سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

اخبار سیاسی و اقتصادی و تحلیل

 

دانشگاه الازهر مصر در اقدامی ضد ایرانی کنفرانسی تحت عنوان "حمایت از مردم عرب اهواز" با سخنرانی وهابی تندروی سعودی در قاهره برگزار کرد.

انشگاه الازهر مصر در اقدامی ضد ایرانی و در راستای اهداف مغرضانه برخی دولتهای عربی امروز پنج شنبه ـ 21 دی ماه ـ  کنفرانسی تحت عنوان "حمایت از مردم عرب اهواز" (نصرة الشعب العربى الأحوازى) در قاهره برگزار کرد.

این کنفرانس از سوی دانشگاه الازهر، شورای هماهنگی جهان اسلام، جنبش عدالت اهواز، انجمن روشنفکران مسلمانان، اتحادیه نهادهای بشردوستانه جهانی، کمپین بین المللی مقاومت در برابر تجاوز، حزب "اصلاح" و حزب سازندگی و توسعه ("البناء والتنمیه") بازوی سیاسی جماعت اسلامی مصر، و انجمن سفرای کودکان عرب برگزار شد.

"محمد العریفی" مبلغ وهابی سعودی با سخنرانی در این کنفرانس ابراز امیدواری کرد که این کنفرانس کلید آزادی اهواز باشد

وی از امت اسلامی و امت عرب خواستار کمک به ملت عربی اهواز شد و گفت: از همه انسانها می خواهم که به برادران اهوازی کمک کنند!

این مبلغ وهابی گفت: ایران از نفت اهواز برای تفرقه و جنگ بین مسلمین استفاده می کند!

العریفی چهره سرشناس و جنجالی وهابیت است و بارها علمای شیعه را مورد توهین قرار داده؛ از فتواهای اخیر وی که مخالفت‌های فراوانی در پی داشته است، حرام‌بودن گفت‌و‌گوی پدر با فرزند دختر در غیاب همسرش است.

همچنین پیش از این اظهارات توهین‌آمیز این عالم وهابی علیه پیامبر اسلام(ص) و فتاوای نادر دیگر وی از جمله فراخوان عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی، در جهان اسلام جنجال‌ برانگیز شده بود.

العریفی همچنین به دخالت در امور داخلی یمن متهم شده است و حوثی‌های این کشور در شبکه‌های اجتماعی وی را به فتنه‌انگیزی و تفرقه‌افکنی بین یمنی‌ها متهم کرده‌اند.

الازهر مصر و احزاب سیاسی این کشور به جای آن که به فکر برگزاری چنین نشست های تفرقه انگیز و مضحک باشند بهتر است نگاهی به همسایه عربی شان ، فلسطین بکنند که 60 سال است در سایه ظلم اسرائیل و بی غیرتی کشورهای عربی از جمله مصر، تحت اشغال است.

 

 

باکو و تل آویو چقدر به هم نزدیکند؟

 

 موضوع روابط دولت باکو با رژیم صهیونیستی، همواره یکی از موضوعات مورد بحث در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی بوده و هراز‌گاه، انتشار اخباری همچون احتمال واگذاری پایگاه نظامی از سوی باکو به رژیم صهیونیستی، بر حساسیت موضوع افزوده است. با این حال، تحلیل دقیق‌تر این رابطه، وجود ابعاد بیشتری در آن را روشن می‌سازد.به گزارش «تابناک»، سایت تحلیلی «اوراسیا نت» به تازگی در مطلبی به تحلیل روابط جمهوری آذربایجان و رژیم صهیونیستی پرداخته و عمق و شدت این رابطه را بررسی کرده است. در این مطلب، با بیان این مقدمه که روابط باکو ـ تل آویو همواره محل بحث و گمانه‌زنی‌های فراوان بوده، آمده است:
نخست باید این موضوع را در ذهن داشته باشیم که هیچ کشوری، یک ابزار راهبردی محض برای دیگری به شمار نمی‌رود. از دید رژیم اسرائیل، روابط با جمهوری آذربایجان، جدید‌ترین نمود «راهبرد پیرامونی» این رژیم است. در این راهبرد، چنین بیان می‌شود که اسرائیل توسط دولت‌های متخاصم عرب احاطه شده و باید با «حلقه بیرونی» که از کشورهای مسلمان «میانه رو» تشکیل شده، ارتباط برقرار کند. در چندین دهه، ترکیه کمالیست و ایران شاهنشاهی این نقش را برای این رژیم داشتند.

اما امروزه، روابط اسرائیل با ترکیه پرتنش است و ایران نیز مهمترین دشمن این رژیم به شمار می‌رود. به این ترتیب، جمهوری آذربایجان به محوری در این راهبرد پیرامونی تبدیل شده است، ولی باکو نمی‌تواند غرامت ابزارهای راهبردی از دست رفته اسرائیل را بپردازد. آذربایجان کشوری است که گرفتاری‌های ژئوپلیتیک خاص خود را دارد؛ از جمله کنترل ۲۰ درصد از خاکش توسط یک کشور خارجی. باکو در موقعیتی نیست که بتواند آن نوع حمایت موردنظر اسرائیل را، به ویژه در برابر ایران برای این رژیم فراهم کند.

برخی از متحدان نومحافظه‌کار اسرائیل در ایالات متحده، رویای تحریک جدایی طلبی در شمال غرب ایران (منطقه‌ای با اکثریت ساکنین آذری) را در سر می‌پرورانند؛ اما مقامات باکو از این که موجب تحریک ایران شوند، نگرانند. آن‌ها به خوبی از توانایی ایران در انتقام گیری گسترده، حتی در خاک جمهوری آذربایجان باخبرند. این گزارش می‌افزاید، بی‌گمان رهبری جمهوری آذربایجان، خواهان وقوع جنگ در نزدیکی مرز‌هایش نیست؛ اما از سوی دیگر، عادی سازی کامل روابط با ایران نیز خواسته این کشور نیست. در حقیقت، این کشور خواهان وجود «تنش قابل مدیریت» است که به باکو اجازه می‌دهد خود را متحد مهم غرب در مقابل ایران نشان داده و همچنین افکار عمومی جهانی را از وضعیت بد حقوق بشر در کشور خود منحرف کند؛ تا جایی که به مسأله ایران مربوط است، باکو از ملاحظات خاص خود پیروی می‌کند که تطابق چندانی با ملاحظات اسرائیل ندارد.

اما از دیدگاه باکو، روابط با رژیم اسرائیل از آن جهت بااهمیت است که این رژیم پایبند ممنوعیت‌هایی که آمریکا و اتحادیه اروپا بر فروش اسلحه به جمهوری آذربایجان وضع کرده‌اند، نیست. در نتیجه، در شرایطی که تلاش‌های باکو برای بازپس‌گیری منطقه «ناگورنو قره باغ» دوباره به جریان افتاده، رژیم اسرائیل می‌تواند به عنوان یک منبع مهم اسلحه برای این کشور عمل کند. در عمل، اسرائیل تاکنون نیز ابزارهای نظامی پیچیده‌ای به آذربایجان فروخته و اطلاعاتی را در اختیارش گذارده که بتواند به تولید پهپاد نیز بپردازد. با این حال، ذکر به یادآوری است که تدارک نظامی به احتمال زیاد نمی‌تواند اهداف راهبردی باکو را در قره باغ تأمین کند. در صورتی که باکو بخواهد در آینده بر این منطقه کنترل داشته باشد، باید این کار را با اقناع مردم منطقه انجام دهد، نه دیگر ابزار‌ها؛ اما شانس وقوع چنین چیزی بسیار ضعیف است و تولید پهپاد نیز قطعاً کمکی به تشویق ارمنی‌ها برای پذیرش حاکمیت باکو نخواهد کرد. عامل مهم دیگر در تلاش‌های جمهوری آذربایجان برای ارتقای روابط با رژیم اسرائیل، تمایل مقامات این کشور برای دسترسی یافتن به لابی طرفدار اسرائیل در واشنگتن است. این امر از دیدگاه آذری‌ها به این سبب اهمیت دارد که به زعم آن‌ها، می‌تواند تأثیرگذاری لابی ارمنی بر سیاست آمریکا در قفقاز جنوبی را تعدیل کند.
اما انتظارات باکو در این زمینه غیرواقع بینانه است. موضوع قره باغ به هیچ وجه برای یهودیان آمریکایی و اسرائیل‌ها مطرح نیست؛ افزون بر این، حامیان اسرائیل در واشنگتن تمایلی به رویارویی با لابی ارمنی‌ها ندارند، به ویژه هنگامی که متحد راهبردی آذربایجان، یعنی ترکیه، هم با ارمنستان و هم اسرائیل دشمنی دارد.البته خود جمهوری آذربایجان نیز نمی‌تواند با حمایت بیش از اندازه از رژیم اسرائیل، خود را از کشورهای اسلامی جدا کند. به همین دلیل بود که باکو در سازمان ملل به سود تشکیل کشور مستقل فلسطینی رأی داد. اما باید اشاره کرد که بیشتر آذری‌ها، از روابط کشورشان با اسرائیل ناخشنودند. زمانی که مقامات اسرائیلی، از جمله وزیر خارجه سابق این رژیم و یا سفیر آن در باکو، جمهوری آذربایجان را «نماد پیشرفت در جهان اسلام» خوانده و آن را ستودند، این امر صرفاً به افزایش خشم بسیاری از آذری‌ها منجر شد که سطح بالای فساد و فقدان آزادی‌های فردی را در کشور خود می‌بینند.
در پایان باید گفت که روابط باکو و تل آویو هیچ آینده‌ای ندارد. هم‌اکنون دستور کارهای دیپلماتیک دو طرف به شدت با یکدیگر متفاوت است و به نظر نمی‌رسد هیچ یک از آن‌ها حاضر باشد اولویت‌های خود را فدای گسترش روابط دوجانبه با دیگری کند.
 
گزارش مشرق از راز ثروت سلیمان و تیرگی روابط امارات با مصر

سایه روح سرگردان عمر سلیمان بر روابط مصر و امارات/ وحشت امارات از معامله اخوان المسلمین با آمریکا

 

نگرانی از افزایش نفوذ جریان اخوان‌المسلمین در منطقه و تقویت نقش منطقه‌ای مصر، بویژه در دوره بیداری اسلامی ملت‌های منطقه چالشی است که به نظر می‌رسد این روزها به صورت جدی کشورهای حاشیه خلیج فارس را بخود مشغول کرده است.
گروه بین‌الملل مشرق ـ با بازداشت یک گروه 10 نفره از عناصر اخوان المسلمین مصر در امارات آتش زیر خاکستر مناسبات تیره ابوظبی با انقلاب مردمی در مصر شعله‌ور شد.

 مقامات رژیم آل نهیان که پیش از این اقدامات دیپلماتیک گسترده ای را برای آنچه نفوذ جماعت اخوان‌المسلمین در کشورهای عربی منطقه نامیده‌اند اتحاذ کرده بودند، این بار با در پیش گرفتن سیاست سخت‌افزاری سرکوب، چند تن از کارگران مصری را در امارات بازداشت کردند. در پی تشدید این تنش روزنامه الاتحاد امارات این گروه را متهم کرده است که به دنبال سازماندهی یک حزب ممنوعه در داخل این کشور به صورت مخفیانه بوده اند و سعی داشتند تا دفاتر اداری برای این حزب تاسیس کنند، منابع اطلاعاتی اماراتی همچنین اعلام کردند که این افراد سعی داشتند تا با سرمایه گذاری و جمع آوری پول در این کشور گروهی را به صورت غیر قانونی تشکیل دهند و همچنین به دنبال کسب برخی اطلاعات محرمانه درباره اسرار نظامی امارات بر آمده‌اند.


تشدید بحران و اتهام‌زنی های دوجانبه

امارات متحده عربی در سال گذشته حدود ۶۰ فعال سیاسی را به اتهام وابستگی به اخوان المسلمین و تلاش برای سرنگونی حکومت امارات بازداشت کرده است، این در حالی است که اخوان المسملین مصر ارتباط این عناصر با جنبش خود را رد کرده و بازداشت شده ها را اتباع مصری خوانده و خواستار آزادی این افراد شدند، در همین راستا هیئت‌هایی از مصر به نمایندگی از محمد مرسی رئیس جمهور این کشور عازم امارات شد تا شاید بتواند آتش تیرگی روابط بین دو کشور را مهار کند، اما گویا مقامات اماراتی در عزم خود برای محاکمه و احتمالا اعدام این افراد جدی هستند.

تنش‌های موجود میان حاکمیت امارات متحده عربی و جماعت اخوان المسملین به دهه هشتاد قرن گذشته باز می گردد، در این سالها ابوظبی فعالیت اخوان المسلمین را که در این کشور به صورت گسترده حضور داشته، سرکوب کرده و بعد از آن بود که این حزب را حزب ممنوعه اعلام کرده و هر فعالیتی در راستای ترویج و گسترش اخوان المسلمین را جرم به حساب آورد. این تنش‌ها البته به علت نقش ضعیف اخوان المسلمین و محصور شدن آن در قبضه قدرت حسنی مبارک راهی به عرصه مناسبات دیپلماتیک باز نکرد، اما با سقوط حسنی مبارک و روی کار آمدن اخوانی‌ها، این تنش ها تشدید شد، امارات با اقداماتی نظیر پذیرش تعدادی از سران رژیم مبارک از جمله احمد شفیق و عمر سلیمان و حمایت‌های مالی و تبلیغاتی از فعالیت های جریان غرب‌گرا در انتخابات ریاست جمهوری مواضع خصمانه خود را علیه اخوانی‌ها نشان داده بود. سابقه سیاه امارات در همکاری با دولت دست نشانده مبارک و نقش مشکوک این کشور در ترور برخی رهبران فلسطینی مانند محمود المبحوح از سوی رژیم صهیونیستی از دیگر شاخص هایی بود که اخوانی‌ها آن را نقطه سیاهی در تاریخ سیاسی دولت امارات قلمداد می‌کنند.

«محمد البلتاجی» از سران ارشد اخوان المسلمین مصر، درباره مواضع خصمانه امارات علیه اخوان المسلمین می‌گوید: وقتی «محمد أبوحامد» از سران جریان انقلابی مصر و نماینده مجلس منحل شده  به دبی می رود و با احمد شفیق آخرین نخست وزیر مبارک و نامزد شکست خورده انتخابات ریاست جمهوری دیدار می‌کند؛ وقتی «عبدالمجید محمود» ، «أحمد الزند» ، «مرتضى منصور» ، «أحمد الفضالی» ، «تهانی الجبالی» ، «مصطفى بکری» ، «سامح عاشور» ، «محمد أبوحامد» و «طارق زیدان» که از انقلابیون مصر بودند به سران مخالف تبدیل می شوند؛ وقتی «ضاحی خلفان» رئیس پلیس دبی برای کمک به رسالت شبکه العربیه عربستان سعودی برای متشنج کردن اوضاع مصر وارد عمل می شود، باید در قطب نمای سیاسی مصر به دور از اختلافات، بازنگری کنیم.

گزارشات متعددی منتشر شده است که برخی از مسئولان ارشد اماراتی و درصدر آنها «محمد بن زاید» ولیعهد امیرنشین ابوظبی ، همه توان مالی و سیاسی خود را برای سرنگونی حکومت مصر به کار گرفته‌اند که این تلاش ها پس از انتخابات ریاست جمهوری مصر تشدید شده است. محمد بن زاید آل نهیان فرزند بنیانگذار امارات متحده عربی و برادر امیر ابوظبی است.

ضاحی خلفان رئیس پلیس دبی نیز مامور تبلیغات رسانه‌ای بر ضد حاکمان جدید مصر شده و از احمد شفیق چهره دوران رژیم مبارک حمایت می کند، خلفان گفته: مرسی به پایان راه خود نزدیک می شود.

در همین راستا پایگاه خبری نهرین نت به نقل از منابع آگاه در کشورهای حاشیه خلیج فارس نوشت که هجمه امارات علیه اخوان المسلمین با چراغ سبز رژیم صهیونیستی بوده است.

این گزارش توضیح می دهد که اسرائیلی‌ها گزارشی را که از آن به گزارش محرمانه و فوق سری نام برده‌اند، به امارات ارائه کردند و در آن به این موضوع پرداختند که گروه اخوان المسلمین برای توسعه فعالیت‌هایشان در امارات از طریق شخصیت‌های اماراتی دست به کار شدند که در پی آن یک تحرک اسلامی فراگیر که جوانان اماراتی را در بر می‌گیرد، تشکیل می‌شود و در نهایت هم منجر به براندازی رژیم حاکم در این کشور می‌شود.

بر طبق گزارش این منابع اسرائیلی ها در تلاش هستند تا بین مسئولان بلندپایه اماراتی ترس و نگرانی از جنبش اخوان المسلمین ایجاد کنند تا به این ترتیب روابط بین امارات و جنبش اخوان المسلمین بحرانی شود.


انگیزه‌های امارات از تشدید فضای امنیتی علیه اخوانی ها

نگرانی از افزایش نفوذ جریان اخوان‌المسلمین در منطقه و تقویت نقش منطقه‌ای مصر، بویژه در دوره بیداری اسلامی ملت‌های منطقه چالشی است که به نظر می‌رسد این روزها به صورت جدی کشورهای حاشیه خلیج فارس را بخود مشغول کرده است. این چالش زمانی جدی‌تر خواهد شد که بدانیم عضو جدیدالورود شورای همکاری یعنی اردن نیز درگیر تحولاتی است که امکان به قدرت رسیدن اخوانی ها در این کشور را تا حدودی هموار کرده است و این موضوع می‌‌تواند زمینه‌ای برای چالش‌های جدی در این شورا باشد. البته این نگرانی هنگامی بر روی میز کاری رژیم های منطقه قرار گرفت که اقدامات دوگانه این گروه‌ها در قبال اخوان المسلمین و حمایت بی‌دریغ آنها از شورشیان سوریه که جریان اخوانی بخشی از ایدئولوژی مبارزاتی آنها را تشکیل می دهد، جواب نداد و بحران سوریه را به بن بست کشاند.

به نظر می رسد، اخوان المسلمین در حال حاضر بنا ندارد قدرت نمایی خود علیه رژیم های سلطنتی منطقه را آغاز کند، اما بی تردید این گروه طرفداران بسیاری در بین شهروندان شیخ نشین های جنوب خلیج فارس دارد. الگوی حکومتی ایده‌آل اخوان با الگوهای پادشاهی مطلقه جنوب خلیج فارس فاصله زیادی دارد، همین امر نگرانی‌های مقامات پادشاهی عرب را بر انگیخته است، بویژه اینکه فضای کنونی منطقه به گونه ای است که مقدمات گرویدن مردم به جنبش‌های آزادی‌خواهانه و سرایت انقلاب مردمی به کشورهای خلیج فارس تشدید شده است. در همین راستا روزنامه اماراتی الاتحاد با درج مقاله‌ای به صورت تلویحی اشاره می کند که بعد از تغییرات موجود در کشورهای عربی و انتفاضه‌ها و اعتراضاتی که در برخی جمهوری‌های عربی به وجود آمد، مناسبات ابوظبی با قاهره دچار تغییر شده است.

از سوی دیگر امارات می‌خواهد با فرار به جلو و تبلیغات گسترده نسبت به فعالیت‌های زیرزمینی گروه‌های خارجی در این کشور زمینه را برای سرکوب بیشتر تحرکات مردمی و محدود کردن آنها هموار کند، به این ترتیب هر تحرک مردمی در افق سیاسی امارات متهم به وابستگی به خارج خواهد شد و نیروهای امنیتی امارات به این بهانه سعی خواهند کرد شدیدترین برخوردها را با اعتراضات اصلاح‌طلبانه در دستور کار قرار دهند.


راز ثروت عمر سلیمان و تیرگی روابط امارات با مصر

مجله فرانسوی «اینتلجنس آن لاین» چندی پیش از اقدام بانک «دبی» در مصادره ۷ میلیارد دلار از دارایی‌های «عمر سلیمان»، معاون رئیس جمهور مخلوع مصر پیش از مرگ وی سخن گفته بود.

این مجله فرانسوی در ادامه افزود که این موضوع با اعتراض خانواده عمر سلیمان مواجه و موجب شده بود تا آنها به دفتر «برایت کایز» در لندن وکالت دهند که این قضیه را پیگیری و دعوی قضایی را در این خصوص علیه بانک دبی تنظیم کند.

خانواده سلیمان تأکید داشتند، دارایی‌های سلیمان که هم اکنون بانک دبی بر آنها دست گذاشته، حق مشروع آنهاست، اما جماعت اخوان المسلمین از جمله اعضای تشکلی که در امارات بازداشت شدند، تاکید داشتند که این اموال از آن بیت المال و مردم مصر است به همین دلیل با امیر و ولی‌عهد امارات تماس‌هایی گرفته و از آنها خواستند تا حکومت امارات این اموال را به ملت مصر باز گرداند، چون اموالی هستند که پیش از انقلاب سلیمان به صورت نامشروع و غیرقانونی بر آنها دست یافته بود.

هنگامی که بن راشد آل مکتوم این درخواست‌ها را نادیده گرفت، این تشکل با ارسال یادداشتی برای مجله فرانسوی «اینتلجنس آن لاین» حقایق امر در این خصوص را برملا کرد و انتشار این گزارش موجب شد تا ضاحی خلفان دستور بازداشت اعضای این تشکل را صادر کند.

ناظران مسایل بین المللی همچنین معتقدند یکی دیگر از انگیزه های امارات برای سرنگونی حکومت جدید مصر بعد از شکست همه تلاش‌های آنان برای نجات مبارک از زندان، گرفتن انتقام حسنی مبارک دیکتاتور مخلوع مصر است که الگوی اماراتی‌ها بود.


وحشت امارات از معامله اخوان المسلمین با آمریکا

ابعاد پیچیده بحران در میان امیرنشین امارات و اخوان المسلمین در مصر به همین جا ختم نمی‌شود، با انتشار برخی اخبار در مورد مذاکرات پشت پرده آمریکایی‌ها با اخوان المسلمین و استقبال مقامات کاخ سفید از فعالیت های اخوانی‌ها در کشورهایی مانند سوریه و اردن، زنگ خطر برای رژیم های سلطنتی خلیج فارس بویژه عربستان، قطر و امارات به صدا  درآمده است، آنها نگران این هستند که آمریکا بخواهد در سایه مصادره بیداری اسلامی در منطقه، هم پیمانان قدیمی خود را که تاریخ مصرفشان به سر آمده و با اوج انتقادات و اعتراضات داخلی مواجه هستند، از میان برداشته و اخوانی‌ها را در این کشورها روی کار بیاورد، انتقادات گاه و بیگاه آمریکایی‌ها از اوضاع حقوق بشر در این کشورها یکی دیگر از سیگنال های این سناریو است که حاکمان کشورهای خلیجی را وحشت زده کرده است.


به این ترتیب پل تخریب شده مناسبات میان ابوظبی و قاهره با بهبود اوضاع امنیتی در مصر و افزایش احتمال ورود انقلاب‌های مردمی به امارات که شاخص‌های هر دوی این متغیرها در سال جاری نمایان تر خواهد شد، نه تنها بهبود پیدا نکرده، بلکه خراب‌تر نیز خواهد شد، به همین علت است که تحلیلگران مسایل منطقه‌ای حل این مناقشه ها در سایه تلاش های دوجانبه یا میانجگری های خارجی را بعید می‌دانند و معتقدند که این درگیری‌ها بیش از آنکه ماهیت سیاسی یا حقوقی داشته باشد، یک جنگ موجودیتی است که به این زودی‌ها روی گشایش به خود نخواهد دید.

 

شایعه سفر قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس جمهوری اسلامی ایران به قاهره و دیدار با برخی مقامات مصری، اگر چه با تکذیب دو طرف روبرو شد اما موج واکنش ها، بازتاب ، گمانه زنی ها و تحلیل های رسانه های جهان در این باره همچنان ادامه دارد.
پارسینه - امین ارشادی: شایعه سفر قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس جمهوری اسلامی ایران به قاهره و دیدار با برخی مقامات مصری، اگر چه با تکذیب دو طرف  روبرو شد اما موج واکنش ها، بازتاب ، گمانه زنی ها و تحلیل های رسانه های جهان در این باره همچنان ادامه دارد. 

سردار حسین سلامی جانشین فرمانده کل سپاه نیز  در پاسخ به سؤالی مبنی بر دیدار سرلشکر قاسم سلیمانی با نیروهای مصری گفت: این موضوع را تکذیب می‌کنیم.

با وجود تکذیب اساس سفر سردار سلیمانی به مصر حالا شاخک های اطلاعاتی برخی کشورها مانند عربستان هم حساس شده تا رسانه های این کشورها با حساسیت ویژه ای این موضوع را دنبال کنند. خبری که ابتدا روزنامه القبس کویت ، سپس تایمز انگلستان آن را انتشار دادند و کمی بعد موجی را در رسانه های جهان ایجاد کرد در برخی رسانه های داخلی مانند خبرگزاری فارس هم با تیتر " درخواست اخوان‌المسلمین از قاسم سلیمانی" به نقل از القبس منتشر شد انتظار می رفت با تکذیب اساس دیدار از سوی عصام حداد مسئول روابط خارجی دفتر ریاست جمهوری مصر و سپاه پاسداران ایران خاتمه یافته و در حد یک شایعه تلقی شود اما ماهیت خبر آنقدر داغ بود که ظاهرا قرار نیست به سادگی سرد شود و پس لرزه های تحلیلی و واکنشی آن در رسانه ها همچنان با انعکاس و اهتمام ویژه دنبال می شود.

روزنامه کویتی القبس به نقل از منابع امنیتی بلندپایه مصری گزارش داده است که قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس جمهوری اسلامی ایران، از 26 تا 30 دسامبر گذشته، در قاهره پایتخت مصر بود و در این مدت، با عصام حداد مسئول روابط خارجی دفتر ریاست جمهوری این کشور دیدار و گفت و گو کرد.

بنا بر این گزارش، منابع یاد شده که خواسته اند هویتشان فاش نشود، خاطرنشان کردند که گفت وگو میان دو طرف بر سر چگونگی در دست گرفتن کنترل سازمان های امنیتی در مصر توسط حاکمان فعلی این کشور بوده است.

این گزارش می افزاید که این دیدار در یکی از هتل های مشهور در قاهره صورت گرفته است و طی آن، دستگاه های امنیتی وابسته به دفتر ریاست جمهوری، حلقه محاصره امنیتی گرداگرد هتل ایجاد کردند. در این مدت نیروهای پلیس وابسته به وزارت کشور مصر از حضور در داخل هتل منع شدند.

*ادامه گمانه ها و تشکیک در تکذیب
العرب آنلاین پایگاه خبری روزنامه العرب چاپ آمریکا در تحلیلی با عنوان " اخوان از سپاه پاسداران ایران کمک می گیرد" به قلم محمد الحمامصی نوشت: تعجب کردم زمانی که دیدم عصام الحداد معاون رییس جمهور مصر در روابط خارجی و همکاری های بین المللی دیدار خود با فرمانده سپاه قدس را تکذیب کرد و بیانیه ای را در این باره نه به شکل رسمی بلکه بر صفحه فیس بوک خود منتشر کرد.


العرب آنلاین می افزاید: با وجود تکذیب این خبر ، روزنامه های اروپایی و آمریکایی صحت این دیدار را مورد تاکید قرار دادند و در شرح بیشتر خبر اضافه کردند که حداد و سلیمانی در این نشست تنها نبوده اند بلکه مسوولینی از دو طرف نیز حضور داشته اند و دستور کار جلسه این بوده که به نظام اخوانی در تاسیس دستگاه امنیتی و استخباراتی به شکلی مستقل از دستگاه امنیت ملی و اطلاعات که ارتش مصر ( نظامیان بازمانده از رژیم مبارک)  بر آن سیطره دارد، کمک شود. 

العرب آنلاین در ادامه می نویسد: این خبر صحیح باشد یا غلط، شاخصی است که نشان می دهد دستگاه اطلاعاتی مصر اختیاری یا اجباری ناچار است دخالت اعضای اخوان المسلمین و دفتر ارشاد را در امور ریاست جمهوری، دولت و امور امنیتی کشور بپذیرد یا شاید می خواهد از این ابزار برای رصد توطئه هایی که در انتظار آن است استفاده کند و در لحظه ای مناسب گردانندگان توطئه های احتمالی آینده را غافلگیر کند.

این روزنامه تاکید می کند: این اولین دیدار از این دست نیست که اخوان تلاش می کند در امور امنیتی وارد شود. دفتر ارشاد در ماه آگوست گذشته با احمد الجعبری معاون فرمانده کل گردان های قسام شاخه نظامی حماس نیز در قالب هیات امنیتی بلندپایه در میان تدابیر ویژه امنیتی دیدار کرد. 

شایان ذکر است که احمد الجعبری چند روز بعد در حمله هوایی اسراییلی ها به غزه کشته شد و متعاقب آن با تشدید تبادل آتش بین دو طرف ،عملیات صهیونیست ها با نام " ستون ابرها" آغاز شد. 


*یک تیر و چند نشان
تحلیل گر روزنامه العرب می افزاید: از آنجایی که کشورهای عربی شرق و غرب مصر تلاش می کنند دستگاه های امنیتی خود را از ترس نفوذ اخوان المسلمین و برنامه های جماعت بین المللی آن از مصر دور نگه دارند ، پناه بردن به ایران در واقع " هدف قرار دادن دو گنجشک با یک سنگ" بود. هدف اول این بود که به کشورهای شورای همکاری و در راس آنها عربستان و امارات این پیام تهدید آمیز داده شود که در صورت عدم همکاری با قاهره متوسل به ایران خواهد شد و از توان اطلاعاتی و امنیتی ایران استفاده خواهد کرد و دوم اینکه زیرساخت های امنیتی ایران را بشناسد، از جمله ساختار سازمانی دستگاه امنیتی ایران، راه های تشکیل، سازماندهی و کنترل این نیروها و چگونگی ولایت پذیری آنها.

در ادامه این تحلیل آْمده است: نظام اخوانی در ترکیب نیروهای ارتش و پلیس با پرسنل امنیتی و استخباراتی برای تعامل با نا آرامی های اخیر شکست خورد و در جریان بیانیه قانون اساسی و رفراندوم پس از آن این نافرمانی را مشاهده کرد به گونه ای که قصر الاتحادیه به عنوان مقر ریاست جمهوری هم محاصره شد. همچنین نتوانست این ترکیب نیروها را در مدیریت تحصن های الاتحادیه و التحریر نیز اعمال کند. همین اتفاق و ناهماهنگی در ترکیب دستگاه اطلاعاتی در راستای برنامه های خارجی جریان بین المللی اخوان المسلمین رخ داد. پاکسازی عناصر نظام سابق هم که پیش تر سران جماعت اخوان المسلمین از قبیل محمد بدیع، محمد البلتاجی و عصام العریان درباره خطارت آنها هشدار داده بودند نیز می تواند یکی از انگیزه های این اقدام باشد.

*داستان وزیر کشور برکنار شده
روزنامه المصری الیوم پا را از این هم فراتر می گذارد و به نقل از منبعی که خواست نامش فاش نشود می نویسد: دیدار با قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس باعث برکناری احمد جمال الدین ، وزیر کشور سابق مصر نیز شد زیرا وی به این دیدار اعتراض کرده بود. روزنامه القبس کویت در خبری تکمیلی نوشت: احمد جمال الدین بهای دیدار محرمانه اخوان المسلمین را پرداخت. او  نمی دانست که چنین نشستی در کار است و زمانی که از زبان یکی از افسران مصری خبر را شنید خشمگین شد و با عصام حداد در این باره سخن گفت. او در این سخنان نارضایتی خود را ابتدائا از حضور اخوان المسلمین در امور امنیتی اعلام کرد و سپس برکنار شد.

پایگاه خبری شبکه العربیه وابسته به عربستان سعودی در تحلیلی مدعی شد: به نظر می رسد ریاست جمهوری مصر و دفتر الارشاد اخوان درک کرده اند که دستگاه امنیتی برخلاف سابق دیگر در خدمت نظام نیست. عملکرد وزیر کشور در نا آرامی های اخیر به این ترس دامن زد و به این ترتیب تصمیم برکناری او گرفته شد تا زمینه سیطره کامل بر دستگاه امنیتی داخلی و خارجی با تشکیل نهاد امنیتی موازی در خدمت نظام مهیا شود. در این حین برخی سران اخوان پیشنهاد استفاده از تجربه ایران را دادند و زمینه دیدار محرمانه سردار قاسم سلیمانی فراهم شد.
این ادعاها  در حالی است که وزیر یاد شده در چارچوب اصلاحات دولت محمد مرسی و تعدیل گسترده دولتی شامل 10 وزیر از کار برکنار شد.

*پیام به آمریکا
روزنامه تایمز انگلستان در خبری دیگر مدعی شد که این دیدار نگرانی هم پیمانان مصر را درباره نفوذ تهران در قاهره بر انگیخته است. یک عضو دفتر الارشاد اخوان المسلمین که نامی از او برده نشده به این روزنامه گفته است: خواستیم پیامی به آمریکایی ها بفرستیم که باید هم پیمانی های دیگر با هر طرفی که بخواهیم داشته باشیم.


*تحریکات خط سلفی
اما واکنش ها به این شایعه در میان برخی گروه های مصری ادامه یافت. با وجود تکذیب این خبر ، جماعت اسلامی مصر که مورد حمایت عربستان سعودی است در اشاره به این دیدار مدعی شد که مصر روابط خود با کشورهای خلیج(فارس) را به دلیل نزدیکی به ایران از دست داده است.
پایگاه خبری " الدستور الاصلی " مصر به نقل از عادل معوض مشاور حقوقی حزب "سازندگی و توسعه" بازوی سیاسی جماعت اسلامی نوشت: نزدیکی مصر و ایران که از سفر قاسم سلیمانی به قاهره و سپس سفر علی اکبر صالحی وزیر خارجه ایران شروع شد به مثابه از بین بردن روابط مصر با کشورهای خلیج (فارس) و در زمان حاضر به صلاح نیست. 

روزنامه الیوم عربستان تلاش کرد سفر علی اکبر صالحی وزیر خارجه ایران به مصر را نیز در همین چارچوب و همراستا با خط سیاسی جماعت اسلامی مصر دنبال کند. این روزنامه نوشت: گزارش ها حاکی از طرح برنامه ریزی شده ایرانی برای دوستی با قاهره است. به دنبال دیدار قاسم سلیمانی، صالحی هم به قاهره آمد و بعد از دیدار با محمد مرسی از " روابط راهبردی، بهبود روابط  و امتداد پل های همکاری بین ایران و مصر که تمایل دارد میانجی ایران با همه طرف های عربی و طرف های نزاع در خاورمیانه باشد" سخن گفت.

الیوم عربستان می افزاید: اما نکته جالب توجه این بود که روز پنج شنبه همزمان با دعوت مرسی از رییس جمهور ایران برای شرکت در کنفرانس اسلامی که قرار است روزهای 6 و 7 فوریه آینده در مصر منعقد شود، برخی اسلام گرایان مصر با همکاری بعضی احزاب و موسسات، کنفرانسی را برای رسمیت بخشی به قضیه " احواز" ترتیب داده اند. این روزنامه عربستانی البته پنهان نکرد که این اقدام با ابتکار سلفی ها انجام شده است و عماد عبدالغفور رییس حزب سلفی الوطن مدعی حمایت از حقوق اعراب جنوب ایران شده است. اقدامی که به نظر می رسد واکنشی از سوی برخی گروه های غیر همسوی مورد حمایت کشورهای عربی حوزه خلیج فارس برای اعمال فشار بر  اخوان المسلمین باشد.

در همین راستا، روزنامه عربستانی در ادامه تحلیل خود پرده از بازیگران جدیدی در روابط ایران و مصر بر می دارد و تلاش می کند بین دستگیری گروهی  در امارات که ادعا می شود مرتبط با اخوان المسلمین است با ارتباطات اخیر قاهره و تهران ارتباط برقرار کند. این روزنامه به نقل از تحلیل گرانی مصری که هیچ نامی از آنها نمی برد می نویسد: این نزدیکی قاهره به تهران پیامی مصری هم به امارات دارد تا این دوستی را در برابر تعامل نامناسب ابوظبی با اخوانی ها قرار دهد.
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد