گروه بین الملل – رجانیوز: وزیر امور خارجه انگلیس به صورت تلویحی اعلام کرده است برای بازگشایی سفارت این کشور در تهران و تبدیل آن به یک مرکز جاسوسی با مانع روبرو شده است.
به گزارش رجانیوز، فیلیپ هموند، وزیر خارجه انگلیس گفته است: «تلاشها برای بازگشایی سفارت این کشور در تهران به دلیل موافقت نکردن دولت ایران با ورود تجهیزات کامپیوتری مورد نیاز سفارت، با مانع روبرو شده است.»
به گزارش بی بی سی، وی به نمایندگان مجلس عوام گفت: "مشکلات فنیای وجود دارد که به سادگی قابل حل نیست. ما نیاز داریم که مقدار قابل توجهی تجهیزات وارد ایران کنیم... بخش زیادی از تجهیزات عملیاتی سفارت در جریان وقایع نوامبر ۲۰۱۱ از بین رفت. اگر قرار باشد ما آنجا شروع به کار کنیم، نیاز داریم تجهیزاتمان را به شیوهای امن و مورد اطمینان به آنجا منتقل کنیم."
منظور وزیر امور خارجه انگلیس از تجهیزات کامپیوتری مورد نیاز، وسایل کاربردی در زمینه دریافت اطلاعات و جاسوسی است که در جریان تسخیر سفارت مشخص شد اعضای سفارت از این ابزار در جهت دریافت و ارسال اطلاعات محرمانه استفاده می کردند.
پس از تعطیلی سفارت انگلیس در تهران روند دریافت اطلاعات محرمانه از ایران و ارسال به لندن برای دستگاه جاسوسی این کشور با مشکل روبرو شد.
موضوعی که برای دستگاه جاسوسی انگلیس ناخوشایند بود به همین دلیل در گزارش راهبردی کمیته روابط خارجی مجلس عوام تعطیلی سفارت را سبب بروز مشکلات در جاسوسی از ایران عنوان می کند.
در گزارش راهبردی روابط خارجی مجلس عوام که مرداد ماه سال جاری منتشر شده در این باره آمده است: تعطیلی سفارت انگلستان سبب توقف اقداماتی همچون جمعآوری اطلاعات، تحلیل وقایع و تحولات در ایران، برقراری ارتباطات با اشخاص مختلف به منظور بهرهبرداریهای بعدی، بررسی تحولات و تغییرات سیاسی در ایران، و ارائه تحلیلهای کارشناسی به متحدان منطقهای درباره دیدگاهها و عقاید عامه مردم ایران، شده است.
اعتراف مقامات و نهادهای انگلیس به تلاش برای اعمال نفوذ در ایران از طریق سفارتخانه این کشور در تهران در حالی است که در زمان فتنه 88 و همزمان با حضور میلیبند در راس وزارت امور خارجه انگلیس، سفارت این کشور در تهران به عنوان مرکز فرماندهی، هدایت و خطدهی اقدامهای مداخله گرانه دولت خود در پروژه طراحی شده توسط برخی از عوامل داخلی فتنه، بیبیسی فارسی و سرویس امنیتی این کشور را بر عهده داشت.
سفارت انگلیس تحت پوشش نیروهای محلی،افرادی را بین اغتشاشگران فرستاده ومطالب مورد نظر خود را به آنها و به جامعه القا میکرد. آنها با استفاده از بعضی اغتشاشگران اخباری را در این زمینه جمع آوری و برای شبکههای خبری خود ارسال میکردند. درپی بروز دخالتهای افراد سفارت انگلیس درهمان روزها 8 تن از کارمندان سفارتخانه دستگیر شدند تا نقش مبهم آنها در حوادث انتخابات آشکار شود. عصبانیت وواکنش مقامهای انگلیسی پس از دستگیری کارمندان سفارت انگلیس در تهران خود بیان کننده ترس آنها ازفاش شدن مسائل پشت پرده در خصوص دخالتهای مخربشان در قضایای پس از انتخابات ایران بود.
حسین رسام تحلیلگر ارشد سفارت انگلیس در بخشی از اعترافات خود در دومین جلسه دادگاه متهمان براندازی نرم در مورد کیفیت اقدامهای سفارت انگلیس در تهران میگوید: سفارت انگلیس به دلیل سیاستهای خصمانهاش درایران وترس ازافشای ارتباطگیریاش بامنابع داخلی اقدام به ارتباطگیری از طریق کارکنان محلی میکند و به دستور مقامهای سفارت من نیز اقدام به ارتباطگیری میکردم. من حدود 130 مرتبط داشتم که متعهد شدم تعداد آنها را به 180 نفر برسانم و تماسهای من با آنها در اماکن عمومی، رستورانها و کافی شاپها با هزینه سفارت انگلیس بود که مطالب مورد گفت و گو در این جلسهها نیز به اطلاع مقامهای لندن میرسید.
تحلیلگربخش سیاسی سفارت انگلیس در ادامه سخنان خود در مورد تلاشهای سفارت بهویژه در جلب روشنفکران و دگراندیشان ایرانی میگوید: منبع اصلی ما روشنفکرانی بودند که دارای زاویه با نظام هستند. وی به نقشآفرینی شورای فرهنگی بریتانیا دراین ارتباطگیریها اشاره دارد. رسام در این باره میگوید: دوبخش بورسها وپروژهها ازمهمترین بخشهای شورای فرهنگی بریتانیا بود. برای ایجاد مرتبطین جدید در هر دوره از امتحانهای آیلس که حدود 2 هزار نفر در آن شرکت میکردند استفاده میشد و اطلاعات این افراد در اختیار شورای فرهنگی بریتانیا قرار میگرفت.
رسام به اقدامهای این شورا برای تاثیرگزاری در ارکان حکومتی در جمهوری اسلامی ایران اشاره میکند و در ادامه اعترافهای خود میگوید:این شورا از طریق انعقاد پروژههایی مثلاً ازوزارت بهداشت هم اطلاعات راجمع آوری میکرد وهم تلاش میکرد این نهادها راتحت تأثیرخود قراردهد.
وی شناسایی وجذب نخبگان ازطریق بورسهای مختلف بهویژه بورس مخصوص وزارت خارجه انگلیس و نیز تلاش درجهت دستیابی به پیشرفتهای علمی کشوررا ازدیگراهداف شورای فرهنگی بریتانیاوسفارت انگلیس درتهران بر میشمارد.
حمید رسام با اشاره به ارتباط گیری سفارت انگلیس باNGOها،در مورد اهمیت راهبرد دیپلماسی عمومی برای سفارت انگلیس میگوید: راهبردوسیاست دیپلماسی عمومی ازاساسی ترین شیوه هادرکشورهای موردهدف بودوسفارت انگلیس درتهران ازطریق وزارت خارجه،سالانه 300 هزارپوند برای این منظوردریافت میکرد.
از سوی دیگر چند ماه پس از اعلام رسمی «جان ساورز»، رئیس دستگاه امنیتی انگلیس مبنی بر لزوم ورود به عملیاتهای پنهانی در قبال برنامه هستهای ایران، موج ترور دانشمندان هستهای ایران آغاز شده و پس از ترور شهید علیمحمدی و ترور شهید شهریاری اعتراضات گستردهای را به دنبال داشت؛ به نحوی که در سالگرد ترور این شهید و در حالی که انگلیس محوریت طراحی تحریمهای جدید غرب علیه بانک مرکزی ایران را به عهده گرفته بود، تجمع اعتراضی دانشجویان در مقابل سفارتخانه این کشور در تهران، به ورود آنها به داخل سفارتخانه این کشور منجر شد.
در همین حال و همزمان با این اقدام اعتراضی، مجلس شورای اسلامی نیز با تصویب طرحی دولت را ملزم به کاهش سطح مناسبات با دولت انگلیس کرد اما دولت انگلیس تلاش کرد با بهانه قرار دادن ورود دانشجویان به سفارت انگلیس و باغ قلهک و با هدف کاهش فشارها وارد شده در قبال تصمیم دولت ایران برای کاهش روابط دیپلماتیک، روابط خود با ایران را قطع کند.
با این حال علی رغم تلاش های گسترده انگلیس برای راه اندازای دوباره جاسوسخانه خود در ایران مقامات امنیتی کشور تاکنون با این موضوع مخالفت کردند.
بر اساس اسناد ارائه شده، دولت انگلیس از موضع خود مبنی بر ورود تجهیزات جاسوسی به ایران کوتاه نمی آید چرا که کوتاه آمدن از این موضوع به معنای آن است که بخشی از فرآیند جاسوسی در ایران دچار خدشه شده و این امر هدف اصلی از بازگشایی سفارت یعنی جاسوسی از ایران را تحت الشعاع قرار می دهد.
به بیان دیگر دولت انگلیس بازگشایی سفارت در تهران را تنها با هدف جاسوسی از ایران دنبال می کند و اگر مقدمات رسیدن به این هدف که بخشی از آن ورود تجهیزات جاسوسی به سفارت خانه است محقق نشود ترجیح می دهد سفارت تعطیل بماند.
مقامات انگلیسی برای دستیابی به این هدف از ارسال تجهیزات جاسوسی منصرف نمی شوند بلکه فشار خود را بر مقامات ایرانی به ویژه مقامات وزارت امور خارجه ایران بیشتر می کنند تا مقدمات بازگشایی سفارت انگلیس با ورود تجهیزات جاسوسی تسهیل شود، نکته ای که در این بین حائز اهمیت است ایستادگی دستگاه های امنیتی و مجلس دربرابر فشارهای داخلی و خارجی برای بازگشایی سفارت است، چرا که بازگشایی سفارت بر اساس همان مبنایی که در گذشته بوده به معنای بازگشایی شعبه MI6 در ایران است.
مجلس و وزارت امور خارجه ایران باید به این مساله توجه داشته باشند جاسوسی و رفتار غیر متعارف سفارت لندن در تهران به ضرر منافع ملی کشور است و زمانی که مقامات و نهادهای انگلیسی دلیل اصلی حضور خود در ایران را جاسوسی عنوان می کنند، دلیلی بر بازگشایی سفارت وجود ندارد ، درواقع تا زمان تغییر رویکرد مقامات انگلیس و تاکید لندن بر این نکته که هدف آنان از بازگشایی سفارت جاسوسی از ایران نیست، سفارت انگلیس در تهران باید تعطیل بماند.
به ویژه آنکه بر اساس گزارش های نهادهای امنیتی در زمان بازگشایی سفارت انگلیس در تهران و به دلیل تعطیلی سفارت آمریکا، میان MI6 و سازمان سیا و موساد همکاری امنیتی برای پروژه های جاسوسی ضدایران شکل گرفته بود که بنابر اظهارات جان ساورز رئیس MI6 ترور دانشمندان هسته ای محصول پیوند این سه سازمان جاسوسی علیه ایران بوده است.
کد خبر:211846 -