زمزمههای ساخت پل ششم در کنار یکی از مهمترین پلهای ساسانی ایران درحالی قوت گرفته که شنیده میشود، یک پل بزرگ قرار است در کنار بافت تاریخی و پل ساسانی دزفول احداث شود. فعالان و کارشناسان میراثفرهنگی معتقدند، دزفول با داشتن پلهای آبی ـ تاریخی میتواند به پرونده سازههای آبی ـ تاریخی خوزستان الحاق شود که درصورت ساخت پل ششم، الحاق پلهای ساسانی دزفول به پرونده ثبت جهانی را ناممکن میکند.
شهرداری دزفول بهمنظور کاهش ترافیک شهری قرار است پل ششم را در کنار یکی از قدیمیترین پلهای ساسانی ایران احداث کند. هرچند احداث این پل هنوز به مرحله اجرا نرسیده و در حد یک طرح مطرح شده است اما فعالان و کارشناسان میراثفرهنگی معتقدند، دزفول از مهمترین بافتهای تاریخی کشور محسوب میشود و ساخت پل روی رودخانه دز و در کنار پل ساسانی دزفول نهتنها منظر فرهنگی آن را برهم میریزد که پرونده الحاقی سازههای آبی ـ تاریخی خوزستان را به حاشیه میبرد.
بهگزارش CHN، پل ساسانی دزفول یکی از قدیمیترین پلهای ساسانی ایران بهشمار میرود که تا چند سال پیش حتی از روی آن خودرو عبور میکرد هرچند که این خودروها جای خود را به عابر پیاده دادهاند تا از تخریب بیشتر در امان بماند اما شنیده شده که شهرداری طرحی در دست اجرا دارد که سرنوشت این پل ساسانی را به محاق میبرد.
«مجتبی گهستونی» دبیر انجمن تاریانا خوزستان با بیان اینکه شهرداری دزفول دستور ساخت پل ششم در کنار پل ساسانی دزفول را در دست اجرا دارد به خبرگزاری میراثفرهنگی گفت: «قرار است پل ششم روی رودخانه دز در شهر دزفول ساخته شود. این پل که از خیابان شهید منتظری در شرق به خیابان بهشتعلی در غرب منتهی میشود توسط مشاور جانمایی شده است.»
این فعال میراثفرهنگی خوزستان معتقد است، شهرداری دزفول درحالی با هدف کاهش ترافیک از بافت مرکزی و تاریخی شهر اصرار به ساخت پل ششم دارد که بهطور قانونی احداث هر سازهای در کنار یک اثر تاریخی باید مجوز و استعلام از میراثفرهنگی را داشته باشد.
این درحالی است که شهر تاریخی دزفول یکی از مهمترین شهرهای تاریخی ایران محسوب میشود و به شهر آجر معروف است. بهگونهای ساخت پل ششم نهتنها مشکلات و تبعات مختلفی را در منظر فرهنگی شهر بوجود میاورد که میتواند در الحاق پرونده ثبتی سازههای آبی ـ تاریخی خوزستان مشکلاتی ایجاد کند.
گهستونی میگوید: «اهالی دزفول درصدد آن هستند که پل ساسانی دزفول معروف به آسیابهای دزفول را به پرونده سازههای آبی ـ تاریخی خوزستان الحاق کنند اما اگر این پل ساخته شود قطعا ثبت جهانی پلهای ساسانی دزفول را تحتشعاع قرار دهد. از سوی دیگر، بافت تاریخی دزفول را یک بافت ارگانیک تشکیل میدهد که در حاشیه رودخانه شکل گرفته که ساخت چنین پلی میتواند بافت را از یکنواختی خارج کند و منظر آن را برهم بریزد.»
دبیر انجمن تاریانا با پیشنهاد اینکه پل ششم میتواند خارج از فضای بافت تاریخی دزفول ساخته شود تاکید کرد: «مشکلات ترافیکی همیشه یکی از بزرگترین مشکلات شهری بوده است بنابراین شهرداری دزفول میتواند با جانمایی این پل در جنوب شهر احداث این پل را در دستور کار قرار دهد.»
به گفته گهستونی، پروژههای بزرگ باید از پیوست فرهنگی برخوردار باشند و تحت هیچ شرایطی نباید منظر و حریم آثار تاریخی و فرهنگی را مخدوش کنند.