10 روز از فاجعه منا گذشته است، عربستان هنوز نتایج بررسیهای خود از چگونگی این رخداد تلخ را اعلام نکرده است. مسؤولان جمهوری اسلامی ایران نیز به وطن بازنگشتهاند تا نتایج علل وقوع این فاجعه را تشریح کنند.
به گزارش ایسنا، هرچند به طور کلی زمان برای قضاوت درباره دلایل وقوع این حادثه زود است، اما در گفتوگو با شاهدان عینی حادثه منا تلاش شده است تا زوایایی هر چند ناقص از این فاجعه انسانی و سهلانگاری دولت سعودی آشکار شود.
منا کجاست؟
منا مکانی است که حاجیان صبح روز عید وارد آن میشوند و به نماد شیطان سنگ میزنند؛ سپس قربانی کرده و با تراشیدن موی سر یا کوتاه کردن مو و ناخن از احرام خارج میشوند. دو شب نیز در آن بیتوته کرده و روز یازدهم و دوازدهم هم به نماد سه گانه شیطان سنگ میزنند.
منا منطقهای است با طول 3 هزار و 500 متر و عرض 600 متر. فاصله منا تا مسجدالحرام 7 کیلومتر و از تونل منا نیز فقط 4 کیلومتر با مکه فاصله دارد. رفت و آمد پیاده از منا به منطقه عزیزیه - محل اسکان ایرانیان در مکه - نیز بسیار آسان و نزدیک است.
منا 5 خیابان اصلی دارد
چادرهای ایرانیان دورترین منطقه به جمرات است. این فاصله سه کیلومتر است. در منا چند راه اصلی برای رفتن به جمرات است که عبارتند از: طریق المشاه، شارع الجوهره، سوق العرب، خیابان 204 و خیابان 206.
با توجه به محل استقرار چادرهای زائران ایرانی، بهترین مسیر برای زائران ایرانی خیابان 204 و سوقالعرب است.
امروز، پنجشنبه دوم مهرماه است!
طلوع آفتاب عید قربان - پنجشنبه دوم مهرماه- زائران پس از یک شب اقامت در مشعر - در مشعر زائران همه کشورها بر روی زمین و بدون چادر و .... قرار دارند - و یک روز در عرفات، بالاخره چادر و جایگاهی مییابند! صبحانهای خورده و چند بطری آب برداشته و برای رمی شیطان به طرف جمرات میروند.
خیابان 204، مسیر ایرانیان به جمرات
خیابان 204 در منا (محل فاجعه)

امسال نیز پلیس دفاع مدنی عربستان، بسیاری از زائران ایرانی را به خیابان 204 هدایت کرد. عرض این خیابان 10 متر و با طول سه کیلومتر است. دو طرف خیابان نیز چادرهای زائران کشورهای مختلف است که با نردهها و فنس از خیابان جدا شدهاند.
وقتی که در خیابان 204 به سوی جمرات قرار میگیری، دو فرعی عمده در آن نقش حیاتی دارند؛ یکی سمت راست با نام خیابان 223 که زائران کشورهای آفریقایی که از خیابان 206 حرکت کردهاند را به خیابان 204 منتقل میکند و دیگری خیابان 215 که در سمت چپ قرار دارد و به نوعی ترافیک خیابان 204 را باید کنترل کند؛ بدین گونه که بخشی از حجاج را به خیابان سوقالعرب منتقل کند.
روز عید قربان چه اتفاق غیر متعارفی افتاد؟
عموما زائران از ساعت 8 صبح آرامآرام با هدایت پلیس - نیروهای پیشاهنگ - وارد خیابان 204 شدند. از ابتدا ترافیک بود، اما روان. ساعت 8 و 30 دقیقه ترافیک سخت شد و ساعت 8 و 45 دقیقه ترافیک کاملا قفل شد. 50 کاروان ایرانی در وسط خیابان 204 قرار گرفته بودند. امکان بازگشت نیست.
همه ساله پلیس چگونه ترافیک این خیابان را کنترل میکرد؟
هر سال پلیس در این مواقع بخش ابتدایی خیابان 204 را کنترل و زائران را به خیابان موازی یعنی سوقالعرب هدایت کرده و سریعا خیابان 215 را برای رفتن حجاج به سوقالعرب مهیا میکرد. اما امسال 215 بسته ماند!
مهمتر آنکه خروجی خیابان 204 هم با قرار دادن ماشین پلیس تقریبا بسته شده بود!
ساعت 9 صبح روز عید قربان
ساعت 9 صبح است و دمای هوا 47 درجه. خیابان 204 از تقاطع 223 تا تقاطع 215 ترافیک جمعیتی به گونهای است که حقیقتا حجاج در حال پِرِس شدن هستند.
هنوز ورودی زائران با هدایت پلیس به خیابان 204 ادامه دارد و مهمتر آنکه هنوز خیابان 223 که منتهی به 204 میشود زائران آفریقایی وارد میشوند. خیابان 215 به سوقالعرب نیز هنوز باز نشده . خروجی 204 نیز ماشین با گارد پلیس راه را مسدود کرده است.
از ساعت 9 امکان نفس کشیدن برای این تعداد حجاج سخت و محال شده و آبهای همراه زائران پایان یافته است.
در بخشی از این منطقه مخصوصا افرادی که در وسط خیابان هستند، آرامآرام از هوش میروند، افرادی هم که در کناره خیابان هستند تلاش میکنند از فنسها بالا رفته و خود را بالای خیمهها برسانند، شاید بتوانند نفسی بکشند.
واقعه هولناک اتفاق افتاد
ساعت 9 و 30 دقیقه است. حجاج سپیدپوش به خاطر خستگی بیش از حد، قفل شدن حرکت، تشنگی و دمای بالای هوا دیگر رمق که هیچ، نفسی هم ندارند؛ اکثر از هوش رفتهاند و هم چون برگ درخت بر زمین میافتند.
ساعت 10 صبح است. انبوهی از زائران از هوش رفته و برخی نیز از دنیا رفته به طور متراکم بر زمین افتادهاند. بسیاری شهادتین را گفته و خود را به خدا سپردهاند. صدای "یاحسین" های زائران کم جان شده است، تشنگی امان را بریده و هر لحظه افرادی که از هوش رفتهاند را به سوی مرگ میکشاند.
جمعیتی که هنوز در ابتدای خیابان 204 هستند، که بسیاری از آنان نیز ایرانیاند، سعی میکنند برگردند تا حادثه بدتراز این نشود. امکان حرکت نیست. عمق فاجعه وسط خیابان تنگ و طولانی 204 مشخص نیست. هلیکوپتر بالای خیابان 204 است. نمیدانم چرا آبپاشی برای تلطیف هوا صورت نمیپذیرد.
امداد، امداد، امداد...
در ابتدا زائرانی که نیم توانی در بدن دارند، تلاش برای نجات دیگران به خرج میدهند. صحنههای با شکوه از ایثار و انسانیت خلق میشود.
خیابان 204 در منا (محل فاجعه)

بالاخره ساعت 11 صبح امدادگران داوطلب از حجاج کشورهای مختلف از جمله ایران با توجه به تراکم جمعیت خود را به حادثهدیدگان میرسانند و بسیاری از مجروحین را نجات میدهند.
ساعت 12 صبح نیز گروهی از امدادگران سعودی به منطقه میرسند، اما کار اعزام مجروحین به بیمارستانها به کندی پیش میرود.
منطقه امنیتی می شود
ساعت 13؛ تعداد نیروهای پلیس افزایش مییابد و منطقه امنیتی میشود. از ورود پزشکان و امدادگران کشورها جلوگیری میشود. هنوز مجروحان زیادی بر روی زمین هستند.
ساعت 14؛ مجروحین به همراه جانباختگان و گاها بدون امداد به مجروحین در کانتینر قرار میگیرند. جو کاملا امنیتی است.
ساعت 17؛ هنوز برخی از اجساد مطهر بر روی زمین قرار دارند.....
چند پرسش
عربستان سالها تجربه حج 4 و حتی 5 میلیون نفری را داشته و حجاج بدون ترافیک اعمال خود در منا را انجام دادهاند، چرا امسال با وجود جمعیت 2 و نیم میلیونی چنین اتفاقی افتاد؟
آیا تصاویر دوربینهای پرشماری که در خیابانهای منا و از جمله خیابان 204 نصب بوده در اتاق فرمان قابل مشاهده نبود؟!
واقعا چرا از ساعت 8 صبح با وجود ترافیک در خیابان 204، فرعی 215 برای هدایت حجاج به خیابان سوق العرب گشوده نشد، و این در حالی است که ترافیک در سوق العرب بسیار روان و در دیگر خیابان ها – شارع الجوهره و طریق المشاه – اصلا ترافیکی وجود نداشته است.
چرا بخش پایانی و خروجی خیابان 204 بسته شده بوده و با وجود ازدحام انسانی بازگشایی نشد؟
چرا پس از ازدحام در خیابان 204، ورودیهای آن بسته نشد و دایما جمعیت به این خیابان تزریق شد؟
چرا با وجود دو مرکز دفاع مدنی در مجاورت خیابان 204 که مجهز به آبپاش هم هستند، داخل جمعیت آب پاشی نشد؟
چرا بلافاصله با حضور امدادگران بعثه کشورها و نظم دهی آنها اجساد شناسایی و جداسازی نشد و به مجروحین که با کمی آب قابلیت احیا داشتند کمک نشد؟
دیدگاه اولیه شاهدان و برخی از کارشناسان خبره بر«غیرطراحی، غیرعمدی و خطای انسانی» در این فاجعه و«کوتاهی، سوء تدبیرو مدیریت غلط» است و بدین علت باید دولت سعودی هرچه زودتر ضمن پذیرش مسئولیت سنگین حادثه، خود را در برابر پرسش های فراوان دنیای اسلام پاسخگو بداند.
هرچند قضاوت در مورد این فاجعه زود است. منبع: ایسنا
شعار این کمپین «صدای شما ممکن است تصمیم گیرنده باشد» است. کاربران هشتگ (#) از سفیران ایران می خواهیم کشورهای حاشیه خلیج (فارس) را ترک کنند زیرا ایران منبع تروریسم است، ایجاد کردند.
کاربران وهابی در توییتر، کمپین «بیرون کردن سفیران ایران از کشورهای حاشیه خلیج فارس» به راه انداختند.
به گزارش انتخاب، روزنامه العرب چاپ لندن نوشت: کاربران عرب شبکه های اجتماعی در کشورهای حاشیه خلیج (فارس) کمپینی را علیه سفرای ایران و خروج آنان از این کشورها در توییتر به راه انداخته اند.
شعار این کمپین «صدای شما ممکن است تصمیم گیرنده باشد» است. کاربران هشتگ (#) از سفیران ایران می خواهیم کشورهای حاشیه خلیج (فارس) را ترک کنند زیرا ایران منبع تروریسم است، ایجاد کردند.
بنابرادعای العرب، شخصیت های کشورهای حاشیه خلیج (فارس) شامل اهالی رسانه، مسئولان، نمایندگان سابق و چهره های معروف این کشورها در توییتر، که فضای اصلی بحث های عمومی در کشورهای حاشیه خلیج (فارس) محسوب می شود، از این هشتگ حمایت کردند.
آنان درباره عدم مقابله با ایران توسط کشورهای عضو شورای همکاری خلیج (فارس) هشدار دادند و خواستار متحد شدن این کشورها علیه تهران شده اند.
همچنین تنوع سرمایهگذاری، برخورداری از کمترین ریسک سرمایهگذاری در ایران در مقایسه با سایر کشورهای منطقه و تجربه طولانی در مشارکت بخش خصوصی و بانکها از دیگر مزایای سرمایهگذاری خارجی در ایران محسوب میشود.
اولین حضور سازمانیافته 91 شرکت خارجی بعد از توافق هستهای، برای بازدید از 25 میلیارد یورو فرصت سرمایهگذاری در حوزه راهوشهرسازی، دیروز در تهران رقم خورد.
به گزارش «دنیای اقتصاد»، در شرایطی که طی دو ماه اخیر مصادف با امضای متن نهایی توافق هستهای ایران با گروه 1+5 حداقل 10 هیات اقتصادی خارجی از کشورهای مختلف برای اعلام آمادگی به منظور حضور در عرصههای مختلف سرمایهگذاری، وارد ایران شدند، دیروز 91 شرکت خارجی در کنار 300 سرمایهگذار داخلی به میزبانی 4 مقام ارشد دولتی گرد هم آمدند.
در این همایش، که با حضور معاون اول رئیسجمهوری، وزیر راهوشهرسازی، وزیر امور اقتصادی و دارایی و همچنین رئیس کل بانک مرکزی برگزار شد، جزئیات کامل 121 پروژه در بخش مسکن، حملونقل و دیگر حوزههای راهوشهرسازی به شرکتهای خارجی معرفی شد.
سران اقتصادی دولت با اشاره به تغییر سیاستهای اقتصادی ایران پس از توافق هستهای، تاکید کردند: فراهم آوردن شرایط مطلوب سرمایهگذاری و حذف موانع دست و پاگیر، مهمترین سیاست دولت در مقطع زمانی فعلی است به نحوی که از این پس علاوه بر تسهیل شرایط برای جذب سرمایههای خارجی در عرصههای مختلف اقتصادی، حضور شرکتهای خارجی و شراکت اقتصادی ایران با سایر کشورها، از دو مسیر اصلی انجام خواهد شد.
فعالیت سرمایهگذاران خارجی در کشور در طراحی، اجرا و بهرهبرداری از 121 فرصت سرمایهگذاری تعریف شده از یک طرف و جذب سرمایههای خارجی به منظور اجرای پروژهها، به نحوی که بازپرداخت سرمایه صرفا از محل درآمد و سود ناشی از بهرهبرداری از پروژههای مورد نظر انجام شود، دو مسیری است که هماکنون مسوولان اقتصادی دولت قصد دارند از طریق آن، حضور شرکتهای خارجی در اقتصاد کشور را تسهیل کنند. آنچه هماکنون مسوولان حوزه اقتصاد کشور بر آن تاکید دارند 10 مزیت برتر سرمایهگذاری خارجی در ایران است.
وزیر راهوشهرسازی دیروز در تشریح این مزیتها گفت: برخورداری از معافیتهای مالیاتی، بالا بودن سود حاصله به دلیل دوره طولانی بهرهبرداری از پروژه توسط سرمایهگذار، امکان ایجاد فرصتهای سرمایهگذاری و درآمدهای جاری، افزایش درآمد متوازن و نرخ تورم موجود، فروش تجهیزات و قطعات و خدمات متنوع در کنار امنیت و تضمین سرمایهگذاری، برخی از این مزایای ده گانه هستند.
همچنین تنوع سرمایهگذاری، برخورداری از کمترین ریسک سرمایهگذاری در ایران در مقایسه با سایر کشورهای منطقه و تجربه طولانی در مشارکت بخش خصوصی و بانکها از دیگر مزایای سرمایهگذاری خارجی در ایران محسوب میشود.
این در حالی است که به گفته وی موقعیت جغرافیایی ایران که در تقاطع شبکه حملونقل منطقهای و بینالمللی به منزله پلی ارتباطی میان شرق و غرب آسیا و گذرگاه دو قاره اروپا و آسیا است، مزیت دیگری است که در این زمینه میتوان به آن اشاره کرد.
عباس آخوندی با توضیح نمایی از وضعیت کلی اقتصاد کشور و فضای حاکم بر آن، برای شناخت بیشتر سرمایهگذاران تصریح کرد: ایران هجدهمین کشور دنیا از نظر جمعیت، بیست و نهمین اقتصاد دنیا، بیست و چهارمین تولیدکننده برق و هفتاد و پنجمین کشور دنیا به لحاظ شاخص توسعه انسانی است.
آخوندی ادامه داد: در 11 کشوری که قرار است بهعنوان کشورهای نوظهور در جهان معرفی شوند ایران به طور قطع یکی از این کشورها خواهد بود؛ به علاوه اینکه هم اکنون میزان درآمد سرانه ایران با توجه به معیار قدرت خرید 15 هزار دلار است و 74 درصد جمعیت کشور شهرنشین هستند.
به گفته وی هماکنون 21 میلیون و 800 هزار خانوار شهری و 2/ 6 میلیون خانوار روستایی در واحدهای مسکونی سکونت دارند و مطابق با برآوردهای صورت گرفته برای 10 سال آینده، باید در حوزه مسکن یک میلیون ساختوساز در هر سال انجام شود.
4 حوزه سرمایهگذاری در بخش مسکن
وزیر راهوشهرسازی اعلام کرد: هم اکنون چهار حوزه سرمایهگذاری در بخش مسکن پیش روی سرمایهگذاران خارجی قرار دارد.
وی ادامه داد: بر این اساس بنا داریم جزئیات سرمایهگذاری در حوزه شهرهای جدید، نوسازی و بازآفرینی شهرها، توسعه زیرساختها و خانهسازیهای گسترده را به سرمایهگذاران خارجی معرفی و از توان و ظرفیت آنان در این بخشها استفاده کنیم.
آخوندی با بیان اینکه هم اکنون حملونقل جاده ای 92 درصد کل حملونقل را در کشور به خود اختصاص داده است، توضیح داد: با افزایش ظرفیت حملونقل ریلی درصدد هستیم نقش حملونقل جادهای را به 71 درصد کاهش دهیم.
وی خطاب به سرمایهگذاران گفت: حملونقل هوایی زودبازدهترین روش توسعه حملونقل در کشورهای در حال توسعه است ضمن اینکه هماکنون هوا تنها 1/ 0 درصد از سهم کل حملونقل کشور را به خود اختصاص داده است و مطابق با برنامه وزارت راهوشهرسازی این سهم باید با 10 درصد افزایش، به یک درصد برسد.
مجوز دسترسی کشورها به راههای دریایی
وزیر راهوشهرسازی با بیان اینکه توسعه بنادر خشک در شمال و جنوب کشور از دیگر زمینههای سرمایهگذاری در قالب بسته 25 میلیارد یورویی است، افزود: درصددیم با توسعه بنادر خشک در شمال و جنوب کشور، اجازه بارانداز را به سایر کشورها به منظور دسترسی به دریا بدهیم.
وی ادامه داد: در واقع به تمام کشورها اجازه میدهیم چه از جنوب و چه از شمال به واسطه بنادر خشک به مسیرهای دریایی دسترسی داشته باشند.
وی همچنین با اشاره به چشم انداز تعریف شده برای افزایش ظرفیت جابه جایی مسافر در فرودگاه امام خمینی (ره) گفت: هماکنون سالانه 6 میلیون مسافر از طریق این فرودگاه جابهجا میشوند این در حالی است که مطابق با برنامهریزیهای صورت گرفته این ظرفیت باید به 50 میلیون نفر در سال برسد.
آخوندی گفت: در قالب بسته 25 میلیارد یورویی تعریف شده، مقدمه ساخت ترمینال دو فرودگاه امام خمینی (ره) با عنوان ترمینال «ایرانشهر» فراهم شده است که قرار است با ساخت این ترمینال، ظرفیت جابهجایی مسافران به 22 میلیون نفر برسد.
وزیر راهوشهرسازی افزود: هم اکنون تمام قوانین و مقررات لازم برای توسعه زیربناها، بهبود محیط کسبوکار، بهینهسازی مصرف انرژی به منظور جذب سرمایهگذار خارجی در کشور وجود دارد. وی وجود اراده سیاسی برای تحقق ورود سرمایهگذاران خارجی به بخشهای مختلف اقتصادی را مهمترین شرط موجود در این زمینه اعلام و تاکید کرد: هم اکنون این اراده سیاسی در بین مسوولان دولت یازدهم وجود دارد.
واسطه جذب سرمایه نداریم!
وزیر راهوشهرسازی همچنین به شرکتهای خارجی هشدار داد: تمام فعالیتهای مربوط به جذب سرمایهگذار خارجی به صورت مستقیم و بیواسطه از طرف وزارت راهوشهرسازی انجام خواهد شد و این وزارتخانه برای این منظور واسطه و نمایندگی غیر دولتی ندارد.
وی ادامه داد: به این ترتیب و با توجه به اینکه جذب سرمایهگذار در 121 پروژه معرفی شده قرار است در فضایی شفاف، مستقیم و پاک صورت بگیرد، با هرگونه واسطهگری در این حوزه مخالفیم.
ترسیم فضای آتی اقتصاد ایران
معاون اول رئیسجمهور هم در این همایش با تشریح سند چشمانداز اقتصادی کشور تا افق 1404 اعلام کرد: براساس سند چشمانداز کشور باید طی 10 سال آینده به جایگاه اول اقتصادی، علمی، فرهنگی و... در منطقه جنوب غرب آسیا دست پیدا کنیم؛ این در حالی است که با وجود اینکه هماکنون نیمی از این مسیر را پشت سر گذاشتهایم، اما به لحاظ شاخصههایی همچون رشد اقتصادی، سرمایهگذاری و ایجاد اشتغال با چشمانداز تعریف شده فاصله داریم.
اسحاق جهانگیری لازمه تحقق چشمانداز اقتصادی کشور تا افق 1404 را ایجاد اشتغال پایدار، افزایش رفاه مردم و افزایش قدرت اقتصادی کشور عنوان کرد و گفت: برمبنای آنچه در لایحه برنامه ششم توسعه آمده است قرار شده تا 10 سال آینده ایران به رشد اقتصادی 8 درصدی دست یابد.
وی با بیان اینکه هماکنون شرایط کشور به گونهای است که ما با حجم گستردهای از سرمایهگذاران خارجی روبهرو هستیم که تمایل به ورود به بازارهای اقتصادی ایران را دارند، توضیح داد: سرمایهگذاران خارجی باید به ایران به چشم یک شریک اقتصادی بلندمدت نگاه کنند و تنها به دنبال کسب منافع کوتاهمدت به واسطه اجرا و فروش یک یا چند پروژه نباشند.
جهانگیری ادامه داد: شرکای خارجی ایران باید به سیاستهای کشور بعد از دوران رفع تحریمها توجه کنند، چرا که اولین اولویت ما در این زمینه جذب سرمایهگذار و سپس جذب سرمایههای خارجی برای اجرای پروژههایی است که بازپرداخت سرمایهها از محل درآمدها و سود ناشی از آن، امکانپذیر باشد.
وی با بیان اینکه دستگاههای دولتی برای جذب سرمایهگذاری فقط با مدیران رسمی شرکتهای خارجی مذاکره و هماهنگی انجام دهند خطاب به شرکتهای خارجی نیز گفت: بازارگیری با روش نامتعارف و از طریق دلالان، این شرکتها را در لیست سیاه قرار میدهد.
4 پیششرط سرمایهگذاری خارجی
وزیر امور اقتصادی و دارایی هم با تشریح ملزومات سرمایهگذاری خارجی در کشور، گفت: ثبات اقتصاد کلان، وجود محیط کسبوکار مناسب، وجود امنیت و کاهش ریسک سرمایهگذاری در کنار قوانین و مقررات حامی سرمایهگذاری 4 لازمه ضروری جذب سرمایه و سرمایهگذار خارجی در بخشهای مختلف اقتصادی است.
علی طیبنیا گفت: بر مبنای گزارشی از وضعیت رقابتپذیری کشورها در سال 2015 و 2016 میلادی، شاخص رقابتپذیری ایران با 9 پله صعود به رتبه 74 رسیده است این در حالی است که در سال گذشته وضعیت محیط کسبوکار در ایران نیز 22 رتبه بهبود پیدا کرد. وی همچنین به سرمایهگذاران اطمینان داد که بالاترین درجه امنیت سرمایهگذاری در ایران فراهم است.
روایت سیف از چالشهای مالی پروژههای زیرساختی
در این همایش همچنین، رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به شرایط مطلوب ایران برای جذب سرمایهگذاری خارجی، گفت: وجود زیرساختهای مناسب بخش حملونقل از این منظر که امکان دسترسی آسان به بازارهای داخلی و خارجی را فراهم میکند و موجبات تسهیل امر مبادله در سطوح ملی و بینالمللی را فراهم میسازد از جایگاه ویژهای در سیاستهای اقتصادی کشور برخوردار است و شاخص مهمی در ارزیابی سطح توسعه اقتصادی کشورها تلقی میشود.
ولی الله سیف با بیان اینکه سرمایهگذاری در زیرساختهای حملونقل از یکسو باعث کاهش هزینههای تولید میشود، ادامه داد: از سوی دیگر زمینه افزایش امکان دسترسی به بازارها و تنوع ستادههای تولید را فراهم میکند و در نهایت منجر به توسعه بخشهای مختلف اقتصادی میشود.
وی افزود: ایران به لحاظ موقعیت خاص جغرافیایی از استعدادها و مزیتهای بالایی در جابهجایی مسافر و ترانزیت کالا از طریق حملونقل جادهای در بخشهای زمینی و ریلی، هوایی و دریایی در منطقه برخوردار است. سیف خاطرنشان کرد: تراز مثبت حساب خدمات در بخش حملونقل طی سالهای اخیر در نتیجه تراز مثبت ناوگان باری در بخش حملونقل بینالمللی است. این در حالی است که بخش حملونقل مسافری همواره با تراز منفی مواجه بوده است.
وی تاکید کرد: تراز منفی بخش مسافری نشانگر ضرورت توجه بیشتر به بخش حملونقل مسافری از طریق سرمایهگذاری جدید و نیز ارتقای کیفیت امکانات موجود است.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: بر اساس مطالعات انجام شده چالشها و مشکلاتی پیش روی بخش حملونقل کشور است که نامناسب بودن زیرساختها و عدم استفاده بهینه از امکانات موجود، فرسودگی و کمبود ناوگان حملونقل در تمامی زیربخشها، کمبود منابع مالی تخصیص یافته در بودجههای سنواتی برای توسعه زیرساختهای موجود، عدم بهکارگیری ظرفیتهای مالی بازار سرمایه در جهت توسعه بخش، محدودیتهای ناشی از تحریمهای ظالمانه غرب و فضای نامساعد کسبوکار و عدم انگیزش کافی در سرمایهگذاران خارجی و داخلی برای سرمایهگذاری در بخش حملونقل از جمله این موارد هستند.
وی افزود: بررسی تجربه سایر کشورها موید آن است که بخشی از تامین زیرساختهای مورد نیاز بخش حملونقل همواره با منابع و حمایتهای یارانهای دولت در این کشورها صورت گرفته است. با این حال اکثر دولتها به دلیل گسترده بودن اولویتهای سرمایهگذاری با هدف دستیابی به رشد اقتصادی پایدار با محدودیت در منابع عمومی مواجه هستند به همین دلیل بسیاری از کشورها برای جبران کمبود سرمایه و منابع مالی مورد نیاز خود به منظور حفظ توان رقابتی سیستم حملونقل از راهکارهایی همچون مشارکت با بخش خصوصی بهره میبرند.
سیف ادامه داد: بدون تردید یکی از اقدامات مهم جذب منابع خارجی در بخشهای مختلف اقتصادی کشور از جمله بخش حملونقل برقراری ثبات کلان اقتصادی و کاهش ریسک و نااطمینانیهای موجود است.
وی مهمترین اقدامات بانک مرکزی در این ارتباط را در ۴ محور اصلی جمع بندی کرد و گفت: کاهش نرخ تورم و کمک به برقراری ثبات قیمتها، برقراری ثبات و آرامش در بازار ارز و کاهش نوسانات نرخ ارز، پیگیری افزایش سرمایه بانکهای تجاری دولتی و تخصصی و هدایت منابع نظام بانکی به سمت فعال سازی ظرفیتهای مولد و بخشهای تولیدی اقتصاد از مهمترین اقدامات بانک مرکزی به شمار میرود.
با ظهور رسانه های اجتماعی، به ویژه برنامه های پیام رسان آنلاین مانند وایبر و تلگرام که در ایران محبوب هستند، جوک گفتن اوج گرفته و به یک رسانه خاص در ایران تبدیل شده و هنگامی که بحث فقط شوخی است مردم خیلی درباره آن نگران نیستند و راحت حرفشان را میزنندو از شوخی به عنوان یک قالب و فضا برای بیان خودشان استفاده میکنند
گاردین در گزارشی به پخش خندوانه در ایران و استقبال ایرانیها از استندآپ کمدی پرداخت.
به گزارش مجله مهر، هرچند که در چند روز گذشته خندوانه درکشور خودمان کم سروصداترین روزهای اخیرش را میگذراند، وبسایت خبری انگلیسی گاردین گزارش دیروز عصر خودش را از منطقه خاورمیانه به پخش این برنامهی تاثیرگذار از رسانه ملی ایران اختصاص داد. گاردین با اشاره به نقاط قوت برنامه سازان این برنامه علی الخصوص رامبد جوان و حضور جنابخان تلاش این برنامه را زیرکانه و موفق دانست و فضای آن را توصیف و بخشهای مختلفش را معرفی کرد.
گاردین با دیدگاه خاص خود بی توجه به پیشینه و سابقه طنز در ادبیات و هنر ایران تحلیلی از دلایل استقبال ایرانیها از استندآپ کمدی یا به قول خندوانهایها خنداننده ایستاده و عادت پخش و انتشار جوک ارائه داد و بدون ارائه آمار مشخصی سعی کرد با مقایسه این برنامه با برنامههای شبکههای ماهوارهای فارسی زبان، تلویزیون ملی را درجذب مخاطب تا حدی ناموفق نشان بدهد و از خندوانه به عنوان یک مورد نادر در جذب مخاطب یاد کرد. این روزنامه البته به پخش همیشگی برنامهها و سریالهای طنز و غیرایرانی هم اشاره نکرد و محتوای کمیک این برنامه، پوشش و همجواری مخاطبان زن و مرد را در این برنامه عجیب دانست که البته مشاهده این صحنهها برای مخاطب ایرانی امری عادیست. گاردین در ادامه با صحبت با معاون پیشین وزیر فرهنگ و ارشاد و صادق زیباکلام بر تحلیلهای خود اعتبار داخلی هم اضافه کرد. گزارش را در زیر میخوانید:
«ایرانیان از جوک ساختن و شوخی کردن با هر چیزی لذت میبرند و به اشتراک گذاشتن این شوخیها از طریق تلفنهای هوشمند به یک عادت افراطی روزانه در برخی از آنها تبدیل شده. در کشوری با فضای سیاسی محدود، طنز موقعیتی فراتر از سرگرمیهای ساده به دست میآورد.
در حال حاضر، استندآپکمدی ارمغانی است که از طریق نمایش در تلویزیون دولتی به خانههای مردم آمده. خندوانه "laughmelon(ترکیبی از خنده و هندوانه) برنامهای ست که در کانال کمدی نسیم چند شب در هفته پخش میشود. میزبانی این برنامه با رامبد جوان، یک طنز پرداز شناخته شده محبوب بین جوانان است که دیگر کمدینهای ایرانی را به اجرای استندآپ کمدی دعوت میکند و در این نمایش رقابتی بین آنها برگزار میشود.
موفقیت این برنامه عجیب بوده چرا که تلویزیون دولتی با سانسورهایی همراه است در صورتی که برنامههایی مثل بفرمایید شام که از شبکههای ماهوارهای مثل من و تو که از لندن پخش میشوند سانسوری ندارند و از این لحاظ جذابیت دارند...
اگر چه تعدادی از ایرانیها تجربه قبلی در اجرای استندآپ کمدی را داشتند، این ژانر تنها به درستی با خندوانه معرفی شده و شروع این برنامه تبدیل شده به پلت فرمی برای اجرای استدآپ کمدی توسط بسیاری از کسانی که نمایش کمدی اجرا میکنند.
جوان برنامه را در مقابل مخاطبان انتخاب شده از مردان و زنان جوان اجرا میکند. پوشش زنان مانتو و روسریهای رنگارنگ است که در مقایسه با چادر سیاه و روسری که معمولا توسط زنان در تلویزیون ملی استفاده میشود جالب توجه است. کمدین ها اغلب آواز میخوانند و کف میزنند. مخاطبان مرد و زن کنار یکدیگر هستند که این یک صحنه غیر قابل تصور در تلویزیون دولتی ایران تا یک دهه پیش بود.
"با ظهور رسانه های اجتماعی، به ویژه برنامه های پیام رسان آنلاین مانند وایبر و تلگرام که در ایران محبوب هستند، جوک گفتن اوج گرفته و به یک رسانه خاص در ایران تبدیل شده و هنگامی که بحث فقط شوخی است مردم خیلی درباره آن نگران نیستند و راحت حرفشان را میزنندو از شوخی به عنوان یک قالب و فضا برای بیان خودشان استفاده میکنند"جوان نمایشی دونفره با یک عروسک مانند ماپت به نام "جنابخان" اجرا میکند که لهجه جنوبی ایران را دارد. در طول برنامه، عروسک آهنگهای فولکلور از نقاط مختلف ایران را میخواند که به نحوی تلاش برنامه نویسان برای رسیدن به توجه مردم سراسر کشور است. جوان همچنین بخشی از نمایش خود را به معرفی کتاب، نمایشنامه و گالری نمایشگاهها جدید اختصاص میدهد.
صادق زیبا کلام، استاد دانشگاه تهران و مفسر برجسته سیاسی، گفت دلیل اینکه خندوانه موفق بوده این است که یک برنامه دولتی معمولی نیست. و مطابق معمول دیدگاههای دولت را در موردمسائل اجتماعی بازتکرار نمیکند. " این برنامه صدای خاص خود را دارد. بر روی نظرات دولت منطبق نیست و واقعا به نحوی طبیعی است. "
زیبا کلام گفت که برنامه به طور غیرمستقیم فرصتی را برای بینندگان فراهم آورده تا بیش از حد دیدگاههای سیاسی خودشان را بیان کنند. در طول یک مسابقه اخیر بین دو کمدین در مقابل مردم، کمدینی که نظرش به نظر رئیس جمهور سابق تندرو، محمود احمدی نژاد نزدیکتر تلقی میشد رای پایینتری را از طریق پیامکهای مردم به دست آورد.، درحالی که کمدین دیگری که گرایشش به اصلاحطلبان نزدیکتر بود رای بالاتری به دست آورد.
زیبا کلام گفت ایرانیان به فعال رسانههای اجتماعی تبدیل شدهاند، چرا که آنها به طور طبیعی در بیانشان با محدودیتهایی روبرو هستند. او گفت این برای یک استاد دانشگاه مثل خودش عجیب است که صفحه اش در فیس بوک ۴۰۰۰۰۰ لایک کننده داشته باشد. "این یک اتفاق غیرمعمول است - به طور معمول یک استاد دانشگاه اروپا را با چنین دنبال کنندگانی در رسانه های اجتماعی نمیبینید."