در ماجرای هستهای اگر ما هم اراده داشته باشیم کسی نمیتواند آن را لغو کند.

علی خرم نماینده اسبق ایران در دفتر ژنو سازمان ملل متحد در مورد عملکرد دستگاه دیپلماسی کشور در سال 94 گفت: وزارت خارجه حداکثر کاری که میتوانست با توجه به شرایط داخلی و خارجی انجام دهد انجام داد. کادر وزارت خارجه با انجام یک کار حرفهای توانستند نتایج خوبی بگیرند و علی رغم کارشکنیها توافق هستهای با موفقیت به سرانجام رسید.
سفیر سابق ایران در چین در مصاحبه با خبرنگار عصر ایران در مورد احتمال تعلیق توافق هستهای با به قدرت رسیدن فردی مانند ترامپ در آمریکا گفت: از نظر حقوقی هیچ فردی نمیتواند این توافق را برهم بزند مگر اینکه زمینه را خود ما به وجود آوریم.
وی ادامه داد: در بخشهای دیگر مانند مسائل موشکی خطراتی وجود دارد. همان نسخهای که در برنامه هستهای توسط غرب اجرا و با بردن پرونده هستهای ایران به شورای امنیت، تحریمهای گوناگون علیه ایران اجرا شد میتواند در زمینه موشکی هم اجرا شود.
خرم تصریح کرد: رییس جمهور بعدی آمریکا میتواند از این نقاط علیه ایران استفاده کند. در ماجرای هستهای اگر ما هم اراده داشته باشیم کسی نمیتواند آن را لغو کند. برجام از نظر حقوقی بسیار محکم است.
سفیر سابق ایران در لیبی در مورد رابطه پر تنش ایران و عربستان در سال 94 گفت: قبل از توافق هستهای چون ایران مورد حمایتهای قدرتهای جهان نبود نمیتوانست به خوبی نقش خود را در مسائل منطقهای نشان دهد. از زمانی که توافق هستهای امضا شد و تحریمهای سیاسی و اقتصای برداشته شد، این فرصت به ایران داده شد که نقش برجسته خود را در منطقه نشان دهد و مورد مشورت قرار بگیرد.
خرم تصریح کرد : عربستان هرکاری میکند که روابط ایران و غرب را برهم بزند اما اگر ما مواظب باشیم میتوانیم به جای اینکه اسیر بازی عربستان و اسرائیل شویم، کاری کنیم که جایگاه ایران در جهان ارتقا پیدا کند. در این میان گل به خودیهایی که در جریان حمله به سفارت عربستان در تهران توسط یک عده خودسر زده شد که آثارش هنوز ادامه دارد کمک زیادی به عربستان برای محکومیت ایران در مجامع بین المللی کرد.
این دیپلمات سابق وزارت امورخارجه خاطر نشان کرد: تا چند هفته پیش ایران به صورت یک ناجی در عراق و سوریه ظاهر شده بود تا اینکه روسیه وارد میدان شد و مدتی به ایران و دولت بشار اسد کمک کرد اما بعد نیروهای خود را از سوریه خارج کرد و آتش بس حاصل شد.
وی ادامه داد: این رفتار روسیه باعث شد تا به نوعی نقش منطقهای ایران که در حال تقویت شدن بود رو به افول برود. الان هم عربستان و ترکیه از این رفتار روسیه خوشحال هستند.
خرم تصریح کرد: ایران به دنبال حفظ تمامیت ارضی سوریه بود اما با رفتار روسیه و دیگر کشورها، این استراتژی ایران ابتر ماند. ترکیه و عربستان حتی میتوانند بر سر میز مذاکره رفتن بشار اسد را جا بیندازند. وی میشود گفت آنها فعلا برنده بازی سوریه هستند.
نماینده سابق ایران در سازمان ملل متحد در ژنو در پاسخ به این سوال که رابطه ایران و اروپا با توجه به منتقدانی که در داخل دارد چه تاثیری در توسعه ایران دارد، گفت: منتقدان به این فکر هستند که ایران تنها با روسیه و چین رابطه داشته باشد. آنها به اشتباه فکر میکنند تنها راه رستگاری ایران در رابطه با این دو کشور است.
سفیر سابق ایران در چین ادامه داد: تمام تلاش روسیه در سوریه برای این بود که رابطه خود با آمریکا را بهبود ببخشد و مشکلاتی که با این کشور در اوکراین داشت را حل کند. روسیه در حال حاضر هم در حال معامله با آمریکاست.
وی گفت: روسها و در کنار آنها چینیها از هر فرصتی برای رابطه با آمریکا استفاده میکنند. همانطور که مشاهده میکنید همه کشورها به دنبال تقویت رابطه خود هستند بعد در داخل عدهای دولت را متهم میکنند که چرا به دنبال رابطه با اروپاییهاست.
خرم تصریح کرد: قبل از 84 هم ما با اروپا رابطه داشتیم اما به دلیل تحریمها به صورت خط چین میتوانستیم از تکنولوژی اروپاییها استفاده کنیم اما امروز با وجود رفع تحریمها ما به راحتی میتوانیم از تکنولوژی اروپایی که خیلی پیشرفته تر از تکنولوژی روسیه وچین است استفاده کنیم.
نماینده اسبق ایران در دفتر ژنو سازمان ملل متحد گفت: ما در سوریه دیدم که روسیه هرجا لازم باشد سر ایران کلاه میگذارد. اگر ایران با تمام قدرتهای جهان رابطه داشته باشد هیچ یک از کشورها چه چین، چه روسها و چه اروپاییها نمیتوانند سر ایران کلاه بگذارند.
این دیپلمات وزارت امورخارجه در مورد استراتژیهای دستگاه دیپلماسی در سال 95 گفت: دیپلماسی کار خود را بلد است. متاسفانه اما مشکل اصلی این دستگاه در پشتیبانی داخلی است. برخی در داخل با سیاست خارجی برخورد جناحی میکنند و میخواهند ایران یک کشور عقب افتاده باقی بماند.
سفیر سابق ایران در پکن تصریح کرد: ما اگر میخواهیم قدرت برتر منطقهای باشیم باید با قدرتهای بزرگ جهان رابطه داشته باشیم. نمیشود با قدرتهای جهان رفتار خصمانه داشت و بعد تصور کرد میتوان قدرت منطقهای هم بود.
سفیر سابق ایران در لیبی خاطر نشان کرد: کلید اصلی موفقیت دولت در مسائل داخلی است. جریانهای داخل کشور باید کاری کنند که دولت از فرصتهای بوجود آمده بهترین استفاده را کند نه اینکه چوب لای چرخ دولت بگذارند تا دولت دچار مشکل شود.
دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانه داری آمریکا به صدور یک مجوز عمومی اقدام کرده که به شهروندان آمریکایی اجازه میدهد برای فروش هواپیمایی مسافربری و قطعات یدکی با ایران مذاکره کنند.
به گزارش ایسنا، البته این مذاکرات به شرطی خواهد بود که با موافقت دفتر کنترل داراییهای خارجی انجام بگیرد. در همین راستا پرسش و پاسخهای جدیدی که جی 9 تا جی 12 عنوان شده اند، برای توضیح دادن مجوز عمومی افزوده شده اند.
بر اساس گزارش آسوشیتدپرس، صدور مجوز عمومی ضروری بوده است زیرا سیاست جدید یک مجوز برای فروش هواپیما و قطعات و همچنین مجوز برای مذاکرات منتهی به فروش این محصولات را ایجاب میکند.
دستکم یک شرکت متقاضی دریافت چنین مجوزی شده که دفتر کنترل داراییهای خارجی را بر آن داشت تا برای صدور یک مجوز عمومی و حذف پروسه دشوار برای چنین درخواستهایی اقدام کند. با اینهمه این مجوز مذاکرات با اشخاصی را که همچنان در لیست سیاه قرار دارند ممنوع کرده است.
به گزارش ایسنا، حدود یک ماه قبل وال استریت ژورنال در گزارشی اعلام کرده بود شرکت هواپیماسازی بویینگ از دولت آمریکا برای آغاز مذاکرات تجاری با ایرلاینهای ایرانی مجوز دریافت کرده است. بویینگ که آخرین بار با مجوز دولت دستورالعملهای تعمیر و نگهداری برای شرکتهای هواپیمایی ایرانی فراهم کرد برای برقراری روابط تجاری طولانی مدت بدنبال دریافت مجوز از دولت آمریکا بود.
سخنگوی بویینگ در این باره اظهار کرده بود این شرکت بر این نکته واقف است که وضعیت در این منطقه پیچیده بوده و همواره در حال تغییر است و به دنبال کردن دستورالعمل دولت آمریکا برای انجام تجارت با ایران ادامه میدهد.
در پی لغو تحریمهای هسته ای شرکت اروپایی ایرباس در ژانویه با مقامات ایرانی برای فروش 127 هواپیمای جدید از هواپیماهای بدنه باریک گرفته تا هواپیماهای پهن پیکر دو طبقه توافقنامه امضا کرد. اندکی بعد شرکت ATR که جوینت ونچر میان ایرباس و فینمکانیکای ایتالیا است، اعلام کرد ایران ایر حداکثر 40 فروند هواپیمای توربوپراپ کوچک از این شرکت خریداری خواهد کرد. اما شهروندان و شرکتهای آمریکایی به دلیل اینکه آمریکا همچنان سایر تحریمهایش علیه تهران را حفظ کرده است، اجازه تجارت با ایران را نیافته اند.
سراسیمگی اروپا از تروریسم؛
در پی گسترش حملات خونین تروریستی به پایتختهای اروپایی برای چندمین بار طی ماههای اخیر که گروه داعش مسؤولیت آن را به عهده گرفته است، یک هیئت فرانسوی با بشار اسد رییس جمهور سوریه دیدار و گفتگو کردند.
گروه بین الملل مشرق- در پی گسترش حملات تروریستی در پایتختهای اروپایی که گروه تکفیری داعش مسؤولیت آنها را به عهده گرفته است، روز یکشنبه یک هیئت 16 نفره فرانسوی با دکتر بشار اسد رییس جمهوری سوریه دیدار و گفتگو کردند.
بنابر این گزارش، این هیئت که رسانههای اروپایی آن را گروه «پارلمانی - رسانهای» خواندهاند، برای ششمین بار طی دوسال اخیر وارد دمشق شده و به دیدار مسؤولان سوری و در رأس آنها رییس جمهور این کشور شتافته است. ناظران بازدیدهای پیدرپی هیئتهای اروپایی بویژه فرانسوی را بدلیل نگرانیهای گسترده از برآوردهای اطلاعاتی نهادهای امنیتی این کشورها از فعالیت وسیع و زیرزمینی گروههای تکفیری پیرو تفکر وهابیت در خاک آنها ارزیابی کرده و بر سابقه اطلاعاتی و امنیتی اعضای هیئتهای اعزامی فرانسوی به دمشق تاکید دارند.
لازم به ذکر است که، روز گذشته رسانههای اروپایی - آمریکایی سخنرانی پادشاه اردن در جلسه محرمانه کنگره آمریکا را منتشر کردند که طی آن ملک عبدالله به نقش مستقیم ترکیه در انتقال صدها گروه تروریستی وابسته به القاعده و داعش به خاک اروپا اشاره کرده بود. این در حالی است که فرانسه و انگلستان در کنار آمریکا، اسراییل، ترکیه، عربستان، اردن، قطر و امارات حامیان اصلی گروههای تروریستی تکفیری در سوریه و عراق بودهاند.
پادشاه اردن در جریان ملاقات با شماری از سیاستمداران آمریکایی که "ناصر جوده" وزیر امور خارجه اردن هم در جلسه حضور داشت، گفت، ترکیه در پاسخ به جلوگیری اروپا از ایجاد منطقه حائل در مرز سوریه، مرزهایش را در برابر آوارگان گشود تا راهی اروپا شوند. در همین رابطه، پایگاه اینترنتی "میدل ایست" گزارش داد که عبدالله دوم در جریان ملاقات با شماری از سیاستمداران آمریکایی در واشنگتن گفت که ترکیه به اروپا تروریست میفرستد.
دیدارهای پیشین هیئت فرانسوی با بشار اسد
میدل ایست گزارش کرد که جزییات ملاقات عبدالله دوم با شماری از سیاستمداران و اعضای کنگره آمریکا مانند سناتور "جان مککین" را دریافت کرده است. پادشاه اردن در این دیدار آنکارا را به اعزام تروریست به اروپا متهم کرد و گفت، بحران آوارگان که قاره اروپا از آن رنج میبرد، تصادفی نیست. وی افزود، واقعیت آن است که عزیمت تروریستها به اروپا بخشی از سیاست ترکیه است چون نوعی سیلی به اروپا از یک سو و تلاش برای خروج از مشکلات داخلی از سوی دیگر میباشد.
عبدالله دوم ادامه داد، آنکارا میکوشد از بحران آوارگان و ورود تروریست به اروپا برای تحقق منافعش بهرهبرداری نماید. گزارش میدل ایست، حاکیست، یکی از اعضای کنگره در این ملاقات از پادشاه اردن پرسید، آیا این درست است که گروه تروریستی "داعش" نفت را به ترکیه صادر میکرده است، که پادشاه پاسخ داد، حتماً اینگونه است. این دیدار اواسط ژانویه 2016 انجام شد یعنی همان موقعی که "باراک اوباما" رئیس جمهوری آمریکا دیدارش با پادشاه اردن در کاخ سفید را لغو کرد.
آن زمان گفته شده بود که لغو دیدار با یکی از مهمترین همپیمانان آمریکا در خاورمیانه بهخاطر مشغله کاری رئیس جمهوری بود. این اطلاعات حاکیست، عبدالله در دیدار با سیاستمداران و اعضای کنگره آمریکا گفت که اردوغان به راه حل اسلام رادیکالی برای منطقه خاورمیانه ایمان دارد. وی همچنین تصریح کرد: ترکیه در جستوجوی راه حل دینی در سوریه برآمد در حالی که ما بهدنبال عناصر میانهرو!! در جنوب سوریه هستیم. پادشاه اردن در ادامه اظهاراتش، ترکیه را بخشی از چالش راهبردی بین المللی دانست که جهان در زمان حاضر با آن مواجه است.
وی گفت: به تلاش برای حل مشکلات تاکتیکی علیه داعش ادامه دادیم اما فراموش کردیم ترکها بهشکل راهبردی در این زمینه با ما همراه نیستند. عبدالله دوم سپس گفت، ترکیه فقط از گروههای تروریستی در سوریه حمایت نمیکند بلکه به جنگجویان خارجی اجازه عبور به این کشور را میدهد، همچنین به شبهنظامیان سومالی و لیبی کمک میکند. پادشاه اردن سپس با اشاره به اینکه افراطگرایی از ترکیه سرچشمه میگیرد؛ از مسئولین آمریکایی پرسید: چرا ترکها اقدام به آموزش جنگجویان سومالی کردهاند؟
همچنین این اطلاعات حاکیست که "ناصر جوده" وزیر امور خارجه اردن که در جلسه حضور داشت، گفت، ترکیه در پاسخ به جلوگیری اروپا از ایجاد منطقه حائل در مرز سوریه، مرزهایش را در برابر آوارگان گشود تا راهی اروپا شوند. عبدالله دوم و جوده درباره توافقی که بر اساس آن اروپا متعهد شده 3 میلیارد دلار به ترکیه بپردازد، گفتند، ترکیه از مجموع 70 میلیون جمعیت کشورش فقط دو میلیون آواره دارد اما مشکل آوارگان سوری در اردن بسیار بزرگتر از این مشکل برای ترکیه آن هم بهنسبت جمعیتش است.

میدل ایست نوشت، دولت ترکیه از موضع گیری رسمی نسبت به اظهارات پادشاه اردن در واشنگتن خودداری کرد اما یک مسئول بلندپایه در آنکارا به پایگاه میدل ایست گفت، عبدالله دوم گویی به سخنگوی "بشار اسد" رئیس جمهوری سوریه تبدیل شده است. این منبع افزود، ترکیه درگیر جنگی سخت علیه داعش است و انفجارهایی که رخ داده نه در اردن بلکه در ترکیه بوده است، به همین دلیل ادعاهای پادشاه اردن مبتنی بر واقعیت نبوده و کاملاً مردود است. این منبع ادامه داد، برای منافع اردن و منطقه بهتر آن بود که امان بهجای آنکه سخنگوی اسد باشد بهعنوان دوست اقدام به همکاری با قدرت راهبردی منطقهای مانند ترکیه میکرد.
یکی دیگر از دیدارهای هیئت فرانسوی با بشار اسدخرید و ارسال هزاران تن تسلیحات مدرن برای گروههای مذکور، ایجاد اردوگاههای آموزش نظامی در شهرهای ترکیه مانند "غازی عنتاب"، ایجاد شبکههای وسیع نقل و انتقال پول و منابع مالی در بانکهای اروپا و آمریکا با هدف پرداخت حقوق و مزایا به تروریستها از جمله اقدامات کشورهای حامی تروریسم تکفیری هستند که این روزها با مشکلات امنیتی ناشی از تحرکات داعش در پایتختهای خود دست و پنجه نرم میکنند.
از سوی دیگر، تنها ساعتی پس از وقوع حملات خونین به مترو و فرودگاه شهر بروکسل رسانههای بین المللی از دیدار شبانه "فدریکا موگرینی" مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا با "دکتر بشار الجعفری" نماینده دائم سوریه در سازمان ملل و رئیس هیئت مذاکره کننده این کشور در اجلاس ژنو 3 (میان دولت سوریه و مخالفان آن با میانجیگری استفان دی میستورا نماینده دبیرکل سازمان مل در امور سوریه) خبر داده بودند.

از خروجی این دیدار 2 ساعته مطلبی به بیرون درز نکرد اما برخی منابع نزدیک به هیئت سوری از "درخواست طرف اروپایی برای همکاریهای نزدیک اطلاعاتی بویزه در موضوع پرونده فعالیتهای گروههای تروریستی تکفیری همچون القاعده و داعش در خاک کشورهای عضو این اتحادیه" خبر دادند که با توجه به عدم تکذیب این خبر، موضوع تایید شده و صحیح بنظر میرسد. نگارنده بخوبی بخاطر دارد دیدارهای مشابه نمایندگان دولت فرانسه تحت پوشش هیئت پارلمانی - رسانهای در فاصله دو روز پس از وقوع حملات خونین به مجله هتاک "شارلی ابدو" و "حمله به چندین منطقه دیگر پایتخت فرانسه که به کشته شدن حداقل 140 نفر منجر شده بود.

مفاد کلیه این دیدارها قریبا مشابه بود و آن عبارت از همان چیزی است که موگرینی از نماینده سوریه در سازمان مل درخواست کرد "همکاریهای اطلاعاتی در موضوع پرونده تروریسم!". نکته قابل توجه در این میان متانت دولت سوریه بود که در کلیه این دیدارها ضمن محکوم کردن قاطع حملات مذکور، هرگونه همکاری با اتحادیه اروپا را منوط به برقراری مجدد و رسمی روابط فی مابین و دایر شدن کامل سفارتخانه های کشورهای عضو اتحادیه در پایتخت سوریه دمشق کرده بود.

گفته میشود که در نخستین دیدار پس از حملات پاریس، هیئت فرانسوی پس از حضور در دمشق خواستار دیدار مستقیم به دکتر بشار اسد رئیس جمهور سوریه شد که مورد موافقت طرف سوری قرار نگرفته اما طی دیدار با "سرلشگر علی مملوک" رئیس سامان اطلاعات و امنیت سوریه خواستار دریافت اطلاعات کامل! از جزئیات فعالیتهای داعش و القاعده در خاک اروپا و بویژه کشورهای آلمان، فرانسه، بلژیک و اتریش شده بود. نخستین پاسخ طرف سوری در این رابطه ارجاع و تشویق نمایندگان دولت فرانسه برای دریافت اطلاعات مذکور از دولتهای عربستان سعودی، اردن، ترکیه و قطر بعنوان پشتیبانان اصلی القاعده، داعش و سایر گروههای تروریستی تکفیری بود.

در پایان، قدر مسلم اینکه حملات چند مرحلهای پاریس و بروکسل تنها آغاز ورود تیمهای ترور و تخریب داعش و القاعده در خاک اروپاست و در آیندهای نزدیک تکرار حملات مشابه در سایر کشورهای اتحادیه اروپا که از سال 2011 همزمان با آغاز بحران در سوریه و با هدف براندازی دولت قانونی و مشروع سوریه تمام قد در تشکیل، آموزش، تسلیح و حمایت مالی تروریستهای وهابی همت گماشته و در این راه از کلیه خطوط قرمز اخلاقی، انسانی و حقوق بینالمللی عبور کردند دور از انتظار نخواهد بود.
