
رابطه نزدیک و صمیمانه میان حاکمان برخی کشورهای منطقه خلیج فارس و دولتهای غربی، به ویژه انگلیس، موضوعی است که از سالها پیش تاکنون بر کسی پوشیده نبوده است؛ اما در این میان، شاید دانستن این نکته جالب باشد که رهبران ارشد برخی از این کشورها، مستقیم در انگلیس و در آکادمی سلطنتی این کشور آموزش نظامی دیدهاند.
به گزارش «تابناک»، سایت شبکه خبری «بیبیسی» امروز با انتشار گزارشی به بررسی موضوع تحصیل شاهزادگان و رهبران کشورهای عرب منطقه خاورمیانه در آکادمی نظامی سلطنتی انگلیس پرداخته و افزون بر اهداف خود این افراد از حضور در آکادمی مذکور، به اهداف دولت انگلیس از آموزش آنها نیز اشاره کرده است.
در این مطلب به طور خلاصه آمده است: از سال ۱۸۱۲ تاکنون، آکادمی نظامی سلطنتی «سندهرست» مکانی بوده که افسران ارتش انگلیس در آنجا آموزش میدیدهاند. افرادی که وارد این آکادمی میشوند، طی یک دوره ۴۴ هفتهای، از نظر جسمی و فکری سنجش شده و همچنین با ارزشها و معیارهای ارتش انگلیس آشنا میشوند.
اما علاوه بر افسران آینده ارتش انگلیس، در سندهرست سنتی مبنی بر پذیرش دانشجو از خارج از کشور نیز هست، به گونهای که بسیاری از خانوادههای سرشناس خاورمیانه پسران و دختران خود را به این آکادمی فرستادهاند. شاید سرشناسترین فرد در این میان، ملک حسین اردن باشد.
چهار تن از افرادی که هماکنون در کشورهای عربی حاکم هستند، از جمله فارغالتحصیلان سندهرست و کالجهای وابسته به آن، ملک عبدالله اردن، ملک حمد بحرین، شیخ تمیم قطر و سلطان قابوس عمان هستند. از جمله حاکمان پیشین کشورهای عربی که وابسته به این کالج بودهاند نیز میتوان به شیخ سعد، امیر کویت و شیخ حمد، امیر قطر اشاره کرد. این سنت در سندهرست، از زمانی که انگلیس در منطقه خلیج فارس به عنوان یک قدرت استعماری حاضر بوده، وجود داشته است.
حبیبه حمید، استراتژیست سابق سیاست خارجی در کشور امارات، در این زمینه میگوید: «یکی از چیزهایی که انگلیسیها در آن عالی هستند، تحکیم سلطه خود از طریق نمایش است؛ زرق و برق، جشنها، نمایش قدرت نظامی و ایجاد ترس و وحشت، همگی از سنتهای نظامی انگلیس برآمده است».
مایکل استفنز، قائم مقام مؤسسه خدمات متحده سلطنتی قطر میگوید، سندهرست جایی است که رهبران آینده، در آنجا با یکدیگر آشنا میشوند و نفوذ انگلیس در منطقه نیز از طریق همین آکادمی تأمین میشود.
وی میگوید: «انگلیس میزان توجهی را از نخبگان سیاسی کشورهای خلیج فارس دریافت میکند که کشورهای دیگری در این سطح، همچون فرانسه و دیگران، از آن بیبهرهاند. این امر به انگلیس اجازه میدهد تا بتواند بیش از وزن خود به ایفای نقش بپردازد».
استفنز میافزاید: «شما با افرادی طرف هستید که زمانی را در انگلیس گذراندهاند. آنها با همدورهایها و همچنین آموزگاران خود ارتباطاتی برقرار میکنند. فاکتور آشنایی در سیاست، در چهارچوب منطقه خلیج فارس بسیار سودمند است».
پیتر سینکوک، وابسته نظامی سابق انگلیس در عربستان سعودی نیز میگوید: «انگلیسیهایی که به سراسر جهان رفتوآمد میکنند ـ همچون خود من که یک سرباز بودم ـ با افرادی روبهرو میشوند که در سندهرست بودهاند و همین، سبب برقراری سریع ارتباط میشود. فکر میکنم این بسیار سودمند است، به ویژه در حوزه فروش تسلیحات».
البته این عامل همیشه نیز جواب نمیدهد؛ برای نمونه، در سال ۲۰۱۳، با وجود دعوت شخصی دیوید کامرون، نخستوزیر انگلیس، امارات تصمیم گرفت از خرید جتهای «تایفون» انگلیسی خودداری کند؛ اما در دیگر موارد، این احساسات مشترک به نفع انگلیس بوده است.
در این باره، جین کینینمونت، قائم مقام برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا در مؤسسه «چتم هاوس» میگوید: «پادشاهیهای خلیج فارس به منابع مهم سرمایه تبدیل شدهاند. شما میبینید که سرمایهگذار ساخت بلندترین ساختمان در لندن، قطریها بودهاند و اماراتیها نیز در حوزه زیرساختها و توسعه میدانهای نفتی سرمایهگذاری کردهاند».
دکتر
کریستین کوتس اولریخسن از مؤسسه بیکر در هوستون بر این باور است که سیاست انگلیس در منطقه خلیج فارس، یک سیاست «تجاری» است و ملاحظات مربوط به حقوق بشر و اصلاحات در این سیاست اولویت ندارند.
در سال ۲۰۱۲، کشور امارات، ۱۵ میلیون پوند برای ساخت یک مرکز اقامتی جدید در سندهرست به این آکادمی کمک مالی کرد و این ساختمان به نام حاکم امارات «زاید» نام گرفت. در مارس ۲۰۱۳، مرکز ورزشی سندهرست به نام «مونس هال» با نام «سالن ملک حمد» بازگشایی شد و این پس از آن بود که شیخ حمد، پادشاه بحرین ـ که خود در یکی از کالجهای وابسته سندهرست تحصیل کرده ـ ۳ میلیون پوند به این آکادمی کمک مالی کرد.
در این میان، منتقدان به سبب رفتار شیخ حمد و حکومت او با اعتراضهای سیاسی بحرین در سه سال اخیر به این تغییر نام انتقاد داشتند. از زمان آغاز درگیریها بین اکثریت شیعه و اقلیت سنی حاکم در بحرین در سال ۲۰۱۱، بیش از ۸۰ غیرنظامی به دست نیروهای امنیتی کشته شدهاند.
پیتر سینکاک که ریاست انجمن دوستی بحرین و انگلیس را بر عهده دارد، میگوید: امیر بحرین که همواره نظر خوبی به سندهرست دارد و حدود ۲۰ تن از اعضای نزدیک خانوادهاش از این مدرسه فارغ التحصیل شدهاند، متوجه نشد که چرا تغییر نام این سالن ورزشی با این همه انتقاد روبهرو شد!
با افزایش انتقادها، آکادمی سندهرست در بیانیهای اعلام کرد همه کمکهای مالی به این آکادمی در چهارچوب تعهدات حقوقی داخلی و بین المللی انگلیس صورت گرفته و این مبالغ، باعث شده که پول مالیات دهندگان انگلیسی ذخیره شود.
در اواخر دهه ۱۹۹۰ تلاشهایی در دولت تونی بلر صورت گرفت تا تحصیل کادرهای خارجی در سندهرست ممنوع شود؛ اما حضور نخست وزیر انگلیس در مراسم تشییع جنازه ملک حسین در سال ۱۹۹۹ باعث شد، چنین طرحی به فراموشی سپرده شود.
آرتور دنارو که در آن دوره مشاور امور خاورمیانه وزیر دفاع انگلیس و یکی از سران مدرسه سندهرست بوده، میگوید: «در آن تشییع جنازه تقریبا ًرهبران همه جهان بودند و نخست وزیر ما تونی بلر هم بود. او دید که من چگونه با بسیاری از رهبران کشورها در حال صحبت هستم افرادی مثل سلطان برونئی، سلطان عمان، بحرینیها و سعودیها. تونی بلر یک لحظه از من پرسید تو چطور همه اینها را میشناسی و پاسخ من این بود که این افراد همگی در سندهرست بودهاند».
امروزه بیش از هر کشوری، سندهرست کادرهای افسری امارات متحده عربی را تعلیم میدهد. بنا به آمار ورودی ماه می ۲۰۱۴ اکنون ۷۲ کادر خارجی در این مدرسه در حال تحصیل هستند که حدود ۴۰ درصدشان از خاورمیانه آمدهاند. مریم الخواجه، رئیس موقت مرکز حقوق بشر بحرین میگوید: «مردم در آینده میبینند که انگلیس چگونه اوضاع خاورمیانه را به هم ریخت، چون میخواست به جای ایستادن پای ارزشهای حقوق بشر و دموکراسی، جتهای تایفون بیشتری به بحرین بفروشد».
چین در 7 ماه نخست سال جاری میلادی، به طور میانگین روزانه 617 هزار و 670 بشکه نفت از ایران وارد کرد تا همچنان بزرگترین خریدار نفت تهران باشد...
صادرات نفت ایران به کشورهای آسیایی افزایش یافت.
به گزارش
عصرایران به نقل از رویترز، مشتریان بزرگ آسیایی خرید نفت از ایران را به میزان 29.4 درصد افزایش دادند.
این افزایش میزان صادرات نفت خام ایران مربوط به ماه گذشته میلادی (ژوئیه) در مقایسه با مدت مشابه در سال گذشته است.
چین بزرگترین واردکننده نفت خام از ایران بیشترین افزایش واردات نفت از این کشور را به خود اختصاص داد.چین، هند ، ژاپن و کره جنوبی در ماه گذشته میلادی در کل، روزانه یک میلیون و 29 هزار بشکه نفت از ایران خریداری کردند. این رقم نسبت به ماه قبل از آن نشان دهنده کاهش است.
در هفت ماه نخست سال جاری میلادی 2014 این چهار کشور آسیایی به طور میانگین روزانه 1.18 میلیون بشکه از نفت ایران خریداری کردند که در مقایسه با مدت مشابه در سال گذشته میلادی نشان دهنده افزایش 25.9 درصدی است.
چین در 7 ماه نخست سال جاری میلادی، به طور میانگین روزانه 617 هزار و 670 بشکه نفت از ایران وارد کرد تا همچنان بزرگترین خریدار نفت تهران باشد.
ایران به دنبال توقف فشارهای آمریکا علیه فروش نفت اش، توانست سطح صادرات نفت خود را اندکی بیش از یک میلیون بشکه در روز حفظ کند.
یک کارشناس که شمار اعضای داعش را نزدیک به صد هزار تن برآورد میکند، افزون بر اطلاعات میدانی، به صدها حافظه رایانهای دسترسی دارد که پس از کشته شدن یکی از فرماندهان ارشد داعش به دست آمده است. وی داعش را حالت گسترش یافته و بزرگتر گروههایی میداند که به لحاظ ایدئولوژیک و تاریخی در این منطقه بودهاند.
کد خبر: ۴۳۰۲۲۵
تاریخ انتشار:۰۷ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۸:۱۴-
29 August 2014 
منابع امنیتی عراقی، شمار افراد وابسته به گروه تروریستی داعش را بسیار بیشتر از اعدادی برآورد میکند که فعلا در رسانهها مورد بحث قرار گرفته است.
به گزارش «تابناک»، در حالی که دیپلماتها و ناظران غربی، شمار جنگجویان داعش را بین بیست تا پنجاه هزار تن برآورد میکنند، هشام الهاشمی، کارشناس امنیتی ساکن بغداد، اعضای کنونی داعش را نزدیک به صد هزار تن میداند.
بنا بر این گزارش، در صورت درستی این آمار، داعش پس از پیروزیهای نظامی چند ماه اخیر خود به گونهای سرطانی رشد کرده است. بنا به گفته هاشمی، اشغال موصل توسط داعش در این جریان تأثیر جدی داشته است. شهر سنینشین و تقریبا دو میلیونی موصل، شمار بسیاری از افسران سابق بعثی را در خود جای داده است و در حالی که بسیاری با اکراه به صفوف داعش پیوستهاند، برخی دیگر از مردم منطقه، داوطلبانه به کمک داعش رفتهاند.
الهاشمی که به عنوان یک محقق گاهی به نیروهای امنیتی عراق نیز مشاوره میدهد، افزون بر اطلاعات میدانی، به صدها حافظه رایانه ای دسترسی داشته که پس از کشته شدن یکی از فرماندهان ارشد داعش به دست آمد. وی داعش را حالت گسترشیافته و بزرگتر گروههایی میداند که به لحاظ ایدئولوژیک و تاریخی در این منطقه وجود داشتهاند.
این گزارش می افزاید: پیش از الهاشمی، ابراهیم الصمیدعی، کارشناس سابق اطلاعاتی و از تحلیلگران سیاسی مقیم اردن نیز چنین برآوردی از میزان اعضای داعش ارائه کرده بود. به گفته وی، شمار اعضای داعش به نحو خطرناکی افزایش یافته است. داشتن منابع مالی و اسلحه زیاد، باعث شده که داعش اعضای دیگر گروههای تروریستی را جذب خود کند. الصمیدعی البته تأکید دارد که همه اعضای داعش الزاما در درگیریها نیستند.
به گفته الهاشمی، علاوه بر نیروهای رزمی و میدانی، داعش تعدادی از افسران ارشد ارتش صدام را نیز جذب کرده است.
سالم الجمیلی، یک کارشناس امنیتی و از اعضای سابق سازمانهای امنیتی عراق، شخصا شمار بسیاری از اعضای داعش را میشناسد که یا عضو ارتش بعث و یا فرزندان آنها هستند. به گفته وی، افسران ارشد بعثی اکنون در حکم برنامهریزان جنگی و فرزندان آنها و نیروهای جوانتر ارشد صدام به عنوان نیروی رزمی به داعش کمک میکنند.
به گفته الهاشمی، در هر دو جبهه عراق و سوریه، مدیریت درگیریها در دست افسران سابق بعثی است. داعش نیروهای خود را تقریبا مساوی بین عراق و سوریه تقسیم کرده است.
برآوردها حاکی از این است که در عراق، نیمی از نیروهای داعش رزمی هستند و نیم دیگر مشغول کارهای پشتیبانی؛ یعنی اداره امور و حمل و نقل یا کارهای اقتصادی مانند نظارت بر انتقال و فروش غیرقانونی نفت هستند. در سوریه نیز نیروهای داعش ساختار تقریبا مشابهی دارند.
الهاشمی، شمار اعضای خارجی داعش را بیش از هفت هزار جنگجو برآورد میکند که نیمی از آنها از آفریقای شمالی آمدهاند. بسیاری از آنها جوانانی هستند که پس از تحولات سال های اخیر کشورهای عربی به نام بهار عربی در کشورهایی مانند تونس، لیبی و الجزایر به افراط کشیده شدهاند. داعش همچنین چند صد عضو از چچن و اروپای شرقی و حدود دوهزار عضو از کشورهای شمال اروپا و از جمله حدود ۴۵۰ بریتانیایی را در صفوف خود جای داده است.
در همین حال نشریه معتبر اکونومیست نیز در گزارشی مفصل به جریان و چگونگی پیوستن نیروهای خارجی به داعش پرداخته است. گزارش به نقش پررنگ ترکیه در روند پیوستن اتباع اروپایی به داعش پرداخته و نوشته نیروهای خارجی پس از ورود به فرودگاه استانبول با پروازهای داخلی ترکیه به شهرهای مرزی با سوریه رفته و سپس از راه هایی مشهور وارد سوریه میشوند.
این گزارش پس از مرور کارزار سنگین تبلیغی در فضای مجازی برای جذب این افراد و توضیح چرایی کارساز بودن این تلاشها، به توصیف وضعیت شهروندان اروپایی در رقه، مرکز حکومت داعش پرداخته است. نکته مهم اینکه برای این شهروندان اروپایی، وضعیت سوریه در قیاس با جهاد در کوههای افغانستان بسیار بهتر است و به همین دلیل آنها برای توصیف کارهای خود از هشتگ «جهاد پنج ستاره» در فضای مجازی استفاده میکنند.
برخی از این اتباع اروپایی پیش از رسیدن به سوریه، سابقه دست زدن به اسلحه را نداشتهاند و پس از ورود به سوریه چنین آموزشهایی دریافت کردهاند. بعضی اتباع اروپایی در این دوره در قتل و کشتار همراه داعش بودهاند و برخی از آنها حملات انتحاری نیز انجام دادهاند.
گروگانهای رهایی یافته از دست داعش گزارش دادهاند که اتباع اروپایی برای داعش نیروهایی کارآمد هستند که از آنها به عنوان زندانبان گروگانهای غربی و برای ارتباط برقرار کردن با خانوادههای آنها برای باج گیری استفاده میشود.
یک مؤسسه تحقیقات امنیتی در نیویورک به نام Soufan Group برآورد کرده که تا پایان ماه می، حدود ۱۲هزار جنگجو خارجی از ۸۱ کشور و از جمله سه هزار شهروند غربی به داعش پیوستهاند.
همچنین پیشبینی شده است که این تعداد پس از اعلام خلافت در ۲۹ ژوئن با سرعت بیشتری افزایش یافته باشد. به این ترتیب، جذب نیروی خارجی بسیار سریعتر از جنگ در افغانستان در دهه ۱۹۸۰ و در عراق پس از حمله امریکا در سال ۲۰۰۳ بوده است. جدول زیر، تعداد اعضای خارجی داعش را در دو دسته کشورهای دور و نزدیک و با عدد برای نشان دادن تعداد آنها و با نمودار میلهای برای مقایسه تعداد نسبت به جمعیت کشورها نشان داده است
.گزارشها حاکی از آن است، در حالی که بیشتر اعضای غربی داعش زیر چهل سال دارند، اکنون ۱۰ تا ۱۵ درصد آنهایی که به سوریه میروند زن هستند. گفته میشود، تنها از سوئد ۳۰ زن به سوریه رفتهاند؛ برخی به این امید که در آنجا ازدواج کنند و برخی دیگر برای پیوستن به واحدهای زنانهای که مقررات مورد نظر داعش را در مناطق تحت کنترل آن اجرایی میکنند.