سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

اخبار سیاسی روز

المانیتور:

معامله چند میلیارد دلاری بوئینگ برای فروش هواپیماهای مسافربری به ایران قدم مالی، دیپلماتیک و روانی مهمی میان ایران و آمریکا خواهد بود، و تصمیم بیل کلینتون در 23 سال قبل برای منع این معامله و فروش آن ها به عربستان به جای ایران را نقض می کند.

چرا معامله بویینگ اتفاق مهمی در روابط ایران و آمریکا محسوب می شود؟

سرویس بین الملل «انتخاب»؛ المانیتور نوشت: معامله چند میلیارد دلاری بوئینگ برای فروش هواپیماهای مسافربری به ایران قدم مالی، دیپلماتیک و روانی مهمی میان ایران و آمریکا خواهد بود، و تصمیم بیل کلینتون در 23 سال قبل برای منع این معامله و فروش آن ها به عربستان به جای ایران را نقض می کند.به گزارش «انتخاب»؛ بروس ریدل، مامور امنیت ملی باسابقه آمریکا که در چهار دولت خدمت کرده، به المانیتور گفت بوئینگ و دیگر شرکت های هواپیمایی آمریکایی در زمان به قدرت رسیدن کلینتون در 1993 علاقه زیادی به فروش هواپیما به ایران داشتند. ریدل گفت این شرکت های معتقد بودند چنین معامله ای می تواند امنیت شرکت های هواپیمایی را بالا برده، و قدمی مهم برای آغاز روابط تازه با ایران باشد، که اکنون مورد بحث است.ه گفته ریدل، بیل کلینتون معتقد به محدودسازی دوگانه عراق و ایران بوده و تلاش داشت تسلط خود بر هر دوی آن ها را حفظ کند. ریدل گفت: « در نتیجه با این ایده موافقت کردیم که سعودی ها را راضی به خرید این هواپیماهای بوئینگ کنیم».

وزیر بازرگانی، رون براون، به ریاض سفر کرد تا سعودی ها را راضی با انجام معامله 6 میلیارد دلاری خرید هواپیماهای بوئینگ کند تا مانع از دستیابی ایران به آن ها شود.به گفته ریدل این معامله دو فایده داشت؛ یکی آنکه بهترین هواپیماهای جهان را به دست می آوردند، و درصورت انجام معامله مانع از دستیابی ایران به آن ها می شدند.

تصمیم به عدم فروش به ایران زمانی گرفته شد که دولت کلینتون تصمیم گرفت مانع از معامله نفتی بزرگی میان ایران و گروه کونوکو شود، و تحریم های جامعی علیه تجارت و سرمایه گذاری در ایران اعمال کرد، که با مبارزان فلسطینی در نبرد با اسرائیل کمک می کرد. هرچند بسیاری از تخریم ها علیه ایران همچون موارد مربوط به تروریسم همچنان باقی مانده، توافق هسته ای اخیر حاوی بند ویژه ای است که امکان فروش قطعات هواپیماهای مسافربری و خدمات مربوطه را مجاز می کند.ریدل گفت: « معامله بوئینگ در صورت به انجام رسیدن تغییر عمده ای در سیاست آمریکا ایجاد می کند».برای ایرانی ها این می تواند شواهد ملموسی از مزایای برجام باشد، و مشکل امنیتی طولانی مدتی را برطرف کند.بسیاری از خطوط هوایی ایرانی فرسوده هستند، که از جمله آن ها بوئینگ های فروخته شده پیش از 1979 می باشند، و دچار مشکلات فنی مهلکی هستند.یک مقام مسئول ایرانی در پاسخ به ایمیل المانیتور به شرط ناشناس ماندن گفت، توافق بوئینگ گام مهمی برای نشان دادن آن است که همه طرف ها می توانند از برجام سود ببرند. درهای ایران به روی شرکت های خارجی و معامله با آن ها باز است که شامل شرکت های تامین کننده تجیزات درمانی، جنرال الکتریک و دیگران می شود.

ناصر هادیان، استاد علوم سیاسی در دانشگاه تهران درباره واکنش خود به این خبر گفت: « هرچند از همان اول تحریم فروش هواپیماهای مسافربری کار نادرستی بود، فروش آن ها بدون شک می تواند وجهه نرم آمریکا را در چشمان ایرانی ها ترمیم کند. این برای طرفین معامله در ایران هم مناسب است. آن ها می توانند بگویند مزایای برجام به آرامی در حال افزایش هستند». او همچنین اضافه کرد:« این برای اقتصاد آمریکا هم منافعی در بر دارد و شغل های بیشتری ایجاد می کند، و در عین حال این خوبی را برای ایرانی ها دارد که می توانند در امنیت سفر کنند».این فروش که به گفته منابع بوئینگ حدود 17 میلیارد دلار ارزش گذاری شده، شامل بیش از 100 فروند هواپیما می شود، و تحویل آن ها حدود یک دهه به طول می انجامد و از این رو تضمینی فراهم می کن که ایران به اجرای برجام پایبند بماند.بوئینگ در پاسخ به پرسش المانیتور در بیانیه ای تایید کرد این معامله منتظر تایید دولت آمریکا است، که به این شرکت اجازه داد مذاکرات مقدماتی با ایران ایر را پس از اجرای توافق هسته ای صورت دهد.در این بیانیه آمده: «ما می دانیم اوضاع منطقه به شدت پیچیده و همواره در حال تغییر است. اگر دولت آمریکا بار دیگر تحریم فروش هواپیماهای مسافربری را اعلام کند، ما طبق قانون آمریکا تمام فروش ها و فعالیت های مربوط به تحویل قطعات و هواپیماها را لغو می کنیم».این بیانیه در ادامه می آورد، ما می دانیم شرکت های هواپیمایی بین المللی با جدیت تمام در حال فروش محصولات خود به ایران ارائه خدمات به شرکت های هوانوردی ایرانی هستند. یکی از این شرکت ها ایرباس است که موافقت اولیه برای فروش 118هواپیما به ایران به ارزش 25 میلیارد دلار را امضا کرده است.ریدل در پایان گفت: « من فکر می کنم هیلاری کلینتون نسبت به موضع نرم برابر ایران موضع گرفته و با فروش هواپیماهای مسافربری به ایران مخالفت کند. کسی نمی تواند مطمئن باشد او پس از ژانویه چه اقدامی ترتیب می دهد».

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
پایگاه خبری المانیتور در گزارشی به نقل از منابع آگاه مدعی شد که اظهارات اخیر وزیر امور خارجه ایران حاکی از انعطاف بیش‌تر تهران در موضوع سوریه است.

 
به گزارش انتخاب به نقل از پایگاه خبری تحلیلی المانیتور منابعی که با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در حاشیه اجلاس اسلو در نروژ دیدار کرده‌اند، می‌گویند که ظریف در نشست هایی در اسلو نشن داده است که بیش از گذشته در حوزه سوریه اختیار و قدرت دارد و اینکه ایران احتمالا آماده است تا برای پیشبرد یک راه‌حل سیاسی در سوریه از خود انعطاف بیش‌تری نشان دهد.
 
به گزارش المانیتور، تغییر ظاهری سیاستگذاری ایران در قبال سوریه از آن‌جایی به وجود آمده است که دولت باراک اوباما، رییس‌جمهور آمریکا با انتقادات شدید داخلی به دلیل رویکردش در سوریه مواجه است. ۵۰ مقام وزارت خارجه آمریکا به تازگی نامه‌ای امضا کرده و در آن از واشنگتن خواسته‌اند تا حملات هوایی علیه رژیم اسد (رییس‌جمهور سوریه) انجام دهد و وی را برای دادن امتیازاتی واقعی در مذاکرات بر سر انتقال سیاسی با مخالفان در ژنو تحت فشار قرار دهد.
 
در ادامه این گزارش آمده است:‌ فشار داخلی در تهران و واشنگتن برای تغییر رویکرد در جهت تسهیل راه‌حل سیاسی در سوریه در زمانی انجام شده است که ظریف و جان کری  همتای آمریکایی‌اش در حاشیه اجلاس اسلو در ۱۵ ژوئن درباره اجرای توافق هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ و به علاوه مسأله سوریه با یکدیگر دیدار و گفت‌وگو کردند.
 
یک منبع غیردولتی آمریکایی به المانیتور گفت: آن چه ظریف در اسلو نشان داد این بود که وی در خصوص سوریه، بیش‌تر از آن چه تاکنون داشته اختیارات دارد. به نظر می‌آمد که وی می‌خواهد نشان دهد که ایران آماده است تا انعطاف بیش‌تری در قبال اسد از خود نشان دهد.
 
محمدجواد ظریف در یک کنفرانس خبری مشترک با همتای نروژی‌اش در اسلو تاکید کرد که بحران سوریه تنها می‌تواند از طریق سیاسی حل شود و هر راه‌حلی برای وضعیت کنونی این کشور از راه‌های نظامی به دست نخواهد آمد. ظریف در پاسخ به سوالات المانیتور درباره پیشنهاداتش برای پیشبرد راه‌حل سیاسی در سوریه در ۱۶ ژوئن در یک ایمیل گفت:‌ من بارها گفته‌ام که اگر ما تنها روی افراد متمرکز شویم راه‌حلی به دست نمی‌آید چرا که این یک روش با حاصل جمع صفر است که به طور قطع به بن‌بست خواهد رسید.
 
او ادامه داد:  پاسخ این است که روی پراکندگی اساسی قدرت و شکل آینده مدیریت کشور تمرکز شود، به گونه‌ای که بتوان نقش افراد یا قومیت‌ها را به حداقل رساند و حتی حذف کرد. المانیتور در ادامه گزارش داد: این که مشاهده می‌شود ظریف در حال به دست آوردن نقش پررنگ‌تر در سیاستگذاری تهران در قبال سوریه با تجدید تمرکز روی یک راه‌حل سیاسی است به سرعت پس از آن حاصل شد که شورای عالی امنیت ملی ایران، علی شمخانی دبیر این شورا به عنوان هماهنگ کننده ارشد در امور سیاسی، نظامی و امنیتی با سوریه و روسیه معرفی کرد سمتی که گفته می‌شود تا کنون وجود نداشته است.  
اعلام سمت جدید شمخانی پس از آن انجام شد که وزیران دفاع روسیه، ایران و سوریه در نهم ژوئن یک نشست در تهران برگزار کردند. پیش از این نشست بود که  حسین دهقان، وزیر دفاع ایران بر حمایت کشورش از یک آتش‌بس در سوریه در نتیجه آن تروریست ها در این کشور تقویت نشوند، تاکید کرد. 
  وی هم‌چنین پس از دیدار با همتای روس خود گفت که گفت‌وگوهای داخلی سوریه باید جایگزین جنگ و خونریزی شود.  
به نوشته المانیتور، انتصاب شمخانی و قراردادن موضوع سوریه در روند میان سازمانی ایران می‌تواند نشان دهنده این باشد که تهران تصمیم گرفته یک راه‌حل سیاسی در سوریه بیش‌تر منافعش را تامین خواهد کرد تا توسعه جنگ.  
این تغییر رویکرد در حالی مشاهده می‌شود که دولت اوباما نیز با یک انتقاد داخلی بی‌سابقه از سوی مقامات وزارت  امور خارجه آمریکا برای سخت‌تر کردن موضع این کشور در قبال اسد مواجه شده است. جنگ سوریه که نزدیک به پنج سال ادامه پیدا کرده تاکنون منجر به کشته شدن حدود ۴۰۰ هزار تن شده است.  
رابرت فورد، سفیر پیشین آمریکا در سوریه در گفت‌وگو با المانیتور با اشاره به نامه ۵۰ مقام وزارت امور خارجه به دولت اوباما  گفت: تاکنون چنین اتفاق نطری ندیده بودم و این به من می‌گوید که سیاست کنونی شکست خورده و این شکست ادامه خواهد یافت. بنابراین یک رویکرد جدید لازم است که شامل افزایش فشار بر دولت اسد باشد.  
او افزود: یک اتفاق نظر گسترده وجود دارد که تمرکز کنونی دولت روی داعش در سوریه منجر به حصول راه‌حلی با دوام برای چالش داعش در سوریه نمی‌شود چرا که عرب‌های سنی در سوریه را به اندازه کافی برای مقابله با اسد در شرایطی که آن‌ها اسد را مشکلی بزرگ‌تر می‌بینند، متقاعد نمی‌کند.  
المانیتور در ادامه آورده است: فورد در پاسخ به سوالی درباره تغییر احتمالی سیاست ایران در سوریه نیز گفت ارزیابی من این نیست که آن‌ها به سرعت ۱۸۰ درجه تغییر خواهند کرد. می‌توان گفت که شاید ایرانی‌ها نسبت به سختی‌ها در سوریه هوشیارتر شده و دوباره به آن فکر می‌کنند اما ایرانی‌ها بهترین مذاکره‌کنندگان دنیا هستند و آن‌ها یک صبر استراتژیک دارند که آمریکایی‌ها تنها می‌تواند خوابش را ببینند. بنابراین من به دنبال یک تغییر ناگهانی اساسی نخواهم گشت.منبع: ایسنا

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
یک شبکه آمریکایی در گزارشی با اشاره به مشکلات عربستان سعودی در زمینه جنگ یمن و همچنین کاهش شدید بهای نفت، بر نگرانی مقامات آمریکایی از «سقوط عربستان سعودی» تاکید کرد.

به گزارش انتخاب، یک رسانه آمریکایی در گزارشی درباره سفر اخیر محمد بن سلمان به واشنگتن نوشته که آمریکا نگران سقوط عربستان سعودی است.
 
محمد بن سلمان جانشین ولیعهد، پسر ملک سلمان و وزیر دفاع عربستان سعودی هفته گذشته به واشنگتن سفر و با باراک اوباما رئیس‌جمهور، جان کری وزیر خارجه و اشتون کارتر وزیر دفاع آمریکا دیدار کرد.
 
حالا شبکه ان بی سی در گزارشی درباره دیدارهای محمد بن سلمان با مقامات آمریکایی، از نگرانی واشنگتن درباره سقوط خاندان سلطنتی عربستان سعودی سخن گفته است.
 
در این گزارش آمده است: «شاهزاده سعودی با مقامات آمریکایی دیدار کرد؛ مقاماتی که برخی از آن‌ها نگران هستند قدرت و تسلط او، می‌تواند امنیت منطقه‌ای مورد نظر آمریکا را تخریب کرده و به آن آسیب بزند».
 
ان بی سی نوشت: «مقامات دستگاه امنیت داخلی آمریکا معتقدند عربستان سعودی در یک دو راهی و مقطع حساس قرار دارد و اگر شاهزاده (محمد بن سلمان) چه اکنون و چه بعدا به عنوان شاه توفیق نیابد و موفق نشود، احتمال آشوب در پادشاهی وجود دارد. یک کارشناس سعودی که نخواست نامش فاش شود، گفت که "موضوع این است که یا او یا داعش"».
 
در در ادامه گزارش این رسانه آمریکایی آمده است: «خبر بزرگ آن است که تقریبا همه مقامات آمریکایی در دیدار با بن سلمان حضور دارند کسی که عملا نفر دوم در تخت سلطنتی پدرش است. به نظر می‌رسد که محمد بن سلمان در مقابل پسرعمویش محمد بن نایف، ولیعهد و کسی که برای مدت طولانی فرد مطلوب آمریکا بوده، دست برتر را کسب کرده است. سفر اخیر او بدون هیاهو و جنجال، یک سفر دولتی و رسمی بود».
 
ان بی سی افزود: «یک مقام سابق اطلاعات ملی در امور مربوط به خاورمیانه و عضو پیشین تیم موقت رئیس‌جمهور باراک اوباما گفت که رهبران آمریکایی باید خودشان را به مردی که شاید به زودی پادشاه شود، عادت داده و با او خودمانی شوند. ملک سلمان 80 ساله و آسیب پذیر است و بن نایف هم شدیدا بیمار است».
 
به گفته بروس ریدل، از آوریل 2015 که محمد بن سلمان تبدیل به نفر سوم در خاندان سلطنتی عربستان سعودی شد، مقامات آمریکایی نگرانی دارند و «افراد بسیاری، از بی ملاحظگی او نگران هستند».
 
 در ادامه گزارش آمده است: «(محمد بن) سلمان برخی از مداخلات پر هزینه خارجی از قبیل جنگ با حوثی‌های مورد حمایت ایران در یمن را به راه انداخته است. این جنگ موفقیت مقدماتی داشت اما تبدیل به بن بستی شد که تا زمان اجرایی شدن آتش بس، برای پادشاهی سعودی روزانه 200 میلیون دلار هزینه داشت. فعالان بین‌المللی حقوق بشر از عربستان سعودی به خاطر حملات بی‌پروای سعودی‌ها به غیرنظامیان یمنی به شدت انتقاد کرده‌اند».
 
از نظر این رسانه آمریکایی، موضع و سیاست چالشی دیگر محمد بن سلمان، حمایت او از تشدید استخراج نفتی و فروش بی‌رویه نفت علی رغم کاهش شدید بهای آن است.
 
در گزارش ان بی سی آمده است: «پادشاهی سعودی چنان در تله گیر افتاده که برای اولین بار از سال‌های دهه 1990 تاکنون، این کشور در حال پذیرش مواجه شدن با یک بدهی خارق العاده است».   
 
این رسانه آمریکایی ادامه داد: «روابط عربستان سعودی با ایران به عنوان دشمن اصلی منطقه‌اش به ویژه پس از اعدام نمر النمر معترض شیعی، به طرز شدیدی دچار تنش شده است».
 
بروس ریدل، کارشناس کنونی ارشد موسسه بروکینگز می‌گوید دیدارهای اخیر محمد بن سلمان با کری، کارتر و باراک اوباما حاکی از ان است که دولت آمریکا به این موضوع اذعان کرده که جانشینی او و پادشاهیش موضوعی «بسیار محتمل» است.
 
یک مقام اطلاعاتی آمریکا که البته نامش منتشر نشده، تاکید کرده آمریکا نگران است در صورت شکست نظامی عربستان سعودی (در یمن و دیگر نقاط) و سقوط اقتصاد آن، «جهادگرایان» در عربستان قدرت را از آن خود کنند و به همین دلیل محمد بن سلمان «باید برنده شود. موضوع ساده است».
 
در ادامه این گزارش به دیدارهای گسترده محمد بن سلمان در سفر اخیرش به آمریکا اشاره شده است. او علاوه بر دیدار با جان کری، اشتون کارتر و باراک اوباما، با روسای سیا و سازمان اطلاعات ملی آمریکا، رئیس مجلس نمایندگان، رهبران اکثریت و اقلیت سنا و برخی رهبران تجاری و اقتصادی این کشور دیدار کرد.
 
ان بی سی گزارش داد: «کاخ سفید بیشتر خواهان صحبت درباره نفت و دیگر موضوعات اقتصادی به ویژه طرح عربستان سعودی برای کاهش وابستگی خود به درآمدهای نفتی است، که این موضوع نشانگر نگرانی آمریکا درباره آینده پادشاهی است».
 
این رسانه آمریکایی ادامه داد: «آمریکا دیدار با محمد بن نایف ولیعهد کنونی را که احساس می‌کند کمک کننده استوارتری است، ترجیح می‌داد، اما شاید بن نایف هرگز پادشاه نشود. سه مقام اطلاعاتی کنونی و سابق آمریکا گزارش‌های متفاوتی از وضعیت سلامتی او ارائه دادند. یک مقام ارشد اطلاعات نظامی (آمریکا) گفت که بن نایف شاید نزدیک به موت باشد، اما نفر دوم تا این حد پیش نرفته اما تایید کرده که وضع سلامتی او خوب نیست».  
در پایان این گزارش هم با اشاره به اینکه محمد بن نایف دیگر شانسی برای پادشاهی ندارد، آمده است: «مقامات آمریکایی اکنون این موضوع را تشخیص می‌دهند که شرایط عوض شده و آینده از آن بن سلمان است».منبع: فارس

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
صهیونیست‌ها که به نظر می‌آید از انعقاد یک قرارداد میان ایران و شرکت بویینگ به خشم آمده‌اند، تهدید کردند که بویینگ آمریکا را درصورت معامله با ایران تحت پیگرد قرار می‌دهند.
 
به گزارش انتخاب، به نقل از پایگاه اینترنتی آلگماینر، یک سازمان غیردولتی فعال در زمینه مسائل حقوقی در اسراییل تهدید کرده است که درخصوص هر هواپیمایی که شرکت هواپیماسازی آمریکایی بویینگ به ایران بفروشد، ادعای حق تصرف و مالکیت مطرح خواهد کرد.
 
ایران روز پنج‌شنبه از دستیابی به یک توافق با شرکت بویینگ خبر داد که نخستین توافق با یک شرکت آمریکایی از زمان وقوع انقلاب اسلامی ایران در سال1979 محسوب می‌شود. شرکت بویینگ قصد دارد حدود 100 فروند هواپیمای جدید به ایران بفروشد اما گفته می‌شود این قرارداد منتظر دریافت تأییدیه از دولت آمریکا است.
 
بر اساس این گزارش، مرکز حقوق اسراییل در تلاش برای تضمین پرداخت غرامت برای خانواده‌های قربانیانی است که بر اساس حکم دادگاه‌های آمریکا مشمول دریافت غرامت به علت حملاتی تروریستی هستند که واشنگتن ادعا می‌کند با حمایت ایران انجام شده است.
 
برخی از اعضای کنگره آمریکا نیز با قرارداد شرکت بویینگ با ایران مخالفت کرده و نسبت به استفاده از این هواپیماها پس از قرار گرفتن‌شان در دست ایران هشدار داده‌اند. این در حالی است که توافق با شرکت بویینگ بخشی از روند بهبود روابط تجاری میان ایران و جامعه بین‌الملل بر اساس توافق هسته‌ای است که تابستان سال گذشته بین ایران و گروه 1+5 حاصل شد. منبع: ایسنا

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد