سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

اخبار سیاسی روز



«صباح کرهوت» رئیس‌ شورای استانداری الانبار عراق امروز چهارشنبه گفت که دولت آمریکا در راستای عملیات ضدداعش، امروز 18 فروند بالگرد توپدار آپاچی را در پایگاه عین‌الاسد استان الانبار مستقر کرده است.
فارس: دولت آمریکا امروز ۱۸ فروند بالگرد توپدار آپاچی را در پایگاه نظامی «عین‌الاسد» استان الانبار مستقر کرد.
«صباح کرهوت» رئیس‌ شورای استانداری الانبار عراق امروز چهارشنبه گفت که دولت آمریکا در راستای عملیات ضدداعش، امروز 18 فروند بالگرد توپدار آپاچی را در پایگاه عین‌الاسد استان الانبار مستقر کرده است.
بر اساس گزارش پایگاه خبری روداونیوز، مستشاران نظامی آمریکایی هم کار آموزش 400 نفر از نیروهای مردمی را آغاز کرده‌اند.در این خبر اشاره‌ای به نحوه استفاده از بالگردهای آپاچی و ملیت خلبانان آینده این سلاح‌های تهاجمی اشاره نشده است.



فرمان اجرایی که «جیمی کارتر» چند ماه پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران صادر کرد، در آستانه سوم آذر - روزی که قرار است توافق ژنو وارد مرحله جدید شود - بار دیگر توسط «باراک اوباما» تمدید شد تا «وضعیت اضطراری» اعلام شده علیه ایران، وارد سی و ششمین سال شود.
به گزارش مشرق، چهاردهم نوامبر 1979 تنها چند ماه پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران بود که «جیمی کارتر» رئیس‌جمهور دموکرات ایالات متحده با صدور فرمانی علیه کشوری که تا یک سال قبل از اصلی‌ترین متحدان واشنگتن به شمار می‌رفت، «وضعیت اضطراری» اعلام کرد.
فرمان رئیس‌جمهور آمریکا که به بهانه اشغال سفارت این کشور در تهران صادر شد، اولین تحریم عمده اقتصادی بود که واشنگتن با هدف ناکام گذاشتن انقلاب اسلامی علیه ایران وضع کرد. واشنگتن پیش از آن صادرات تسلیحات به ایران را هم ممنوع اعلام کرده بود.
کارتر در بیانیه فرمان اجرایی 12170 نوشته بود: «من، جیمی کارتر، رئیس‌جمهور ایالات متحده، به این نتیجه رسیده‌ام که اوضاع ایران تهدیدی خارق‌العاده و غیر عادی علیه امنیت ملی، سیاست خارجی و اقتصاد ایالات متحده شکل داده و در نتیجه برای رویارویی با این تهدید، وضعیت اضطراری ملی اعلام می‌کنم.»
اولین سطور تحریم‌های اقتصادی علیه ایران اینطور رقم خورد: «بدینوسیله دستور می‌دهم تمام دارایی‌ها و منافع تحت مالکیت دولت ایران، تشکیلات وابسته و مجموعه‌های تحت کنترل آن و همین طور بانک مرکزی ایران که در قلمرو قضایی ایالات متحده قرار دارد یا در اختیار افراد تحت حوزه قضائی ایالات متحده هستند یا قرار می‌گیرند، مسدود شود.»
بر اساس حکم کارتر، وزارت خزانه‌داری آمریکا طبق قانون شرایط اضطراری اقتصاد بین‌الملل (IEEPA) و قانون‌ شرایط اضطراری ملی (NEA) اختیار یافت تا از تمام امکانات برای اجرای این فرمان و مسدود کردن دارایی‌های دولت ایران، استفاده کند.
قانون شرایط اضطراری اقتصادی بین‌الملل به رئیس‌جمهور آمریکا اجازه می‌دهد تا پس از اعلام وجود «تهدید خارق‌العاده و غیر عادی برای امنیت ملی، سیاست خارجی یا اقتصاد ایالات متحده» ناشی از عاملی خارج از خاک آمریکا، مبادلات مالی مرتبط با منبع تهدید را ممنوع اعلام کرده و به همین بهانه دارایی‌های مربوط به عامل بیرونی را مسدود کند. آمریکا حتی این حق را برای خود قائل شده تا در صورت درگیری نظامی با عامل خارجی، دارایی‌های کشور، گروه یا فرد دخیل در درگیری نظامی را به نفع خود مصادره کند.
فرمان کارتر راه را برای مسدود کردن بیش از 12 میلیارد دلار از دارایی‌ها و اوراق بهادار ایران در آمریکا را باز کرد. دارایی‌هایی که بر اساس این حکم مسدود شد عبارت بودند از:
- حدود 2.5 میلیارد دلار از سرمایه ایران، که نزد بانک مرکزی ایالات متحده (فدرال رزرو) واقع در نیویورک نگهداری می‌شد، شامل 1.6 میلیون اونس طلا به ارزش تقریبی 940 میلیون دلار و اوراق بهاداری به ارزش بیش از 1.4 میلیارد دلار متعلق به دولت ایران.
- حدود 5.5 میلیارد دلار از پس‌اندازها و اوراق قرضه متعلق به ایران که در شعب اروپایی پانک‌های آمریکایی نگهداری می‌شد. 4.7 میلیون دلار از این مبلغ را سرمایه‌های اندوخته و 800 میلیون دلار آن را اوراق قرضه تشکیل می‌داد. پس از حکم کارتر، بخش زیادی از این اوراق، مصادره شده و برای «تسویه» وام‌های اعطا شده به ایران در رژیم شاه، خرج شد.
- حدود 4 میلیارد دلار از دارایی‌های ایران در داخل خاک آمریکا، که بعدها بخش اعظم آن به بهانه پرداخت غرامت در پرونده‌های مختلف مصادره شد. از این رقم چیزی حدود 2.2 میلیارد دلار سرمایه‌های ایران در شعب بانک‌های داخل آمریکا بود.
هرچند بعدها بخشی از مبالغ بلوکه شده، در جریان قرارداد الجزایر به ایران بازگردانده شد، اما رئیس‌جمهور وقت آمریکا «وضعیت اضطراری» علیه ایران را لغو نکرد و اغلب تحریم‌های وضع‌شده پابرجا ماند و به مرور تشدید شد.
«مایکل ریزمن» در کتاب خود تحت عنوان «شواهد فریب‌آمیز محاکم بین‌المللی» هدف از این اقدام کارتر را «افزایش فشارها بر ایران» ارزیابی کرده است.
اعلام وضعیت اضطراری علیه یک کشور، اختیاراتی فراتر از قانون به رئیس‌جمهور آمریکا داده و وی را مجاز می‌کند تا با صدور احکام فراقانونی با «تهدید خارق‌العاده و غیر عادی» خارجی مقابله کند. در حال حاضر 30 وضعیت اضطراری علیه کشورها و «تهدیدات خارجی» مختلف از سوی آمریکا برقرار است.
دست باز روسای‌جمهور در استفاده از این قانون بود که در سال 1976 کنگره را بر آن داشت با تصویب قانون وضعیت اضطراری ملی (NEA) هم از اعلام وضعیت اضطراری بی‌پایان توسط رئیس‌جمهور جلوگیری کند و هم اختیارات وی را تا حدی محدود کند.
تصویب همین قانون موجب شده است تا «وضعیت اضطراری» اعلام شده از سوی دولت فدرال ظرف یک سال منقضی شود، مگر آنکه رئیس‌جمهور ظرف مدت 90 روز مانده به سالگرد صدور فرمان وضعیت اضطراری، آن را تمدید کند.
از سال 1979 تاکنون، تمام روسای‌جمهوری ایالات متحده همه ساله ایران را «تهدیدی خارق‌العاده و غیر عادی» برای «امنیت ملی، سیاست خارجی یا اقتصاد» آمریکا خوانده و به این بهانه وضعیت اضطراری علیه تهران را تمدید کرده‌اند.
روز 15 مارس 1995 بود که «بیل کلینتون» دیگر رئیس‌جمهور دموکرات آمریکا فرمان اجرایی 12957 را صادر و به بهانه ادامه تهدیدات ایران، محدودیت‌های علیه ایران را گسترش داد. تنها دو ماه بعد، فرمان 12959 توسط کلینتون صادر و تحریم‌های ضد ایرانی تشدید شد.
کلینتون در 19 اوت سال 1997 فرمان اجرایی 13059 را صادر کرد و با تحکیم محدودیت‌های پیشین، جزئیات بیشتری به آن‌ها افزود. وی صدور این فرامین را «پاسخی به اقدامات و سیاست‌های ایران» خواند. ممنوعیت مشارکت در پروژه‌های نفتی، ممنوعیت مبادله تجاری با شرکت‌های ایرانی و صادرات فناوری به ایران، از جمله مواردی است بود در جریان این فرامین به تحریم‌های یکجانبه آمریکا افزوده شد.
دیگر روسای‌جمهور آمریکا نیز هریک در چند مورد به بهانه وضعیت اضطراری که اساس تمامی تحریم‌های یکجانبه علیه ایران را شکل می‌دهد، به بهانه‌های مختلف از جمله حمایت از تروریسم و تسلیحات کشتار جمعی، فرامین اجرایی صادر کرده و تحریم‌های تازه‌ای علیه ایران وضع کرده‌اند.
«باراک اوباما» رئیس‌جمهور کنونی آمریکا هم اولین بار روز 29 سپتامبر 2010 فرمان اجرایی 13553 را صادر کرد و به بهانه نقض حقوق بشر از سوی ایران، تحریم‌های تازه‌ای علیه ایران اعلام کرد. او تاکنون 9 بار از اختیارات خود در زمینه اعمال تحریم علیه ایران استفاده کرده است.
رئیس‌جمهور آمریکا روز چهارشنبه در فاصله دو روز مانده تا سالگرد اعلام وضعیت اضطراری و در حالی که تازه‌ترین دور از مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+5 روز سه‌شنبه به پایان رسید، با ارسال یادداشتی به کنگره، نوشت: «از آنجا که روابط ما با ایران هنوز به حالت عادی بازنگشته و فرآیند اجرای توافقنامه 19 ژانویه 1981 با ایران (قرارداد الجزایر) همچنان در جریان است، من تصمیم گرفتم که وضعیت اضطراری اعلام‌شده ذیل فرمان اجرایی 12170 در رابطه با ایران، همچنان ادامه یابد.»منبع: فارس



وزارت دفاع جمهوری آذربایجان اعلام کرد، ارتش این کشور یک فروند بالگرد نظامی ارمنستان را سرنگون کرده است.

به گزارش ایسنا، سرویس مطبوعاتی وزارت دفاع جمهوری آذربایجان اعلام کرد که این بالگرد متعلق به نیروهای ارتش ارمنستان بوده و قصد داشته مواضع آذربایجان را هدف قرار دهد.

وزارت دفاع جمهوری آذربایجان در بیانیه خود آورده است: دوازدهم نوامبر یک فروند بالگرد رزمی ارمنستان از نوع می-24 تلاش کرد به مواضع ارتش جمهوری آذربایجان در نزدیکی منطقه اقدام به حمله کند.

رسانه‌های ارمنستان اعلام کردند، سه تن از سرنشینان این بالگرد کشته شدند.سنور آسراتیان، از مقام‌های دولت جدایی‌طلب قره‌باغ به خبرگزاری اسپاتنیک گفت که این بالگرد در حال انجام یک پرواز آموزشی بوده است.




رهبران مذهبی عربستان این حادثه را محکوم کرده و هیات دولت این کشور این حمله را تهدیدکننده امنیت و ثبات شهروندان توسط تروریست ها خوانده است.
دولت سعودی روز چهارشنبه معاون استاندار 'الاحساء' را در پی حمله بی سابقه به مراسم سوگواری روز عاشورای شیعیان در منطقه 'الشرقیه' به علت نگرانی از گسترش ناآرامی برکنار کرد.
به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، خبرگزاری سعودی 'اسپا' بدون ارایه توضیحات بیشتر افزود: پادشاه عربستان در فرمانی 'امیر جلوی بن عبدالعزیز بن مسید السعود' را از مقام خود برکنار و به منطقه 'نجران' در کنار مرز یمن انتقال داده است.
در حمله چند روز پیش افراد مسلح به گردهمایی شیعیان به مناسبت عاشورا در شهر 'الدالوه' در منطقه شرقیه 8 تن از ساکنان شیعه این منطقه از جمله کودکان به شهادت رسیدند.

رهبران مذهبی عربستان این حادثه را محکوم کرده و هیات دولت این کشور این حمله را تهدیدکننده امنیت و ثبات شهروندان توسط تروریست ها خوانده است.

به نوشته رسانه های محلی، پس از وقوع این حمله در 3 نوامبر (12 نوامبر)، در تیراندازی متقابل میان نیروهای امنیتی و افراد مظنون، 2 مامور کشته و بیش از 30 تن دستگیر شده اند.

گرچه تروریست ها در سال های 2003 تا 2006 به اهداف غربی و دولتی عربستان حمله می کردند، اما این مهم ترین تهاجم تروریست ها علیه شیعیان در این کشور به شمار می رود.
در پی وقوع این حمله و کشتار شیعیان، 'عبدالعزیز خوجه' وزیر فرهنگ و اطلاع رسانی عربستان نیز به فرمان پادشاه این کشور برکنار شد.
هر چند علت برکناری وی اعلام نشده، اما این اقدام در پی درخواست شیعیان برای اقدام علیه حملات تروریستی صورت گرفته است.
حملات پراکنده به نیروهای امنیتی از سال 2011 در منطقه شرقیه رخ داده است.

به نوشته روزنامه 'عرب نیوز' به نقل از پلیس قطیف در شرق عربستان، در حمله روز سه شنبه یک مهاجم مسلح به یک خودروی گشتی در این منطقه نیز 2 مامور پلیس زخمی شده اند.

همچنین مقام های عربستانی اعلام کردند که یک تبعه اردن را که با جنایت کشتار شیعیان عربستانی در روز عاشورا در استان 'الاحساء' در ارتباط بود، دستگیر کردند.
روزنامه 'الوطن' عربستان روز چهارشنبه به نقل از سرلشکر 'منصور الترکی' سخنگوی امنیتی وزارت کشور عربستان نوشت که دستگاه های امنیتی این کشور یک خارجی مرتبط با جنایت 'الدالوة' واقع در استان الاحساء را در شهر 'حائل' دستگیر کرده ا ند.
نیروهای امنیتی عربستان، سپس وارد یکی از محله ها در شرق شهر حائل شده و اماکنی را مورد بازرسی قرار دادند.
افراد مسلح نقابدار، شامگاه عاشورا در یک حمله تروریستی به حسینیه 'المصطفی' 
در روستای 'الدالوه' استان الاحساء واقع در شرق عربستان، 8 نفر از عزاداران حسینی را شهید و بیش از 30 نفر دیگر را زخمی کردند.
آیت الله 'عیسی قاسم' روحانی برجسته بحرین از کشتار شیعیان الاحساء عربستان در روز 'عاشورا' به عنوان 'یک جنایت جاهلی' نام برد.



رهبر کاتولیک‌های جهان، سیاستمداران سراسر جهان را به حمایت و مساعدت مسیحیانی که در معرض تعقیب و خشونت قرار دارند، فراخواند.
به گزارش مشرق، پاپ فرانسیس، چهارشنبه در سخنان هفتگی خود در میدان سن پیتر واتیکان اظهار داشت: همه رهبران و سیاستمداران جهان و صاحبان نیت پاک را به حمایت بیشتر اقلیت‌های مسیحی که از خشونت ناپسند در رنجند، فرا می‌خوانم.
بنا بر اعلام رادیو رسمی واتیکان، پاپ در ادامه با تاکید بر این که وضع مسیحیان موجب نگرانی شدید اوست، افزود: "آنها حق دارند که در وطن خود با آرامش و امنیت، آزادانه مراسم دینی خود را به جا آورند".
وی در پایان با مسیحیانی که در معرض خشونت و تعقیب قرار گرفته اند، ابراز همدردی کرد.
اظهارات یک‌طرفه رهبر کاتولیک‌ها در حالی مطرح می‌شود که اغلب علما و رهبران مذهبی کشورهای اسلامی، هنگام اظهار نظر در خصوص آوارگان و آسیب‌دیدگان از اقدامات تروریستی، تفاوتی میان مسلمانان و مسیحیان قائل نیستند.منبع: العالم


فوربس اعلام کرد:
پایگاه فوربس اسرائیل گروه تروریستی داعش را ثروتمندترین شبکه تروریستی جهان اعلام کرد.
به گزارش مشرق به نقل از خبرگزاری ایتارتاس، داعش که چندین میدان نفتی و پالایشگاه را در سوریه و عراق تصرف کرده است طبق برآوردها حدود دو میلیارد دلار ثروت خالص دارد و همه گروهها و سازمان های تروریستی دیگر در جهان را از لحاظ ثروت پشت سر می گذارد.
این گروه طبق گزارش ها روزانه دو میلیون دلار از فروش نفت درآمد دارد. قیمت نفتی که داعش می فروشد از 25 تا 50 دلار در نوسان است و این گروه روزانه حدود 30 هزار بشکه نفت می فروشد.
در میان 10 سازمان افراطی ثروتمند جهان نام شبکه القاعده و گروههای وابسته به آن (با 150 میلیون دلار) به چشم می خورد.منبع: باشگاه خبرنگاران


سرکردگان داعش به اعضای جدید الورود توصیه می‌کنند که هنگام خروج از کشور خود و پیش از ملحق شدن به این گروهک، ریش خود را بترشاند و به جای حمل قرآن و تسبیح، سیگار به لب داشته باشند.
به گزارش مشرق، درپی پیگرد و بازداشت اعضای داعش در کشورهایی مانند مغرب، سرکردگان این گروه تروریستی به نیروهای خود دستور داده اند که ظاهر خود را برای جلوگیری از شناخته شدن تغییر دهند. داعش تا چند ماه پیش با استفاده از اینترنت تروریست جذب می کرد و به یکی از مسئولان خود در ترکیه دستور می داد که با تروریست جدید دیدار و او را پیش از پیوستن به این گروه تروریستی "آزمایش" کند.
ولی جذب تروریست هم اکنون پیچیده تر شده است، زیرا طبق دستورات جدید داعش، فردی که می خواهد به این گروه تروریستی بپیوندد باید از یکی از مبلغان تکفیری فعال در کشورهایی مانند بلژیک، انگلیس، مصر، لبنان و عربستان "توصیه‌نامه" دریافت کند که این کار از طریق ایمیل یا سایت های ارتباط اجتماعی قابل انجام خواهد بود.
داعش هچنین به تروریست های جدید دستور داده است که هنگام سفر کردن از کشور خود به سوی سوریه هیچ فردی را از جمله والدین، همسر، فرزند و دوستان از تصمیم خود مطلع نکنند و پس از رسیدن به پایگاه های آموزشی مجاز به مطلع کردن آنها خواهند بود. داعش از تروریست های جدید می خواهد که مستقیماً به سوی ترکیه سفر نکنند بلکه از طریق چند کشور خود را به ترکیه برسانند تا باعث مشکوک شدن نیروهای امنیتی به آنها نشوند.
سران داعش همچنین به تروریست ها دستور داده اند که لباس های مشابه لباس داعشی ها نپوشند و ریش خود را بلند نکنند بلکه در طول سفر ریش خود را بترشاند و به جای حمل قرآن و تسبیح، سیگار به لب داشته باشند.منبع: العالم


بسته توافقنامه امضاء شده بین ایران و روسیه شامل ساخت و تجهیز دو راکتور جدید نیروگاه بوشهر، امکان گسترش آن تا 4 عدد، ساخت 4 راکتور هسته‌ای جدید در سایر نقاط ایران و تامین سوخت مورد نیاز آنها توسط روسیه است.

به گزارش مشرق، ایران و روسیه روز سه‌شنبه در مسکو بسته توافقنامه‌ای در خصوص ساخت 8 راکتور هسته‌ای جدید در ایران امضاء کردند.

خبرنگار خبرگزاری «ایتارتاس» که در زمان امضای این اسناد حضور داشت، گزارش داد: در واقع قرارداد مربوط به تجهیز فاز دوم نیروگاه اتمی «بوشهر»، ساخت دو راکتوری جدید این نیروگاه با امکان گسترش آن تا 4 عدد را در نظر گرفته است. علاوه بر این بر اساس توافقات صورت گرفته، طرفین قصد دارند 4 راکتور هسته‌ای دیگر در سایر مناطق ایران بسازند که محل آن هنوز مشخص نشده است. سوخت هسته‌ای مورد استفاده در نیروگاه اتمی بوشهر در طول چرخه طول عمر خویش در 8 راکتور هسته‌ای جدید ایران، توسط روسیه تولید و آماده خواهد شد.

بر اساس توافقنامه‌ای که روز سه شنبه بین شرکت «راس اتم» روسیه و سازمان انرژی اتمی ایران امضاء شد، سوخت هسته‌ای مصرف شده در ایران برای بازفرآوری و ذخیره سازی به روسیه باز گردانده خواهد شد. ضمن اینکه طرفین همچنین توافق کردند تا در آینده به صرفه اقتصادی بودن و امکان ساخت راکتورهای جدید هسته‌ای دیگری در ایران را نیز مورد بررسی قرار دهند.

«علی اکبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در خصوص توافقات صورت گرفته با روسیه به خبرنگار این خبرگزاری گفت: «امضای این قرارداد نقطه عطفی در روابط روسیه و ایران است. روسیه زمانی که درتکمیل ساخت نیروگاه اتمی بوشهر به ایران کمک کرد، در واقع به جمهوری اسلامی کمک کرده تا به عرصه فناوری هسته‌ای راه یابد».

این مقام بلندپایه با اشاره به اینکه توافقنامه امضاء شده از لحاظ سیاسی هم دارای ارزش بسیار زیادی است، تاکید کرد، ایران و روسیه در بسیاری از مسائل در یک جهت گیری حرکت می‌کنند، همکاری‌های راهبردی روسیه و ایران بسیار اهمیت دارند و اسناد امضاء شده امکان جدیدی را برای توسعه روابط تجاری-بازرگانی بین دو کشور گشوده است.

«سرگئی کیسلیاک» رویس شرکت «راس اتم» روسیه هم یادآور شد که روسیه و ایران دارای تجربه بسیار خوبی در زمینه همکاری‌ها در عرصه اتمی هستند. به گفته وی، طرف روسی علاقه‌مند است که این همکاری‌ها با جمهوری اسلامی گسترش پیدا کند و طرح ساخت و تجهیز 8 راکتور هسته‌ای در ایران، در واقع برنامه بزرگی برای توسعه این همکاری بشمار می‌رود.

این مقام روس در مورد مشارکت کشورش در ساخت نیروگاه اتمی بوشهر پیش از این گفت: «چنین کاری را تاکنون هیچکس در جهان انجام نداده است. ما نیروگاه اتمی نیمه تمامی که کار ساختش را آلمان‌ها شروع کرده بودند، برعهده گرفتیم، هیچ کس جز متخصصان روسی در جهان توانایی انجام چنین کار دشواری را ندارد.»

منبع: فارس



بزرگترین معامله در بازار انرژی اتمی جهان
وزگلاد: امضای قرارداد مسکو، ارسال علامتی مشخص از سوی روسیه و ایران به جهان است

کارشناسان روس قرارداد جدید امضا شده بین روسیه و ایران را از لحاظ اقتصادی، سیاسی و ژئوپلیتیکی بسیار با اهمیت دانسته و آن را ارسال علامت مشخصی به همه جهان و تاکید دو کشور بر گسترش همکاری‌ها در شرایط سیاسی کنونی ارزیابی کردند.

خبرگزاری فارس: وزگلاد: امضای قرارداد مسکو، ارسال علامتی مشخص از سوی روسیه و ایران به جهان است

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری فارس، بر اساس توافقنامه‌ای که روز سه شنبه در مسکو امضاء شد، روسیه قرار است در ایران 8 راکتور هسته‌ای بسازد. این بزرگترین معامله در بازار اتمی جهان طی سال‌های اخیر بشمار می‌رود که نه تنها ده‌ها میلیارد دلار سود مالی برای روسیه به همراه دارد، بلکه مواضع سیاسی این کشور در منطقه خاورمیانه را نیز تقویت خواهد کرد.

«بولات نگمتولین» مدیرکل موسسه مسائل انرژی روسیه در گفت‌وگو با روزنامه «وزگلاد» می‌گوید: «صحبت بر سر راکتورهای هسته‌ای با قدرت تولید 10 مگاوات برق است. تعداد این راکتورها 8 عدد است که معامله بسیار بزرگی برای شرکت "راس اتم" محسوب می‌شود.»

به عقیده این کارشناس، این معامله نه تنها عرصه اتمی روسیه را بطور جدی تقویت می‌کند، بلکه امضای چنین قرارداد جدی، بخصوص در شرایط کنونی سیاسی جهان، علامت مشخصی از جانب روسیه و ایران برای همه جهان است که بدون توجه به مسائل در حال وقوع، بطور جدی در جهت توسعه همکاری‌ها به جلو حرکت می‌کنند.

مقامات ایران بارها اعلام کردند که تا سال 2020 این کشور باید انرژی برق موردنیاز خود را از راکتورهای هسته‌ای تامین کند. کشورهای دیگر منطقه خاورمیانه نیز به انرژی برق نیاز دارند که جمهوری اسلامی در صورت افزایش تولید خود می‌تواند بخشی از آن را نیز به کشورهای دیگر صادر کند.

«ولادیمیر سژین» کارشناس علمی موسسه خاورمیانه در آکادمی علوم روسیه نیز به این روزنامه گفته است: «همکاری ایران در زمینه انرژی هسته‌ای صلح آمیز دقیقا با روسیه و نه با کشورهای اروپایی و یا آسیایی کاملا طبیعی است و هر دو کشور تجربه این همکاری دوجانبه را قبلا داشته و نیروگاه اتمی بوشهر با همکاری شرکت تکمیل و به بهره برداری رسیده است ».

«سرگئی کرینکو» رئیس  شرکت «روس اتم» روسیه در این زمینه چنین گفته است: «چنین اقدامی در دنیا سابقه نداشته است. ما مسئولیت ساخت نیروگاهی را قبول کردیم که بیش از 30 سال توسط آلمان‌ها نیمه کاره رها شده بود. تنها متخصصان روسی قادر بودند از عهده چنین کار بزرگی برآیند».

نگمتولین می‌گوید: «روسیه با امضای این قرارداد بازار خارجی جدیدی برای توسعه صنایع اتمی خود بدست آورده است و در عرصه بین المللی این قرارداد بسیار بزرگی است. ایران هم به خوبی قادر است از عهده پرداخت هزینه چنین طرح بزرگی برآید. این کشور دارای منابع نفت و گازی عظیمی است. ایران که نگران تحریم احتمالی کشورهای غربی است، بدین ترتیب تجهیزات مورد نیاز برای توسعه انرژی هسته‌ای خود را از روسیه تامین خواهد کرد».

ساژین که یک ایران شناس است، معتقد است: «ایران در سال جاری به خاطر ملایم شدن رژیم تحریم‌ها استخراج نفت و صادرات آن را افزایش داده است و اکنون بودجه کافی برای تحقق چنین طرح بزرگی را دارد. از بهار سال جاری تجار از سراسر جهان، از جمله انگلیس، فرانسه، آلمان، آفریقای جنوبی، کشورهای دیگر آفریقایی و گرجستان به تهران سفر کرده و مذاکراتی با مقامات تهران در زمینه توسعه همکاری‌ها انجام داده‌اند. ایران اکنون به بازار عالی برای تجارت جهانی تبدیل شده و همه تلاش می‌کنند سهمی در آن بدست آورند».

به گفته این کارشناس، ایران نیز به نوبه خویش به سرمایه گذاری خارجی در اقتصاد در حال توسعه خود و فناوری‌های مدرن نیاز دارد. البه روسیه متاسفانه همه آنچه ایران به آن نیاز دارد را نمی‌تواند به این کشور ارائه دهد. رقابت در بازار ایران با شرکایی همچون چین و ژاپن و کشورهای غربی برای روسیه دشوار است، ولی عرصه انرژی هسته‌ای زمینه ای مناسب برای فعالیت روسیه بود که این قرارداد امکان آن را فراهم کرده است.

ساژین می گوید: «البته منظور من فقط سوخت هسته‌ای نیست. حمل و نقل، ساخت و ساز و مدرنیزه سازی و گسترش خطوط راه آهن هم عرصه‌هایی است که روسیه از امکانات خوبی برخوردار است. روسیه از هم اکنون توافقنامه‌ای در زمینه تحقیقات فضایی و آموزش فضانوردان با ایران منعقد کرده است. بخش کشاورزی و مسلما همکاری‌های نظامی-فنی هم از عرصه‌های خوش آتیه برای همکاری دوجانبه است».

این کارشناس می‌افزاید: «ایران با توسعه برنامه هسته‌ای خود قادر است نفت و گاز بیشتری صادر کند و پول بیشتری وارد بودجه دولت نماید. ضمن اینکه با توسعه این بخش مهم صنعتی موقعیتهای شغلی جدید بسیاری نیز برای جوانان تحصیل کرده ایران فراهم خواهد شد».

نگمتولین هم در این خصوص می‌گوید: «قرارداد فوق طولانی مدت است و این به منزله آن است که روسیه برای سال‌ها در عرصه ساخت و ساز و تجهیز راکتورهای هسته‌ای در این کشور فعالیت خواهد داشت و این یک برتری برای روسیه در رقابت با آمریکایی‌ها و فرانسوی‌هاست». 

به عقیده این کارشناس، بسیار مهم است که این قرارداد روابط ژئوپلیتکی ایران و روسیه را تقویت خواهد کرد. ایران به سوخت هسته‌ای روسیه نیازمند بوده و روسیه هم به ایران وابسته خواهد بود، چرا که ذخایر نفت و گاز این کشور که بزودی بر اساس توافقات صورت گرفته به روسیه ارسال خواهد شد، از طریق روسیه به کشورهای اروپایی، چین و هند ارسال خواهد شد.

وی معتقد است: «به همین دلیل همکاری‌های ژئوپلیتیکی با تهران برای روسیه بسیار مهم است. توازن مواضع روسیه و ایران در بازار نفت هم اهمیت زیادی دارد تا آمریکا و عربستان سعودی نتوانند قیمت نفت را بر دیگر کشورهای صادرکننده تحمیل کنند. به همین دلیل همکاری دو کشور در عرصه انرژی برای هم روسیه و هم ایران مهم است».

- See more at: http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13930821001472#sthash.MktONigB.dpuf
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد