قبل از مصرف خرما را بشوییم؟
بسیارى از خانواده ها خرما را پیش از مصرف نمى شویند. یعنى ظاهر خرما را مى بینند و مى گویند خرما به این تمیزى که به شستن نیاز ندارد! غافل از اینکه معمولا خرما با دستانى نه چندان تمیز چیده و درجه بندى می شود و گاهى کلاهک سر خرما با دست کنده و در نتیجه خرما نفوذ پذیرى بیشترى به میکروب ها پیدا خواهد کرد. ضمن اینکه ممکن است میوه روى درخت آلوده به گرد وخاک یا فضولات پرندگان و حشرات موذى مثل شپشک و کنه درخت مى شود.
× خرماى به هم چسبیده استفاده نکنید!
وقتى خرما تحت فشار، پرس مى شود، به نوعى دچار صدمه شده و له مى شود و پوسته خرما به علت فشار زیاد پاره شده و ترکیباتش به خصوص شهد خرما به بیرون تراوش مى کند که نه تنها شیره خارج شده مستعد شکرک زدن است، بلکه به دلیل آن یک سرى از ریز مغذى هاى خرما نیز به خارج تراوش مى کند و زودتر از خرما هاى دیگر ترش و اسیدى خواهد شد. خرمایى که رطوبت بیشترى دارد و نرم است در مقایسه با خرماى خشک بیشتر دچار ترشیدگى مى شود.
خارج شدن شیره از خرما نشان دهنده قند بالاى خرما نیست، اما شکرک زدن از کیفیت و خواص خرما مى کاهد و ترشیدگى نشان دهنده فساد محصول است. چسبندگى به رشد کپک کمک مى کند.
× آیا خرما به یخچال نیاز دارد؟
خرماى تازه باید در دماى یخچال و به دور از گرمى محیط نگهدارى شود، اما نگهدارى خرماى خشک بیرون از یخچال و درون ظروف در بسته اشکالى ندارد.
اگر خرماى تازه در دماى محیط نگهدارى شود، لاروى که معمولا درون خرما وجود دارد تبدیل به کرم مى شود، اما خرماهاى خشک بیشتر مورد حمله آفات انبارى همچون شپشه دندانه دار و شب پره هندى قرار مى گیرند.
× خاندان خرمایی ایران!
کشور ایران با شرایط آب وهوایى مختلف تولید کننده انواع خرما است که در این میان مى توان به موارد زیر اشاره کرد:
o خرماى مضافتى: در بم و جیرفت در استان کرمان و سیستان و بلوچستان ایران تولید مى شود و این نوع خرما مرطوب است و رنگ آن مى تواند از قهوه اى روشن تا قهوه اى تیره متفاوت باشد.
o خرماى پیارم یا مریمى: در حاجى آباد در استان هرمزگان ایران تولید مى شود و این نوع خرما، نیمه خشک و گوشتدار است.
o خرماى سایر: در استان خوزستان ایران تولید مى شود و این نوع خرما نیمه خشک است و رنگ آن قهوه اى تیره است و به دلیل ذائقه ما در داخل مصرف نمى شود و این محصول صادر مى شود.
o خرماى زاهدى: در دشتستان بوشهر و خوزستان ایران تولید مى شود و این نوع خرما، خشک است ورنگ آن زرد طلائى است.
o خرماى کبکاب: در بوشهر و یزد ایران تولید مى شود و این نوع خرما مرطوب و قهوه اى روشن است.
o خرماى ربى: در استان سیستان و بلوچستان ایران تولید مى شود و این نوع خرما، نیمه خشک و گوشتدار است ورنگ آن قهوه اى تیره است.
o خرماى شهابى: در استان فارس تولید مى شود و این نوع خرما، نیمه خشک است و رنگ آن تمایل به قهوه اى روشن است.
o خرماى خاصویى:در استان فارس تولید مى شود و این نوع خرما، مرطوب و قهوه اى رنگ است.
× خواص خرما به اندازه روزهاى سال!
o به جاى قند و شکر از خرما برای نوشیدن چاى استفاده کنید.
o در آشپزى و شیرینى پزى نیز به جاى شکر مى توانید از خرما استفاده کنید.
o ورزشکاران به علت فعالیت زیاد، مى توانند از عصرانه اى مقوى که با خرما باشد استفاده کنند.
o خرما براى کاهش چربى هاى خون مؤثر است.
o با مصرف خرما مى توان احتمال ابتلا به پوسیدگى دندان را کاهش داد.
o فیبر موجود در خرما براى بهبود عملکرد سیستم گوارش و هضم و دفع مواد غذایى مفید است.
o براى خواب راحت و با آرامش مى توانید قبل از خواب یک عدد خرما و یک لیوان شیر گرم میل کنید.
o خرما سرشار از کلسیم، فسفر، منیزیم و ویتامین ها است که براى تأمین سلامتى بدن بسیار مفید و ضرورى مى باشد.
o چون آهن خرما زیاد است، با خوردن آن مى توان رفع نیازمندى از جهت تأمین آهن بدن نمود و کم خونى را به این وسیله بر طرف کرد.
o هم چنین کمک به جلوگیرى از سرطان سیستم گوارش، اشتها آور، بهبود دهنده عملکرد دستگاه گوارش، کمک به حفظ سلامت دستگاه عصبى، مؤثر در پیشگیرى و درمان بیمارى چربى خون بالا از دیگر فواید خرماست.
× در خوردن خرما افراط نکنید!
نباید در مصرف خرما زیاده روى کرد، چرا که مصرف بسیار بالاى آن موجب آسیب به کبد و طهال، افزایش فشار خون، جوش دهان و پوسیدگى دندان ها مى شود، چرا که داراى قند زیادى است در این صورت آنهایى که لوزالمعده حساس دارند یا آنهایى که بیمارى قند در خانواده آنها وجود دارد باید کمتر از این میوه استفاده کنند.
× تحلیلى بر تولید و صادرات خرما میوه اى قدیمى:
ایران با دارا بودن شرایط مناسب براى کشت خرما، از نظر سطح زیر کشت داراى مقام دوم جهان مى باشد. خرما علاوه بر نقش تغذیه اى و درآمدى که بر استان هاى جنوبى کشور دارد به عنوان یک محصول عمده صادرات غیر نفتى کشور محسوب مى شود و صادرات آن داراى قدمت طولانى است.
با توجه به سیاست هاى اقتصادى کشور با تأکید بر صادرات غیر نفتى، وابستگى کشاورزى مناطق خرماخیز کشورهاى درآمد حاصل از تولید خرما، اهمیت اشتغال زایى خرما و رقابت کشورهاى تولید کننده خرما با روش هاى نوین تولید، بازاریابى و صادرات لازم است توجه خاصى به این محصول مهم مبذول گردد.
ایران به لحاظ تولید حدود یک میلیون تن خرما در سال از بزرگترین تولید کنندگان خرماى جهان به شمار مى رود. اما با وجود افزایش تولید و صادرات نسبت صادرات این محصول به تولید آن در سال هاى گذشته ثابت و حدود ١٠ درصد باقى مانده است. در صورتى که پتانسیل هاى افزایش صادرات خرما بسیار بالاست.
× خرما میوه اى از جنس بهشت:
خرما میوه اى است بسیار قدیمى و نام آن بارها در کتاب هاى مقدس آسمانى ذکر شده است. خرما از میوه هاى بهشتى، خوراک پیامبر(ص) و مورد علاقه آن حضرت بوده که خواص غذایى و دارویى بسیار دارد.
کلمه نخل و نخیل در ٢٠ آیه از قرآن کریم آمده است، در هشت آیه نخل به تنهایى ذکر شده و در ١٢ آیه دیگر در جمع میوه هایى مانند زیتون، انار و انگور ذکر شده است.
از رطب در سوره" مریم آیه ٢٥" یاد شده است، در سوره" نحل آیه ٦٧" نوشیدنى فراهم شده از خرما به عنوان رزق نیکو یاد شده است، قرآن کریم آدمیان را به اندیشه در خوشه هاى به هم پیچیده خرما و گوناگونى انواع آن فرا خوانده است. قرآن از خرما به عنوان میوه اى بهشتى نام مى برد