اگر مقامات حزب عدالت و توسعه واقعا می خواهند با داعش مقابله کنند باید نخست مانع فعالیت های داعش در خاک خود شوند که البته این کار را نخواهند کرد چون از داعش حمایت می کنند. آنها از یک گروه تروریستی حمایت می کنند و همه دنیا این را می داند.
کمال قلیچدار اوغلو رهبر حزب مخالف جمهوریخواه خلق ترکیه (CHP) اعلام کرد ، حزب متبوع او به لایحه ارسالی دولت ترکیه به پارلمان به منظور گرفتن مجوز مجلس برای اقدام احتمالی نظامی علیه داعش ، رای منفی خواهد داد.

به گزارش
عصر ایران به نقل از سی ان ان ترک قلیچدار اوغلو با اشاره به اینکه این لایجه بهانه ای برای مداخله نظامی احتمالی ترکیه در سوریه است، افزود: تنها اسم داعش را روی آن گذاشته اند و به بهانه آن می خواهند برای اقدام نظامی احتمالی علیه سوریه از مجلس مجوز بگیرند.
رهبر حزب جمهوریخواه خلق با اشاره به اینکه حزب حاکم عدالت و توسعه از داعش حمایت می کند، افزود: برای مقابله با داعش نخست باید از داخل ترکیه شروع کرد. اگر مقامات حزب عدالت و توسعه واقعا می خواهند با داعش مقابله کنند باید نخست مانع فعالیت های داعش در خاک خود شوند که البته این کار را نخواهند کرد چون از داعش حمایت می کنند. آنها از یک گروه تروریستی حمایت می کنند و همه دنیا این را می داند . در تمامی رسانه های دنیا این مساله انعکاس یافته است.
قلیچدار اوغلو در ادامه تصریح کرد: ما مخالف درگیر کردن سربازان ترکیه در باتلاق خاورمیانه هستیم. ما خود از زبان اردوغان بارها شنیده ایم که خاورمیانه را به باتلاق تشبیه کرده است، حالا می خواهند از مجلس مجوز وارد کردن سربازان ارتش ترکیه در این باتلاق را بگیرند. ما با این کار مخالفیم."
قلیچدار اوغلو با اشاره به اینکه سخنان و سیاست های دولت اردوغان در قبال سوریه غیر قانونی و مغایر با عرف و حقوق بین الملل است ، گفت: اردوغان و داوود اوغلو بارها گفته اند دولت سوریه مشروعیت خود را از دست داده است.شما به چه حقی این حرف را می زنید ومی خواهید نظام حاکم بر یک کشور مستقل عضو سازمان ملل را تغییر دهید؟ مگر آقای اردوغان و داوود اوغلو نمی دانند سوریه عضوی از سازمان ملل است و در این سازمان نماینده دارد! پس چگونه به خودشان اجازه می دهند در امور یک کشور دیگر عضو سازمان ملل دخالت کرده و حکومت آن را غیر مشروع اعلام کنند و سیاست تغییر رژیم را در قبال آن در پیش گیرند!
رهبر مخالفان حکومت ترکیه افزود: ترکیه را تبدیل به پل ارتباطی داعش با جهان خارج کرده اند و گزارش های مربوط به همکاری و حمایت دولت ترکیه از این گروه تروریستی بارها در رسانه های جهان منتشر شده است. شما اگر واقعا می خواهید با داعش مقابله کنید راه آن مشخص است . باید نخست پایگاه های داعش را در ترکیه از بین ببرید. باید نگذارید داعش از طریق خاک ترکیه نیرو جذب کرده و تجارت کند.
گفتنی است مجلس ترکیه قرار است روز پنج شنبه درباره لایحه مجوز نظامی اقدامات نظامی احتمالی ترکیه در قبال داعش رای گیری کند. همچنین روز گذشته صلاح الدین دمیرتاش رهبر حزب کردی صلح و دموکراسی پس از دیدار با داوود اوغلو نخست وزیر ترکیه گفت : "آقای نخست وزیر اعلام کرد این لایحه به معنای وارد کردن ارتش ترکیه در جنگ نیست، اما ما به این لایحه رای منفی خواهیم داد." پیش بینی می شد با توجه به بحرانی بودن اوضاع برخی مناطق کرد نشین شمال عراق در اثر حملات داعش ، حزب کردی صلح و دموکراسی به این لایحه رای مثبت دهد اما با سخنان روز گذشته دبیر کل این حزب، مشخص شد که کردها نیز به این لایحه دید مثبت ندارند.
شبکه خبری بیبیسی در گزارشی مدعی شد که کمپین ۶ کارگردان ایرانی تحت عنوان «نه به عدم توافق هستهای»، نشانگر رشد نگرانی از ادامه تحریمها در ایران است.
به گزارش مشرق، کمپین ۶ کارگردان ایرانی که این روزها تحت عنوان «نه به عدم توافق هستهای» مطرح شده است، فضای مناسبی برای برخی رسانههای غربی فراهم آورده تا مدعی نگرانی ایرانیان از ادامه تحریمهای یکجانبه غرب شوند. یکی از این رسانههای غربی، طبق معمول بیبیسی است.
بنابراین گزارش، بیبیسی در این گزارش ضمن نام بردن از کارگردانهای ایرانی مزبور، آنها را کسانی دانسته که عموما فیلمهایشان در ایران مجوز پخش نمیگیرند اما جایزههای معتبر بینالمللی دریافت میکنند.
به نوشته بیبیسی، «خبرنگار ما میگوید که این کمپین – که به نظر میرسد مورد حمایت وزارت خارجه ایران است – انعکاسدهنده «بیقراری رو به رشد» در میان بسیاری از ایرانیهاست که میترسند تحریمهای گزنده بینالمللی ادامه یافته و حتی در صورت عدم حصول توافق تا ۲۴ نوامبر، تشدید شوند.»
گزارش بیبیسی در حالی منتشر میشود که وزارت امور خارجه دولت یازدهم روز گذشته از این کمپین تمجید به عمل آورد. مذاکرات هستهای بین ایران و ۱+۵ همچنان در حال ادامه است و آخرین دور آن در نیویورک برگزار شد. این که چه توافقاتی در نیویورک حاصل شده، به اطلاع افکار عمومی نرسیده است.
منبع: فارس نشریه آمریکایی نوشت که ایران علیرغم برتریهای مادی رقبایش در آستانه دستیابی به یک پیروزی خیره کننده دیپلماتیک بر آمریکا در مذاکرات هستهای است.
به گزارش مشرق، تسنیم نوشت:
نشریه آمریکایی نوشت که ایران علیرغم برتریهای مادی رقبایش در آستانه دستیابی به یک پیروزی خیره کننده دیپلماتیک بر آمریکا در مذاکرات هستهای است.
نشریه آتلانتیک آمریکا در مقالهای با اشاره به مذاکرات هستهای بین ایران و شش قدرت جهانی و مقاومت کشورمان در برابر زیادهخواهیهای غرب نوشت: "مجبورید در برابر قوانین ایران تعظیم کنید. آنها در آستانه دستیابی به یک پیروزی دیپلماتیک خیرهکننده در برابر آمریکا هستند: آنها تمام این کار را با بلوف زدن انجام دادند. رقبای آنها دارای برتریهای مادی در حوزه پول، تکنولوژی، قدرت نظامی و ... بودند. اما رهبران ایران دارای شفافیت هدف و اراده پیروزی بودند. بدون این خصلتها، مزیتهای مادی رقبا فایدهای ندارد."
سپری که پوتین به روحانی هدیه داد
پوتین آخرین جمله ای که با خنده گفت، این بود: «ظاهرا این سپر بدست حریف افتاده، اما ایران برنده آن نبرد بود.»
پرویز اسماعیلی معاون ارتباطات دفتر رئیس جمهور در صفحه فیسبوک خود نوشت:پایان دیدار گرم پوتین - روحانی خاطره انگیزشد. رئیس جمهور روسیه دستور داد کارکنان کاخ کرملینِ آستاراخان (قلعه تاریخی تسیخ هاوس که در جنگ جهانی اول دژ و انبار مهمات بوده است) قابی را برای هدیه به رئیس جمهور ایران بیاورند. آوردند. سنگین و با ابهت بود. کمی هم ضربه خورده بود. درون قاب، سپر رزمی یکی از سربازان شاه عباس اول (قرن هفدهم) از جنس برنز و طلا، و مربوط به جنگی بوده که در آن دوره (1603 تا 1618 میلادی) میان ترکیه و ایران رخ داده است.پوتین آخرین جمله ای که با خنده گفت، این بود: «ظاهرا این سپر بدست حریف افتاده، اما ایران برنده آن نبرد بود.»جلسه با صمیمیت و خرسندی حاضران پایان یافت. 


روسیه که در دوران حکومت سوسیالیستی با اقتصاد برنامهریزی شده خود منبع باثباتی برای تامین انرژی اروپا شناخته میشد، پس از فروپاشی نظام سوسیالیستی نیز با این سابقه بهعنوان یک منبع مطمئن انرژی برای اروپا و جهان به حساب میآمد؛ حتی برخی کارشناسان غربی این کشور را با منابع وسیع انرژی، جایگزین مناسبی برای تامین انرژی جهان در مقابل اوپک که بسیاری از اعضای آن از نظامهای سیاسی بیثباتی برخوردارند، قلمداد میکردند.
به گزارش مشرق، پترونت، با این وجود، سیاست سختگیرانه و پرخطر روسیه در قبال عرضه انرژی به اروپا به اوج خود رسیده است. این در حالی است که اتحادیه اروپا، اوکراین و روسیه ظاهراً بر سر ادامه عرضه گاز طبیعی به توافق رسیدهاند و به این ترتیب، میلیونها نفر را از خطر یخزدن در سرمای زمستان آتی نجات دادهاند.
طرفهای درگیر، روز جمعه 26 ماه سپتامبر، به یک توافق اولیه دست یافتند که بنا به آن روسیه صادرات گاز طبیعی به اوکراین را- که از ماه ژوئن متوقف شده بود- ازسر خواهد گرفت و اوکراین نیز در مقابل میلیاردها دلار از بدهی خود را تسویه خواهد کرد. علیرغم اینکه توافق مزبور تنها تا مارس پابرجا خواهد بود و دولتهای روسیه و اوکراین باید آن را بهتصویب برسانند، اما همین توافق اولیه نیز سبب شده تا سیاستمداران از بروکسل تا بلگراد، موقتاً نفس راحتی بکشند.
بنا به مفاد توافق اولیه که به کوشش گانتر اوتینگر نماینده بخش انرژی اتحادیه اروپا تعیین شده است، منفعتی برای هر یک از طرفهای درگیر در نظر گرفته شده است.
اوکراین میتواند مخازن نیمهخالی خود را پر کند؛ روسیه حداقل به بخشی از پولی که از اوکراین طلب دارد خواهد رسید و با صادرات مقادیر کافی گاز طبیعی از روسیه به اوکراین با قیمتی منطقی، کسب و کار جدید اروپا یعنی فروش گاز طبیعی دریافتی از روسیه به اوکراین نیز متوقف خواهد شد. نگرانیهای اروپاییها بابت امنیت عرضه گاز طبیعی نیز، در پی توافق مزبور، کاهش مییابد. در واقع، هرچه اوکراین گاز بیشتری دریافت کند، مقادیر گاز کمتری را از محمولههای ارسالی از طریق خاک این کشور برداشت خواهد کرد و گاز بیشتری به مصرفکنندگان اروپایی میرسد. این امر، بهخصوص برای کشوری آسیبپذیر جنوبشرقی اروپا، امری حیاتی است.
البته باید در نظر داشت که با توجه به عزم جدی ولادیمیر پوتین طی یک سال گذشته بهمنظور دور نگه داشتن اوکراین از غرب و بازگرداندن این کشور به مدار روسیه، هیچ تضمینی وجود ندارد که وی در آینده مجدداً از اهرم انرژی، استفاده نکند. رهبران اوکراین نیز مطمئناً نگران این امر هستند که کنترل روسیه بر عرضه انرژی میتواند در فصل زمستان آتی، تعادل قدرت را برهم بزند.
آرسنی یاتسنیوک نخست وزیر اوکراین هفته گذشته عنوان کرد که «آنها میخواهند ما را منجمد کنند». وی گفته است که « روسها میخواهند ما را به زانو درآورده و منزوی کنند. این یک هدف و یک برگ برنده برای روسهاست و آنها به جز تهاجم نظامی و عملیات ارتش علیه اوکراین، مساله انرژی و تامین گاز طبیعی را نیز دستاویزی برای آزار اوکراینیها قرار دادهاند». یاتسنیوک افزوده است که «هدف نهایی برای روسها سازماندهی یک تنش دیگر برای اوکراین است و آن دستاویز قرار دادن تامین انرژی و گاز طبیعی است». در واقع، حدود ۴۵ میلیون اوکراینی تقریبا ۵۰ میلیارد متر مکعب گاز را هر ساله مصرف میکنند که دو برابر مصرف آلمانیها است. منابع گازی ذخیره شده می تواند تنها به مدت کوتاهی توقف تحویل گاز روسیه به اوکراین را جبران کند که کفاف زمستان پیشرو را نمیکند.
شرکت دولتی گازپروم نیز هفته گذشته با کاهش عرضه به یکی از کشورهای اروپایی که گاز طبیعی را به اوکراین میفروخت، این کشور را بیشتر تحت فشار قرار داد. دولت روسیه طی یک سال گذشته، مکرراً علیه عرضه معکوس از کشورهای اروپایی به اوکراین، موضعگیری کرده است. روسیه در ماه جاری دفعتاً صادرات گاز طبیعی به کشورهایی نظیر اتریش و اسلواکی که گاز را به اوکراین عرضه میکردند، محدود کرد.
الکساندر نواک وزیر انرژی روسیه هفته گذشته مجدداً در مورد فروش گاز به اوکراین، به کشورهای اروپایی هشدار داد.
بهنظر میرسد که دولت روسیه در قبال مجارستان نیز سیاست چماق و هویج را در پیش گرفته است. در واقع، مجارستان به گاز روسیه وابستگی زیادی دارد و مصرف سالانه گاز آن حدود ٩ میلیارد مترمکعب است که بخش عمده آن از مسیر اوکراین وارد می شود. تنها چند روز پس از دیدار الکسی میلر رئیس شرکت گازپروم با ویکتور اوربان نخستوزیر مجارستان، عرضه گاز طبیعی روسیه به مجارستان درست معادل مقادیری که این کشور به اوکراین میفروخت، کاهش یافت. اوربان روز جمعه (٤ شهریورماه) و درست یک روز پس از توقف عرضه گاز شرکت افجیاسزد (اپراتور شرکت گاز مجارستان) به اوکراین اعلام کرد که مجارستان افزایش واردات گاز از شرکت روسی گازپروم را تضمین کرده است.
اقدام مزبور با در نظر گرفتن اینکه رهبران اتحادیه اروپا بهدنبال ایجاد یک «اتحادیه انرژی» و ترغیب دولتهای اعضای اتحادیه به اتخاذ مواضع مشترک در قابل سیاست انرژی، هستند، حاکی از در پیش گرفتن تاکتیک «تفرقه بینداز و حکومت کن»، از جانب پوتین است.
آندارس جنی یکی از متخصصان حوزه انرژی مجارستان در رابطه گفته است که «به نظر من، آنها (روسها)، کاهش عرضه به مجارستان را تا پس از ملاقات مقامات دو کشور به تأخیر انداختند تا اینگونه به نظر برسد که بهآسانی میتوانند بر دولت یکی از اعضای اتحادیه اروپا تأثیر بگذارند و مستقیماً اوکراین را تحت فشار قرار دهند».
در ملاقات میلر و اوربان، روسیه یک پیشنهاد غیرمنتظره نیز ارائه داد؛ در واقع، علیرغم اینکه مقامات شرکت گازپروم پیش از این در ماه جاری به پوتین اطمینانخاطر داده بودند که حجم گاز بیشتری برای عرضه به مشتریان اروپایی در دسترس نیست، طی ملاقات مزبور، شرکت گازپروم موافقت کرده است که بهمنظور پر کردن مخازن مجارستان، مقادیر گاز بیشتری را به این کشور صادر کند.
میخائیل کورچمکین مشاور حوزه انرژی در این رابطه عنوان کرده است که «مقامات شرکت گازپروم پس از نشان دادن چماق به اتریشیها، هویجی را به مجارستان دادند تا عرضه معکوس گاز طبیعی اوکراین را متوقف کند».
بر اساس توافق اخیر بین دو طرف، اوکراین تا پایان سال جاری حداقل 3.1 میلیارد دلار از بدهیهای معوقه خود به روسیه را پرداخت کرد. بهعلاوه، اوکراین میتواند 5 میلیارد متر مکعب گاز طبیعی- حداقل مقدار مصرف اوکراین در فصل زمستان- را با قیمت 385 دلار به ازای هر هزار متر مکعب، از روسیه وارد کند.
تحلیلگران بر این باورند که احتمال پایبندی روسیه به توافق اولیه با اوکراین وجود دارد. در واقع، شرکت دولتی گازپروم نیازمند آن است که رضایت مشتریان اروپایی را جلب کند، چراکه حدود 80 درصد گاز طبیعی این شرکت به غرب صادر میشود و از سوی دیگر، سودآور شدن قرارداد جدید روسیه با چین نیز سالها بهطول خواهد انجامید. اساساً در میان مدت، حفظ شهرت بهعنوان یک عرضهکننده مناسب برای روسیه به اندازه بهرهبرداری حداکثری از اهرم انرژی و جایگاه برتر این کشور در حوزه انرژی، واجد اهمیت است.