
شبکه المیادین در پی حمله گروه تروریستی داعش به شهر موصل عراق و تصرف بخش اعظم این شهر، به بررسی علل اهمیت موصل برای داعش و نیز اهمیت آن برای عراق میپردازد.
المیادین در پایگاه خبری خود نوشت: گروهک تروریستی داعش با پیشروی در عراق، شهر موصل را به تصرف درآورد و به دیگر شهرهای این استان نیز حمله کرد.
استان نینوا که شهر موصل در آن قرار دارد، دومین استان بزرگ عراق از نظر مساحت است و در این روزها ارتش عراق مشغول جنگیدن با نیروهای داعش در این استان است.
به نوشته المیادین، موقعیت جغرافیایی نینوا باعث اهمیت راهبردی زیاد این استان شده است. این استان در مرزهای غربی عراق با سوریه قرار دارد و افراد مسلح از مرزهای سوریه و عراق وارد آنجا میشوند؛ داعش در این مناطق به ویژه در دیرالزور سوریه حضوری پررنگ دارد.
شهر موصل مرکز استان نینوا، مهم ترین منطقه در نقشه درگیریها در این استان است و اردوگاه الغزلانی که با یک فرودگاه نظامی و یک زندان بزرگ، در این شهر قرار دارد.
نیروهای داعش در بخش شرقی موصل پیشروی داشته و ساحل سمت چپ این شهر را پیشتر کامل تصرف کرده بودند. آنها پس از درگیریهای سخت با ارتش عراق، ساختمان شورای استان نینوا در این شهر، فرودگاه بین المللی موصل و همچنین زندان «التسفیرات» در شرق موصل، زندان «بادوش» در غرب موصل و زندان «اداره مبارزه با تروریسم» در مرکز موصل را به تصرف خود درآوردند.
آنها همچنین بانکهای دولتی و محلی این شهر را اشغال و اموال و پولهای آنها را غارت کردند.
تروریستهای مسلح داعش پس از تصرف برخی ساختمانهای دولتی در شهر الشرقاط واقع در شمال تکریت، از نینوا به سمت استان صلاحالدین حرکت کردند.
حضور گسترده نیروهای داعش در این مناطق، باعث شد نیروهای پیشمرگ کردستان عراق به مقابله با آنها بپردازند و افراد مسلح را از منطقه ربیعه واقع در غرب موصل بیرون کنند و با هماهنگی بغداد، دو هنگ از نیروهای پیشمرگ را به شهرستان الحویجه در کرکوک بفرستند.
بنا بر این گزارش، تروریستهای داعش وابسته به القاعده از طریق صحرای ربیعه تغذیه میشوند. بخش شرقی این صحرا در موصل و بخش غربی آن در سوریه است و جنوب آن نیز به استان الانبار میرسد و از طریق آن افراد مسلح از سوریه و الانبار برای کمک به تروریستها به موصل میروند. همه این عوامل دست به دست هم داده و باعث شده است داعش بتواند در این مناطق پیشروی کند.
بنا بر این گزارش، حوادث موصل یک روز پس از تلاش مذبوحانه و همراه با شکست داعش برای حمله به سامرا و تصرف مرقد امامین عسکریین صورت گرفت و همچنین این جنگ با درگیریهای ارتش عراق با داعش در شهرهای فلوجه و الرمادی در استان الانبار همزمان شد که از چند ماه پیش تاکنون در جریان است.
المیادین در ادامه افزود: داعش با پیشروی در سوریه و کنار زدن دیگر گروهها در این کشور جنگ زده، دایره سیطره خود را گسترش داد تا شامل الرقه و بخشهایی از دیر الزور در سوریه و از طرف دیگر استانهای نینوا و الانبار در عراق شد.
موصل دومین شهر بزرگ عراق که در شمال این کشور قرار دارد، مرکز اداری استان نینواست.
بیشتر جمعیت موصل را کردها تشکیل می دهند. عربها، مسیحیان و ترکمنها دیگر ساکنان این شهر هستند.
جمعیت این شهر در سال 2008میلادی بالغ بر یک میلیون و 800 هزار تن بود.
پیشینه گروهک تروریستی داعش
شبکه المیادین در ادامه درباره پیشینه این گروهک نوشت: گروه تروریستی موسوم به حکومت اسلامی عراق و شام (الدولة الاسلامیة فی العراق والشام) یا داعش، یکی از گروههای تروریستی فعال در عراق و سوریه است.
این گروه اوایل سالهای اشغال عراق از سوی آمریکا تأسیس و در سال ۲۰۰۴ متعهد به وفاداری و حمایت از القاعده شد که پس از آن به «القاعده عراق» شهرت یافت.
به گزارش المیادین، این گروه در پانزدهم اکتبر ۲۰۰۶ به یک سازمان فراگیر متشکل از گروههای مخالف دولت عراق با نام «دولت اسلامی عراق و شام» تبدیل شد.
داعش در نیمه دوم سال ۲۰۱۳ نزدیک به ۱۴۰۰ خانه را در عراق منفجر و ویران کرد. طی این حملات ۱۹۹۶ تن کشته و ۳۰۲۱ تن زخمی شدند.
در ادامه گزارش المیادین آمده است: روز گذشته پنج هزار فراد مسلح داعش کامل شهر موصل را به تصرف درآوردند و همه شهر را در اختیار گرفتند. این در حالی است که پیش از این آمار، سه هزار نیروی داعش در شهر مستقر بودند که دو هزار و پانصد تن از آنها از خارج این استان آمده بودند.
بر پایه اعلام برخی سایتهای خبری، داعش برخی انبارهای مهمات و اسلحه استان الانبار، مراکز امنیتی و نظامی و ساختمان شعبه ای از بانک مرکزی در منطقه الدواسه را تصاحب کرده و با حمله به انبارهای سلاح ارتش عراق در این منطقه، انواع سلاحهای سنگین از جمله بالگردها و خودروهای زرهی و تانکها را به غارت برده است.
شبکه المیادین افزود: داعش پس از تسلط بر شهر رقه سوریه، قوانینی وضع کرد که سرپیچی از آنها، مستوجب مجازات سنگین است.
برخی از این قوانین به شرح زیر است؛
۱ـ پوشیدن شلوار جین (برای زنان)
۲ـ پوشیدن شلوار جین توسط مردان کمر باریک
۳ـ کوتاه کردن مو
۴ـ نمایش لباسهای زنانه در ویترین و کار کردن مردان در فروشگاه لباس زنانه
۵ـ ورود مردان به مغازههای لباس خیاطی زنانه
۶ـ تبلیغ آرایشگاههای زنانه
۷ـ استفاده از کلمه داعش
۸ـ مراجعه زنان به پزشک مرد
۹ـ شانه کردن موی سر و صورت (برای مردان)
۱۰ـ کشیدن سیگار و قلیان
۱۱ـ نشستن زنان بر صندلی
مردم رقه نیز برای اینکه این مجازات گریبانشان را نگیرد، به جز در موارد ضروری از خانه بیرون نمیروند.
منبع: ایرنابررسی تاکتیکی بر پایه مدل سوریه؛
اوج این اقدامات را در روزهای گذشته در عراق دیدیم که شاید بتوان سریعترین پیشروی یک نیروی تروریستی تلقیاش کرد؛ نیرویی که ظاهراً از آموزش نظامی کلاسیک بیبهره بود، ولی به شدت در جنگ سریع و خشن عمل میکند.
کد خبر: ۴۰۷۳۹۰
تاریخ انتشار:۲۱ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۱:۰۷-
11 June 2014 
گروه تکفیری به نام داعش، پس از مدتها جنگهای پراکنده در عراق، روز گذشته در شرایطی به پیشروی سریع و بیسابقهای دست زد و برخی نقاط استراتژیک عراق را تحت کنترل خود قرار داد که این سرعت عمل، پرسشهایی را پیش کشیده که چگونه این گروهها در سوریه اقدام مشابهی را پیاده سازی کردهاند و حال در عراق، جدال تازه و بیرحمانهای از سر گرفتهاند؟
به گزارش «تابناک»، «دولت اسلامی عراق و شام / الدولة الاسلامیة فی العراق والشام» یا داعش از سال ۲۰۰۴ به عنوان گروهی وفادار به القاعده اعلام موجودیت کرد و به القاعده عراق مشهور و در دو سال به سازمانی فراگیر برای گروههای شورشی عراق به نام دولت اسلامی عراق تبدیل شد؛ سازمان تروریستی که علاوه بر نیروهای سلفی و وهابی، بسیاری از نیروهای بعثی نیز جذبش شدند و بدنه نظامیاش را تقویت کردند.
ابومُصعَب الزرقاوی یا همان أحمد فاضل النزال الخلایله، نخستین فرمانده این گروه تروریستی در هفتم ژوئن ۲۰۰۶ در هشت کیلومتری شمال شهر بعقوبه در شمال بغداد، پایتخت عراق کشته شد. پس از او ابوحمزه المهاجر یا ابوایوب المصری، مسئولیت فرماندهی شورشیان سنی و تروریستهای خارجی در عراق را بر عهده گرفت. ابوحمزه نخست از اعضای اخوان المسلمین بود و در سال ۱۹۸۲ به جهاد اسلامی مصر پیوست و از سال ۱۹۹۹ به افغانستان رفت و از متخصصان تهیه مواد منفجره شد.
دومین فرمانده این گروه تروریستی در عراق چندین سال به توسعه داعش و همچنین طراحی حملات علیه نیروهای آمریکایی پرداخت و سپس در حمله مشترک نیروهای عراقی و آمریکایی در سال ۲۰۱۰ به همراه ابوعمر البغدادی به قتل رسید. ابوعمر البغدادی را نیز در مقام فرماندهی داعش برشمرده بودند؛ اما بر پایه برخی تحلیلها، چنین شخصیتی نبود و ابوعمر البغدادی تنها یک افسر ارتش بعث عراق بوده و در این دوران فرمانده اصلی همان ابوحمزه المهاجر بوده است.
ابوبکر البغدادی یا ابوبکر، محمّد بن احمد بن عثمان از سال 2010 سومین فرمانده این گروه تروریستی شد و رادیکالترین مواضع را در میان گروههای تکفیری در پیش گرفت، چنان که حتی به تروریستهای القاعده نیز در تسویه حسابها رحم نکرد و وحشتانگیزترین رفتار ممکن به نام اعضای این گروه متوحش ثبت شد.
در دوران ابوبکر البغدادی، این گروه وارد جنگ در سوریه شد و سپس در عراق به جای انجام عملیاتهای تروریستی محدود نظیر بمبگذاری و حملات انتحاری، اقدام به تهاجمهای علنیتر به قصد تصرف برخی مناطق و تشکیل «دولت عراق و شام» کرد. اوج این اقدامات را در روزهای گذشته در عراق دیدیم که شاید بتوان سریعترین پیشروی یک نیروی تروریستی تلقیاش کرد؛ نیرویی که ظاهراً از آموزش نظامی کلاسیک بیبهره بود، ولی به شدت در جنگ سریع و خشن عمل میکند.
با این حال، پرسش اساسی این است که چگونه این شبه نظامیان تکفیری توان پیاده سازی این عملیات نظامی سریع را دارند و پیش از عراق، چگونه در سوریه همین شیوه جنگی را پیش گرفته بودند و به سرعت برخی از مناطق سوریه را در اشغال خود درآوردند، تا آنجا که امروز «رقه» در سوریه را پایتخت خود معرفی کردهاند؟!
برخی ناظران تحولات سوریه که در عمق میدان به رصد رفتار نظامی گروههای شبه نظامی مخالف دولت سوریه پرداخته بودند، به خبرنگار «تابناک» جزئیاتی از شیوه عمل این گروهها گفتند که متفاوت با گفتارهای کلیشهای معمول است.
بنابر اطلاعات واصله، بر خلاف تصور عام، بسیاری از نیروهای حاضر در سوریه که شمار آنها تا 440 هزار تن از 85 کشور نیز برآورد میشد و در ماههای اخیر دهها هزار تن از آنها کشته شدهاند، نیروهای آموزش ندیده و نیاز به تعلیمات نظامی نیستند، بلکه اتفاقات متخصص در امور نظامی هستند که در جنگ با دولتهای سوریه و عراق نیز مشخصاً از تخصص نظامیاش استفاده میشود.
برای نمونه، تکتیراندازهای خارجی که برخی از آنها از اروپای شرقی به داعش و جبهه النصره پیوستهاند، بخش چشمگیری از تلفات انسانی را رقم زدهاند. تجربههای ساخت خمپارههای دستساز توسط نیروهای تکفیری در سوریه که بسیاری از آنها پیش از برخورد با زمین منفجر میشد و اثرگذاری محدودی داشت، به مرور و در چند سال اخیر تکمیل شده و برخی از این اشخاص در زمینه تولید موادمنفجره و سلاحهایی نظیر خمپاره به سطحی رسیدهاند که میتوان کارگاه اسلحهساز قلمدادشان کرد و به دلیل همین ویژگی برای کشور متبوعشان حکم یک بمب ساعتی را دارند.
این سطح آموزش نظامی البته تنها در سوریه و عراق به دست نیامده، بلکه این نیروها و به ویژه تکفیریهایی که از خارج سوریه و عراق به این منطقه آمدهاند، تجربه جنگ در چچن، لیبی، لبنان، افغانستان و ... با برخی نیروهای نظامی منسجم دنیا نظیر آمریکا و شوروری سابق را دارند و اتفاقاً در این جنگها تلفات سنگینی روی دست آمریکاییها و روسها گذاشتند و طبیعتاً با برخورداری از این تجارب جنگی، برای جنگ بسیار آماده تر از نیروهای نظامی عراق هستند، به ویژه که ایدئولوژی نیز با این آموزشها گره میخورد.
این گروههای تروریست در پیاده سازی تاکتیک نظامیشان متأثر از همین تجارب جنگهای چریکی، در سوریه و حال در دمشق کاملاً سیال عمل کرده و به واسطه نداشتن موضعگیری مستمر در یک موضع و تغییر موضع سریع این نیروهای تکفیری، شناسایی و انهدام مواضعشان بسیار دشوار است. همین تجارب نظامی منجر به استفاده از تاکتیکهایی شده که در جنگهایی نظیر جنگ ویتنام و البته در افغانستان به طور گسترده استفاده میشد.
از جمله این تجارب، سنگرهای بسیار کوچک نیم متر در نیم متر یا یک چهار متر مربع است که این تروریستها برای روزهای متمادی در آنها سنگر میگیرند و عملاً میزان آسیب دیدنشان از بمباران بسیار کاهش مییابد و در هنگام پیشروی قوای نظامی، از این سنگرها خارج شده و وارد عمل میشوند. کانالهای زیرزمینی که میان دهها ساختمان در نقاط یک شهر متصل میشود نیز از دیگر تاکتیکهایی است که عملاً شناسایی مسیر حرکت ستون نظامی این اشخاص را برای هواپیماها و بالگردها بسیار دشوار میسازد و پاکسازی مناطق شهری اشغال شده توسط تکفیریها را نیز پیچیده مینماید.
افزون بر این، گروههای تکفیری که در سوریه و عراق با دو دولت مستقر درگیرند، به واسطه همین تجارب جنگی با تاکتیکهای نظامی و ضدتاکتیکها که توسط نظامیان روسی و آمریکایی به کار گرفته شده، آشنایی دارند؛ مثلا در قبال هر هجوم گسترده نظامی، در عوض تمرکز تمام توان نظامی برای مقابله مستقیم، اقدام به تقسیم قوا کرده و بخشی از توان نظامیشان را صرف دور زدن نیروهای نظامی ارتشی میکنند که عملاً منجر میشود تا ارتش در عوض عملیات آفندی مجبور به تغییر تاکتیک به پدافندی شود و سرعت پیشروی نیروی نظامی در عراق و سوریه بسیار کند شده و حتی گاهی روند معکوس اتفاق میافتد.
به این تاکتیکهای نظامی میتوان زمین بازی را نیز به نفع تکفیریها افزود، چرا که در برخی از بخشهایی که به اشغال تکفیریها در سوریه و عراق درآمده، شاهد مقاومتی از سوی مردم بومی نبودهایم و بعضاً استقبالهایی شده و جذب نیرو نیز در این مناطق سنی نشین انجام گرفته و نظام قبیلهای نیز در این زمینه به تکفیریها کمک کرده، به گونهای که یکباره قبیلهای چند صدنفره در عرض چند ساعت به این گروهها پیوسته است. با این اوصاف، طبیعتاً این پیشروی با نزدیک شدن به مناطق کردنشین و شیعهنشین عراق کند خواهد شد و قواعد بازی تغییر میکند؛ اتفاقی که در سوریه نیز دیدیم.
وزارت خارجه سوریه با صدور بیانیهای با ملت و دولت عراق در جریان حملات تروریستی گروههای وابسته به داعش در این کشور اعلام همبستگی کرد.
کد خبر: ۴۰۷۴۸۲
تاریخ انتشار:۲۱ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۷:۴۲-
11 June 2014 
خبرگزاری فرانسه در خبری اعلام کرد که داعش کنترل کلیه بخشهای نینوا را در دست گرفته و تهدید به افزایش حملات در نقاط مختلف عراق کرده است. در همین حال سوریه برای نبرد در عراق اعلام آمادگی کرد.
تسنیم به نقل از خبرگزاری فرانسه در خبری اعلام کرد که گروه تروریستی داعش مدعی کنترل بر کلیه بخشهای نینوا شده است. این گروه همچنین وعده داده که دامنه عملیات خود را گسترش خواهد داد.
در همین حال وزارت خارجه سوریه با صدور بیانیهای ضمن اعلام همبستگی با ملت و دولت عراق در جریان حملات تروریستی گروههای وابسته به داعش در این کشور اعلام کرد: اکنون که ملت ها و دولت های دو کشور سوریه و عراق با نبرد جهانی و توطئه جهانی قدرت های استعمارگر روبه رو است و حال که این گروه های تروریستی وابسته به دولت اسلامی در عراق و شام قصد دارند دو استان نینوا و صلاح الدین را تصرف کنند، سوریه امادگی خود را برای کمک به ملت و دولت عراق برای مقابله با داعش را اعلام می دارد.
براساس بیانیهای که وزارت خارجه سوریه آن را صادر کرده و سانا نسخهای از آن را منتشر کرده آمده است: دولت سوریه این اقدامات تروریستی را به شدت محکوم می کند، و حمایت خود را از ملت و نظام عراق اعلام می دارد و در این زمینه با ملت و دولت عراق اعلام همبستگی می کند.
دولت اسلامی عراق و شام موسوم به داعش روز گذشته با حمله به استان نینوا، کنترل شهر موصل در این استان را در دست گرفت و سپس بهسمت استان صلاحالدین در عراق سرازیر شده و بخشهایی از آن را به اشغال خود درآورد.
کد خبر: ۴۰۷۴۸۶
تاریخ انتشار:۲۱ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۸:۰۲-
11 June 2014 شهر تکریت عراق به تصرف گروه تروریستی داعش درآمد.
به گزارش باشگاه خبرنگاران به نقل از پایگاه خبری المسله، پس از موصل شهر تکریت مرکز استان "صلاح الدین" عراق به تصرف گروه تروریستی داعش درآمد.