به گزارش خبرنگار مهر، نمایشگاه صنایع دستی و اقوام ایرانی از روز سی ام بهمن تا چهارم اسفند ماه در محل نمایشگاه های دائمی برقرار است. این نمایشگاه با حضور صنعتگران و هنرمندان استانی و کشوری و همچنین گروه های موسیقی، آئینی اقوام مختلف و نصب سیاه چادرهای عشایر برای استقبال از بازدیدکنندگان برگزار شد.
افشین حیدری مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان در حاشیه این نمایشگاه در گفتگو با خبرنگار مهر عنوان کرد: استقبال پرشوری از سوی مردم استان صورت گرفت و با توجه به اینکه در خوزستان اقوام مختلفی زندگی می کنند از آئین های دیگر اقوام کشور نیز به خوبی در این جشنواره استقبال شد.
حیدری با اشاره به برگزاری چنین جشنواره هایی در سال های گذشته بیان کرد: تجربه ما در برگزاری جشنواره اقوام و نمایشگاه صنایع دستی نشان می داد که به طور یقین استقبال وسیع است در حالی که اطلاع رسانی ما بسیار ضعیف در این زمینه عمل کرد.
وی افزود: برای اولین بار توانستیم نمایشگاه صنایع دستی را فقط با حضور گروه های خوزستانی برگزار کنیم و تمام هنرمندان خوزستانی را در این محل مستقر و به هر یک از آنها غرفه ای را اهدا کنیم تا هنر خود را به نمایش عموم در آورد.
ماه آینده جشنواره دیگر اقوام برپا می شود
مدیرکل میراث فرهنگی استان خوزستان با اشاره به نتایج مثبت کسب شده در این جشنواره تاکید کرد: با توجه به استقبال بی نظیر مردم از نمایشگاه و جشنواره اقوام، حضور ۳۰ استان کشور را از پنجم تا نهم فروردین ماه سال آینده در کنار رودخانه کارون وعده می دهیم.
حیدری بیان کرد: بدین گونه مردم خوزستان می توانند با دیگر اقوام ایرانی که در کشور زندگی می کنند و هر یک آئین خاص و زیبای خود را دارند، آشنایی پیدا کنند.
وی با اشاره به تاثیر ریزگردها در تاخیر برقراری نمایشگاه و عدم حضور برخی کشورها اظهار کرد: پیش از این اعلام کرده بودیم که ۱۰ کشور در این برنامه شرکت می کنند که ریزگردها هم، زمان نمایشگاه را به عقب انداخت و هم باعث لغو حضور این ۱۰ کشور در نمایشگاه صنایع دستی شد.
مدیرکل میراث فرهنگی استان خوزستان تاکید کرد: سال آینده قطعا نمایشگاه بین المللی را برپا می کنیم اگر چه برای این امر تلاش بسیاری شد که در نمایشگاه امسال چنین حرکتی اتفاق بیفتد.
وی در پایان گفت: در بحث هزینه های رفت و آمد گروه های برون استانی دقت لازم را مبذول کردیم تا به راحتی حضور پیدا کنند. هدف ما ایجاد فضای شاد و مفرح برای مردم استان خوزستان بعد از استرس های ناشی از آلودگی های زیست محیطی است.
باسم حمادی مشاور مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان در امور اقوام نیز در گفتگو با خبرنگار مهر بیان کرد: بعد از پدیده گرد و غبار که باعث تاخیر در برگزاری این نمایشگاه شده بود در تاریخ ۳۰ بهمن، اداره میراث فرهنگی استان با یک تصمیم ضرب العجلی اقدام به برگزاری جشنواره اقوام و نمایشگاه صنایع دستی کرد.
ایجاد فضای مفرح برای خوزستانی ها
حمادی با اشاره به فضای دلگیر روزها و هفته های اخیر استان به علت وقوع پدیده گرد و غبار، وجود چنین برنامه ای را ضروری دانست و گفت: لازم بود که فضای شهر کمی تغییر کند و به گونه ای دل مردم را شاد کرد به همین دلیل در این نمایشگاه هر شب با اجرای برنامه های شاد و متنوع این امر حاصل آمد.
وی افزود: علاوه بر اجرای موسیقی و حرکات آئینی در این پنج شب، پذیرایی از بازدید کنندگان در سیاه چادرها و ارائه غذاهای محلی توسط اقوام مختلف مستقر در ورودی نمایشگاه را داریم تا بدین گونه مردم هم با گویش ها آنها و هم با غذاهای مخصوص به آنها آشنا شوند.
مشاور مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان در امور اقوام اظهار کرد: حضور این اقوام در کنار هم و در یک مجموعه باعث ایجاد همدلی، اتحاد و مودت بین اقوام ایرانی می شود که این از بزرگترین اهداف سازمان میراث فرهنگی و یکی از خواسته های اساسی مردم است.
موسیقی مقامی و علوانیه اجرای زنده هر شب جشنواره
حمادی فعالیت اقوام را در این جشنواره با کیفیت دانست و گفت: گروه هنری میسان با ساختن دو سازه محلی استان خوزستان، مضیف و بیت الشعر (سیاه چادر) از مهمانان و بازدیدگنندگان استقبال کرد، همچنین در اجرای برنامه های موسیقی با چند کار متفاوت از جمله موسیقی علوانیه و مقامی حضور به عمل آورد.
وی افزود: علاوه بر گروه های هنری عربی و بختیاری، از دیگر نقاط کشور نیز شاهد اجرای برنامه گروه کردی، آذری، بلوچ، بندری و همچنین گروه بند بازی از شهر گیلان به مدت پنج شب هستیم.
مشاور مدیر کل میراث فرهنگی خوزستان با اشاره به تاخیر در انجام هماهنگی ها لازم بیان کرد: وقت کافی برای برنامه ریزی های جدید بعد از وقفه پیش آمده وجود نداشت ولی در همان سه روز تمام هماهنگی ها انجام گرفت و نتیجه آن حضور چشمگیر مردم برای بازدید از ما حصل این تلاش ها بود.
حمادی اظهار کرد: در غرفه های صنایع دستی صنعتگران استان حضور قابل توجهی دارند که این غرفه ها شامل معرق کاری، حصیر بافی، سفالگری و لباس های محلی عربی و بختیاری می شود.
وی عنوان کرد: این غرفه ها در سه سالن خرمشهر، خلیج فارس و امام رضا مستقر هستند و از ساعت ۱۶ تا ۲۲ شب پذیرای بازدیدکنندگان هستند.
سرپرست گروه هنری میسان در پایان گفت: هر روز شاهد استقبال هزاران نفر از این مکان هستیم و با توجه به اینکه این نمایشگاه در مدت زمان اندکی هماهنگ شده، یکی از پربازدیدترین نمایشگاه های سال اخیر است.
منا دغاغله یکی از غرفه داران بخش صنایع دستی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر عنوان کرد: استقبال از نمایشگاه کم نظیر و بسیار قابل توجه است و از همان ساعات اول تا آخرین دقایق وقت معمول هر شب شاهد بازدید تعداد کثیری از هم استانی ها از غرفه های این نمایشگاه هستیم.
دغاغله با اشاره به غرفه های صنایع دستی با فنون مختلف در این نمایشگاه اظهار کرد: در استان خوزستان، حرفه های متعددی داریم که هر یک مختص یکی از اقوام ساکن در ایران است و تعدادی از صاحبان این حرف برای عرضه فرهنگ قوم خود در این محل حاضر شدند.
وی افزود: حرفه من کار با چرم و کریستال و همچنین لباسهای محلی زنان عرب است که بیشتر در این نمایشگاه با هدف ارائه لباسهای محلی زنان عرب خوزستان (عبا و ثوب) شرکت کردم.
این غرفه دار در پایان بیان کرد: نمایش فرهنگ اقوام مختلف و اجرای آئین ها و رسوم وآداب هر یک می تواند در ایجاد اتحاد و یکدلی میان آنها کمک کند.
به گزارش خبرنگار مهر، معرفی هویت جداگانه اقوام، احترام به حقوق، آئین ها و زبان هر یک از آنها ضامن اتحاد اقوام ایرانی است که با از بین رفتن این معیارها این اتحاد کمرنگ می شود. نمایش داشته های هر قوم در چنین برنامه های می تواند قدری به ایجاد همبستگی میان اقوام کمک کند.