سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

اخبار سیاسی روز

بازتاب گسترده قطع روابط محور ارتجاع عرب با ایران    

پس از رایزنی سعودی‌ها با همراهان‌شان در محور ارتجاع عرب و پرداخت دلارهای نفتی به برخی از آنها، بحرین و سودان، به ترتیب نخستین و دومین کشورهایی بودند که پس از رژیم سعودی، روابط سیاسی با ایران را قطع کردند که این تحولات بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های جهان داشت.
به گزارش گروه بین‌الملل مشرق، یک روز پس از قتل شیخ شهید نمر باقر النمر و اقدام مشکوک عده‌ای در حمله به سفارت خالی عربستان (بدون تدابیر حفاظتی از سوی نیروهای انتظامی و امنیتی) شرایط به‌ گونه‌ای دیگر رقم خورد. به آتش‌ کشیده‌ شدن ساختمان سفارت به تیتر اول رسانه‌ها تبدیل شد و شهادت رهبر شیعیان عربستان به حاشیه رانده شد. همین اتفاق به بهانه‌ای تبدیل شد تا سعودی‌ها که با سیل انتقادات در جهان اسلام و فضای بین‌الملل مواجه بودند، با تغییر موضع به شاکی پرونده تبدیل شوند. عادل الجبیر یک روز پس از حادثه، در نشست خبری اعلام کرد روابط دیپلماتیک با ایران را قطع می‌کند و به مقامات سفارت ایران 48 ساعت فرصت داد تا خاک این کشور را ترک کنند.

بازتاب گسترده قطع روابط ارتجاع عرب با ایران + تصاویر
پس از آن، سعودی‌ها رایزنی با همراهانشان در جبهه ارتجاع عرب را آغاز کردند. بحرین طبیعتا اولین کشوری بود که پس از عربستان روابط سیاسی با ایران را قطع کرد. سودان هم سومین کشوری بود که به تبعیت از سعودی، سفیر ایران در خارطوم را اخراج کرد. امارات هم اعلام کرد سطح روابط با ایران را به کاردار کاهش می‌دهد. در تازه‌ترین تحولات، امروز جان کری برای بررسی اوضاع با محمدجواد ظریف تلفنی گفتگو کرد. روسیه هم اعلام کرد آماده میانجیگری بین ایران و عربستان است. در ادامه، بازتاب گسترده این تحولات در رسانه‌های جهان از نظرتان می‌گذرد:

شبکه ای‌بی‌سی نیوز نوشت «سعودی‌ها تصمیم‌ گرفتند، دیگر کافیست»
ای‌بی‌سی نیوز آمریکا نوشت در تازه‌ترین تحولات پس از اعدام روحانی سرشناس شیعه، خشم مردم در ایران و سراسر منطقه برافروخته شده است. یکی از افراد نزدیک به حکومت سعودی در واشنگتن گفت: «ریاض تصمیم گرفته است روابطش با ایران را قطع کند و دیگر کافی است. این فرد افزود ریاض چندان نگران تاثیر تصمیمش بر تلاش‌های آمریکا بویژه در گفتگوهای سوریه و توافق هسته‌ای ایران نیست.»
شبکه خبری بی‌بی‌سی از قطع روابط بحرین با تهران به تبعیت از عربستان سعودی خبر داده است.
بی‌بی‌سی نوشته است: «پس از اقدامی مشابه از سوی عربستان سعودی، بحرین هم اعلام کرد که روابط دیپلماتیک با تهران را قطع می‌کند.» بخش فارسی بی‌بی‌سی هم این خبر را به سرعت بر روی خروجی تارنمای خود قرار داد.
شبکه انگلیسی آی‌ تی‌وی: «بحرین با قطع روابط خود با تهران، به عربستان سعودی پیوست»
‌آی تی‌وی نوشته است: «بحرین و عربستان سعودی روابط دیپلماتیک خود را پس از حمله به سفارت این کشور در تهران بدنبال اعدام شیخ نمر، قطع کرده است. آیت‌الله خامنه‌ای رهبر این کشور به عربستان سعودی هشدار داد که با «عذاب الهی» مواجه خواهند شد.
العربیه هم از اخراج سفیر ایران در عربستان سعودی خبر داد؛
العربیه این خبر را اعلام کرد: «عربستان سعودی روز یکشنبه اعلام کرد پس از حمله به ساختمان‌های دیپلماتیک این کشور در تهران و مشهد، روابط با ایران را قطع می‌کند. عادل الجبیر در نطقی تلویزیونی  گفت که مأمورین ایرانی در عربستان 48 ساعت فرصت دارند خاک کشور را ترک کنند.»

روزنامه انگلیسی دیلی‌میل هم خبر حمله عده‌ای به سفارت و دفاتر عربستان در تهران و مشهد و اعلام قطع روابط متعاقب آن را پوشش داد:
دیلی میل نوشت: «سفارت عربستان در تهران در اعتراض به اعدام روحانی شیعه به آتش کشیده شد و عربستان به دیپلمات‌های ایرانی 48 ساعت فرصت داد تا این کشور را ترک کنند.»
بیزینس اینسایدر خبر قطع روابط دیپلماتیک ایران و بحرین را اعلام کرد:
به گزارش بیزینس اینسایدر، عیسی الحمدی وزیر امور رسانه‌ای بحرین روز دوشنبه اعلام کرد این کشور تصمیم گرفته است روابط دیپلماتیک با ایران را قطع کند. بحرین همواره ایران را متهم کرده است که از سال 2011 در پشت پرده ناآرامی‌ها و اعتراضات اکثریت شیعیان این کشور قرار دارد.

هافینگتون پست آمریکا هم بطور لحظه به لحظه اخبار تحولات میان ایران و عربستان را پوشش داده است:
به گزارش هافینگتون پست «پس از اعلام قطع روابط عربستان، بحرین و سودان، سخنگوی دولت آلمان ریاض و تهران را به از سرگیری روابط دعوت کرده است. آقای سایبرت گفته است از هر دو کشور ایران و عربستان می‌خواهم از همه امکانات برای تقویت روابط دو جانبه خود استفاده کنند.»
شبکه سی‌بی‌اس آمریکا هم در گزارشی از  اتفاقات دو روز گذشته، تصمیم عربستان برای قطع روابط با تهران را مخابره کرد:
به گزارش سی‌بی‌اس، تنش‌ها زمانی آغاز شد که عربستان روحانی سرشناس شیعه شیخ نمر را به همراه سه معترض شیعه دیگر اعدام کرد. آیت‌الله خامنه‌ای رهبر ایران این اقدام را محکوم کرده است و سعودی‌ها را به «انتقام الهی» وعده داده است.
ایندیپندنت انگلیس نوشت: « بعد از اعدام شیخ نمر و حمله به سفارت عربستان، دیپلمات‌های ایرانی حالا 48 ساعت فرصت دارند تا این پادشاهی افراطی را ترک کنند که حالا دوره‌ای دیگر از روابط تیره میان این دو قدرت منطقه‌ای را آغاز کرده است.»
روزنامه تلگراف انگلیس از قطع روابط و توقف تمام پروازها میان ایران و عربستان خبر داد:
به گزارش تلگراف، همزمان با اوج‌گیری تنش‌ها میان ایران و عربستان بر سر اعدام روحانی شیعه، عربستان سعودی اعلام کرد تمام ترافیک هوایی و روابط تجاری با ایران را قطع خواهد کرد.
بلومبرگ نوشت: «در بزرگترین اقدام [علیه ایران] از دهه 1980، روابط با ایران را قطع کرد»
به گزارش بلومبرگ، حرکت عربستان سعودی در منزوی کردن ایران خطر عمیق‌تر شدن چالش‌ها در منطقه خاورمیانه را در بزرگترین فروپاشی روابط در سه دهه گذشته،‌ بدنبال دارد.
روزنامه گاردین انگلیس: «عربستان سعودی پس از اعدام روحانی شیعه، روابط با تهران را قطع کرد»
گاردین نوشته است: «با بالاگرفتن شدید تنش‌ها میان ایران و عربستان دو رقیب منطقه‌ای بدنبال اعدام روحانی شیعه شیخ نمر، عربستان روابط دیپلماتیک با ایران را قطع کرد. پس از به آتش کشیده شدن سفارت عربستان در تهران،خشم مردم از اقدام سعودی‌ها در پایتخت‌ لبنان، بحرین، و بغداد تا ساعت‌ها در خیابان‌ها مشاهده می‌شد.»
لس آنجلس تایمز از قول یک مقام سعودی نوشته است: «ایران سابقه‌ای طولانی در حمله به نمایندگی‌های دیپلماتیک خارجی دارد»
به گزارش لس‌آنجلس تایمز، پس از قطع روابط عربستان، بحرین و سودان با ایران، امارات هم اعلام کرده است که از حالا به بعد فقط به روابط تجاری با ایران تمرکز خواهد داشت و سطح روابط سیاسی را تا کاردار کاهش می‌دهد.
راشاتودی هم از قطع روابط عربستان، بحرین و سودان و کاهش روابط امارات خبر داد:
«پس از حمله به سفارت عربستان در تهران، بحرین و سودان اعلام کردند که روابط دیپلماتیک با ایران را قطع می‌کنند. امارات هم خبر داد که تعداد دیپلمات‌هایش در ایران را کاهش می‌دهد و سطح روابط را به کاردار می‌رساند.»
مشاور شاه سعودی:
کشورهای حوزه خلیج[فارس]، ریه اقتصادی ایران هستند اما ما کاری با ملت ایران خواهیم کرد که در خیابان های عربستان مانند ولگردها گدایی کنند.
کاری با ملت ایران خواهیم کرد که مثل ولگردها در خیابان های عربستان گدایی کنند
به گزارش مشرق، انور عشقی، مشاور شاه سعودی در گفتگو با شبکه تلویزیونی "المحور" مدعی شد: سپاه پاسداران، عامل آتش زدن سفارت عربستان در تهران بود همان طور که پیش از این، بر سر سفارت امریکا آن بلا را آوردند. وی افزود: کشورهای حوزه خلیج[فارس]، ریه اقتصادی ایران هستند اما ما کاری با ملت ایران خواهیم کرد که در خیابان های عربستان مانند ولگردها گدایی کنند.
          
قطع رابطه ایران و عربستان؛
اعدام شیخ نمر و دعوت آل‌سعود به تقابل مستقیم با تهران، در حالی صورت گرفته که ایران روش‌های بازی مخفیانه را به‌خوبی می‌داند و به بهترین شکل می‌تواند از آن در سطح منطقه استفاده کند.
گروه بین‌الملل مشرق - قطع مناسبات دیپلماتیک بین ایران و عربستان در نتیجه جنایت رژیم آل سعود در به شهادت رساندن شیخ نمر باقر النمر بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های عربی منطقه داشته است. تمامی رسانه های عرب زبان منطقه به تشریح ابعاد این حادثه پرداخته و برخی رسانه ها نیز پیامدهای احتمالی این رویکرد در آینده را بررسی کرده اند.

الاخبار: تهران تمامی برگه‌های خود را رو نخواهد کرد/ الحیات: مقامات ایران در ماجرای سفارت دست داشتند
خبرگزاری های منطقه از جمله خبرگزاری های رسمی کشورهای مختلف، خبرگزاری فرانسه، رویترز و شین هوا، سایت های مختلف نظیر المنار، راشا تودی، پایگاه خبری الجزیره و روزنامه های کشورهای مختلف به انتشار اخبار مربوط به اقدام عربستان در به شهادت رساندن شیخ نمر باقر النمر و اتفاقات انجام شده در برابر سفارت عربستان در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد و همچنین بیانات مقام معظم رهبری و کنفرانس مطبوعاتی دیشب عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان سعودی اشاره کردند. آنچه که در این مطلب به آن اشاره می شود نمونه ای از نوشته های رسانه های مختلف است که بیشتر جنبه تحلیلی دارد. روزنامه الاخبار لبنان در مقاله‌ای تحلیلی به بررسی پیامدهای این رویکرد پرداخت و نوشت که درگیری موجود در خط تهران- ریاض به ایران اجازه کنارگذاشتن برخی محدودیت‌ها و ملاحظات در نحوه تعامل با عربستان برای امکان دلجویی از این کشور و ورود به گفتگوها با آن را می دهد. حادثه اعدام  شیخ نمر و دعوت عربستان سعودی به تقابل مستقیم با تهران در حالی صورت گرفته که ایران روش‌های بازی مخفیانه را به خوبی می‌داند و به بهترین شکل می‌تواند از آن در سطح منطقه استفاده کند، به این ترتیب این محدودیت‌ها از دشت و پای ایران باز شده است.
این بدان معنا است که تهران تمامی برگه‌های خود را در محافل سیاسی و تریبون‌های تبلیغاتی رو نخواهد کرد، بلکه در سکوت مطلق وارد عمل شده و سعی خواهد کرد جنون سعودی را مهار کنند.
ایران هیچ دلیل و بهانه‌ای در این درگیری به عربستان سعودی نمی‌دهد تا ریاض بتواند لباس دین و مذهب گرایی را بر تن این درگیری ها پوشانده و آن را از اختلافات سیاسی به فتنه دینی مذهبی منتقل کند و به این ترتیب بتواند با برپایی جنگ فرقه ای در منطقه شکست نظامی خود را پوشش دهد.

الاخبار: تهران تمامی برگه‌های خود را رو نخواهد کرد/ الحیات: مقامات ایران در ماجرای سفارت دست داشتند
تهران از این موضوع به خوبی آگاه است که عربستان سعودی از طریق دلارهای نفتی و تحریک عصبیت مذهبی به دنبال آغاز جنگ طایفه‌ای در منطقه است، بنابراین سعی خواهد کرد به این سمت سوق پیدا نکند ، چرا که می‌داند آتش این جنگ تمامی دستاوردهای منطقه‌ای را که در ابعاد سیاسی و نظامی به دست آمده، از بین خواهد برد و مصیبت‌های زیادی را برای امت اسلام در این منطقه ایجاد خواهد کرد.  
روزنامه السفیر لبنان با اشاره به افزایش تنش‌های منطقه‌ای بین تهران و عربستان سعودی به بخشی از پیامدهای داخلی این بحران در عرصه سیاسی لبنان اشاره کرده و نوشت که در پی این تحولات دراماتیک این نگرانی وجود دارد که فرصت سازش داخلی در آغاز سال جدید میلادی به ویژه در زمینه انتخاب رئیس‌جمهور لبنان که از 19 ماه پیش منتظر خط تماس ایران و عربستان سعودی است، کاهش پیدا کند. تماسی که در حال حاضر از هر زمان دیگر مشکل‌تر به نظر می‌رسد. 
این روزنامه می‌افزاید که اعدام شیخ النمر به معنی اعدام هر احتمالی برای بهبود مناسبات ایران و عربستان سعودی در کوتاه‌مدت به شمار می‌رود، تصمیم ریاض در قطع مناسبات دیپلماتیک با تهران این موضوع را به اثبات می‌رساند و نشان می‌دهد که مرحله آینده مرحله انزوا و تشدید درگیری بین ایران و عربستان است که به عرصه بسیاری از کشورهای منطقه از جمله لبنان امتداد پیدا خواهد کرد.
خبرگزاری سوریه نیز با اعلام این مطلب نوشت که رژیم استبدادی آل سعود از کمترین مبانی دموکراسی و حق انتخاب و وجود قانون اساسی برخوردار نیست، این رژیم تظاهرات و اعتراضات انجام شده در سال 2011 را با مشت آهنین وآتش و اعدام و تعداد زیادی از تظاهرات‌کنندگان و معترضان مسالمت‌آمیز را بازداشت کرد. این خبرگزاری به اعتراضات گسترده در بسیاری از کشورهای جهان از جمله پاکستان به اجرای حکم اعدام شیخ نمر پرداخته و نوشت که همین اعتراضات باعث شد عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان سعودی سفر خود را که قرار بود امروز به پاکستان انجام شود، لغو کند.

الاخبار: تهران تمامی برگه‌های خود را رو نخواهد کرد/ الحیات: مقامات ایران در ماجرای سفارت دست داشتند


الاخبار: تهران تمامی برگه‌های خود را رو نخواهد کرد/ الحیات: مقامات ایران در ماجرای سفارت دست داشتند
وزارت خارجه عربستان سعی دارد حمایت ایران از شیخ النمر را حمایت از تروریسم خوانده و تهران را به مشارکت در جرایم تروریستی متهم کند. عربستان در حالی این اتهام را علیه ایران مطرح کرده که حتی رسانه‌های غربی، در هفته‌های گذشته حمایت مالی گسترده عربستان از مدارس وهابیت در سرتاسر دنیا را منشا ترویج تروریسم دانسته‌اند. روزنامه نیویورک تایمز، چندی پیش در تحلیلی، عربستان سعودی را «داعش سفید» و نسخه دیگری از گروه تروریستی داعش نامید. روزنامه آلمانی بیلد نیز در تیتر امروز خود نوشت که عربستان غیر از نفت و خرما و تروریسم چیزی برای جهان ندارد.
پایگاه خبری العهد با اشاره به اقدامات مطرح شده از سوی عربستان سعودی در مورد قطع روابط دیپلماتیک با تهران به اظهارات حسین امیر عبداللهیان معاون بخش عربی آفریقایی وزارت خارجه اشاره کرده که با بیان اینکه هیچ آسیبی به دیپلماتهای سعودی در تهران و مشهد وارد نشده است، افزود: عربستان سعودی پیش از این نیز با خطای راهبردی و اتخاذ رویکردهای شتابزده و نسنجیده ناامنی‌ها در منطقه را تشدید کرد، باعث رشد تروریسم و افراط گرایی شد، با توطئه کاهش قیمت نفت به مردم کشورش و کشورهای مسلمان منطقه آسیب رساند.
وی با اعلام اینکه ریاض در مذاکرات هسته‌ای صلح‌آمیز ایران و شش کشور تلاش کرد نقش مخرب و غیرسازنده ایفا کند، گفت: اکنون نیز خطای راهبردی جدید مقامات سعودی اعدام آیت الله شهید شیخ نمر النمر رجل عالی‌قدر دینی است که به جهان اسلام و نه یک کشور خاص، تعلق دارد. امیرعبداللهیان افزود: ایران یکی از امن‌ترین کشورهای منطقه است و همه دیپلماتها در امنیت کامل به وظایف خود ادامه می‌دهند.
روزنامه الریاض ارگان رسمی عربستان سعودی مانند دیگر روزنامه های منتشر شده در این کشور تیتر اول خود را به اعلام محتوای کنفرانس مطبوعاتی احمد الجبیر وزیر خارجه عربستان سعودی در قطع مناسبات دیپلماتیک بین این کشور و تهران اختصاص داده و نوشت که تمامی کارمندان هیئت‌های دیپلماتیک ایرانی (شامل سفارتخانه ، کنسولگری و دفاتر نمایندگی آنها) 48 ساعت فرصت دارند که خاک عربستان را ترک کنند.
عربستان سعودی این تصمیم را ناشی از اقدام تظاهرات کنندگان تهرانی در حمله به سفارت این کشور در تهران دانسته و سعی کرد از حادثه تاریخی اشغال لانه حاسوسی آمریکا در تهران برای توجیه افکار عمومی استفاده کند.
روزنامه مذکور در ادامه سیاهه‌ای مدعایی از لیست تجاوزات ایران به سفارت و کنسولگری عربستان در تهران و مشهد در روزهای اخیر منتشر کرده است.
اخبار مربوط به قطع مناسبات دیپلماتیک بین ایران و عربستان سعودی، اظهارات حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران در مورد عربستان و حمایت‌های دیپلماتیک امارات از عربستان در دعوی مطرح شده پر بازدیدترین اخبار سایت روزنامه فرامنطقه‌ای الحیات بود. این روزنامه نیز که با دلارهای نفتی ریاض امرار معاش می کند، با جهت دهی خاص خود سعی کرد به ترویج گفتمان خصمانه عربستان سعودی در این غائله پرداخته و دلایل واهی ریاض برای این اقدام شتابزده را توجیه کند.
الحیات به نقل از منابع مطلع در وزارت خارجه عربستان سعودی اعلام کرد که کارمندان سعودی سفارت عربستان در تهران شب گذشته وارد امارات شده و مورد استقبال مقامات این کشور قرار گرفتند. در حالی که مقامات ایران اعلام کردند اتفاقات مقابل سفارت عربستان در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد اقدامی خودجوش بوده، اما این روزنامه به نقل از عادل الجبیر سعی کرد مقامات و موسسات ایرانی را به دست داشتن در برنامه ریزی برای این اقدام متهم کند.

روزنامه فرامنطقه الشرق الاوسط دیگر تریبون بین المللی حاکمیت ریاض نیز با تیتری جانبدارانه و کاملا غیر حرفه ای نسبت به این اتفاقات واکنش نشان داد. الشرق‌الاوسط در گزارش خود با عنوان "قاطعیت عربستان سعودی مناسبات دیپلماتیک با تروریسم ایرانی را متوقف کرد" تلاش داشت از آنچه که مواضع کشورهای عربی و اسلامی در محکومیت اقدامات خصمانه تهران! در قبال عربستان سعودی می‌خواند، گزارش بدهد.
این گزارش البته موضع‌گیری‌هایی بهتر از اظهارات نبیل العربی دبیر کل اتحادیه عرب مبنی بر مسئولیت تهران در حفاظت از هیئت‌های دیپلماتیک پیدا نکرد. العربی در این اظهارات تجاوزهای انجام شده بر ضد سفارت عربستان سعودی در تهران را محکوم کرد، موضع‌گیری که مقامات تهران نیز بر آن تاکید داشتند.
الشرق الاوسط در ادامه به موضع‌گیری یک گروه گمنام سلفی در پاکستان اشاره کرد که احکام صادر شده بر ضد مخالفان دولت عربستان سعودی از جمله شیخ نمر باقر النمر را تایید کرده بود. این تمام آن چیزی بود که روزنامه الشرق الاوسط در تیتر خود از آن تحت عنوان محکومیت عربی و اسلامی اقدامات خصمانه ایران نامیده است.عربستان سعودی از تمامی ابزارهای دیپلماتیک خود از جمله دلار های نفتی که در عرصه رسانه و تبلیغات برای جهت دهی افکار عمومی استفاده می کند تا بعد از شکست های متوالی دیپلماتیک و نظامی در سالهای گذشته در عرصه سوریه، یمن، عراق ، بحرین و اوضاع داخلی عربستان بتواند در جنگی که بر ضد تهران به راه انداخته حداقل امتیاز را به دست آورده و از آن به عنوان سرپوشی بر این شکست ها استفاده کند.
اما با توجه به روند تحولات به نظر می رسد این فرار به جلو نیز به شکستی دیگر برای مقامات ریاض منتهی خواهد شد. این موضوع محتوای بیانات حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران است که دیروز تاکید کردند: بدون تردید خون به ناحق ریخته این شهید مظلوم به سرعت اثر خواهد کرد و دست انتقام الهی گریبان سیاستمداران سعودی را خواهد گرفت.

میانجیگری بین ایران و عربستان، محور گفتگوهای اولاند با روحانی
دولت فرانسه ضمن اعلام آمادگی برای میانجیگری بین ایران و عربستان از دو کشور خواست تنش ها را کاهش دهند.
به گزارش مشرق به نقل از روسیا الیوم، سخنگوی دولت فرانسه از آمادگی کشورش برای میانجیگری بین ایران و عربستان خبر داد. «استفان لوفول» با بیان این مطلب گفت در مورد آنچه که بین تهران و ریاض اتفاق می افتدف باید هشیار بود.

وی با اشاره به ظرفیت های پاریس برای مذاکره با طرفین تنش، آمادگی وزیر خارجه فرانسه برای حل بحران به وجود آمده در روابط دو کشور را اعلام کرد. سخنگوی دولت فرانسه تاکید کرد این مطلب یکی از محورهای گفتگوی «فرانسوا اولاند» با رئیس جمهوری ایران در سفر آتی وی به پاریس خواهد بود.

قرار بود این سفر در اواخر ماه نوامبر گذشته انجام بگیرد اما روحانی این سفر و نیز سفرش به ایتالیا را به خاطر حملات تروریستی پاریس در روز سیزدهم نوامبر، لغو کرد.وی در بخش دیگری از سخنان خود با اذعان به همکاری های گسترده کشورش با عربستان، اعدام آیت الله نمر توسط رژیم آل سعود را محکوم کرد. گفتنی است رژیم عربستان به بهانه حمله معترضان به سفارتخانه اش در تهران و نیز کنسولگری این کشور در مشهد که در اعتراض به اعدام شیخ نمر انجام شد، روابط دیپلماتیک خود با ایران را قطع کرد.منبع: مهر

رویترز گزارش داد
یک خبرگزاری انگلیسی در گزارشی‌ به نوسان‌های موجود در روابط تهران-ریاض طی دهه‌های گذشته پرداخت.
به گزارش مشرق، خبرگزاری انگلیسی «رویترز» در گزارشی اجمالی به بررسی تنش‌های موجود در روابط تهران-ریاض پرداخت و نوشت: عربستان سعودی روابط دیپلماتیک خود را با  ایران روز یکشنبه  به خاطر حمله به سفارت خود در تهران قطع کرد. اقدامی که موجب بحران در روابط بین دو رقیب منطقه‌ای به دنبال اعدام یک روحانی شیعه صورت گرفت.

در این مجال به نوسان‌های روابط  ایران و عربستان سعودی در 20 سال گذشته پرداخته می‌شود.

1987- ایران و عربستان سعودی تا آستانه قطع رابطه پیش رفتند و این حادثه هنگامی‌ رخ داد که در جولای 1987، 402 زائر که 275 نفر آن‌ها ایرانی بودند در جریان درگیری با پلیس شهر مقدس مکه کشته شدند.

متعاقب این حادثه معترضین در تهران با حضور در خیابان‌ها‌ سفارت سعودی را اشغال کرده  و سفارت کویت را نیز آتش زدند. یک دیپلمات سعودی به نام «موسی القدم» به خاطر جراحت وارده در جریان شکسته شدن شیشه‌های سفارتخانه کشته شد و ریاض تهران را متهم به کم کاری در اعزام این دیپلمات مجروح به بیمارستان نمود. در آوریل سال 1988 به دستور «ملک فهد» ، پادشاه وقت سعودی روابط طرفین قطع شد.

 

1999، بهبود اوضاع

ملک فهد پیروزی «محمد خاتمی» در انتخابات ریاست جمهوری سال 2001 را تبریک گفت و آن‌را تایید قدرت گرفتن سیاست‌های اصلاح طلبانه در ایران نامید. خاتمی البته برای بهبود روابط تلاش کرد تا تنش در روابط ایران و عربستان سعودی که از پیروزی انقلاب ایران در سال 79 میلادی شروع شده بود را بهبود بخشد . خاتمی در سال 1999 نخستین رییس جمهور ایران شد که بعد از پیروزی انقلاب از عربستان دیدار کرد. دو کشور در آوریل 2001 در تلاش در  روابط بهتر  معاهده امنیتی را امضا کردند.

 

2003 ،سال رقابت منطقه‌ای

در این هنگام حکومت «صدام حسین » ریس جمهور وقت عراق سرنگون شد و شیعیان در این کشور قدرت گرفته و در نتیجه دگرگونی در سیاست‌های عراق همگام با همسویی سیاسی با ایران ایجاد شد.  این زمان دوره ترس سعودی‌ها از برنامه هسته‌ای ایران به دنبال جانشینی «محمود احمدی نژاد» به عنوان رییس جمهور جدید با دیدگاه راسخ سلطه بر منطقه خلیج فارس و افزایش کثرت شیعیان منطقه بود.در ژانویه 2007 عربستان به نماینده ایران اعلام کرد که تهران خلیج فارس را به خاطر ستیز با آمریکا بابت امور عراق و برنامه هسته ای خود به خطر افکنده است.

 

2011 ،سال آغاز بهار عربی

عربستان در این سال نیروهای خود را برای کمک به بحرین و سرکوب دموکراسی خواهان که غالبا شیعه مسلک و همسو با ایران بودند  ،گسیل داشت. بحرین و عربستان سعودی بعدا ایران را متهم نفش آفرینی در بحرین نمودند. اما اسناد ویکی لیکس در این سال پرده از تلاش‌های سران سعودی منجمله «ملک عبدالله» برای فشار بر واشنگتن در اتخاذ مواضع سخت علیه ایران و حتی استفاده از نیروی نظامی بابت برنامه هسته‌ای این کشور پرده برداشت .عربستان سعودی شیعیان استان شرقی این کشور و نیز «شیخ نمر» را متهم به ارتباط با یک دولت خارجی یعنی ایران و تلاش در تفرقه افکنی نمود و کار حتی به زد و خورد پلیس و شیعیان این منطقه کشید. در این هنگام واشنگتن مدعی دسیسه ایران در ترور سفیر سعودی در واشنگتن شد. ریاض تهران را تهدید به پرداختن بهای این کار نمود.

 

2012، سال نبردهای نیابتی

 عربستان در این سال حامی اصلی شورشیان سوری در سرنگونی «بشار اسد» رییس جمهور سوریه متحد ایران شد. ریاض اسد را متهم به نسل کشی و ایران را نیز متهم به  اشغالگری نمود. تهران در واکنش ریاض را متهم به حمایت از اعمال خرابکارانه نمود.عربستان سعودی در مارس 2015 حمله نظامی علیه یمن را برای متوقف کردن حوثی‌های شیعه متحد ایران آغاز کرد. ریاض ایران را متهم استفاده از شبه نظامیان در انجام کودتا نمود. تهران نیز عربستان را متهم به حمله هوایی علیه غیر نظامیان کرد.منبع: فارس

اسلام آباد: برای انتخاب بین ایران و عربستان نیاز به زمان داریم
پاکستان در پاسخ به خواسته نمایندگان مخالف که خواهان تعیین موضع شفاف کشورشان در قبال تنش ایران-عربستان شدند اعلام کرد برای انتخاب بین ایران و عربستان نیاز به زمان دارد.
به گزارش مشرق به نقل از «جیو نیوز»، موضوع تنش کنونی بین ایران و عربستان به دنبال اعدام آیت الله «شیخ النمر» در مجلس پاکستان مطرح شد و اعضای حزب رقیب دولت در مجلس پاکستان نیز از دولت اسلام آباد خواستند تا موضع خویش در قبال ایران و عربستان تعیین کند.  
دولت پاکستان نیز در پاسخ اعلام کرد: تصمیم گیری در این باره اندکی زمان می برد هنوز باید خوب در این باره بیاندیشیم.  
اعضای مخالف دولت در پارلمن پاکستان در ادامه بیان کردند: اسلام آباد باید در این باره با احتیاط عمل کند، حکومت نه باید ازکسی حمایت کند و نه باید با کسی مخالفت کند. بر این اساس پاکستان نمی تواند در جنگ بین دو دولت اسلامی متحد یکی از آنها شود.  «خورشید شاه قصوری» رئیس فراکسیون مخالفان مجلس پاکستان نیز بیان کرد: درگیری بین دو کشور اسلامی ایران و عربستان نتایج سنگینی را دربرخواهد داشت، دولت باید هرچه سریع تر موضع خود را در قبال این دوکشور تعیین کند، این مسئله بسیار جدی و خطرناک است و ما در این باره احساس خطر می کنیم لذا باید زودتر در این راستا به مذاکره بپردازیم. 
 در ادامه «احسن اقبال» وزیر ایالتی برنامه و توسعه پاکستان نیز بیان کرد که امت اسلامی در حال تقسیم است و باید به این درگیری ها پایان داد، دولت پاکستان باید دراین راستا نقش خود را ایفا کند و باید هرچه سریع تر موضع خود را در این قبال تعیین کند. 
 وی در ادامه از وزیرخارجه پاکستان خواست تا هرچه سریع تر در این باره پاسخگو باشد. سایر اعضای اپوزیسیون مجلس پاکستان نیز ضمن حساس خواندن شرایط موجود از دولت خواستند تا موضع خویش را درقبال تنش اخیر ایران-عربستان مشخص کند.
منبع: مهر

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد