گمانه زنی هایی درباره استراتژی ایران در قبال 1+5
تاکید بر یک مرحله ای بودن توافق هسته ای را می توان با هدف مقابله با امکان تفسیر توافق سیاسی و به تاخیر انداختن توافق فنی و برچیدن کامل تحریم ها دانست.
عصر ایران؛ مهرداد خدیر - مهم ترین بخش از سخنان مقام معظم رهبری در دیدار سنتی سالانه 19 بهمن با فرماندهان و پرسنل نیروی هوایی ارتش، درباره مذاکرات جاری هسته ای این بود که «
توافق باید یک مرحله ای باشد».
اما چرا یک مرحله ای؟ به نظر می رسد مخالفت با دو یا چند مرحله ای بودن مذاکرات به سه دلیل باشد:
نخست این که اگر قرار باشد در مرحله اول توافق سیاسی صورت پذیرد و در مرحله یا مراحل بعد توافق فنی (تا قبل از 9 تیر 94) این،بدان معناست که در فاصله این دو، اگر بر سر کلیات توافق شود و به جزییات نپردازیم هزینه سیاسی را پرداخته ایم ولی ثمرات آن را نچیده ایم.
نام مرحله اول توافق سیاسی است و چون مهم ترین طرف مذاکره آمریکاست «توافق سیاسی با آمریکا و غرب» بی آن که معطوف به مقولات فنی باشد مطلوب نظام نیست و این نگرانی وجود دارد که به اعتبار بین المللی جمهوری اسلامی آسیب رساند.
تاکید بر یک مرحله ای بودن توافق هسته ای را می توان با هدف مقابله با امکان تفسیر توافق سیاسی و به تاخیر انداختن توافق فنی و برچیدن کامل تحریم ها دانست.
دوم این که ممکن است مرحله اول و کلیات به نتیجه برسد اما فاز دوم به طول انجامد. حال آن که مادام که توافق کلی انجام نشده میدان عمل برای دو طرف باز است اما چنانچه در مرحله اول توافق کلی صورت پذیرد و توافق فنی بعدی به درازا بکشد میدان عمل بعدی محدود خواهد شد. تعهدی داده ایم بی آن که به نتیجه مورد نظر رسیده باشیم.
سومین دلیل احتمالی -و صرفا از نگاه تحلیلگری که حدس می زند- این است که رهبری نظام خواسته باشند اتهام رایج در برخی رسانه ها را که برای ایران نفس مذاکره «موضوعیت» دارد اما «طریقیت» ندارد نفی و رد کنند.
به این معنی که بخشی از طرف غربی مدعی است ایران مذاکره می کند تا تنها مذاکره کرده باشد نه این که بخواهد به هدف خاصی برسد و نفس مذاکره برای ایران مهم است به این خاطر که زمان را سپری کند. رهبری عالی جمهوری اسلامی اما صریح و روشن می گویند: "یک مرحله". یعنی آماده توافق هستیم و مذاکره نمی کنیم تا تنها مذاکره کرده باشیم و بدین ترتیب یکی از مهم ترین اتهامات را کنار می زنند.
در تاریخ جمهوری اسلامی هیچ گاه ایران این گونه دست بالا را در منطقه نداشته است. تحولات یمن و به قدرت رسیدن شیعیان زیدیه، مرگ پادشاه کاریزماتیک عربستان، نیاز عراق و سوریه به نقش تعیین کننده تهران و تاثیر گذاری در لبنان، از ایران یک کشور بازیگر و نه تماشاگر ساخته و ابزارهای هژمونی منطقه ای حالا متنوع است و منحصر در میزان درصد غنی سازی نیست. حتی کشوری چون اردن در آتش داعش می سوزد و زنده زنده سوزاندن خلبان اسیر آن آتش به جان مردم شان زده است و اطفای این حریق خان و مان برانداز در منطقه بی یاری ایران میسر نیست.
از این رو با توافق محتمل هسته ای - که امیدواریم صریح و سریع اتفاق بیفتد- تلقی عقب نشینی درنمی گیرد.
بهترین سناریو این است که در زمانی مناسب، رییس جمهور روحانی خبر توافق هسته ای را به عنوان مژده خود اعلام کند و چون رهبری از موافقت خود با «توافق خوب» سخن گفته اند طبعا احتمال تحرک و تحریک برخی در ابراز مخالفت نیز منتفی خواهد بود.
مذاکرات از فاز مسائل فنی گذشته ؛ نیازمند اراده سیاسی هستیم
هنگامی که به عنوان رئیس ایالات متحده به دیگر گزینه ها (در صورت عدم به دست یابی به توافق دیپلماتیک با ایران) می نگرم آنها را محدود و غیرجذاب می بینم... اگر آنچه که ایرانی ها درباره عدم تلاش برای کسب سلاح هسته ای می گویند صحیح باشند توافق هسته ای امکان پذیر است.
اوباما گفت که تمدید مهلت مذاکرات هسته ای با ایران مفید نیست.
به گزارش
عصرایران به نقل از رویترز، باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در کنفرانس مطبوعاتی پس از دیدار با صدراعظم آلمان در روز دوشنبه در کاخ سفید واشنگتن گفت: تمدید مهلت مذاکرات هسته ای با ایران که در ماه مارس آینده (تیرماه 94) به پایان می رسد مفید نیست مگر اینکه ایران با فرمول اساسی کار موافقت کند.
وی افزود: در صورتی که ایرانی ها با پیشنهاد اساسی و نتیجه نهایی که جهان نیازمند آن است موافقت نکند معتقدم تمدید مذاکرات با ایران مفید نیست.اوباما تاکید کرد: ما هم اکنون می دانیم که در مذاکرات هسته ای با ایران، مسائل دیگر فنی نیستند. مسئله هم اکنون این است که آیا ایران اراده سیاسی و تمایل به دست یابی به توافق هسته ای را دارد یا خیر؟
اوباما همچنین گفت نیازی به تمدید مذاکرات هسته ای با ایران نیست و تهران باید الان تصمیم بگیرد.
خبرگزاری فرانسه هم نوشت: اوباما گفته است که مسئله هم اکنون به این موضوع ارتباط دارد که آیا تهران خواهان دست یابی به توافق هسته ای است یا نه؟ چیزی که جهان خواهان آن است این است که اعتماد کسب کند ایرانی ها برای مالکیت سلاح هسته ای تلاش نمی کنند.
اوباما همچنین گفت با نتانیاهو درباره تحریم های جدید علیه ایران اختلافات واقعی دارد.
وی گفت: دلیلی وجود ندارد مذاکرات هسته ای فعلی با ایران را یک یا دو ماه قبل از تکمیل آن، خراب کنیم. باید به مذاکرات با ایران فرصت داد تا این مذاکرات به موفقیت برسد.
رئیس ایالات متحده امریکا ادامه داد: دلیلی برای عجله کردن برای اعمال تحریم های جدید علیه ایران وجود ندارد.
وی افزود: هنگامی که به عنوان رئیس ایالات متحده به دیگر گزینه ها (در صورت عدم به دست یابی به توافق دیپلماتیک با ایران) می نگرم آنها را محدود و غیرجذاب می بینم.
خبرگزاری رسمی کویت هم نوشت: اوباما تاکید کرد گروه 1+5 هم اکنون می داند که سوال اساسی این است که آیا ایران اراده سیاسی برای اعطای ضمانت هایی منجر به توافق نهایی را دارد یا خیر؟
وی افزود: می توانیم با ایران به توافق نهایی برسیم و باید آن را بپذیریم. در صورتی که نتوانیم به توافق برسیم در این صورت باید مجموعه ای از تصمیمات را بگیریم و همانطور که به کنگره گفتم من اولین فردی خواهم بود که با همکاری آنها برای اقدامات جدی تر علیه ایران کار خواهم کرد.
او همچنین ضمن اشاره به فتوای آیت الله خامنه ای رهبر ایران در زمینه رد سلاح هسته ای گفت که ایران می تواند از انرژی هسته ای برای مصارف صلح امیز استفاده کند.
اوباما افزود: غرب به ایران توافقی را برای برنامه صلح آمیز هسته ای ارائه می کند و ایران باید انتخاب کند.
رئیس ایالات متحده آمریکا ادامه داد: به میزان کافی، نزدیکی در روابط به وجود آمد و مسائل به اندازه کافی توضیح داده شد. به مرحله ای رسیدیم که ایرانی ها باید اعلام کنند که تصمیم گیری کرده اند یا خیر؟
وی افزود: اگر آنچه که ایرانی ها درباره عدم تلاش برای کسب سلاح هسته ای می گویند صحیح باشند توافق هسته ای امکان پذیر است.
روزنامه رأیالیوم:
ژنرال سلامی اشارهای به نوع عملیات و زمان و مکان آن نکرد ولی احتمالا مربوط به حادثه موزه یهودی بروکسل، پایتخت بلژیک باشد که در بیست و چهارم مه 2014رخ داد. در این عملیات 2 افسر برجسته دستگاه موساد که در ترور عماد مغنیه، فرمانده نظامی حزبالله در سال 2008 نقش داشتهاند کشته شدند.
به گزارش مشرق، روزنامه رأیالیوم چاپ لندن نوشت: واکنش حزبالله به حمله اسرائیل قبل از سخنرانی سیدحسن نصرالله صورت گرفت. در حمله حزبالله چند خودروی نظامی ارتش اسرائیل و شماری از افسران و سربازانش کشته شدند.
مقاومت لبنان توانسته است با نفوذ به نقاط امنیتی و شکستن کمربند امنیتی منطقه بسته نظامی این عملیات را اجرا کند. دشمن در این منطقه احساس راحتی میکرد و هر کاری که میخواست صورت میداد. عملیات حزبالله به حمله تمساح در کمینی به شکاری که به آرامی و بدون ترس به رودخانه نزدیک و سپس غافلگیر میشود، شبیه است.
عملیات مقاومت، از بعد نظامی ماهرانهترین عملیات انتقامگیری محسوب میشود، چون نیروهای حزبالله، به منطقهای خطرناک، وارد شدهاند و در طول چند روز به دقت تحرکات دشمن و رفتوآمدهای خودروهایشان را رصد کردهاند تا مقاومت به وعده خود مبنی بر اینکه بزودی به حمله قنیطره پاسخ خواهد داد، عمل کند.
نفوذ امنیتی حزبالله باعث شده است بتواند سلاح مناسب و دقیقا نحوه حمله به دشمن را تعیین کند و به دشمن خسارات جانی را از جایی که گمان نمیکرد وارد کند و نیروهای نفوذیاش قبل از آنکه دشمن بداند چه اتفاقی افتاده است به مراکز خود بازگردند. از سوی دیگر دشمن نمیدانست افسران و سربازانش تحت رصد دستگاههای امنیتی مقاومت هستند که مثل آب خوردن، به داخل کمربند امنیتی نفوذ کردهاند.
ژنرال حسین سلامی، جانشین فرماندهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران قبلا به ضربه دیگری اشاره کرده است. وی در اینباره گفته است: «ایران از رژیم صهیونیستی به خاطر ترور دانشمندان هستهایاش انتقام گرفته است و اسرائیل این را میداند و تهران اعلام نخواهد کرد پاسخش در کجا بوده است چون اسرائیل خود میداند و دست از ترور دانشمندان هستهای ما برداشت».
ژنرال سلامی اشارهای به نوع عملیات و زمان و مکان آن نکرد ولی احتمالا مربوط به حادثه موزه یهودی بروکسل، پایتخت بلژیک باشد که در بیست و چهارم مه 2014رخ داد. در آن زمان این حادثه به «مهدی نموش» که الجزایریتبار بود و در سوریه علیه نظام دمشق جنگیده بود نسبت داده شد. دراین عملیات 2 افسر برجسته دستگاه موساد که در ترور عماد مغنیه، فرمانده نظامی حزبالله در سال 2008 نقش داشتهاند کشته شدند. 2 افسر موساد همچنین در ترور محمود المبحوح از رهبران جنبش حماس در دوبی در سال 2010 نقش داشتهاند. نامهای این دو افسر «امانوئل ریفا » و همسرش «مریم ریفا» بود و تحت پوشش دیپلمات در برلین فعالیت میکردند و سپس به بروکسل منتقل شده بودند. حادثه مزبور بیانگر آن است که هویت و ماموریت واقعی این دو برای کسانی که آنها را از برلین تا بروکسل دنبال میکردهاند فاش شده بود.این امر در سخنان سیدحسن نصرالله در روز جمعه مشخص میشود که گفت حزبالله به عمق اسرائیل نفوذ کرده است و در آنجا جاسوسانی دارد. با همه اینها سوالی که در اینجا مطرح است این است که چرا کسی مسؤولیت کشتن 2 نیروی برجسته موساد را که در ترور عماد مغنیه نقش داشتهاند مشابه اقدام حزبالله در مزارع شبعا که در انتقام از کشته شدن جهاد مغنیه و سایر فرماندهان حزبالله صورت گرفت برعهده نگرفت؟ شاید این امر به این خاطر بوده که عملیات در یک کشور اروپایی صورت گرفته است نه اراضی اشغالی عربی و شاید علت این بوده که به روابط با بلژیک صدمهای وارد نشود.
این عملیات(کشته شدن 2 صهیونیست) رساندن پیام به موساد به همان زبانی است که متوجه آن میشود چون کارشناسان میدانند که تاریخ عملیات یعنی بیست و چهارم مه 2014 مصادف با شب سالگرد آزادسازی جنوب لبنان در بیست و پنجم مه است.