سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

اخبار روز خوزستان

با حضور نخبگان حوزه آب خوزستان:

نشست بررسی مسائل آب کشاورزی استان در اتاق بازرگانی اهواز برگزارشد

 
اهواز-نشست بررسی مسائل آب استان خوزستان امروز شنبه با حضور جمعی از نخبگان حوزه مهندسی آب ،رییس کمیسیون کشاورزی و آب اتاق بازرگانی ایران،رییس اتاق بازرگانی صنایع ،معادن و کشاورزی اهوازدرمحل این اتاق برگزار شد.
 
دراین نشست دکتر مهدی قمیشی، عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز وصاحب نظر در مسائل آب استان گفت: چالش آب ، مساله ای نیست که درمرزهای مشخصی ، تعریفی برای آن ارائه کرد .باید برای این موضوع تعریفی ملی داشته باشیم،مشکل خوزستان نبود یک برنامه مدون ملی برای آب است این بدان معنا نیست که کاری دراین زمینه انجام نشده بلکه آمایش سرزمینی دربخش آب نداریم یا اگرداریم تا حالا نادیده گرفته شده است.
وی افزود: بحث اول درموضوع آب لزوم ملی نگری ا ست،آمایش سرزمینی دربخش آب و کشاوری تعریفی را به عنوان پروتکل ملی دراختیار ما قرار می دهد، ما کشور کم آبی هستیم بنابراین باید در تعریف موارد مصرف آب موجود کشورمان براساس اولویت بندی و دیدگاههای کلان نگر مدیریت کنیم.
وی ادامه داد: نکته دراین است که ما با داشتن برنامه های کلان دردهه های اخیر آنقدر بی برنامگی بر مدیریت آب کشور حاکم شده که اکنون با کلافی از معضلات درهم ریخته روبرو هستیم.
وی گفت: زمانی بود که به دلیل ملاحظات مدیریتی ومحدودیت منابع آب با توجیه علمی ومنطقی ،اجازه توسعه کشاورزی دراستان بسیار محدود داده می شد امااین وضع آشفته وبی سامان از هنگامی آغاز شد که دربالادست حوزه های رودخانه ای استان تعداد زیادی مجوز آب داده شدوبه تبع آن به ناچار مجوز برداشت آب درخود استان نیز صادر شد.
وی ادامه داد: بعد ازآن کم کم اجازه برداشت از مخازن هم داده دشد واز بالادست کارون واز قسمت هایی ازمسیر آن درپایین دست نیز اجازه برداشت دادندیعنی اصرار براجرای یک یا چند برنامه غلط صدبرنامه و مجوز غلط دیگر را نیز درپی داشت.
وی بر لزوم بازگشت به مدیریت خردورزانه آب راتنها راهکار اصلاح ورفع مشکلات به وجودآمده در حوزه آب استان عنوان کرد.
گزارش خبرنگارایرنا حاکی است دراین نشست دکتر 'سید محمود کاشفی پور' عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز نیز طی سخنانی گفت: ما در حوزه آب با کمبود منابع آبی مواجه هستیم ولی متاسفانه به رغم این کمبود عنوان می شود که خوزستان آب زیادی دارد و هر روزه طرح های مختلفی برای برداشت آب ازمنابع آبی منطقه ارائه می شود.
وی اضافه کرد: چالش دوم آب استان عدم انطباق مدیریت ها و وظایف در بالادست و چالش سوم کیفیت نامناسب آب استان است،متاسفانه هیچ مدیریت جامع کیفی برروی آب استان وجودندارد به ویژه با خشکسالی های اخیر که مزید برعلت شده وکیفیت آب را پایین تر هم آورده اند.
'محمد رضا شمسایی 'که یک دهه مدیریت سازمان آب و برق خوزستان را در سابقه فعالیت های اجرایی خود دارد نیز دراین نشست گفت: عدم شناخت وضعیت روز دنیا و ملاک های مدیریتی و سیاست های دنیا دربخش آب یکی از مشائل عمده مدیریت آب درکشورماست.
وی افزود: در چهار تا پنج دهه گذشته سیاست های دنیا درحوزه مدیریت آب از سیاست مبتنی بر رویکرد راندمان آبیاری،میزان تولید محصول استراتژیک ،میزان ارزش افزوده،بهره وری و آب مجازی تغییرکرده ولی درکشور ما هنوز نگرش ها بر مدیریت متمرکز بر رویکرد میزان بهره وری می چرخد.
وی گفت: بر اساس آخرین رویکرد که برشاخص آب مجازی مبتنی است برای تصمیم گیری درزمینه مصرف منابع آب به این موضوع پرداخته می شود که به ازای هرمحصول نهایی چقدر آب مصرف شده است به عنوان مثال برای تولید هر بطری 250سی سی آب معدنی که هر روزه ما به وفور مصرف می کنیم 53لیتر آب مصرف می شود!
شمسایی گفت: من به جرات ادعا می کنم که درکشور ما دیدگاه مسوولان و تصمیم گیران ازرویکرد محصولات استراتژیک جلوتر نیامده و به سه شاخص دیگر هنوز نرسیده ایم بنابراین اولین مشکل ما عدم توجه به سیاست های روز ومطرح دنیا درعرصه آب و کشاورزی است.
وی اضافه کرد: عدم توجه به مسائل مغز افزاری ومدیریتی دربحث آب و کشاورزی مشکل دوم ماست .پس از جنگ که همه زیرساخت ها ازبین رفته بود ما واقعا نیاز به توسعه فیزیکی درکشور داشتیم ولی ازحدود هفت الی هشت سال پیش به این طرف نیازاصلی ما توسعه بخشی مدیریت و بحث های مغزافزاری است
وی خاطرنشان کرد: ولی نه درمجلس ونه در دولت کسی به این امر توجهی نمی کندبه همین دلیل هر وزیری که روی کارمی آید دغدغه اش توسعه فیزیکی امور است .علت اینکه دربرنامه سوم،چهارم و پنجم توسعه دربحث بهره وری حتی به شاخص نیم درصد هم دست نیافته ایم بخاطر عدم توجه به بحث های مغزافزاری ومدیریتی است.
شمسایی گفت: ما امروز به جای احداث سد وشبکه های آبیاری باید به دنبال مباحث مغزافزاری برویم ،امروز کسی این حرف ها را می زند که خود مجری تعدادی از بزرگترین پروژه های عمرانی و سدسازی کشور بوده است ولی این ها واقعیت های مطرح درکشوراست.
وی تصریح کرد: همین سیاست های غلط انتقال آب بین حوزه ای 50سال است در دنیا منسوخ وکنار گذاشته شده ولی در جمهوری اسلامی از مباحث مطرح و رایج ودربورس تصمیم گیری هاست .علت آن هم کم تجربگی،بیسوادی و توجه به مسائل قومی و منطقه ای است.
وی گفت : این از معضلات جدی ماست که مسوولان به جای اندیشه به بیشترین بهره وری به مسائل قومی ومنطقه ای می نگرند.
این کارشناس حوزه آب کشور اظهار داشت:متاسفانه تمام دولت های اخیر توجه بیش ازحدی به مسائل ساخت داشته اند،ومتاسفانه دولت اخیر هم به مسائل مغزافزاری و مدیریتی توجه نکرده و به همان راه دولت های قبلی کشیده شده است .این رویکرد برای دولت های قبل توجیه داشت ولی امروز دیگر توجیهی ندارد.
وی گفت: در 30سال گذشته درتمام کشورهای پیشرفته دنیا کسی دنبال سد سازی وتوسعه شبکه های زهکشی وابیاری نرفته بلکه تاکید بر فعالیت های آبخیزداری وتوسعه شبکه های ابیاری تحت فشار بوده است .ما نیز حداقل در 10الی 12سال اخیر می بایست به جای سد سازی بر فعالیت های آبخیزداری واستفاده از فناوری های روز وکارآمد به جای توسعه فیزیکی متمرکز می شدیم.
وی با انتقاد از طرح فدک گفت: این طرح صد در صد انحرافی و غلط است،به جای ان باید به دنبال استفاده از فناوری های نو برویم.
وی همچنین برلزوم توسعه وتقویت تشکل های مردم نهاد درحوزه حفاظت از رودخانه هاتاکید کرد.
دراین نشست کمیت آب در دسترس درحوزه های رودخانه های استان خوزستان ،کیفیت آن ،رشد کند پروژه های شبکه های آبیاری مسائل مدیریتی حوزه آب،مدیریت حفاظت،بهره برداری و نگه داری از رودخانه ها،پسابها،سیستم های آبیاری سنتی،الگوهای کشت ،استفاده از ظرفیت تشکل های مردم نهادو...مورد بحث و تبادل نظر قرارگرفت.
این نشست درراستای تشکیل یک 'کمیته آب' فعال دراستان خوزستان به همت کمیسیون کشاورزی وآب اتاق بازرگانی ، صنایع ،معادن وکشاورزی اهواز برگزارشد ودرآن نحوه تشکیل کمیته واهداف عمل ومحورهای مورد نظر درآن مورد بحث و بررسی قرارگرفت.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد