امید است
برخی رسانههای داخلی - که در هفتههای گذشته به صرف «برادر» خواندن سعودیها،
حملات غیرمنصفانه و شدیدی به وزیر امور خارجه کردند - این اجرای ماهرانهٔ او در دل
پارلمان اروپا را نیز پوشش دهند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
رضا نصری؛ «انتخاب»: هفتهٔ گذشته،
«کمیتهٔ امور خارجه» پارلمان اروپا، نشست مهمی با دکتر ظریف برگزار کرد که عملاً -
با مسلط شدن وزیر امور خارجهٔ ایران بر جلسه - به «محکمهٔ عربستان سعودی» تبدیل
شد.
آقای دکتر ظریف در آن نشست، به صورت متُدیک و
منظم، سیاستها و عملکرد عربستان سعودی را به شدت مورد حمله قرار داد.
او ابتدا، از زاویهٔ ژئوپولیتیک به قضیه پرداخت و
توضیح داد که چگونه پس از فروپاشی رژیم صدام حسین در عراق و ایجاد تصور از «برهم
خوردن توازن قوا» در منطقه (به نفع ایران)، عربستان سعودی هدفِ «بازگرداندن توزان»
را در صدر سیاست خارجهٔ خود نشاند؛ و چگونه برای رسیدن به این هدف به اقدامات
خطرناک و خسارتآمیزی پرداخت.
دکتر ظریف، برخی از موارد مانند کارشکنی در
مذاکرات هستهای، حمله به یمن، تلاش برای فروپاشی دولت سوریه و تسط بر سوریه، تقویت
گروههای تکفیری و استفادهٔ ابزاری از آنها، ممانعت از آتش بس، و همچنین ایجاد و
تداوم تنش با ایران را از جمله اقدامات عربستان سعودی در این راستا تعریف
کرد.
سپس، دکتر ظریف به تبیین ادعاهای «رسمی» عربستان
سعودی - از جمله ادعای نگرانی آل سعود از وضعیت «دموکراسی در سوریه» - پرداخت؛ و
با استناد به عملکرد نیروی نظامی عربستان در یمن، تشریح نظام سیاسی آن کشور، اشاره
به کارنامهٔ حقوق بشری عربستان، و همچنین یادآوریِ سوابق عربستان سعودی در حمایت از
رژیمهایی مانند رژیم صدام حسین، اعتبار آن ادعاها را زیر سئوال بُرد.
پس از آن، وزیر امور خارجهٔ ایران به عملکرد مخرب
عربستان سعودی در روند مذاکرات صلح سوریه پرداخت و - ضمن تاکید بر استفادهٔ ابزاری
برخی کشورها از گروههای تروریستی به عنوان یک اهرم مذاکراتی - با ذکر تاریخ و
استناد به صورت جلسهٔ مذاکرات وین، نشان داد چگونه وزیر امور خارجهٔ عربستان،
علیرغم ادعاهای بشردوستانه، از برقراری «آتش بس» در سوریه ممانعت کرده است.
به واقع، دکتر ظریف در آن نشست ثابت کرد که
عربستان سعودی، مادام که در بازگرداندن توازن دلخواه خود در منطقه موفق نشود، از
هیچ اقدامی - ولو از ایجاد فجایع انسانی - دریغ نخواهد کرد؛ و نشان داد که حتی
خویشتنداریهای ایران در قضیهٔ منا، تلاشهای ایران برای تنشزدایی و اقدامات
دیپلماتیک تهران برای رفع نگرانیهای ریاض از بابت ارتقاء موقعیت ایران در منطقه،
نتیجه نداده است.
امید است برخی رسانههای داخلی - که در هفتههای
گذشته به صرف «برادر» خواندن سعودیها، حملات غیرمنصفانه و شدیدی به وزیر امور
خارجه کردند - این اجرای ماهرانهٔ او در دل پارلمان اروپا را نیز پوشش دهند.
سفر از پیش اعلام نشده وزیر دفاع روسیه به تهران بار دیگر موضوع خرید فناوریهای نظامی ایران را داغ کرد که در همین رابطه اندیشکده «واشنگتن» مینویسد: حضور فضایی روسیه در ایران، دولتمردان ایرانی را بسیار خوشنود میسازد؛ در حال حاضر تهران بهدنبال ساخت ماهوارهای برای مشاهده زمین است که برای تحقق آن روسها بهترین گزینه هستند.
گروه جنگ نرم مشرق- اندیشکده «واشنگتن» در جدیدترین تحلیل خود، از رابطه صمیمی نظامی بین ایران و روسیه سخن گفت. اندیشکده مذکور، با اشاره به سفر اخیر حسین دهقان -وزیر دفاع ایران- و هیئت همراه به روسیه جهت نهایی کردن یکسری از توافقات نظامی با روسیه، اعلام کرد که «در صورت تحقق این توافقات، ایران بزرگترین خرید نظامی خود پس از انقلاب را صورت خواهد داد. این سفر، در پی سفر «سرگئی شویگو» -وزیر دفاع روسیه- در اوایل سال 2015 به ایران رخ داده است. در سفر ماه نوامبر پوتین به تهران، رهبر ایران و وی بر سر گسترش روابط نظامی و امنیتی با هم تاکید کردند».
خرید جنگنده«واشنگتن» در مورد خرید جنگنده نوشت: «رسانههای ایرانی از خرید جنگنده «سوخو 30-اسامای» روسی توسط ایران با این فرض که روسها میتوانند جامعه بینالمللی و سازمان ملل را متقاعد کنند، خبر دادهاند. تعدادی از این جنگندهها آماده بوده و بخش دیگر به صورت قطعات در اختیار ایران قرار میگیرد تا در شرکتهای هوایی نزدیک اصفهان، مونتاژ شوند».
سوخو 30
این اندیشکده افزود: «جزییات دقیق خریدهای نظامی ایران هنوز مشخص نیست. اما سوخو 30 دو صندلی، توانایی حمل سلاحهای "هوا به هوا" و "هوا به سطح" را دارد. این موشکهای سوخو شامل موشک R-77 است که همانند همتای آمریکایی خود AMRAAM دارای برد 90 کیلومتر و موشک ضد ناو «یاخونت» که دارای برد 300 کیلومتر است، میشوند. باید دید که جنگندههای سوخو به همراه تجهیزات رادار الکترونیکی و موتور AL-31F که به همراه این جنگندهها به مشتریان پیشنهاد میشود، به ایران تحویل میگردد؟ اما هر چه که باشد، برخی از این جنگندهها در ایران مونتاژ میشوند و سپس در اختیار 6 پایگاه هوایی در سرتاسر کشور قرار میگیرند تا بدین طریق ضمن تقویت قدرت هوایی ایران، توانایی حملات دوربرد چندمنظوره تا برد 5 هزار کیلومتر ضمن امکان سوختگیری هوایی تامین گردد».
اندیشکده آمریکایی ادامه داد: «ایران در نظر دارد تا چند فروند هواپیمای آموزشی «یاک 130» از روسیه خریداری نماید. یاک 130، توانایی حمل موشک و راکت و استفاده
در عملیاتها ضدشورش را دارد. هماکنون، جنگندههای ایرانی دیگر تقریبا از رده خارجاند و با اینکه چندین مرتبه مورد بروزرسانی قرار گرفتند و اصرار زیادی بر حفظ آنهاست، اما قویا نیاز به جایگزین مناسب دارند».
یاک 130
«واشنگتن» آورد: «گرچه مشخص نیست که چه قراردادهایی در طی دیدار دهقان از روسیه امضاء شد اما طبق گزارش رسانهها میتوان پی برد که صحبت از پیشنهاد تولید مشترک بالگردهای «کاموف» از سوی وزیر دفاع ایران مطرح شده است. ایران، قویا به موتورهای مدرن برای بکارگیری بر روی جنگندههای بومی خود نیاز دارد. بیشتر برنامههای پژوهش و توسعه ایران که از آن دست میتوان به شراکت با اوکراین بر سر آنتونوف 140 و یا شراکت با روسیه بر سر پروژه "شفق" اشاره کرد، به دلیل ضعف شدید مدیریت و تغییر مداوم اولویتها به سر منزل مقصود نرسید». موسسه آمریکایی افزود: «ایران پیش از این اعلام کرده بود که به زودی 100 فروند ابرجنگنده «سوخو اساسجی» از «شرکت هوایی روسیه» (UAC) میخرد. روسیه، از موافقت خود با فروش جنگندهها به ایران، به عنوان ابزار فروش هواپیماهای مسافربری کوچک نامرغوب خود بهره میبرد که البته در رقابت با همتایان غربی خود در شمار نمیآید. به هر حال، اکنون شرکت "یواچسی" در حال تلاش برای جلب رضایت تولیدکنندگان غربی قطعات خود برای تحویل جنگندههای مورد درخواست ایران است».
سامانه اس300اندیشکده «واشنگتن» در گزارش خود نوشت: «هماکنون مسکو آماده ارسال 5 دستگاه سامانه «اس300 مدل پیامیو 2» به ایران است. این سامانه دارای موشکهای دوربرد سطح به هوا که قابلیت ردگیری 100 هدف بهطور همزمان و درگیری با 6 هدف تا برد 200 کیلومتر را دارند. مضاف اینکه، رادارهای دارای آرایه فازی «96ال6» و «96ال6ای»، به این موشکها قابلیت 100 کیلومتر برد کشف اضافی را میبخشند که برای جنگهای نامتقارن به سبک ایرانی، بسیار مناسب است».
اس 300 مدل پی ام یو 2
این اندیشکده ادامه داد: «اگرچه ایرانیها علاقه شدیدی به خرید سامانه «اس 400 مدل تریومف» نشان دادهاند، اما روسها به دلیل انبار مازاد تولیدات قبلی، بیشتر ترجیح میدهند همان اس300 را در اختیار ایران قرار دهند. ساخت اس300 در سال 2011 متوقف شد و اس400 جایگزین آن گردید. به هر حال، روسیه ترجیح میدهد که تا زمانی که سفارشات داخلیاش صورت نپذیرد، فروش خارجی اس400 را در حال معلق نگاه دارد. اس300 قابلیت ردگیری در اندازههای اس400 را ندارد و در کشف اهداف مخفی و مقابله با اقدامات متقابل الکترونیکی ضعیفتر است. اگرچه قادر است که یک موشک «46ان6ای2» که دارای برد 380 کیلومتر است را حمایت کند. در حال حاضر، اس300 بهطور موقت قادر است که نهایتا 250 کیلومتر از اهداف را تحت نظر داشته باشد».
اس 400
خرید تانکاندیشکده آمریکایی در مورد خرید تانک از روسیه نوشت: «ایران در حال نهایی کردن قرارداد خرید تانک جنگی نوین «تی90 اس» از روسیه است. در اوایل دهه 1990 بود که ایران تعداد زیادی از تانکهای «تی72 اس» روسی
و اروپای شرقی را خرید و سپس طی پروژههای پژوهش و توسعه، این تانک را به تی 72 بومی خود که نام ذوالفقار را بر آن نهاد، تبدیل کرد. حتی نسل سوم ذوالفقار که شباهت بسیاری به «ام1ای1 آبرامز» آمریکایی دارد، هنوز وارد فاز عملیاتی نشده و همکاری با روسیه میتواند این مهم و دیگر پروژهها را محقق نماید».

تی90 اس
همکاری فضایی«واشنگتن» در مورد همکاری فضایی ایران و روسیه آورد: «اگرچه ایران در طی سالهای اخیر تلاشهایی در زمینه هوا و فضا داشت، اما هنوز در بسیاری از زمینهها اعم از گسترش پرتابگرها دچار ضعف است. لذا، حضور فضایی روسیه در ایران، دولتمردان ایرانی را بسیار خوشنود میسازد. در ماه نوامبر بود که وزارت دفاع ایران موفق به کسب رضایت حسن روحانی برای انجام چند پروژه جدید که نیاز به کمک خارجی دارد، شد. این پروژهها شامل این موارد هستند: تکمیل ایستگاه فضایی سمنان؛ توسعه کامل ماهوارهبر سیمرغ (که توانایی قرار دادن ماهواره 100 کیلوگرمی تا 500 کیلومتر مدار زمین را داراست)؛ و ساخت ماهوارهای برای مشاهده زمین. در حال حاضر، بهترین موارد برای تحقق این امور روسها و چینیها هستند که جذب نیروی انسانی، آموزش، و انتقال تکنولوژی را میطلبد.
نتیجهگیریدر پی توافق هستهای بین ایران و 1+5 و در بحبوحه بحران سوریه، روابط ایران و روسیه به شدت نزدیک شده و اینکه نیروهای این دو کشور در کنار هم در سوریه میجنگند، اتفاق عجیبی نیست. بنابراین، باید منتظر گسترش روابط نظامی بین این دو و ظهور سطوح جدیدی از همکاری در حوزههای دیگر بین این دو باشیم. این روابط، پیش از این در فضای غبارآلودی به سر میبرد که معمولا با مذاکرات طولانی و امضای اسناد تفاهمی همراه بود که عمدتا به دلیل فشار خارجی راه به جایی نمیبرد. تحقق هر کدام از توافقات فوقالذکر نشانه این است که چیزهایی در حال تغییر هستند.
عربستان دومین وارد کننده بزرگ سلاح جهان است
کشور چین هم در لیست خریداران و هم در لیست فروشندگان عمده تسلیحات جهان در رده سوم قرار دارد./ آمریکا تقاضای خرید 600 فروند جنگنده اف 35 را که از سوی کشورهای مختلف ارایه شده است، در دست بررسی دارد.
بر اساس یک گزارش جدید منتشر شده،در 5 سال منتهی به سال 2015 (2011 تا 2015) میزان دادوستد تسلیحات در سطح بین المللی 14 درصد رشد داشته است و ایالات متحده آمریکا و روسیه در صدر بزرگ ترین فروشندگان تسلیحات در جهان هستند.
به گزارش
عصر ایران به نقل از خبرگزاری فرانسه موسسه بین المللی تحقیقات صلح استکهلم (SIPRI) در سوئد در جدید ترین گزارش خود که روز دوشنبه منتشر شده است با اشاره به افزایش حجم تجارت تسلیحات در 5 سال گذشته در مقایسه با 5 سال ما قبل از آن ، چهار خریدار عمده تسلیحات در جهان در 5 سال گذشته را هندوستان، عربستان ، چین و امارات متحده عربی اعلام کرد.
"اود فلورانت" یکی از مدیران موسسه بین المللی تحقیقات صلح استکهلم با اشاره به پیشتازی ایالات متحده در فروش تسلیحات در جهان گفت: آمریکا در 5 سال منتهی به سال 2015 سلاح های خود را به 96 کشور مختلف فروخته است. در حالی که بحران های منطقه و بین المللی در حال صعود است ایالات متحده آمریکا با درصدی قابل ملاحظه مهم ترین تامین کننده تسلیحات در جهان است."
این مدیر موسسه با اشاره به سفارش های گوناگون و زیاد روی میز کمپانی های تسلیحاتی آمریکا گفت تنها سفارش خرید 600 فروند هواپیمای جنگنده اف 35 یکی از این اقلام است.
"پیتر وِزِرمن " یکی از کارشناسان ارشد موسسه صلح استکهلم با اشاره به اینکه 41 درصد از کل فروش تسلیحات آمریکا به منطقه خاورمیانه می رود گفت ، عربستان سعودی بزرگ ترین خریدار تسلیحات نظامی آمریکا در جهان محسوب می شود.
او با اشاره به اینکه هم اکنون ائتلاف عربی تحت رهبری عربستان یمن را با پیشرفته ترین تسلیحات ساخت آمریکا و اروپا مورد حمله قرار داده است، افزود: به رغم کاهش شدید قیمت نفت در ماه های گذشته سیل خرید تسلیحات همچنان و بر مبنای عقد قراردادهای گذشته به کشورهای عربی منطقه خاورمیانه سرازیر است.
بر اساس گزارش جدید موسسه صلح استکهلم روسیه در جایگاه دومین فروشنده بزرگ تسلیحات جهان قرار دارد و تحریم های آمریکا و اتحادیه اروپا در دو سال گذشته باعث شده است سهم روسیه از بازار فروش تسلیحات در جهان با 3 درصد کاهش در دو سال گذشته به 25 درصد برسد.
هند بزرگ ترین خریدار سلاح های روسی است و در لیست خریداران سلاح روسیه شورشیان جدایی طلب در شرق اوکراین نیز دیده می شوند.
بر اساس این گزارش در مقایسه قاره ای، خرید تسلیحات از سوی کشورهای قاره آسیا و آفریقا و آمریکای لاتین در دو 5 ساله گذشته رو به افزایش بوده است و تنها آمار خرید تسلیحات در قاره اروپا در یک دهه گذشته (2005 تا 2015) رو به کاهش گذاشته است.
نکته دیگر در گزارش جدید موسسه صلح سوئد در رشد جایگاه چین در بازار فروش تسلیحات جهان در یک دهه گذشته است. چین با وجودی که خود سومین وارد کننده بزرگ تسلیحات در جهان است در بازار فروشندگان نیز جایگاه خاصی دارد و پس از آمریکا و روسیه در رده سوم جهان قرار دارد. این کشور در سال های گذشته با پشت سر قرار دادن بریتانیا و فرانسه با رشد 88 درصدی در فروش تسلیحات نظامی اش هم اینک در رده سوم فروشندگان بزرگ تسلیحات قرار گرفته است.بزرگ ترین خریداران سلاح های چینی کشورهای آسیایی اند و به طور ویژه پاکستان عمده ترین خریدار تسلیحات چینی به شمار می رود.
هند بزرگ ترین خریدار سلاح است به طوری که 14 درصد از کل فروش تسلیحات جهان در 5 سال گذشته به این کشور رفته است.
جنگنده های
عراقی مقر گروه تروریستی داعش در استان موصل را بمباران کردند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
ستاد عملیات مشترک عراق اعلام کرد: گروه تروریستی
داعش در استان موصل بر اثر حملات جنگنده های عراقی خسارت های سنگینی متحمل شده
است.
این ستاد همچنین افزود: فقط در روز شنبه بر اساس
اطلاعات سازمان امنیت ملی عراق و شهروندان، بیش از 20 بار مواضع مختلف گروه
تروریستی داعش در مناطق مختلف شهر موصل بمباران شد که این بمباران موجب تلفات
سنگینی در میان داعشی ها شده است.
همزمان با اوج گرفتن حملات شدید جنگنده های عراقی
سرکردگان داعش خانواده های خود را از موصل به کشور سوریه منتقل کردند.
همزمان با
سفر سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه به تهران، منابع روس اعلام کردند، روسیه تأکید
دارد که هر گونه آتش بس در سوریه باید با هماهنگی مستقیم دمشق، تهران و حزب الله
باشد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه در دیدار با حجت الاسلام حسن روحانی، رئیس جمهور
ایران به طرح مباحثی پرداخت که تکمیل کننده مباحث انجام شده در سفر چند روز قبل
همتای ایرانی اش به روسیه محسوب می شود.
به گزارش «انتخاب»، در همین زمینه جانکری، وزیر امور خارجه آمریکا پس از
مکالمه تلفنی با همتای روسی خود در مورد آتشبس در سوریه مطرح شد اظهاراتی مبهم را
مطرح کرد.
منابع روس در این مورد اعلام کردند هر گونه آتشبس در سوریه باید با هماهنگی
مستقیم دمشق، تهران و حزب الله انجام گیرد.
جان کری پس از اعلام گفتگوی تلفنی با لاوروف گفته بود به توافقات اولیه در
مورد آتشبس در سوریه دست یافتهاند که این اظهارات مبهم با اعلام صریح مقامات
روسیه شفاف سازی شد.