به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، اندیشکده آمریکایی «موسسه علم و امنیت بینالملل» که سابقهای طولانی در انتشار مطالب ضدایرانی دارد، در گزارش تازه خود به دولت جدید آمریکا توصیه کرده است با استفاده از نقاط ضعف برجام، عملا از پیشرفت برنامه آب سنگین ایران جلوگیری کند.
این گزارش از «دونالد ترامپ» میخواهد امکان فروش آب سنگین توسط ایران را از بین برده و ضمنا اجازه ندهد که هیچ قطعه جدید با احتمال کاربری در تجهیزات آب سنگین، وارد ایران شود.
در بخشی از این گزارش که به قلم «دیوید آلبرایت» و «آندره استریکر» نگاشته شده، آمده است: گرچه موضعگیری دونالد ترامپ در خصوص توافق هستهای ایران هنوز مشخص نیست، از او و متحدانش در کنگره انتظار میرود که دستکم این توافق را تقویت و بهتر اجرا کنند. تمرکز اصلی آنها باید بر راه گریزی باشد که در بند «آب سنگین» برای ایران وجود دارد؛ اینکه ایران میتواند آب سنگین مازاد خود را در عمان ذخیر کرده و آن را تا زمان فروش در کنترل خود داشته باشد.
آلبرایت که نفوذ زیادی در دستگاههای تصمیمساز آمریکا دارد و پیشتر هم بسیاری از توصیههای وی از سوی مذاکرهکنندگان آمریکایی در دستور کار قرار گرفته بود، در ادامه پیشنهاداتی را به دولت جدید آمریکا ارائه کرده است.
در ادامه متن کامل این بخش از یادداشت آلبرایت آمده است:
دولت ترامپ باید در اسرع وقت اعلام کند که نه از ایران آب سنگین خواهد خرید و نه طبق توافق هستهای مجوزی به شرکتهای خصوصی آمریکایی برای خرید آن اعطا میکند. این سیاست پیشتر طبق لایحه H.R.5119 در ژوئیه ۲۰۱۶ در مجلس نمایندگان به تصویب رسیده است.
دولت جدید همچنین باید به دنبال یافتن راهی برای پایان دادن به راه گریز عمان برای آب سنگین بیابد. یک راه برای انجام این کار آن است که ایالاتمتحده به شرکای خود در کمیسیون مشترک اعلام کند انتقالهای مجدد آب سنگین از عمان به دیگر کشورها را به عنوان موضوعی در گروه کاری تدارکات (PWG) دانسته و کشور مذکور که در این مورد عمان است باید هر پیشنهاد را برای پذیرش و تصویب ثبت نماید. PWG مجموعهای در کمیسیون مشترک بوده که در سازمان ملل ایجاد شده و هدف از آن مدیریت و تائید یا عدمتائید پیشنهادات کشورهایی است که خواستار مشارکت یا دریافت مجوز برای انتقالهای مشخص کالا یا فناوریهای هستهای یا با کاربری دوگانه و یا مشارکت در معاملات هستهای یا مرتبط هستهای به نفع ایران هستند.
آب سنگین کالایی هستهای است که در بخش ۱ لیست گروه تامینکنندگان هستهای به آن اشاره شده است. انتقال آب سنگین ایران توسط عمان که یکی از شرایط کلیدی ذکرشده در توافق هستهای به شمار میآید، به وضوح به نفع ایران است. در نتیجه طبق این توافق هستهای، انتقال آب سنگین ایران از عمان به مشتریان خارجی باید به عنوان یک پیشنهاد برای بررسی به گروه کاری تدارکات ارائه گردد. دولت ترامپ سپس باید به صراحت اعلام کند که هرگونه انتقال آب سنگین ایران از عمان به مشتریان خارجی در PWG را مسدود کرده و ضمنا هرگونه عدم ارائه پیشنهاد رسمی از سوی عمان [برای انتقال آب سنگین] نقض مفاد توافق هستهای محسوب میشود.
توافق هستهای باید به واسطه تائید منظم طراحی نیروگاه تولید آب سنگین اراک توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمی تقویت گردد. یکی از اهداف این کار باید حصول اطمینان از این مساله باشد که هیچ تجهیزات جدیدی (در اراک) نصب نشده و ظرفیت اضافی دیگری نیز راهاندازی نمیشود. آژانس همچنین تا زمان خروج آب سنگین ایران از عمان باید نظارت منظمی بر آن داشته باشد.
یکی دیگر از سیاستهای ایالاتمتحده باید جلوگیری از اقدام گروه کاری تدارکات در تهیه هرگونه کالا، فناوری یا موادی باشد که در تولید آب سنگین مورد استفاده قرار میگیرد. به طور ویژه، ایران نباید امکان توسعه تولید آب سنگین خود را داشته باشد.
آمریکا باید بار دیگر تحقیقات و بررسیهای قوی خود با هدف مقابله با نقضهای مکرر قوانین کنترل صادرات آمریکا و دیگر کشورها توسط ایران را آغاز نماید.
نهایتا اینکه، ایالات متحده به جای اخلالآفرینی هرچه بیشتر در بازار آمریکای شمالی و کمک به ایران، باید تلاش کند تا اثرات منفی خریدی را که از ایران انجام داده به حداقل برساند. یک اقدام ساده و مفید برای وزارت انرژی میتواند این باشد که تمامی آب سنگین باقیمانده از ۳۲ تن اصلی (مجموع آب سنگینی که آمریکا از ایران خریداری کرده) را به عنوان ذخیره استراتژیک قرار دهد. این ذخیره استراتژیک بعنوان یک «راهکار نهایی» و مهم عمل خواهد کرد؛ راهکاری که احتمال کمبود (آب سنگین در بازار آمریکا) در آینده را کاهش داده و اختلالآفرینی وزارت انرژی در بازار خصوصی را محدود میسازد.
نتیجهگیری
توافق هستهای ایران به تقویت محسوس و در برخی موارد مذاکره مجدد نیاز دارد. در عین حال، این امر زمانبر خواهد بود. دولت جدید باید هرچه سریعتر به اصلاح نقاط ضعف مشهود که توسط دولت فعلی ایجاد شده و موارد نقض توسط ایران را از طریق ارسال آب سنگین به عمان برای فروش نهایی تسهیل نموده، اقدام نماید. این کار راه گریز از طریق عمان (برای ایران) را پایان داده و آسیب ناشی از آن را خنثی میسازد. اقدام سریع میتواند این پیام اولیه را ارسال کند که دولت جدید قصد دارد با دقت هرچه تمامتر توافق را اجرا نماید.
بعد از تراژدی سوریه دیگر انقلاب عربی رخ نمیدهد/ ارتش اسد، «سوریه جدید» را میسازد
تحلیلگر انگلیسی تاکید کرد بعد از تراژدی سوریه دیگر انقلاب عربی در منطقه رخ نخواهد داد و ارتش «بشار اسد» رئیس جمهور این کشور، «سوریه جدید» را ساخته و آیندهاش را تعیین خواهد کرد.

به گزارش مشرق، روزنامه انگلیسی «ایندیپندنت» در یادداشتی به قلم تحلیلگر برجسته «رابرت فیسک» که شخصا در خاورمیانه و بحران سوریه حضور دارد، به بررسی تاثیر پیروزی ارتش سوریه در حلب بر روند شورشها در کشورهای عربی پرداخته و مدعی شد با تراژدی سوریه، دیگر دیگر هیچ انقلاب عربی در منطقه رخ نخواهد داد.
در ابتدای این یادداشت با اشاره به اینکه روسیه، ایران و مذهب تشیع اکنون آینده منطقه را تعیین خواهند کرد، آمده است: «بشار اسد» رئیس جمهور هنوز نمیتواند غریو پیروزی سر دهد ولی در حال برنده شدن است...زمانی که نیروهای دولتی به شرق حلب حمله کردند، (رسانههای) دنیا آن را بصورت یک جنایت جنگی جلوه دادند. از گفتن اینکه جنایت جنگی در هر دو طرف رخ میدهد، خسته شدهام.
فیسک با بیان اینکه رسانههای غربی، داستان حلب را وارد یک دوره تکراری و قدیمی کردهاند، توضیح داد: مدافعان افراطی تکفیری حلب بعنوان شورشیان عادی و قابل قبول توصیف شده اما مهاجمان (نیروهای مقاومت) را به قاتلان صرب (که در بوسنی و هرزگوین نسل کشی کردند) یا خلبانهای جنگندههای ارتش «صدام حسین» دیکتاتور عراق که بمبهای شیمیایی را (بر روی شهرهای ایران) انداختند؛ تشبیه شدند.
در ادامه این یادداشت آمده است: روسیه متوجه شد که «باراک اوباما» رئیس جمهور آمریکا و لیبرالهای گریان اروپایی درباره لزوم سرنگونی اسد بلوف میزدند؛ کسی که برخلاف همتای اوکراینیاش در زمان کودتا از کشور نگریخت و با ماندن از ارتش سوریه حمایت کرد...ارتش سوریه مفتخر است که همزمان در 80 جبهه با داعش، جبهة النصره و دیگر گروههای افراطی مبارزه کرده است.
ایندیپندنت با بیان اینکه رزمندگان حزبالله که برای کمک به ارتش سوریه آمده بودند بهتر از آنها در میدان جنگ ظاهر شدند، افزود: مستشاران نظامی ایران نیز دانش زیادی درباره نبرد در فضای باز دارند...اما بعد از 5 سال جنگ، ارتش سوریه هنوز در تلاش است. نیروهای داعش و النصره که بخشهایی را در ریف شرقی «دیر الزور» محاصره کردند به احتمال زیاد هدف بعدی (ارتش سوریه) است...و این خود ارتش است که بعد از پایان جنگ «سوریه جدید» را خواهد ساخت و آینده آن را تعیین خواهد کرد.
این تحلیلگر برجسته انگلیسی ضمن «فاسد» خواندن دولت ترکیه که مخالف بشار اسد است، تاکید کرد: چه درمیان مخالفان و معارضان، چه درمیان تروریستها و همچنین بین ترکها دیگر کسی نیست که بخواهد او را در میدان جنگ به چالش بکشد...«فرانسوا اولاندِ ضعیف» و متحدان اروپاییاش ( و واشنگتن) همچنان به سیاستهای ضعیف و ناقص خود در قبال سوریه ادامه میدهند و نمیدانند وضعیت میدانی چیست.
فیسک در پایان اذعان میکند «قدرت توهم» برای غرب بیشتر اهمیت دارد و رسانههای غربی بجای پوشش خبری بازپسگیری حلب و تلفات سنگین آمریکا و متحدانش در موصل، روی «هیولا» نشان دادن روسها در حلب تمرکز کردند...و اگر آمریکاییها و اعراب خلیج فارس بخواهند خود را دوباره در سیاستهای خاورمیانه دخیل کنند، باید به «ولادیمیر پوتین» (رئیس جمهور روسیه) یا اسد پیام دهند.
منبع: فارس
این خطیب همچنین به نبرد الباب سوریه نیز پرداخت و اعلام کرد که این نبرد "جهنمی برای نیروهای ترکیهای" خواهد بود.گروه تروریستی داعش در خطبه ای در یکی از مساجد غرب موصل، از "رخدادی قریب الوقوع" در کشورهای عربی حوزه خلیج فارس خبر داد.به گزارش ایسنا، به نقل از سومریه نیوز، یک منبع امنیتی عراقی اعلام کرد که این خطبه با خشم و تهدید همراه بود و در این خطبه "حاکم استانبول" (در اشاره به رجب طیب اردوغان) به "ریختن خونهای بیشتر" تهدید شد.این منبع افزود: خطیبی از داعش در نماز جمعه در یکی از مساجد غرب موصل به بررسی مسائل جنجالی پرداخت که برجسته ترین این مسائل صحبت در مورد تصمیم ابوبکر البغدادی، رهبر داعش برای توقف مهاجرت به موصل از بیش از یک سال و ملزم کردن مهاجران برای ماندن در کشورهایشان و انتظار برای رسیدن ساعت وظیفه بود.به گفته این منبع، خطیب داعش در مورد نزدیک بودن اعلام تاسیس 10 "ولایت" در کشورهای عربی حوزه خلیج فارس صحبت کرد.این خطیب همچنین به نبرد الباب سوریه نیز پرداخت و اعلام کرد که این نبرد "جهنمی برای نیروهای ترکیهای" خواهد بود.
گم شدن 87 میلیون دلار برای خرید دکل نفتی اولین بار از سوی ناصر سراج رئیس سازمان بازرسی کل کشور در تیر ماه سال 94 اعلام شد.
وکیلمدافع یکی از متهمان پرونده موسوم به دکل نفتی گمشده، گفت: این پرونده همچنان در حال رسیدگی و انجام تحقیقات در دادسرای امور اقتصادی است.سیدمحمود علیزادهطباطبایی در گفتوگو با ایسنا، گفت: این پرونده 5 متهم دارد و همچنان در حال رسیدگی و انجام تحقیقات در شعبه سوم دادسرای ویژه امور اقتصادی بوده و هنوز منجر به صدور کیفرخواست نشده است.
وی با بیان اینکه همه متهمان این پرونده آزاد شدهاند، گفت: موکل من حدود 16 روز بازداشت بود که یک سال قبل آزاد شد، ولی بقیه متهمان دو سه ماه گذشته با قرار وثیقه از زندان آزاد شدند. گم شدن 87 میلیون دلار برای خرید دکل نفتی اولین بار از سوی ناصر سراج رئیس سازمان بازرسی کل کشور در تیر ماه سال 94 اعلام شد.قاضی ناصر سراج درباره سرنوشت دکل نفتی گمشده ایرانی تیرماه سال 94 گفته بود: افرادی که این پول را هزینه کردهاند تاکنون نتوانستهاند هیچ دلیلی ارائه کنند که این پول حتماً به شرکت فروشنده تحویل شده است. سازمان بازرسی کل کشور تاکنون 8 گزارش مفصل در این خصوص از شرکت نفت تهیه کرده که آخرین گزارش آن تهیه و به مراجع قضایی ارسال شد.
علیزاده طباطبایی 13 دی ماه سال 94 در گفت و گو با ایسنا درباره پرونده «محسن مهاجرانی» گفته بود: برای موکلم قرار بازداشت صادر شده بود که در حال حاضر با صدور قرار وثیقه از سوی بازپرس پرونده آزاد است. اکنون بازپرس پرونده در حال انجام تحقیقات از دیگر متهمان پرونده است. در رابطه با این پرونده دو نفر در بازداشت بسر میبرند.سراج 17 فروردین ماه سال 95 نیز در رابطه با آخرین وضعیت دکل نفتی گفته بود: این پرونده را برای رسیدگی به دادسرا ارسال کردهایم و دادسرا در حال رسیدگی به آن است.
اسقف گارمو : خدا را شکر . ما در صلح و امنیت زندگی می کنیم، اما همسایگان ما در غم واندوه و خشونت به سر می برند. ما امشب برای آنها دعا می کنیم."
اسقف اعظم مسیحیان کلدانی - آشوری در ایران در آستانه جشن زادروز مسیح (ع)، زندگی توام با امنیت و صلح برای مسیحیان در ایران را زبانزد تمام منطقه خاورمیانه دانست.
به گزارش
عصر ایران ، خبرگزاری فرانسه در آستانه جشن کریسمس گزارشی از وضعیت مسیحیان در ایران را منتشر کرده است و به این بهانه گزارشی از حال و هوای جشن کریسمس مسیحیان در تهران را روایت کرده است.
در این گزارش به وضعیت مناسب زندگی مسیحیان توام با امنیت و آزادی کامل برگزاری مناسک مذهبی شان اشاره شده و از مسیحیت در کنار دو دین کلیمی و زرتشتی به عنوان ادیان به رسمیت شناخته شده در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نام برده شده است.
خبرگزاری فرانسه نوشته است مناطقی از تهران در سال های گذشته در آستانه کریسمس حال و هوای دیگری می گیرد و خریدهای شب عید مسیحیان در کنار کاج های تزیینی کریسمس به چشم می خورد. حتی در این مناطق می توان بابانوئل هم دید.
بابانوئل در تهران - 24 دسامبر 2016
در این گزارش با " رمزی گارمو" اسقف اعظم مسیحیان آشوری - کلدانی (کاتولیک) در ایران نیز مصاحبه شده است.
اسقف اعظم گارمو که مقر فعالیت او کلیسای حضرت یوسف (سنت جوزف) در تهران است به خبرگزاری فرانسه گفته است: ایران همچون جزیره ای امن برای زندگی مسیحیان در منطقه ای (خاورمیانه) است که مسیحیان در همه سوی آن مورد آزار و اذیت قرار می گیرند.
او گفته است: خدا را شکر . ما در صلح و امنیت زندگی می کنیم، اما همسایگان ما در غم واندوه و خشونت به سر می برند. ما امشب (در مراسم جشن کریسمس در کلیسای حضرت یوسف) برای آنها دعا می کنیم."اسقف اعظم گارمو متولد 1945 در شهر موصل عراق است. او بیش از 3 دهه گذشته را در ایران اقامت و فعالیت دارد. حدود 120 هزار مسیحی - با شاخه ها و مذاهب مختلف آن- در ایران زندگی می کنند.
بر اساس توافقی که با آقای کری کردیم و من الان دارم عرض می کنم بیرون نمی گم. ولی خدمت شما میگم من اشتباه کردم بر اساس یک توافقی که کردیم ما استراتژی خودمان را کنار گذاشتیم و بر مبنای آن توافق آمدیم آن را اعلام کردیم که تبدیل شد به موضع جمهوری اسلامی
جواد کریمی قدوسی امروز در ادامه تلاش برای اثبات صحت سخنان منتشرکرده درباره اظهارات منتسب به وزیر خارجه در جلسه کمیسیون امنیت ملی با حضور در جایگاه خبرنگاران متن مکتوب پنج صفحهای را توزیع کرد که به ادعای خودش این متن شامل اظهارات ظریف در همان جلسه است.
به گزارش عصرایران به نقل از ایسنا، هفته گذشته کریمی قدوسی عضو کمیسیون امنیت ملی متنی را بین خبرنگاران منتشر کرد که به ادعایش این متن حاوی اظهارات ظریف در جلسه روز یکشنبه ۲۸ آذرماه با این کمیسیون است؛ ادعایی که بلافاصله از سوی وزارت خارجه و تعدادی از اعضای کمیسیون امنیت تکذیب شد و اکثر اعضا این اقدام را بر خلاف منافع و مصالح ملی و جامعه عنوان کردند و تاکید داشتند نباید حرفهای محرمانه منتشر شود.
به دنبال این اتفاق روز گذشته کریمی قدوسی خبرنگاران را به محل دفتر کمیسیون امنیت ملی برای انتشار فایل صوتی و اثبات ادعایش برد که با در بسته کمیسیون روبرو شد و تلاش داشت که این کار را مجددا امروز انجام دهد ولی این اقدام میسر نشد و در جلسهای بدون حضور خبرنگاران و امروز با حضور ۱۱ نماینده دیگر این فایل صوتی استعماع شد.
دقایقی پیش کریمی قدوسی در جایگاه خبرنگاران پارلمانی حضور پیدا کرد و متن پنج صفحهای تایپ شدهای را با عنوان «اظهارات و توضیحات وزیر محترم امور خارجه در کمیسیون امنیت ملی در مورخه ۲۸ /۹/ ۹۵ در موضوع نقض برجام» پخش کرد؛ متنی که امضای ۱۱خود و نماینده دیگر در آن وجود دارد با این عنوان که این نمایندگان امروز ساعت ۱۳ فایل صوتی را گوش کرده و با امضایشان عنوان کردند که مطالب منتشر شده در این متن با فایل صوتی تطبیق دارد. این نمایندگان شامل حاجی دلیگانی، عباس گودرزی (بروجرد) حسینی کیا ، پورمختار، جاسمی، موسوی لارگانی، آزادیخواه، ابوترابی، فلاحتی، ابطحی، نوروزی و کریمی قدوسی است.
البته کریمی قدوسی حاضر به در اختیار قرار دادن این متن به خبرنگاران ایرنا و ایسنا نشد با این توجیه که آنها انتقاداتی به او مطرح کردهاند.
متن مکتوب اظهارات ظریف به نقل از خبرگزاری فارس به شرح ذیل است:
بسم الله الرحمن الرحیم
اظهارات و توضیحات وزیر وزیر امورخارجه در کمیسیون امنتی ملی در ۲۸ آذر ۹۵ در موضوع نقض برجام
در قضیه برجام خب ما اینجا غیررسمی حرفهای خصوصی تر را بزنیم. غیررسمی که نمی گی که (خطاب به سخنگوی کمیسیون امنیت) طوری برجام اتفاقی که افتاده در ابتدای مذاکرات برجام استراتژی برای خودمان تعریف کردیم به آقا هم گفتیم.
استراتژی را تعریف کردیم که اگر برجام قرار باشد برود به مجلس نمایندگان آمریکا هیچ وقت تصویب نخواهدشد و به خاطر اینکه مجلس نمایندگان آمریکا در اختیار آقای نتانیاهو است عرض کنم به حضورتان ما تصمیم گرفتیم برجام از طرف آمریکا با دستور رئیس جمهور آمریکا اجرا شود به همین دلیل هم توی برجام تا هشت سال دیگر یا تا هر وقت دیگر که جمع بندی کلی آژانس انجام شود و اعلام کنند آن وقت که همه محدودیت ها برداشته می شود. ما پروتکل الحاقی را بیاوریم مجلس خودمان. آنها هم ببرند کنگره عرضم به محضرتان که لذا ما بر این اساس مذاکره کردیم مذاکره ما این بود که کنگره را درگیر مذاکره نکنیم. نقشی که کنگره داشته باشد نقش حاشیه ای باشد... توی مذاکراتی که همکاران ما داشتند بحثی مطرح شد که سال ۲۰۱۶ قانون ایسا تمام می شود ما با این می خواهیم چکار کنیم. (این حرفهایی که می زنیم بیرون گفتنی نیست برای خودمان هست). همه این بحث ها حدود دو سال رفت و آمد می شود. دو روزه تمام نشده بعضی از بحث ها قبل از توافق ژنو بود بعضی از بحث ها از روی که توافق ژنو تمام شد شروع شد به رفت و آمد.
توی این بحثهایی که همکاران ما با هیئت آمریکایی داشته همکاران ما به هیئت آمریکایی گفتند که تمدید این خلاف برجام است چون می شود تحریم جدید هیئت آمریکایی هم مخالفت کرد.
یعنی خانم شرمن گفت تمدید ایسا خلاف برجام نیست با شما توافق داشتیم که کنگرهم را جدا کنیم. استراتژی تغییر کرده؟ دولت موظف باشد ایسا را اجرا نکند. بعد از اینکه تصویب هم بکنند اجراء نمی کنیم. گفتم نه- همکاران سختگیری کردند تا رسید به جلسه من و آقای کری توی جلسه من هم اصرار کردم که اگر کنگره ایسا را تصویب کند خلاف برجام است. آقای کری هم گفت من با حرف فلانی موافقم.
خانم شرمن گفت من با این نظر مخالفم آقای کری استدلال کرد. گفت من نظر فلانی را قبول دارم. خانم شرمن گفت خوب رئیس این است که مجبورم ما بپذیریم این شد مبنای اینکه تمدید ایسا (توی متن نیامد) می خواستیم توی متن بیاید توافق کردیم توی متن بیاید ولی آنها استدلال کردن اگر توی متن بیاید کنگره مخالفت می کند. انصافا آقای کری هم تا چهارشنبه به وقت خودشان روی حرف خودشان وایستادند. این توی دوران بعد از برجام بحث می کردیم تذکر می دادیم حال می گم ما چه کردیم. من توی نامه ای که سپتامبر برای خانم موگرینی نوشتم. نوشتم که این کار نباید بشود، به سازما ملل هم نوشتم قوانین که تمام می شود و تمدیدش نقض برجام است. در صورتی که توی متن برجام نیست ها. این برداشت ماست.
بر اساس توافقی که با آقای کری کردیم و من الان دارم عرض می کنم بیرون نمی گم. ولی خدمت شما میگم من اشتباه کردم بر اساس یک توافقی که کردیم ما استراتژی خودمان را کنار گذاشتیم و بر مبنای آن توافق آمدیم آن را اعلام کردیم که تبدیل شد به موضع جمهوری اسلامی. من این را می پذیرم من اشتباه کردم عرض کنم به خدمتتان ولی ما اینکار را کردیم، گفتم در طول اجرای برجام هر دفعه ما می گفتیم. اعضای تیم آمریکایی محکم می گفتند این مخالف برجام نیست. می کشاندیم به آقای کری. آقای کری آقای مونیز می گفتند ما روشهایی داریم در کنگره در سنا که مانع می شویم از تصویب در سنا. همانطوری که قانون بوینگ را تصویب نکردند در سنا. تا دوشنبه ای که سه شنبه اش انتخابات ریاست جمهوری بود. در جلسه ای که آقای دکتر صالحی با آقای مونیز داشت آقای دکتر عراقچی هم بود آقای تخت روانچی نبود. تیم آمریکایی هم آقای استیومن بود. آقای مونیز گفت اگر برود سنا ما روشهایی داریم که جلویش را بگیریم. آقای استیومن گفته بود که چون توی مجلس چهارصد به یک تصویب شده بود که یعنی خیلی اکثریت بالایی بود که می دانید که وتوی رئیس جمهور با دو سوم رای نمایندگان می شکند به شرطی که هر دو مجلس دو سوم رای بدهند. گفته بود که اگر حالا ما وتو بکنیم که وتویمان رد بشود چی می شود؟
این سئوال را کرده بود یعنی تا آن وقت هم خودشان قانع بودند که تعهد کلامی کرده بودند توی جلسه. گفتم تعهد متنی نیست... خوب اینها توقع این انتخابات را نداشتند که انتظار داشتند که سنا را بدست بیاورند که توی سنا هم برد داشتند چهارتا به بالا جمهوری خواهان را به دو تا تبدیل کنند. هم توقع داشتند که رئیس جمهور را ببرند. اتفاقی که افتاد که آقای ترامپ برد. اینها با یک معضلی مواجه شدند که ما خودمان. من خودم توی جلسه وزارت خارجه گفتم اینها الان ترجیح شان این می شود که سنا تصویب بگیرند. دوما اینکه آن را بلااثر کند چون ...؟
تصوی کرده مجلس سنا هم خیلی مقررات تند و تیزی دارد. آن هم که تصویب بکند. آقای ترامپ هم امضا کند کسی هم بلااثرش نکند. توی روزهای اول ریاست جمهوری ترامپ هم که این قدر شعار داده نمی آید که بلااثری بدهد. لذا قانون می شود و لذا برجام نقض می شود. لذا نقض بیّن و قطعی برجام است بر اساس خود برجام. گفتم توی تحلیلی که خودمان کردیم گفتم واسه اینکه خودمان به رئیس جمهوری نوشتیم الان احتمالا موقعیت شان عوض می شود و همین طور هم شد. گفتم آقای اوباما بر اساس شرایطی که پیش آمده ریل گذاری کرده که چهار پنج ماه بتواند برجام را زمان آقای ترامپ ضرورتی نداشته باشد که کاری بکند که نقض برجام بشود، می تواند کاری بکند که برجام را به هم بزند.
وی نیاز ندارد که اقدام مثبتی در جهت اجرای برجام بکند. قرارشان چیه. قرارشان اینه که یعنی قرارشان این بوده ولی ما یک ذره عوض اش کردیم که قرارشان این بود که روز ۱۹ ژانویه که آخرین فرصت اینها که اوباما سرکار هست همه قوانین را بلااثر کنید یعنی این بلااثر کردن ها یعنی اثرش ۱۲۰ روز است بعضی هاش ۱۸۰ روز است.
یعنی می خواست آقای اوباما مطمئن شود که ۱۲۰ روز بعد از خودش. بعد از ۱۸۰ روز بعد از خودش آقای ترامپ مجبور نباشد اقدامی انجام بدهد که برجام را نقض کند.
می تواند اقدامی بکند که نقض کند ولی الان یعنی یک فعل است یک ترک فعل. یعنی الان باید یک فعلی انجام بدهد که برجام را نقض کند. آن وقت با ترک فعل هم می توانست با ترک فعل هم برجام را نقض کند. این را اوباما کرد و ما هم توی بررسی هایمان رسیدیم و آمریکایی ها توی مذاکره توی جلسه هم گفتند. هم توی صحبتی که آقای کری با من کرد ولی آقای کری توی صحبت هایی که توی دولت وایستاد گفت باید وتو بکند من تعهد کردم. هم رفت کنگره گفت. رفت توی سنا گفت تصویب این قانون بدرد ما نمی خورد. نیازی نیست.
اما قصدشان این بود که اینکار را انجام بدهند یعنی من فکر می کنم آقای اوباما اینجا گفت آقای کری تو قول داده ای داده باش. ما می خواهیم برنامه ای بریزیم که برجام لااقل ابتدا توسط آمریکا نقض نشود. طراحی که کردند این بود. فشاری که ما آوردیم خوب فشار آوردیم که این نقض است. فشار دومی که آوردیم اینه که ما کاری نداریم که لغو اثری است که شما کردید. تا کی امتداد دارد. چون اینها ممکن است یکماه پیش آثار تحریم ها را لغو کرده باشند. به اصلاح برجام اجرایش را متوقف کرده باشند لذا می توانند تا ۱۹ ژانویه صبر کنند آقای کری گفت با فشار ما روز پنج شنبه یکبار دیگر اجرایش را متوقف کرد.
یکبار هم روز ۱۹ ژانویه خواهد کرد. یعنی اینکاری که کرد.
گفت یکبار دیگر، شرایط تغییر نکرده، تا آخر شب هم با من تلفنی صحبت می کرد بعد ۵ شنبه زنگ زد آقای کری زنگ زد که ساعت هفت صبح ما بود و ساعت ۱۲ شب آنها، گفت من می خواهم آقای اوباما را وادار کنم که امضاء نکند شما چه تضمینی می دهی گفتم من هیچ تعهدی نمی دهم اینجا ساعت هفت صبح است. تعطیلی است من هیچ تعهدی نمی توانم بدهم. حالا موضوع پیش ران مطرح شده بود آنها می دانند برخلاف برجام نیست. پیشران به شرطی که سوختنش زیر ۳.۵ باشد مغایرت با برجام ندارد ولی نگران کارهای دیگری بودند که ما می توانیم انجام بدهیم. می خواست قول بگیرد که ما کاری نمی کنیم گفتم من قول میدم من تصمیم گیر نیستم. می توانیم پیشنهاد کنم. به شما بگویم قصد ما شکستن برجام نیست. واقعا آخرین تلفنی که به من زد ۸:۲۵ دقیقه بود که ۸:۵۰ ما می شود و ۱۲ واشنگتن که آقای اوباما باید یا امضاء می کرد یا امضاء نکرده رد می کرد می دانید که آخرین موردی که رئیس جمهور قانونی را امضاء نکرده برود به آرشیو ملی و قانون شود ما سال ۱۹۹۵ بوده یعنی بیست و یکسال پیش و بعد از آن همه قوانین را یا وتو کرده یا امضاء کرده وتو اگر می کرد خوب می رفت توی مجلس یا وتویش نقض می شد و این از نظر ما خوب بود به تعهدش بیشتر عمل می کرد ولی از نظر خودشان ادعا می کردند که توافقی را که با کنگره کرده اند که وتو نکند در واقع یک خط مصوبه بود در صورتیکه مصوبات گذشته طول و درازی بود که به دولت اجازه داده بود آن قانون اجرا شود.
این قضیه ماوقع واقعی بحث تمدید تحریم هاست یعنی که ما با یک صحبتی که با آقای کری کردیم بر اساس صحبتی که با آقای کری کردیم و قولی که آقای کری داد ما آمدیم یک موضع علنی گرفتیم من اشتباه کردم. در این، رسما ما نمی بایستی بر اساس حرف این بابا (کری) می کردیم ما باید بر اساس همان استراتژیی که تعیین کرده بودیم که باید کنگره را حذف می کردیم در ۸ سال اول، بر اساس آن عمل می کردیم من هیچ اجباری هم نداشتم.
چون موضوع ایسا یک موضوع داخلی هم نبود چون قول گرفته ایم چون آقا هم گفته بودند لذا اقداماتی که کردیم تو این حوزه بود.
من قرار بود یک جلسه سخنرانی مشترک با کری توی ایتالیا داشته باشیم. من سفر خودم را لغو کردم و نرفتم و به آقای کری هم نوشتم که شما کاری کردید که حضور من با شما در یک شهر غیرممکن است.
آقای عراقچی رفت توی جلسه. آقای کری آمد نیم ساعت برای آقای عراقچی توضیح داد.
......................
متن پیاده شده از نوار موجود در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی
با حضور نمایندگان عضو کمیسیون و وزیر محترم امور خارجه و معاونین ایشان
با موضوع بررسی بودجه سال 1396
جولان اسرائیل در «جولان»/ آیا صهیونیستها انتقام حلب را خواهند گرفت رئیس مرکز مطالعات امنیت داخلی رژیم صهیونیستی از تصویرسازان اسرائیل میخواهد در گزینه عدم مداخله نظامی مستقیم در سوریه تجدید نظر کنند.
سرویس جهان مشرق - بنا به اعتراف مسئولان غربی و آمریکایی، امنیت رژیم صهیونیستی یکی از مهمترین اولویتهای دولتهای غربی به شمار میرود. این دولتها به اشکال مختلف سیاسی، اقتصادی، دیپلماتیک و نظامی در محافل بینالمللی و نشستهای دوجانبه و چندجانبه سعی در تحقق این هدف داشته و تسهیلات گستردهای را برای انتقال اعانه از کشورهای خود به سرزمین های اشغالی معطوف می کنند.
یکی از ابزارهای تحقق اولویت امنیت رژیم صهیونیستی در سالهای اخیر، مداخله مستقیم و غیر مستقیم نظامی و دیپلماتیک در عرصه امنیتی سوریه به عنوان محور میانی حلقه مقاومت منطقه ای است که از بزرگترین تهدیدات بر ضد رژیم اسرائیل به شمار میرود. تحولات حلب یکی از نقاط اساسی در مسیر بحران امنیتی و سیاسی در سوریه به شمار میرود، به همین علت است که روند بازپسگیری و آزادسازی شهر حلب، محافل رژیم صهیونیستی را به هم ریخته و طرفهای رسمی و تبلیغاتی این رژیم با صراحت لحن بیشتری از محاسبات خود بر روی پایداری گروههای مسلح تروریست صحبت میکنند.
آزادسازی شهر حلب ، تلآویو را نیز مانند برخی پایتختهای غربی منطقهای، در حالت سرخوردگی و نگرانی فروبرده است، نشانههای این نگرانی را میتوان از زبان سرکردگان سیاسی و نظامی و نمایندگان کنست رژیم صهیونیستی در طیفهای مختلف راست و چپ، لائیک و تلمودی مشاهده کرد.
در همین راستا مؤسسات تبلیغاتی صهیونیستی نیز با همراهی برخی رسانههای مزدور عربی و منطقهای سعی در تکرار مواضع گروههای مسلح تروریست و حامیان آنها داشته و به دنبال القاء سرکوب غیرنظامیان از سوی دولت سوریه و متحدانش در حلب هستند. بررسی برخی پیامدهای راهبردی پیروزی در حلب بر روند حل بحران امنیتی سوریه و تاثیر آن بر معادله درگیری های اسرائیل بر محور مقاومت ، عمق نگرانی های چند وجهی تل آویو در قبال حوادث حلب را آشکارتر می کند.
- پیروزی مدافعان سوریه در حلب باعث امنیت و ثبات استراتژیک بیشتر دولت سوریه شد و این به خودی خود تهدیدی برای منافع رژیم صهیونیستی به شمار میرود. به همین علت بود که آویگدور لیبرمن وزیر جنگ رژیم صهیونیستی بر ضرورت حل و فصل اوضاع سوریه براساس منافع صهیونیستها تأکید کرده و شرایط این روند را براندازی بشار اسد و خروج نیروهای ایرانی از سوریه توصیف کرده است.
روزنامه صهیونیستی اسرائیل الیوم در همین رابطه نوشت که جنگ حلب آغاز تسلط مجدد بشار اسد بر تمامی اراضی سوریه است، لذا اسرائیل باید این نکته را مدنظر داشته باشد که هزینههای تحولات حلب را خواهد پرداخت. این روزنامه میافزاید که نیروهای ارتش سوریه بار دیگر به مرزهای جولان باز خواهند گشت تا آزادی عمل را از نیروی هوایی اسرائیل برای هدف قرار دادن برخی مناطق در عمق سوریه بگیرند. براساس این گزارش در مرحله پس از حلب ایران و حزب الله برای مقابله با اسرائیل و تحریک آن جرأت بیشتری خواهند داشت. لذا باید اسرائیل خود را برای تحمل پیامدهای جنگ حلب آماده کند.
دامنه گسترده پیروزیهای ارتش سوریه و متحدانش به عنوان دشمن راهبردی رژیم صهیونیستی، ابعاد شکست این رژیم را بیش از پیش آشکار میکند. ارتش سوریه با تسلط کامل بر حلب موفق شد چتر امنیتی استراتژیک برای خود پهن کرده و یک گام بزرگ رو به جلو در توسعه حاشیه امنیت و تحرک خود در حل و فصل بحران بردارد. بحرانی که تنها در نتیجه تقابل با گروههای مسلح به وجود نیامده، بلکه بخشی از معادله جنگ سوریه با محور غربی- عربی- صهیونیستی است. به همین علت است که تلآویو، باراک اوباما رئیسجمهور آمریکا را به عدم اتخاذ تصمیمات مناسب و گوشه گیری از روند بحران سوریه و بیتوجهی به شکسته شدن خطوط قرمز متهم کرده است.
- آزادسازی شهر حلب باعث شد که محاسبات مؤسسات صهیونیستی در ابعاد سیاسی و امنیتی برای براندازی دولت سوریه ناکام بماند. در شرایط کنونی تروریستها دیگر شهری را هم وزن حلب در اختیار ندارند تا بتوانند از آن به عنوان نقطه قوت فعالیت های نظامی خود بر ضد دولت سوریه استفاده کنند، در نتیجه میتوان گفت که محاسبات برای امکان بازگرداندن حوادث سوریه به قبل از آزادی حلب میسر نیست. به همین علت است که سرتیپ عاموس یادلین رئیس سابق سرویس اطلاعات نظامی اسرائیل (امان ) تأکید کرد که اسرائیل در قبال مرحله پس از حلب با مشکلات استراتژیک مواجه است.
- علاوه بر ناتوانی رژیمهای مداخله جویی غربی - صهیونیستی در براندازی دولت سوریه، روند تحولات حل بحران امنیتی در این کشور به سمتی پیش میرود که طرفهای مختلف محور مقاومت، قدرت و همبستگی بیشتری برای پرداختن به دشمن اصلی خود یعنی اسرائیل از خود نشان می دهند. این موضوع از طریق ایجاد امنیت استراتژیک برای دولت سوریه قابل دسترسی است، امنیتی که با وجود حزب الله لبنان حاشیه بیشتری به خود گرفته و میتواند به عامل بازدارنده مهمی در برابر هر نوع تجاوز گسترده اسرائیلیها تبدیل شود.
- یکی دیگر از ابعاد نگرانیهای رژیم صهیونیستی از آزادسازی حلب، از بین رفتن پروژههای غربی مبنی بر تجزیه سوریه است. از زمانی که نشانههای ناتوانی غرب در براندازی دولت سوریه مشخص شد، گزینه های طرفهای مداخله جو به سمت تسهیل روند تجزیه این کشور پیش رفت. این چیزی بود که نتانیاهو نیز در کنفرانس دافوس در روز 21 ژانویه سال جاری آن اشاره کرده و آن را بهترین دستاورد قابل دسترسی توصیف کرد.
پیشاز نتانیاهو نیز سرویس امنیت داخلی رژیم صهیونیستی در گزارشی ضمن بررسی تحولات عرصه داخلی سوریه تأکید کرده بود که تجزیه این کشور با منافع رژیم اسرائیل همخوانی دارد. این گزارش در عین حال توضیح داده بود که اسرائیل نباید به عنوان طرف طراحی کننده تجزیه سوریه در محافل بینالمللی شناخته شود، بلکه تنها باید بر منافع حیاتی خود تمرکز کند.
طبعا استفاده از وزنه حلب در دست گروههای تروریستی یکی از مهمترین ارکان طرح تجزیه سوریه به شمار می رفت. بعد از آزادسازی حلب، گروههای تروریستی مناطق استراتژیک و قابل توجهی را در اختیار ندارند تا بتوانند آن را به عنوان رژیمی موازی و تهدید کننده موجودیت دولت مرکزی سوریه مطرح کنند.
- جنگ سوریه از 6 سال پیش تاکنون به تقابل اراده های بین المللی و جریانهای منطقهای و فرامنطقهای تبدیل شده است، طرفهای مداخله جو در عین حال از بروز درگیریهای مستقیم خودداری میکنند، اما تمام پتانسیل خود را برای مسلح کردن و حمایت از گروههای تروریستی حاضر در میدان سوریه برای تحقق اهداف ویژه خود به کار میگیرند. به این ترتیب دستیابی به یک پیروزی قابل توجه در این جنگ به ویژه در شهر حلب را که مدل کوچکتر شده بحران سوریه است، می توان پیروزی اراده مقاومت منطقه بر مطالبات و دیکتههای برخی کشورهای منطقهای نظیر عربستان ، ترکیه و رژیم صهیونیستی و طرفهای بینالمللی تاثیرگذار نظیر آمریکا ، فرانسه و دیگر دولت های غربی دانست. از دیدگاه تحلیلگران صهیونیستی، این روند میتواند قید و بندهای موجود در مسیر حرکت ارتش سوریه و متحدانش برای تهدید منافع تل آویو را از میان بردارد.
به قطع و یقین میتوان گفت که آنچه که تصمیم سازان تلآویو به آن میاندیشند ، چارچوب گستردهتر از معادلات درگیریها در سوریه است و عرصه دیدگاه آنها تا حزبالله لبنان و ارتش سوریه و عراق و جمهوری اسلامی ایران نیز کشیده میشود، به این ترتیب میتوان گفت سطح پیروزی محور مقاومت در بازپسگیری حلب فراتر از یک پیروزی نظامی با مشخصه های صرفا جغرافیایی و راهبردی در عرصه تقابل میدانی است و در چارچوب مبادلهای فراملیتی و منطقه ای و شاید هم جهانی قابل بررسی است.
این چیزی است که سرتیپ اودی دیکل رئیس مرکز مطالعات امنیت داخلی رژیم صهیونیستی که پیش از این ریاست بخش استراتژیک شعبه برنامه ریزی ستاد مشترک ارتش را بر عهده داشت، به آن پرداخته و می گوید که اسرائیل حوادث مربوط به ایران در سوریه را از منظر یک تهدید اساسی برای خود بررسی می کند. چرا که ایران توانمندیها و انگیزههای خاص خود را در این زمینه دارد.
در راستای همین احساس خطر در نتیجه تحولات جدید میدانی در عرصه سوریه است که دیکل از تصویرسازان رژیم صهیونیستی میخواهد در گزینه عدم مداخله نظامی مستقیم در سوریه تجدید نظر کنند، چرا که تسلیم شدن در برابر موجودیتی ایران یا نمایندگان این کشور بر فراز بلندیهای جولان را بسیار مشکل ارزیابی می کند.