گروه بینالملل خبرگزاری فارس- «محمد علی کلی»، مشتزن افسانهای سنگینوزن آمریکا که با سبک مشتزنی خاص، خرد سرشار و مناعت طبع به چهرهای فراتر از میدان مسابقات ورزشی تبدیل شده بود، روز جمعه در سن 74 سالگی درگذشت.
«محمد علی» را شاید بتوان از معدود ستارههایی به شمار آورد که در کوران حوادث عصری که در آن میزیست هضم نشد، بلکه توانست تاریخساز شود و به سیر حوادث دورانش شکل بدهد.
مخالفت اخلاقمدارانهاش با جنگ ویتنام و فریادهای جرأتمندانهاش برای آشکار کردن ناراستیهای سیاستمدارانی که سیاهپوستانی مانند او را از اساسیترین حقوق انسانی محروم کرده بودند اما در سوی دیگر جهان شعار آزادی سر میدادند، الهامبخش یک نسل برای مبارزه با ظلم و نژادپرستی شد.
سر باز زدن از حضور در جنگ ویتنام، در واقع مهمترین فعالیت اجتماعی «محمد علی» بود که اگرچه باعث شد او بهترین سالهای فعالیتهای ورزشیاش را از دست بدهد و به پرداخت هزاران دلار جریمه محکوم شود، اما محبوبیتش را به فراسوی میدانهای رینگ امتداد داد و قدرتش را در عرصه مبارزه برای حقوق مدنی نیز به رخ کشید.
ماجرا از آنجا آغاز شد که مارس سال 1966، ارتش آمریکا دامنه جنگ با ویتنام را گسترش داده بود و نیازمند نیروی جنگی بود. «محمد علی» نیز به جنگ فراخوانده شد اما او اعلام کرد که با این جنگ مخالف است و در آن شرکت نخواهد کرد.
این قهرمان افسانهای درباره دلیل مخالفتش اینطور توضیح داد: «جنگ، خلاف تعالیم اسلام است.» «چرا باید آنها از من بخواهند که یونیفرم به تن کنم و دهها هزار مایل از خانهام دور شوم و بر سر مردم رنگینپوست در ویتنام گلوله و بمب بریزم، در حالی که با سیاهها در شهر لوییویل (در آمریکا) مثل سگ رفتار میشود و سادهترین حقوق انسانها از آنها سلب میشود؟»
برای آمریکاییها مخالفت مشهورترین ورزشکار جهان گناهی نابخشودنی تلقی میشد. تا آن زمان، هیچ فردی همرده یا همسطح محمد علی با این جنگ مخالفت نکرده بود.
دادگاه این قهرمان را به 5 سال زندان محکوم کرد، ضمن اینکه گواهینامه بوکس او تعلیق و او از حضور در رقابتهای بوکس برای 5 سال محروم شد.
«محمد علی»، در سالهای بعد الهامبخش بسیاری از سیاهپوستان آمریکا و مردم دیگر برای مبارزه جهت احیای حقوق مدنی شد. «ویلیام رودن»، ستوننویس روزنامه نیویورکتایمز، زمانی در مقالهای نوشت: «کارهای علی باعث شد معیارهای من برای عظمت یک ورزشکار تغییر کند. داشتن مهارتهای ورزشی دیگر تنها کافی نیست. این مهم است که شما برای آزادی مردمتان چه میکنید؟»
مخالفت محمد علی، با جنگ ویتنام، مهمترین عاملی بود که باعث شد «مارتین لوتر کینگ»، رهبر نامآشنای مبارزه برای حقوق سیاهپوستان آمریکا هم دست از محافظهکاری درباره این جنگ بردارد و برای اولین بار به آن اعتراض بکند.
به دلیل همین خدمات مثالزدنی است که «ماکس والاس»، یکی از نویسندگان کتاب «بزرگترین نبرد محمد علی» مینویسد او باید معیاری باشد که ورزشکاران دیگر بر اساس آن محک زده میشوند.
محمدعلی کلی یک جان سخت ِ خوشبخت!
به گزارش خبرگزاری فارس، محمدعلی کلی بوکسور تکرار نشدنی جهان بامداد امروز در 74 سالگی درگذشت و علاقمندان خود را در غم و اندوه فرو برد.
بارک اوباما رئیس جمهور امریکا پس از درگذشت کلی با انتشار عکسی از وی در صفحه توییتر یاد او را گرامی داشت.
اوباما نوشت: خبر درگذشت محمد علی واقعا برای همه شوکآور بود.او جهانی پر از صلح و آرامش را میخواست.
محمد علی برای ما همیشه یک قهرمان است، خواهد بود و خواهد ماند.
محمد علی که 3 بار عنوان قهرمانی جهان را در دسته سنگین وزن کسب کرده بود بامداد امروز پس از مدتها ابتلا به پارکینسون در 74 سالگی در بیمارستانی در نیویورک درگذشت.
روز زندگی در کنار "محمد علی" + تصاویر
یک عکاس سه روز با محمد علی زندگی کرده و از او تصاویر ماندگاری ثبت کرده است.
به گزارش ایسنا، بیش از 50 سال پیش مردی که الان او را به نام "محمد علی" میشناسیم دنیا را تکان داد. او در سال 1964 توانست سانی لیستون را شکست دهد و جوانترین قهرمان بوکس سنگین وزن در آن زمان شود.
کمی بعد از آن در سن 22 سالگی "کاسیوس کلی" نام خود را به "محمد علی" تغییر داد.
محمدعلی در سال 1967 از پیوستن به ارتش آمریکا سر باز زد و همین مساله باعث شد که مقامهای او گرفته شود و او نتواند به قهرمانی خود برای مدتی ادامه دهد. محمد علی شدیدا با جنگ ویتنام مخالف بود.
دنی لیون عکاس در این باره میگوید: "او از بوکس کناره گرفت و گفت من این کار را نمیکنم. من بزرگترین بوکسور جهان نمی شوم و از دنیای چند میلیون دلاری آن کنار میکشم، زیرا ضوابطی دارم. یکی از آنها این است که من هیچ آسیایی را نمیکشم تنها به این دلیل که از من این طور خواسته شده است. آن لحظه بسیار بزرگ و شگفت انگیز بود و آنها واقعا او را تنبیه کردند.
به مدت سه سال علی نتوانست مجوز بوکس بگیرد و در سال 1971 دادگاه عالی حکم او را تغییر داد.
لیون در سال 1970 با علی آشنا شد و سه روز را با او گذراند تا برای ساندی تایمز لندن گزارش تهیه کند.
لیون در این باره میگوید: "من علاقه ای به این کار نداشتم. من هیچ کاری به این شکل را قبول نمی کردم و تنها تعداد کمی از آنها را انجام می دادم. من واقعا علاقهای به ورزش نداشتم. همسر من آن زمان به من گفت چی؟ دیوانه شدهای؟ این یکی از بهترین چیزهایی بود که او به من گفته است."
لیون زمانی علی را ملاقات کرد که او در میامی تمرین میکرد و می خواست اولین مبارزه خود بعد از دوره محرمیتش را انجام دهد. لیون نیز مانند علی مخالف جنگ ویتنام بود. او زمانی نیز همراه مارتین لوتر کینگ به زندان افتاده بود و با جان لوئیز در زندان هم بند بود.
لیون در این باره میگوید: "جنگ مساله مهمی در زندگی من نیز بود، زیرا جنگ باعث انزاجار من از جامعه آمریکا شده بود. این اتفاقی بود که برای بسیاری از مردم افتاده بود. در آن زمان مخالفان این ساختار اجتماعی بسیار خشمگین بودند و در معرض طرد شدن از سوی جامعه بودند."
یکی از کارهای بیاد ماندنی لیون گرفتن عکسهایی از زندان تگزاس در سال 1960 بود. او با موتورسواران غیر قانونی به آنجا رفته بود.
عکسهای او از محمد علی بخشی از کتاب "هفتمین سگ" اوست که نشان دهنده کارنامه حرفهای 50 ساله اوست.
عکسهای او از محمد علی نشان میدهد که نه تنها علی در میامی تمرین میکند، بلکه با مردم در گوشه و کنار شهر و در خیابانها معاشرت دارد.
لیون در این باره میگوید: "این پسر تواضع خاصی داشت. نمیتوانم به خوبی آن را توضیح بدهم."
علی به جسارتش، ادعای بهترین بودنش و حتی ناسزاگویی و رجزخوانی برای رقیبانش معروف بود. با این حال او با مردم با مهربانی زیادی برخورد میکرد.
لیون تعریف میکند: "هنگامی که با علی در خیابان بودم اتوبوس نزدیک شد، علی گفت "نگاه کن اتوبوس ایستاد" همه خارج شدند و خواستند که با علی دست بدهند. بعضیها میگفتند با شگفتی "او علی است"! در واقع اتوبوس ایستاده بود تا مردم علی را ببینند. او با همه دست داد، لبخند زد و کاملا متواضع بود. این نشان می داد که مردم او را دوست دارند، اما من فکر میکنم علی هم آنها را دوست داشت و این بسیار تاثیرگذار بود."
" به یاد دارم که در ماشین نشستم و فکر کردم که چگونه این پسر "محمد علی " است؟ چگونه او میتواند آنقدر معروف و در عین حال آنقدر انسان باشد؟"
لیون میگوید که عکس گرفتن از افراد معروف مشکل ساز است. به همین دلیل او اغلب از این کار سر باز می زده است.
لیون در این باره میگوید: "تمامی عکسهایی که از افراد معروف گرفته میشود دقیقا شبیه به هم هستند. تنها نکته عکس خود شخص است، اما من محمد علی را دوست داشتم. ما دیگر شخصی مانند علی نداریم. ما دیگر کسی را نداریم که جلوی سازمان بایستد و بگوید من بازی نمیکنم. من یک انسان هستم و اعتقادات خودم را دارم که شبیه اعتقادات شما نیستند. او واقعا یک مرد بزرگ بود."
در ادامه عکسهایی را می بینید که این عکاس در سه روز از محمد علی گرفته بود.
توضیح تصویر 1: محمد علی در یک رستوران در میامی. دنی لیون عکاس این عکس در آن سال سه روز را با محمد علی گذراند.
توضیح تصویر 2: علی در حال بازی با یک کودک در یکی از خیابانهای میامی فلوریدا. او برای تمرین دومین مبارزهاش با جری کری به این شهر آمده بود.
توضیح تصویر 3: علی در حال تمرین برای مبارزه کردن با کری، پنج سال قبل از این عکس، علی به دلیل سر باز زدن از شرکت در ارتش آمریکا از مقامهای بوکس خود محروم شد.
توضیح تصویر 4: علی صبح زود در حال تمرین بوکس.
توضیح تصویر 5: علی در حالی که با طرفداران جوان خود نشسته است و به صحبتهای مربی خود آنجلو داندی گوش میدهد.
توضیح تصویر 6: علی با یک کودک در پیشخوان یک رستوران نشسته است.
توضیح تصویر 7: لیون: هیچ علامتی بر روی صورت علی نبود. منظورم این است که او صورتش شبیه به یک بچه بود. هیچ بریدگی یا چیزی روی صورت او دیده نمیشد.
توضیح تصویر 8: علی در حال سرد کردن بدنش بعد از دویدن در صبحگاه. در ماشین تصویر باندیدی برون، رفیق چندین ساله علی را میبینیم.
توضیح تصویر 9: لیون: این پسر تواضع خاصی داشت که نمیتوانم آن را به خوبی توصیف کنم.
انتهای پیام