سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

هشدار پزشکی به خوزستانی عزیز




دیابت یا بیماری قند یک اختلال متابولیک ( سوخت و ساز ) در بدن است که مشکلات جسمی فراوانی برای بیماران دیابتی موجب می شود.

دیابت بیماری است که از آن با عنوان مرض قند نیز یاد می شود ، این بیماری بر خلاف نام شیرینی که دارد بسیار خطرناک و مرموز است چرا که تمامی دستگاه های عصبی، قلبی عروقی، مغزی و گوارشی را تحت تاثیر قرار می دهد و در صورت نبود توجه کافی به آن می تواند به تلخ ترین خاطره زندگی یعنی از دست دادن پا منجر شود.

در بیمار مبتلا به دیابت توانایی تولید انسولین در بدن از بین رفته و یا بدن در برابر انسولین مقاوم شده و انسولین تولیدی نمی تواند عملکرد طبیعی خود را انجام دهد.

نقش اصلی انسولین پایین آوردن قند خون توسط مکانیزم های مختلف است.

تعداد افراد مبتلا به دیابت در جهان به سرعت در حال افزایش بوده و در صورت عدم آگاهی بخشی در رابطه با چگونگی کنترل قند خون عوارض بلند مدت دیابت مشکلات جسمی بسیاری برای فرد مبتلا موجب می شود.

از کار افتادگی کلیه ها ، قطع عضو و نابینایی از جمله عوارض بیماری دیابت می باشد که در صورت عدم کنترل قند خون در فرد مبتلا به این بیماری رخ می دهد.

به گفته کارشناس بیماری های غیر واگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی دزفول، در زندگی امروزه مردم از فعالیت بدنی کمتری برخوردار بوده و بیشتر از غذاهای ناسالم و پرکالری مصرف می کنند که این دو عامل موجب شده تا لحظه به لحظه آمار افراد مبتلا به دیابت افزایش یابد.

این کارشناس ، شیوه زندگی و نهادینه کردن عادت های صحیح سبک زندگی را گام نخست در پیشگیری از ابتلا به دیابت دانست و گفت:زندگی ماشینی که با کاهش فعالیت بدنی ، تغذیه نامناسب و استرس مداوم همراه شده از مهمترین دلایل شیوع دیابت است.

پروین جولا با بیان اینکه از هر پنج شهروند ایرانی یک نفر به دیابت مبتلا بوده و یا در معرض ابتلا به آن قرار دارد به عوارض بیماری دیابت اشاره کرد و گفت:بالابودن قند خون در دراز مدت باعث بروز عوارض در قلب و عروق ، کلیه ها ، چشم و اعصاب شده ضمن اینکه دیابت شایعترین علت نابینایی در افراد بالغ ، مهمترین علت نارسایی مزمن کلیه و شایعترین علت قطع پا در دنیا است به طوری که در هر ثانیه یک نفر بر اثر دیابت پای خود را از دست می دهد.

وی انواع دیابت را دیابت نوع یک و دو ، دیابت حاملگی و دیابت اختصاصی عنوان کرد و گفت:در دیابت نوع یک که عمدتا افراد لاغر اندام را شامل می شود به علل مختلف لوزالمعده قادر به ترشح انسولین نبوده در نتیجه فرد مبتلا ، نیاز به تزریق روزانه انسولین دارد.

این کارشناس کاهش سریع وزن ، پر ادراری ، تشنگی زیاد ، پرخوری و پیدایش کتون در ادرار را از علائم تشخیص دیابت نوع یک عنوان کرد و گفت: شروع ابتلا به دیابت نوع یک در کمتر از 20 سالگی است.

وی افزود:دیابت نوع دوم که در گذشته 'دیابت غیر وابسته به انسولین ' نامیده می شد معمولا در جمعیت بالای 30 سال و افراد چاق مشاهده می شود.

این کارشناس بیماری های غیر واگیر عوامل موثر در بروز دیابت نوع دوم را وراثت ، کم تحرکی ، عادات بد غذایی ، چاقی و پرخوری عنوان کرد و گفت:این افراد با کاهش وزن می توانند قند خون خود را کنترل کنند.

وی اظهار کرد:دیابت حاملگی بر اثر هورمونهای جفت ایجاد می شود که معمولا بعد از پایان دوران حاملگی بهبود می یابد ضمن اینکه تمام زنان و مردان بالای 30 سال که اضافه وزن دارند ، افرادی که پدر ، مادر ، خواهر و یا برادر آنها سابقه ابتلا به دیابت دارد احتمال ابتلا به بیماری دیابت در آنها وجود دارد.

وی ضایعات چشمی و کلیوی را از عوارض مزمن این بیماری دانست وگفت:با کنترل چربی خون ، قند ، فشار خون و نیز پرهیز از استعمال سیگار ،افزایش فعالیت فیزیکی و کاهش وزن می توان از عوارض قلبی عروقی دیابت پیشگیری کرد.

کارشناس بیماری های غیر واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی دزفول به بیماران دیابتی توصیه کرد تعداد وعده های غذایی را افزایش داده و در هر وعده مقدار غذای مصرفی را کاهش دهند ضمن اینکه از میوه های غیرشیرین و سبزی در وعده های غذایی استفاده کنند.

تاکنون دو بار طرح غربالگری دیابت در مناطق روستایی دزفول اجرا شده است.

سازمان بهداشت جهانی در سال 1991 میلادی، 14 نوامبر سالروز تولد فردریک بنتینگ زیست شناس کانادایی و کاشف انسولین را با هدف شناخت بیشتر بیماری دیابت در جهان و راه های پیشگیری و درمان ، به عنوان روز جهانی دیابت نام گذاری کرد.

شعار امسال روز جهانی دیابت شروع تغذیه سالم با صبحانه  عنوان شده است.
مرجع / ایرنا
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد