هشدار به همه درباره خطرات کنسروها
این قوطی شما را میکشد ؟
هشدار: مصرف غذاهای کنسروی که خیلی از جوانان علاقه زیادی به آن دارند روز به روز در حال افزایش است و این مورد میتواند مضر باشد. با باز کردن در قوطی، محتویات آن در معرض آلودگیهای بیرون قرار میگیرد و مشاهده شده که بیماریهای ناشی از آن رو به افزایش است.
جدی بگیرید: اغلب غذاهای کنسروی را میتوان بین دو تا هفت روز پس از باز شدن مصرف کرد. کنسرو ماهی تنها تا دو روز پس از باز شدن و کنسرو میوه تا یک هفته ماندگاری دارد. کنسروهای خانگی و بازاری، هر دو میتواند حامل باکتری باشد و باعث بیماری مصرفکننده شود. کنسروهای بازاری بهطور کلی حاوی ماده نگهدارنده است که خطر رشد باکتری را کاهش میدهد، در حالی که کنسروهای خانگی این ماده را ندارد. در غذاهایی مانند گوشت، مرغ، غذاهای دریایی و سبزیجات نسبت به غذاهای با اسیدیته بالا مانند میوه، خطر رشد باکتری بیشتر است. دمایی که غذای کنسروی باز شده در آن قرار دارد، در رشد باکتری تاثیرگذار است بنابراین برای کاهش رشد باکتری غذاهای کنسروی باز شده را در دمای کمتر از ۴ درجه سلسیوس قرار دهید.
شیوه استریل کردن غذاهای کنسروی طوری طراحی شده است که تمامی باکتریهای موجود در روند تولید از بین برود اما باکتری میتواند روی وسایل آشپزخانه از جمله در بازکن رشد کند. هنگامی که با دستهای نشسته به کناره قوطی دست میزنید، قوطی را با باکتری آلوده میکنید که خیلی سریع تکثیر میشود و غذا را آلوده میکند. قوطی یا شیشه غذاهای کنسروی خانگی که درست استریل نشده باشد، پس از کنسرو کردن میتواند حامل باکتری شود. به محض باز کردن قوطی کنسرو و قرار دادن آن در معرض هوا، باکتریها با سرعت تکثیر میشوند. اغلب باکتریها برای تکثیر شدن به هوا نیاز دارند البته باکتریهایی که بوتولیسم و. . . ایجاد میکنند در محیط بدون اکسیژن تکثیر میشوند.
باکتریهایی که باعث مسمومیت غذایی میشود شامل ایکولای، شیگلا، استافیلوکوکوس اورئوس، سالمونلا و. . . است. علائم مسمومیت غذایی اغلب دو تا شش ساعت پس از مصرف غذای آلوده ظاهر میشود. اغلب غذاهای آلوده علائم معده- رودهای ایجاد میکند، از جمله حالت تهوع، استفراغ، درد معده یا اسهال. برخی علائم میتواند تاثیر سیستماتیک مانند تب، لرز، سردرد و ضعف شدید ایجاد کند. حالت تهوع و اسهال شدید میتواند به کمآبی بدن منجر شود بهویژه در کودکان، بزرگسالان و افرادی که بیماریهای تضعیفکننده دارند.
راهحل: به دستورات درج شده روی کنسرو بهطور جدی توجه کنید. در صورت کپک زدن غذا یا داشتن ظاهر و بوی نامطبوع، غذا را دور بریزید. قبل از باز کردن قوطی، دستها و در بازکن را با آب گرم و مایع بشویید. با قاشقی که قبلا استفاده شده، مواد داخل قوطی را خالی نکنید. هرگز مستقیما از قوطی غذا نخورید مگر اینکه قصد داشته باشید تمام آن را بخورید. باقیمانده کنسرو باز شده را در یک ظرف دردار قرار دهید و در یخچال نگه دارید.