماموریت جمع آوری اطلاعات درباره فرمانده نظامی حزب الله با نام عماد مغنیه بود. بندر بن سلطان عناصری سعودی و غیرسعودی و همچنین شبه نظامیان وابسته به سعد الحریری، رهبر جریان المستقبل و" سمیر جعجع" ، رهبر حزب نیروهای لبنانی موسوم به فالانژیست ها را به خدمت گرفته بود و اسراییل را در جریان اطلاعات درباره عماد مغنیه قرار می داد؛ اطلاعاتی که به اسراییل در ترور مغنیه در خاک سوریه کمک شایانی کرد.
 
اعترافات بندر بن سلطان از پشت پرده ترور مغنیه و رفیق حریری

امیر بندر بن سلطان که بطور ناشناس وارد فرودگاه دمشق شده و در آنجا بازداشت شده بود، اعتراف کرد که عربستان، عامل ترور مغنیه بوده و عاملان ترور حریری را می شناسد و هم اکنون وی درصدد براندازی نظام بشار اسد است.

در دمشق از شاهزاده و همراهانش بازجویی به عمل می آید و برای اینکه بعدها امکان نفی اعترافات وجود نداشته باشد، بشکل صوتی و تصویری اعترافات ضبط می شود. اعترافات پرده از اسرار روابط امریکا و عربستان درباره لبنان و دادگاه بین المللی و ترور حریری به صورت مشروح و به همراه نام ها و تاریخ ها بود.
 
بندر در اعترافات خود به موارد بسیاری درباره ترور رفیق حریری و اینکه چه کسانی و چه سرویس ها و سازمان هایی در پس از این حادثه قرار داشتند و توافقنامه های امنیتی میان چهار سرویس اطلاعاتی و امنیتی و سیا درباره براندازی نظام اسد و دستیابی به توافق با معارضان سوری و فراتر از آن تجیهز معارضان سوری و انواع سلاح ها و ایجاد آشوب و بلوا و فتنه و کشتن غیرنظامیان سوری و کمک مالی و تسلیحاتی امریکایی ها و برخی از سرویس های امنیتی به معارضان اشاره کرده بود.
 
توافقات بین دمشق و ریاض

پس از مطلع شدن ، ریاض از دمشق می خواهد که بازجویی از بندر بن سلطان و اعترافات وی منتشر و اشاره ای به عربستان و متحدانش در قضیه ترور عماد مغنیه و دیگر موارد نشود.
 
ریاض نیز در مقابل متعهد می شد، انگشت اتهام به سوی دمشق برداشته و عرصه لبنان به دمشق سپرده شود تا سوریه هرگونه صلاح بداند با آن برخورد کند و زمینه را بر ای تشکیل دولت وحدت ملی لبنان با شرایط مورد نظر حزب الله فراهم کند. چند هفته نگذشت که پادشاه عربستان در سفری دو روزه و رسمی به دمشق می رود و درپی آن دولت لبنان تشکیل شده و روابط سوریه و لبنان به حالت عادی بازمی گردد.
 
 مهره رژیم صهیونیستی

عربستان همسو با سیاست های غرب سعی کرده به عادی سازی روند سازش با رژیم صهیونیستی بپردازد و به رغم شعار حمایت از آرمان فلسطین، حقوق مسلم ملت فلسطین را نایده بگیرد. مناسبات پنهانی آل سعود و مقامات اسراییلی که از دیرباز ورد زبان ها بوده با نقش آفرینی بندر بن سلطان رنگ و بویی دیگر گرفت. 

بندر در راضی کردن سریع عربستان برای موافقت با شرکت در مذاکرات مستقیم با رژیم صهیونیستی نقش اساسی داشته است. وی زمینه را برای ورود به مذاکرات مستقیم با رژیم صهیونیستی که گام اول در عادی سازی روابط بین عربستان و اسرائیل محسوب می شود را فراهم کرده است. به عنوان مثال در کنفرانس مادرید که برای بررسی و در صورت امکان خاموش کردن آتش انتفاضه اول فلسطین منعقد شد، به رغم اینکه عربستان قرار نبود حاضر شود و تصمیم بر این بود که عبدالله بشاره، نماینده شورای همکاری خلیج فارس در آن شرکت کند، بندر به نمایندگی از عربستان حاضر شد. حضور بندر در این نشست همه اعضای شرکت کننده از جمله رژیم صهیونیستی را غافلگیر کرد.
 
ارتباط بندر با انگلیس

بندر در پیشبرد مذاکرات قرارداد تسلیحاتی "یمامه” انگلیس با عربستان سعودی در سال ۱۹۸۵ کمک بسیاری کرد. قرارداد ۸۰ میلیارد دلاری یمامه انگلیس شامل فروش بیش از ۱۰۰ کلاهک هسته ای انگلیس به عربستان می شود.

انگلیس پس از امضای قرارداد برای دلالی در این قرارداد، مبلغ ۲ میلیارد دلار به حساب سفارت عربستان سعودی واریز کرد که البته بندر مبالغ واریزی انگلیس را برای استفاده های شخصی به کار برد.
 
بندر طراح و مجری اقدامات تروریستی منطقه
 
از سال ۲۰۰۵ به بعد می توان بندر بن سلطان را مجری تمامی طرح های تروریستی در منطقه دانست که زیر نظر ریاض دنبال شده است، اغراق نیست اگر بگوییم که تمامی گروه های تروریست سلفی در منطقه تحت اشراف مستقیم وی فعالیت می کنند. گفته می شود وی حتی انتصاب های مختلف در سازمان هایی نظیر القاعده را نیز مستقیما بر عهده دارد.
 
بندر نماینده دولت وهابی عربستان

" انیس نقاش" تحلیلگر مسایل منطقه، اختلاف افکنی میان شیعه و سنی را یکی از مهم ترین اولویت های بندر در حمایت از گروهک های تروریستی در منطقه دانست و تاکید کرد که وی به نمایندگی از دولت وهابی عربستان سعی دارد تا ریشه های مقاومت شیعی را خشکانده و مانع از گسترش نفوذ مقاومت منطقه در این کشور شود.
 
بندر بن سلطان و مقابله با موج بیداری اسلامی

با آغاز موج بیداری اسلامی در کشورهای عربی و به خطر افتادن منافع و موجودیت حاکمیت ریاض در سایه انقلاب های عربی، بندر به عنوان مهره اصلی مقابله با این موج مردمی انتخاب شد، وی فعالیت های گسترده ای را در راه مقابله با این روند دنبال کرد و البته در این راستا مانند سایر رویکردهای قبل به صورت کامل سناریوهای غرب را در تحولات منطقه دنبال می کرد، عمده دخالت های عربستان سعودی در موج انقلاب های مردمی بویژه در مصر، یمن و بحرین و همچنین دست داشتن این کشور در بروز ناآرامی و بحران در سوریه از سیاست های بندر بن سلطان است. نقش بندر بن سلطان زمانی در تحولات بیداری اسلامی پررنگ تر شد که غرب به این نتیجه رسید که تنها با جریان های انحرافی و افراط گرای اسلامی است که می تواند با موج بیداری اسلامی به مقابله بپردازد.
 
سوریه، عرصه فعالیت های تروریستی بندر

از جمله برنامه‌هایی که مد نظر شاهزاده بندر بن سلطان بوده، برافروختن آتش جنگ و فتنه در سوریه است، به همین دلیل وقتی پروژه ناآرامی‌ها و بحران در سوریه کلید خورد، حمایت مالی از معارضان سوری و به ویژه گروه‌‌های تروریستی را سرلوحه کار خود قرار داد و پس از اینکه آمریکا اعلام کرد که اقدام به حمایت تسلیحاتی از گروه‌های مسلح در سوریه خواهد کرد، عربستان سعودی مسئولیت ارسال سلاح‌های پیشرفته و جدید را برای معارضان سوری برعهده گرفت و در این راه قراردادهای تسلیحاتی را با چندین کشور منعقد کرد تا پس از آنکه این تسلیحات به ترکیه ارسال شدند، از آنجا در اختیار گروه‌های تروریستی قرار گیرد و تمام این اقدامات بر این اساس صورت می‌گرفت که گزارش‌های اطلاعاتی از سرنگونی نظام سوریه ظرف 6 ماه سخن می‌گفتند.

هدف بندر بن سلطان سرنگونی نظام سوریه بود، تا به این طریق ائتلاف ایران – سوریه را در هم شکسته و از طریق آن حزب الله را در جنوب لبنان محصور کند و به این طریق حزب الله توان هیچ‌گونه حرکتی در برابر اکثریت اهل تسننی که به 18 میلیون نفر در سوریه و نیم میلیون نفر در لبنان می‌رسد، را نداشته باشد.

به این ترتیب بندر بن سلطان مسلح کردن گروه‌های اهل تسنن در لبنان را آغاز کرد و تمام توجه خود را بر این متمرکز کرد تا با حمایت از «ولید جنبلاط» و «سمیر جعجع» هم پیمانان «سعد الحریری» رهبر جریان 14 مارس لبنان بتوانند بر عرصه سیاسی لبنان تسلط پیدا کنند و اجازه ندهند، حزب الله به تنهایی حاکم بلامنازع بر عرصه سیاسی این کشور باشد.

بندر بن سلطان سلاح‌های عربستان سعودی که در میان آنها موشک‌های قابل حمل انفرادی و ضد هواپیما مشاهده می‌شدند، را در اختیار گروه‌های مسلح در سوریه گذاشت و این موضوع بسیار خطرناکی بود، چون احتمال رسیدن آنها به دست القاعده و طرف‌های دیگر هم پیمان با القاعده مانند «جبهه النصره» نیز وجود داشت، اما این برای این شاهزاده سعودی مهم نبود، آنچه برایش مهم می‌نمود، شکست ارتش سوریه بود.

در همین راستا بندر بن سلطان موفق شد تا با تحریک اعضای کنگره آمریکا و تشکیل یک لابی بزرگ واشنگتن را به حمایت نظامی از گروه‌های مسلح راضی کند. همچنین توانست موافقت فرانسه و انگلیس را جهت به دست گرفتن نظارت بر  تسلیم سلاح به گروه‌های تروریستی در سوریه را از طریق مرزهای ترکیه واردن جلب کند. به گفته یکی از نزدیکان «بندر بن سلطان» وی برای ترغیب و تشویق مقامات سیاسی امنیتی آمریکا در حمله نظامی به سوریه، مبلغ ۷۰ میلیون دلار به صورت مستقیم هزینه کرده است.

اما اقدام آمریکا در عقب‌نشینی از تهدیدهای شدیداللحن علیه سوریه و در پیش گرفتن روند دیپلماتیک ابتکار روسیه در حل مشکل سوریه به مذاق بندر بن سلطان رئیس دستگاه‌های جاسوسی عربستان سعودی خوش نیامده است. وی که در دیدار با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه به وی نیز تاکید کرده بود که راهکار حل مسایل در سوریه تنها نظامی است، از روند تحولات اوضاع منطقه خشمگین است.
 
بندر معتقد است که دیپلماسی ایران و ترس از حزب الله لبنان عامل اصلی توقف حمله آمریکا به سوریه بوده و روسیه نیز در این راستا از روند دیپلماتیک حمایت کرده است؛ بندر در همین راستا می‌خواهد با تمامی ابزارهای ممکن و راههای موجود از آنها انتقام بگیرد.
 
بندر دبیرکل آژانس اطلاعاتی عربستان سعودی

بندر بن سلطان در تاریخ ۱۹ جولای ۲۰۱۲ از سوی ملک عبدالله به عنوان دبیرکل آژانس اطلاعاتی عربستان سعودی منصوب و جانشین مقرن بن عبدالعزیز برادر پادشاه شد.

شاهزاده" بندر بن سلطان" ، جاسوس ۶۱ ساله و دیپلمات کهنه کار سعودی و مذاکره کننده ارشد رژیم آل سعود با آمریکا و رژیم صهیونیستی، همزمان با" اوج گیری انقلاب مردمی در مناطق شرقی و مرکزی عربستان" ؛ از سوی شاه این رژیم، با حفظ سمت" دبیری شورای عالی امنیت ملی" سعودی، به سمت ریاست" سازمان استخبارات" این کشور نیز منصوب شد. شاه سعودی با این اقدام نشان داد که همچنان به دنبال ضربه زدن به موج بیداری اسلامی در کشورهای عربی برای جلوگیری از انتقال این موج به عربستان سعودی است. البته گفته می شود انتخاب بندر بن سلطان به ریاست سازمان اطلاعات این کشور زیر فشار و به دستور کاخ سفید بوده است.
 
از سوی دیگر در صورت مرگ عبدالله بن عبدالعزیز شاه سعودی با تمایل شدیدی که بندر به افزایش قدرت دارد و با در دست داشتن دو بازوی امنیتی در عربستان که همان شورای امنیت ملی و سازمان اطلاعات این کشور است، به راحتی می تواند با اجرای کودتایی نرم تحت حمایت آمریکا و اروپا، سلمان بن عبدالعزیز را سومین ولیعهد ناکام سعودی لقب دهد و خود به جای عبدالله بر تخت پادشاهی بنشیند.
 
 
بندر و دشمنی با ایران و محور مقاومت

عربستان سعودی که جمهوری اسلامی ایران را بزرگترین رقیب منطقه ای خود می داند، تلاش می کند تا با طرح مقوله «ایران هراسی» احساس تهدید از جانب ایران را در سطح منطقه گسترش داده و با تأکید بر قومیت عربی و اختلافات مذهبی، بر شکاف میان ایران و کشورهای عربی دامن بزند. از نگاه عربستان ایران متهم به صدور انقلاب و تلاش برای سرنگونی دولت های منطقه، ایجاد هسته های خفته در کشورهای عربی، گسترش تشیع در بین اهل سنت، و بالاخره دستیابی به سلاح هسته ای است. عربستان همسو با غرب سعی می کند ایران را به عنوان تهدید اصلی کشورهای منطقه، جایگزین رژیم صهیونیستی کند.

با این حال عربستان در فضای دیپلماسی، این موضوع را القا می کند که قائل به مناسبات حسنه و مایل به همکاری با جمهوری اسلامی ایران است. این گرایش پس از پیروزی «حسن روحانی» در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم افزایش یافته است.

چندی پیش در حاشیه انتشار اخباری درباره سفر روحانی به عربستان، برخی سایت‌ها از دلایل لغو این سفر هم نوشتند. در این مقطع باز نام بندر بن سلطان به میان آمد.سایت‌های خبری نوشتند: «منابع آگاه عربی در این زمینه معتقدند ‌که شرط بسیار سنگین ایران برای سعودی‌ها، عامل اصلی انجام نشدن چنین سفری است. این منابع تأکید کرده‌اند ایران از عربستان خواسته برای حسن نیت جهت پیشبرد امور، بندر بن سلطان را از سمت رئیس سازمان اطلاعات این کشور بردارد، چرا که وی مسبب همه قتل‌ها، ویرانی‌ها و خون‌هایی است که در منطقه ریخته می‌شود. با توجه به نقش مخرب عربستان در منطقه، شامل مسلح کردن گروه‌های تروریستی در عراق، سوریه و لبنان، حمایت از گروه‌های تروریستی در ایران، لزوم برکناری بندر بن سلطان برای شروعی دوباره در روابط تهران ـ ریاض ضروری به نظر می‌رسد و این مسأله برای ایران به عنوان ابرقدرت منطقه و کشوری که در تلاش برای ثبات در منطقه است، ‌اهمیت دارد.»

بعد از تماس تلفنی که روحانی و اوباما روسای جمهور ایران و آمریکا داشتند الخبرپرس گزارش داد؛ «بندر بن سلطان» رئیس دستگاه اطلاعاتی عربستان سعودی که طرحهای وی در سوریه با تلاشهای دیپلماتیک بین‌المللی روسیه و ایران به بن بست رسیده، هرگز خواهان بهبود روابط میان ایران و آمریکا نیست و از تماس تلفنی اخیر اوباما با روحانی که به درخواست رئیس جمهور آمریکا انجام شده بود، خرسند نیست.

در این میان خبری هم از حضور این شخصیت مرموز در ایران منتشر شد که بلافاصله تکذیب شد. ادعا شده بود در این سفر که به صورت مخفیانه انجام شده است بندر بن سلطان درخواست ملاقات با برخی مقامات نظام جمهوری اسلامی ایران را داشته است اما این درخواست رد شده است. این خبر از سوی یک منبع مطلع در سفارت ایران در عربستان تکذیب شد .

اما همانگونه که گفته شد بندر بن سلطان مهره ای آمریکایی- صهیونیستی است که ماموریت یافته اهداف براندازانه آنان را در منطقه اجرا کند. نزدیکی بندر با لابیهای صهیونیستی و نومحافظه کاران افراطی در آمریکا موجب شده تا وی خصومتی دیرینه از ایران و محور مقاومت در منطقه داشته و از هیچ تلاشی برای متوقف کردن جریان مقاومت در منطقه فروگذار نکند. حال باید دید بندر بن سلطان که یک سر و گردن از سایر شاهزاده های تن پرور سعودی زیرک تر بوده و ارتباطات و ابزارهای گسترده ای دارد می تواند به نیات براندازانه خود در منطقه دست یابد یا خود نیز اسیر جریان بیداری منطقه شده و مانند گذشته در اجرای بسیاری از طرحهای خود ناکام خواهد ماند.
 
سعداله زارعی در گفتگو با «فردا»
نکته ای که وجود دارد این است که سوریه علی رغم بحرانی که با آن درگیر است اما زندگی با امورات جاری در این کشور دستخوش بحران و مسئله نیست. اینکه دولت سوریه در طی ماه های گذشته موفق شده ارتباطات خارجی را هم گسترش دهد تا حدی ضریب امنیتی سوریه را بالا برده و امنیت پایتخت تا حد زیادی تامین شده است و حومه دمشق نیز پاکسازی شده است.
سرویس سیاسی «فردا»: یک کارشناس امور بین الملل با اشاره به آرامش نسبی در سوریه اظهار کرد: در ارتباط با سوریه مدتی است که تحولات به صورت خطی استمرار دارد یعنی تحول عمده ای در مسئله ایجاد نشده و به نظر نمی آید به زودی هم ایجاد شود. در واقع وضع فعلی تبدیل به وضع با ثبات در سوریه شده است.

سعداله زارعی در گفتگو با «فردا» با بیان اینکه تحولات در سوریه قابل تجزیه وتحلیل است گفت: اینکه در حومه دمشق اتفاقاتی رخ داده این اتفاقات عمده نیستند و از فرم حوادث خارج نیستند. اینها اتفاقاتی است که در چارچوب حوادث قابل تجزیه و تحلیل است. 

وی در ادامه افزود: نکته ای که وجود دارد این است که سوریه علی رغم بحرانی که با آن درگیر است اما زندگی با امورات جاری در این کشور دستخوش بحران و مسئله نیست. اینکه دولت سوریه در طی ماه های گذشته موفق شده ارتباطات خارجی را هم گسترش دهد تا حدی ضریب امنیتی سوریه را بالا برده و امنیت پایتخت تا حد زیادی تامین شده است و حومه دمشق نیز پاکسازی شده است.

این کارشناس سیاسی تاکید کرد: محاصره دارویی و تسلیجاتی محاصره ای است که ارتش علیه گروه های تروریستی ایجاد کرده است نه اینکه تروریست ها این وضعیت را دمشق تامین کرده باشند. در حال حاضر در دمشق فعالیت های جاری مانند هر پایتخت دیگر در منطقه در آن جریان دارد. 

زارعی با مقایسه وضعیت دمشق در طی یکسال گذشته اظهار کرد: اگر وضع دمشق را با یک سال پیش مقایسه کنید می بینید روند امور بسیار بهتر شده است به عنوان مثال در یکسال گذشته فرودگاه دمشق حالت نیمه تعطیل داشت الان به عنوان یک فرودگاه بین المللی در کانون رفت و آمدها حتی کشوهای اروپایی و عربی و اسیایی برقرار است اینها نشان دهنده این است که وضعیت سوریه به نسبت گذشته وضعیت بهتری پیدا کرده است.

این تحلیلگر مسائل سیاسی یادآور شد: طی ماه های گذشته تحولات سوریه فرم خطی پیدا کرده و فراز و نشیب آن کم بوده است این وضعیت ممکن است طی شش ماه آینده هم استمرار پیدا کند. در این وضعیت جدید از یک طرف مخالفین هیچ موقعیت جدیدی به دست نیاورند نه توانستند در داخل انسجامی پیدا کنند و نه در بیرون. حمایت های بین المللی از مبارزه نیز نسبت به گذشته کم شده است. ترک ها، قطری ها از حمایت تروریستها عقب نشینی داشتند و در محیط داخلی نیز دولت طبیعتا تمایل کمتری به برخوردهای و عملیات های نظامی گسترده دارد و این نشان از ارامش نسبی است.

وی در پایان گفت: پیش بینی اینکه در ماه های آینده در سوریه تحول بزرگی رخ دهد آسان نیست اگرچه هیچ احتمالی را نمی شود از نظر دور نگه داشت.

 

پیشنهاد ایران شامل گام ها و اجزایی است که هنوز اطلاعاتی از آن منتشر نشده و آنچه تاکنون به بیرون درز کرده بیشتر روایتی ناقص و گاه تحریف شده از این پیشنهاد است.به عقیده این کارشناسان البته پیشنهاد ایران در مجموع به همان موضوعاتی اشاره می کند که رسانه ها درباره آن بحث می کنند اما آنچه اهمیت دارد جزئیات موضوع است که...
سرویس سیاسی«فردا»: برخی منابع مطلع می گویند با وجود انتشار اخبار متعدد در منابع غربی درباره جزئیات پیشنهاد ایران به 1+5 در ژنو هیچ کدام از این گزارش ها پیشنهاد ایران را به طور کامل توصیف نمی کند و در واقع می توان گفت که پیشنهاد ایران به 1+5 همچنان محرمانه مانده است.ایران و گروه 1+5 در مذاکرات ژنو 4 توافق کردند که متن مذاکرات بویژه چارچوب پیشنهادی ایران به گروه 1+5 محرمانه باقی بماند.

بر پایه خبر ایران هسته ای، پس از این مذاکرات، منابع متعدد غربی از جمله پایگاه اینترنتی دبکا فایل، روزنامه هاآرتص، وب سایت المانیتور و روزنامه هاآرتص با انتشار جزئیاتی ادعا کردند که به پیشنهاد ایران دست یافته و بخش هایی از آن را منتشر کرده اند.این در حالی است که پیگیری ها نشان می دهد که آنچه دقیقا می توان آن را پیشنهاد ایران به 1+5 خواند در واقع هنوز علنی نشده و 1+5 آن را محرمانه نگه داشته است.

کارشناسان می گویند پیشنهاد ایران شامل گام ها و اجزایی است که هنوز اطلاعاتی از آن منتشر نشده و آنچه تاکنون به بیرون درز کرده بیشتر روایتی ناقص و گاه تحریف شده از این پیشنهاد است.به عقیده این کارشناسان البته پیشنهاد ایران در مجموع به همان موضوعاتی اشاره می کند که رسانه ها درباره آن بحث می کنند اما آنچه اهمیت دارد جزئیات موضوع است که همچنان محرمانه مانده است.تحلیلگران در تهران می گویند این بدان معناست که 1+5 در حال جدی پیشنهاد ایران است و حتی صهیونیست ها هم مجوز آن را که فرآیند را به طور کامل به شکست بکشانند پیدا نکرده اند.

ایران و 1+5 هفته آینده در یک نشست کارشناسی درباره جزئیات طرح ایران مذاکره خواهند کرد.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد