ظریف ادامه داد: من هم به نوبه خود خوشحالم که در طول هشت ماه گذشته بیش از هر وزیر امور خارجه دیگری در تاریخ انقلاب اسلامی در مجلس، کمیسیون امنیت ملی و دو بار در صحن علنی حضور پیدا کرده ام .
وزیر امور خارجه کشورمان گفت که امروز دوستان اسلام و انقلاب و ایران در همه جا خوشحالند که عرصه بر بدخواهان مردم و نظام تنگ شده است.
به گزارش
عصرایران به نقل از ایسنا؛ محمد جواد ظریف که برای پاسخگویی به سوالات نمایندگان در جلسه علنی صبح امروز سه شنبه مجلس شورای اسلامی حاضر شده بود، اظهار کرد: سوال و نظارت ، حق و وظیفهی نمایندگان است پاسخگویی در چارچوب مصالح و منافع ملی وظیفهی من و همکارانم در هیات دولت است.
وی افزود: حساسیت نمایندگان به وزارت خارجه نشان دهندهی اهمیتی است که به سیاست خارجی و امنیت ملی داده میشود ومن به نوبهی خود خوشحالم که در طول 8 ماه گذشته بیش از هر وزیر خارجه دیگری درتاریخ انقلاب در مجلس و کمیسیون امنیت ملی حضور یافتهام.
وزیر خارجه ادامه داد: خدا را سپاسگزارم که به برکت هوشمندی و پایمردی مردم دلاور ایران و در سایهی هدایت و حمایت مستمر مقام معظم رهبری وتدبیر و درایت ریاست جمهوری امروز سیاست خارجی ایران با ارائه منطقی گفتمان اصیل انقلاب اسلامی که همان گفتمان امام (ره) و رهبری ، گفتمان صلح طلبی همراه با تسلیم ناپذیری، گفتمان تعامل سازنده همراه با عزت، گفتمان گفت و گو همراه با هویت مداری، گفتمان حکمت همراه با عدالت و گفتمان مصلحت جهان و ابنای بشریت است، با موفقیت مسیر پیشرفت ، روشنگری و شکستن موانع را دنبال میکند.
ظریف با تاکید بر این که مواضع ما عین مواضع امام(ره) و رهبری است، خاطر نشان کرد: دوستان انقلاب و اسلام و ایران در همه جا خوشحالند و به خاطر جمهوری اسلامی سربلند هستند اما عرصه بر بدخواهان مردم دلاور و انقلاب اسلامی ایران تنگ شده و سرمایهگذاریهای کلان و رویاهای خطرناکشان نقش برآب شده است.
وی همچنین گفت: در این مسیر پرفراز ونشیب بیش از هر چیز به لطف الهی همدلی و همبستگی مردم و همراهی و راهنمایی نمایندگان مردم دل بستهایم و من در مجلس حاضر شدهام تا به سوالاتی که در کمیسیون امنیت پاسخ دادم ، پاسخ دهم.
محمد جواد ظریف همچنین پس از طرح سوالات کریمی قدوسی از وی در مورد موضع ظریف دربارهی هولوکاست و گفتوگوی او با رسانههای خارجی در این باره اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران کشوری مستقل و مقتدر و با ثبات است اما فعالیتهای گستردهی تبلیغاتی و سیاسی انجام میشود تا القاء شود که ایران خطری برای صلح و امنیت و منطقه و جهان است. بدخواهان مردم ایران نیز با صرف هزینههای زیاد تلاش کردهاند تا ایران را به خطری جهانی تبدیل کنند و از این طریق به اهداف شوم خود علیه کشور و مردم ایران و انقلابیون دست یابند.
وی با بیان اینکه تحریمهای ظالمانه و تهدیدهای مستکبرانه در سایهی فضاسازی تبلیغاتی علیه ایران وضع شده، خاطر نشان کرد: این مسائل مهمترین عامل اقتدار ملی ما را هدف قرار گرفته و تلاش دارد استقامت مردم را بشکند اما با حضور حماسی مردم در انتخابات این تلاشها به شکست انجامید. دولت تدبیر و امید هم امروز تلاش دارد طرح و برنامهی دشمنان را به شکست بکشاند.
وزیر خارجه خاطر نشان کرد: وزارت خارجه در این شرایط خطیر وظیفهی رصد حوادث و تشریح راهبرد مقابله با تهدیدات را به عهده دارد. تلاش این خدمتگزار کوچک که چند صباحی مسئولیت وزارت خارجه بر شانههایش گذاشته شده نیز این بوده که با فضاسازیهای بینالمللی ، قاطعانه مقابله کند و اجازه ندهد تبلیغات مسموم صهیونیستی ایران را مخل امنیت جهانی یا تهدید منطقهای معرفی کند.
ظریف ادامه داد: از روز پذیرش مسئولیت در مسیر پاسداری از امنیت ملی و تقویت و تحکیم اقتدار ملی ، ازهیچ کوششی فروگذار نکردهایم تا هیچ کشوری در طمع خام نیفتد. اگر ما از اقتدار ملی سخن میگوییم نظرمان به همهی ظرفیتهای کشور است و مهمترین رکن آن گفتمان اصیل انقلاب و ماندگارترین یادگار امام راحل است که همان اتکا به خدا و کوچک شمردن قدرتها است. ما معتقدیم استقامت مردم بر اساس خود باوری، نگاه به درون و اتکا به عنصر بنیادی و محور انسجام ملی و توان بینظیر مردم دلاور ، اقتصاد پویا و متکی به کارآفرینی شأن و اقتدار کشور را میسازد که در سایهی رهبریهای رهبر معظم انقلاب تحقق مییابد.
ظریف با بیان این که اطمینان دارد مسئولیت وی در وزارت خارجه دیر یا زود به پایان میرسد، تصریح کرد: از سالهای طولانی مسئولیت برای سایرین هم جز لحظاتی در خاطره بشری چیزی باقی نمیماند اما آنچه برای امثال من باقی خواهد ماند انجام وظیفه و خدمت ناچیزی برای مردم است.
تا وزیر امور خارجه هستم اجازه نمیدهم پروژه صهیونیستی امنیتیسازی ایران تحقق یابدوی تاکید کرد: تا وزیر امور خارجه هستم نخواهم گذاشت پروژه ی صهیونیستی امنیتی سازی ایران تحت بهانه واهی انکار هولوکاست تحقق یابد. ما حتما با قدرت و صلابت انقلاب که از امام(ره) آموختهایم و تکیه بر فرهنگ غنی اسلامی و تاریخ مردم دلاور ایران، که با نژاد پرستی و نسل کشی آلوده نشده به مبارزه با شبهه افکنی صهیونیستها میپردازیم. چرا که ماشین تبلیغاتی صهیونیستها با تحریف و دروغ از یک سو در پی مظلوم نمایی و از سوی دیگر در پی هراسافکنی علیه ایران است.
وزیر امور خارجه گفت: نتانیاهو با بیشرمی معرکه میگیرد که ایران هولوکاست را انکار میکند و میخواهد هولوکاست دیگری بسازد. من و همکارانم به عنوان نمایندگان مردم اعلام کردهایم که ایران و ایرانی همواره مأمن و ملجأ اقلیتها بوده و به همهی ادیان الهی و پیروانشان احترام میگذارد و با یهودیستیزی و نسل کشی بیگانه است.
ظریف ادامه داد: رژیم صهیونیستی با سوء استفاده از جنایاتی که دیگران مرتکب شدهاند و فلسطینی ها نقشی در آن نداشتهاند، 60 سال است حقوق آنها را پایمال میکند و کشتار و آتش افروزی خود را پشت آن پنهان میکند.
وی با اشاره به بخشهایی از سخنانش که از تریبون مجلس توسط نماینده سوالکننده پخش شد، گفت: ای کاش تمام مصاحبهی من را پخش میکردند تا عین این جملات را میشنیدید و نمیدانم چرا با خلاصه کردن تنها قسمتهایی از مصاحبه را آنهم به طور ناقص پخش کردند.
وی افزود: مردم ایران به فرهنگ غنی زاییده از اسلام ناب مجهز هستند و از نظر مردم ایران، کشتار انسانهای بیگناه همه جا به هر شکل و در هر مقیاسی محکوم است.
وزیر امورخارجه کشورمان در ادامه اظهارات خود در جلسه علنی صبح امروز سه شنبه مجلس گفت: رژیم صهیونیستی تلاش دارد بر جنایات خود علیه فلسطین سرپوش بگذارد و از سویی زرادخانه هستهی خود را پیشرفته میکند و از سوی دیگر علیه ایران هراس افکنی میکند. ما همهی تلاشمان را به کار میبنیدیم و همه فشارهای داخلی و خارجی را به جان میخریم تا پروژهی صهیونیستی امنیتیسازی القای خطر و تهدید ایران را نقش بر آب کنیم.
وی ادامه داد: من در همه مصاحبهها و اظهاراتم به ویژه با رسانه های خارجی تمام توان خود را به کار بستم که در مقابل سوالات جهتدار بر مواضع اصولی جمهوری اسلامی- که افتخار میکنم مواضعم همان مواضع امام(ره) و رهبری است – تصریح کنم. سردمداران رژیم جنایتکار صهیونیستی میخواهند جمهوری اسلامی را عامل تداوم بحران در منطقه معرفی کنند و از عواقب اعمال خود فرار کنند. لذا ما نباید بگذاریم رژیمی که بزرگترین ناقض مقررات عدم اشاعه است با سوء استفاده تبلیغاتی از ایران خطرسازی کند.
سیاست خارجی دولت تدبیر و امید آسایش و راحتی را از نتانیاهو گرفتهظریف همچنین تصریح کرد: سیاست خارجی دولت تدبیر و امید آسایش و راحتی را از نتانیاهو گرفته و او را به انفعال کشانده است. این توفیق بزرگی است که تمام نیروهای انقلابی منطقه از مقاومت، حزبالله و حماس شخصا برای آن از من تشکر کردند. این حرکت نیروهای انقلابی منطقه را به وجد آورده و بدخواهان ایران را دچار سردرگمی کرده است.
وزیر امور خارجهی کشورمان یاد آور شد: من این توفیق را وامدار خودباوری ناشی از حمایت مردم دلاور و تاکید بر گفتمان اصیل و راستین انقلاب میدانم که باید همان گونه که در منطقه و جهان تحسین جهانیان را برانگیخته در داخل هم منعکس شود نه برای مقاصد سیاسی واژگون جلوه داده شود.
ظریف درباره پرسش نمایندگان درخصوص مواضع خود در مورد امکانات نظامی و دفاعی ایران نیز تاکید کرد: نکته مهم جلب توجه به منبع اصلی و واقعی اقتدار کشور است که ریشه در فرهنگ ایثار و شهادت دارد. بزرگترین توان دفاعی ما استقامت مردم است همان گونه که امام(ره) فرمودهاند وزارت خارجه نیز وظیفهی ذاتی خود را کمک به پیشرفت و ارتقاء توان دفاعی کشور میداند و برای رفع تهدید و ایجاد فرصت در این زمینه همواره تلاش دارد.
وی اظهارکرد: به گواهی مسئولین مربوطه که اعضای کمیسیون امنیت ملی با آنها صحبت کردند وزارت خارجه هیچ گاه مانع حضور هیاتها جهت مذاکره در مورد امور دفاعی کشور نشده است.
ظریف خاطر نشان کرد: همهی ما اقتدار ملی را ناشی از همه امکانات و ظرفیتها میدانیم و در برابر تلاشها و رشادتهای بزرگان عرصهی جهاد و شهادت از ارتش وسپاه و بسیج ، مردم دلاور در صحنه و خانوادههای معظم شهدا سر تعظیم فرود میآوریم و همزمان و همراه با همین دلاوران با کمال افتخار وسربلندی به عنوان فرزند کوچک امام(ره) و رهبری مهمترین توان دفاعی کشور را استقامت مردم در مشارکت بیدریغ از میهن اسلامی میدانم.
اقتدار و مشروعیت دولت ایران از رهبری است و نه از وابستگی خارجیظریف همچنین گفت: ایران کشوری متکی به مردم دلاور خود است و دولت ایران تنها دولت در این منطقه است که اقتدار و مشروعیتش از رهبری است و نه از پیمان نظامی و وابستگی خارجی.
وی با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی دارای بزرگترین توان ملی است، گفت: ما به حفظ و تقویت هرچه بیشتر توان ملی باور داریم. ملت ایران صبورانه و با توکل به حضرت حق، دست به زانوی خود انقلاب عظیم ایران را به پیروزی رساند و در مقابل تجاوز خارجی بدون حمایت خارجی و تنها با تکیه بر ایمان و فرهنگ شهادت، مقاومت و بسیج همگانی کشور را ساخت این همان چیزی است که هیچ ابرقدرتی نمیتواند ریشه آن را بخشکاند.
وزیر امور خارجه ادامه داد: بنده بر این موضوع باور دارم که براساس این نگاه ایمانی میتوان درک کرد که چرا نفوذ و توان تاثیرگذاری ایران با تاکید بر فرهنگ انقلاب اسلامی، امام(ره) و رهبری است. توانی که از بسیاری از کشورهای دارای تجهیزات مرگبار نظامی و حتی سلاح اتمی بالاتر است. ما نفوذمان از همه این کشورها بیشتر است چون قدرت و نفوذمان در استقامت و ایمان مردم نفهته است.
سیاست خارجی عرصه وحدت ملی است، نه دعوای سیاسی و جناحیظریف خاطر نشان کرد: بر همین اساس معتقدم به میزانی که انسجام، همدلی و همبستگی ملی و روحیه مقاومت و خودباوری مردم تقویت شود، توان دفاعی افزایش پیدا میکند.
به گفته وی، سیاست خارجی عرصه وحدت ملی و نه دعوای سیاسی و جناحی است.
وزیر امور خارجه خطاب به نمایندگان گفت: ما دست نیاز به سوی همه نمایندگان بزرک ملت دراز میکنیم. ما به کمک، راهنمایی، همدلی و همراهی شما نیازمندیم.
ظریف افزود: وقتی کشور با چالش بزرگ با قدرتهای جهانی درگیر است ضروری است که به این باور برسیم که تنها راه اقتدار و بالندگی کشور همکاری و همراهی همگانی در جهت تقویت مبانی استوار انسجام ملی و فرهنگی و ایمانی است.
وی تاکید کرد: آنهایی که از ایران خطری جهانی میسازند و قصد تحریم و تهدید کشور را دارند، میخواهند ایران را برهم زننده ثبات و مخالف صلح معرفی کنند.
با توکل بر قدرت خدا و صلابت و منطق و بدون دلواپسی با جهان تعامل میکنیمظریف افزود: در این شرایط ما میخواهیم به دنیا اعلام کنیم که ما ملت و دولتی صلحجو و خواهان صلح با جهان هستیم اما مطیع و مرعوب نیستیم و برای حراست از اصول و مبانی با توکل بر قدرت خدا و صلابت و منطق و بدون دلواپسی با جهان تعامل میکنیم.
وی در پایان گفت که ما ملت دلاوریم نه دلواپس.
فریدون عباسی شفافسازی کند؛
از زمان امضای توافقنامه مقدماتی هستهای ژنو تاکنون، بحثهای فراوانی درباره ابعاد و جزئیات این توافقنامه و چشمانداز حصول توافقنامه نهایی مطرح شده است. مخالفان این توافقنامه بعضاً برای اثبات دلایل مخالفت خود، به مواردی اشاره کردهاند که یا اساساً درست نیست و یا دربردارنده تنها بخشی از حقیقت بوده است. ادعای توقف تولید سانتریفیوژها در ایران در نتیجه توافق ژنو، یکی از همین ادعاهاست که به تازگی نادرست بودنش اثبات شده است.
کد خبر: ۳۹۸۴۹۵
تاریخ انتشار:۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۵:۴۱-
06 May 2014 
از زمان امضای توافقنامه مقدماتی هستهای ژنو تاکنون، بحثهای فراوانی درباره ابعاد و جزئیات این توافقنامه و چشمانداز حصول توافقنامه نهایی مطرح شده است. مخالفان این توافقنامه بعضاً برای اثبات دلایل مخالفت خود، به مواردی اشاره کردهاند که یا اساساً درست نیست و یا دربردارنده تنها بخشی از حقیقت بوده است. ادعای توقف تولید سانتریفیوژها در ایران در نتیجه توافق ژنو، یکی از همین ادعاهاست که به تازگی نادرست بودنش اثبات شده است.
به گزارش «تابناک»، در آستانه برگزاری دور جدید مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+ ۵، مخالفان توافق هستهای ژنو بیش از هر زمان دیگری فعال شده و در یکی دو هفته اخیر، نشستها و جلسات متعددی با موضوع انتقاد از توافقنامه مذکور برگزار شده است. با این حال، در یکی از آخرین نشستها از این دست، یکی از مقامات هستهای دولت قبل به مواردی اشاره کرده که خود ناقص بودن اطلاعات ارائه شده از سوی برخی مخالفان توافق ژنو را اثبات میکند.
روز یکشنبه هفته جاری، دانشگاه صنعتی شریف، میزبان جلسهای بود که با همان محور انتقاد از توافق هستهای و با حضور فریدون عباسی، رئیس سابق سازمان انرژی اتمی بود. توجه به بخشی از سخنان عباسی در این جلسه دربردارنده نکته جالب توجهی است.
نشریه دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف با نام «روزنامه شریف»، گزارشی از این نشست منتشر کرده که در بخشی از آن به نقل از فریدون عباسی آمده است: «جریانی در داخل همان دوره ریاست جمهوری احمدینژاد، تولید سانتریفیوژها را به بهانه ورود نسل جدید متوقف کرده بود... احمدینژاد در اواخر دولت به بنده گفت که بقیه سانتریفیوژها را راه بیندازید که تبعات آن بر عهده من خواهد بود. ما از آقای روحانی سؤال کردیم که سانتریفیوژها را راه بیندازیم یا خیر که وی جوابی به ما نداد. البته ما در توافق ژنو جواب خود را گرفتیم».
اذعان به این موضوع در حالی صورت میگیرد که در ماههای اخیر و در پی امضای توافقنامه هستهای ژنو، یکی از محورهای اصلی حملات منتقدان به تیم مذاکره کننده هستهای، طرح این ادعا بود که با امضای این توافقنامه، تولید سانتریفیوژها در ایران متوقف شده و به عبارت دیگر، ایران اقدام به دادن امتیازی غیرضروری به غرب کرده است.
اما آن گونه که از سخنان عباسی برمیآید، توقف تولید سانتریفیوژها اصولاً ربطی به توافقنامه ژنو و به طور کلی تیم مذاکره کننده فعلی نداشته و در دوره پیش انجام گرفته است. البته این موضوع کم و بیش از سوی مسئولین کنونی نیز مورد اشاره قرار گرفته بود، زیرا تاکنون بارها گفته شده که موضوع تعداد و کیفیت سانتریفیوژها، هنوز موضوع توافق نبوده و مذاکره در این زمینه به نتیجهای نرسیده که بخواهد بر پایه آن کاری انجام شود.
به هر حال، در این موضوع دو نکته مهم قابل طرح است؛ نخست اینکه عباسی تنها در دوره کوتاهی پس از روی کار آمدن دولت جدید، مسئولیت سازمان انرژی اتمی را بر عهده داشت و سپس این مسئولیت به علی اکبر صالحی واگذار شد؛ بنابراین، طبیعی است که برای تصمیمگیری درباره شرایط موجود و اقدامات بعدی، به زمان و فضایی نیاز باشد که در دوره انتقالی فراهم نبوده است.
دوم آنکه عباسی اشاره نکرده که دقیقاً کدام «جریان» در دولت قبل جلو تولید سانتریفیوژها را گرفته و این جریان دارای چه قدرتی بوده که حتی احمدینژاد نیز نتوانسته تا آخر دوره خود جلو آن بایستد و زمانی هم که تصمیم به این کار گرفته، از «تبعات» آن سخن گفته است.
بر کسی پوشیده نیست که هیچ یک از اعضای دولت و تیم مذاکره کننده فعلی ـ که از سوی مخالفان متهم به سازشکاری میشوند ـ در دولت قبل حضور و عضویت نداشتهاند. پس این کدام جریان بوده که چنین تصمیم مهمی را درباره سانتریفیوژها گرفته و نه تنها صدایی از مخالفان فعلی درنیامده، بلکه رئیسجمهور وقت نیز نتوانسته در برابر آن مقاومت کند!
به هر حال، به نظر میرسد پاسخ به این پرسشها، شفافتر کردن فضا و به طور کلی، در پیش گرفتن رویکردی منصفانه و بیان کامل حقایق از سوی منتقدان، دستکم زمینه را برای نقد منصفانه و سازنده توافقنامه موجود ـ و هر گونه توافق آتی ـ فراهم کند.
شرقشناس مشهور آمریکایی چگونه ایران را به جهانیان معرفی کرد؟ آیا فرای امانتهای تاریخی ایران را به کشور بازگرداند؟ طی بیش از نیم قرن، فرای چه آثاری را از کشور خارج کرد؟ گزارش ویژه مشرق، باستانشناسی فرای در ایران و گنجینههای به یغما رفته ایران را بررسی خواهد کرد.
گروه گزارش ویژه مشرق - در هیاهوی بحث و جدلهای دو طیف بر سر جنازه ریچارد فرای، از شیون هوادارانش برای دفن او در اصفهان تا شعارهای مخالفان این اقدام، نگاهی منصفانه به سوابق و اقدامات این ایرانشناس مشهور آمریکایی در چگونگی شناختن و شناساندن ایران به جهانیان، به قضاوت در این باره بسیار کمک خواهد کرد.
درباره سوابق ریچارد فرای بسیار گفته و نوشته شده است؛ شرقشناس مشهور آمریکایی، 70 سال از 94 سال عمرش را صرف ایرانشناسی و شرقشناسی با تمرکز بر فلات ایران کرد. تاریخ ایران را در دانشگاه هاروارد تدریس میکرد و صدرالدین (کریم) آقاخان نیز از دستپروردههای فرای است. (گزارش مشرق درباره شخصیت و فعالیتهای آقاخان رهبر فرقه اسماعیلیه را از اینجا مشاهده کنید)
میگویند ریچارد نلسون فرای جاسوس بوده است؛ جاسوس سازمان سیا در جنگ جهانی دوم و به تبع آن احتمال ادامه این جاسوسی تا زمان مرگ را نیز مطرح میکنند. همسر او که ایرانیالاصل هست نیز جاسوسی فرای بر ضد آلمان نازی را تأیید کرده است. وزارت اطلاعات در سال 1376 در کتاب "هویت" با اشاره به برخی جریانات ضدنظام مینویسد:
"ریچارد فرای چندی پیش به دعوت و تلاش برخی روشنفکران داخلی به ایران سفر کرد و در طول اقامت خود در تهران با استفاده از برخی عناصر نا آگاه اقدام به جمعآوری گسترده اطلاعات محرمانه نمود. ریچارد فرای که همکاری به ظاهر علمی او با سیا امری آشکار است در این سفر تا آنجا پیش رفت که حتی برای جذب برخی مدیران اجرایی و آموزشی کشور اقدام کرد که البته این تلاش با برخی هوشیاریها ناکام ماند."
ریچارد فرای و رومن گیرشمن در خرابههای باستانی شوش - 1966فرای در جریان جنگ دوم جهانی، عامل "اداره خدمات استراتژیک (OSS)" آمریکا در افغانستان بود که به عنوان سازمان اطلاعاتی این کشور فعالیت میکرد و بعدها جای خود را به سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) و آژانس های دیگر اطلاعاتی این کشور داد. OSS اساسا برای جاسوسی تشکیل شده بود و با نفوذ در مرزهای کشورهای متخاصم، خوراک اطلاعاتی نیروهای مسلح آمریکا را فراهم میکرد. بزرگترین دستاورد افسرانی نظیر ریچارد فرای هم در جریان جنگ جهانی دوم، نفوذ در آلمان نازی و انجام عملیات در داخل خاک آلمان بود.
ارتباط وی با موسسات و اندیشکدههای آمریکایی و ارتباط با جریانات برانداز داخلی هم البته جزو اتهاماتی است که به فرای نسبت داده شده است؛ چه اینکه برخی نشست و برخاستهای فرای در داخل و پیش از سال 88، از جمله دیداری با سید محمد خاتمی رئیس جمهور سابق ایران در سال 1385 و برخی چهرههای امنیتی دیگر در بوستون آمریکا، این شائبه ها را تقویت میکند.
دیدار ریچارد فرای با سید محمد خاتمی در بوستوناما شاید هم اثبات جاسوسی ریچارد فرای بدلیل نیاز به اسناد متقن اطلاعاتی دشوار باشد و هم باور جاسوسی یک چهره علمی – فرهنگی "عاشق ایران" دشوارتر.
از این رو، اتهامات جاسوسی این ایران شناس فقید را که به دلیل اصلی برای مخالفت با عمل به وصیتاش و دفن و در کنار مقبره استادش "آرتور پوپ" شده است، میگذاریم و میگذریم تا به بخش دیگری از خدمات این شرقشناس بهنام در شناساندن فرهنگ و تمدن ایران به جهانیان بپردازیم.
در دولت دکتر محمود احمدینژاد هم از خدمات ریچارد فرای تجلیل شدبرای باز کردن تلاشهای ریچارد فرای، باید کمی به عقبتر بازگردیم؛ به دورهای که آرتور پوپ – که در شیراز درگذشت و هم اکنون در اصفهان آرمیده است – دیگر شرقشناس آمریکایی کار خود را آغاز کرد. آرتور پوپ متولد 1881 است. اولین سفر پوپ به ایران در سال 1925 (فروردین 1304) انجام شد. وی دراینزمان بهعنوان کارشناس و رایزن موسسه هنری شیکاگو فعالیت مینمود. هدف پوپ از این مسافرت، دیدار و آشنایی با آثار باستانی ایران و ترغیب بزرگان دولت جهت اقدام به بررسی و کشف آثار تاریخی و هنری ایران بود.
وی در این سفر، مورد استقبال صمیمانه حسین علا، نماینده مجلس شورای ملی وقت که قبلا وزیرمختار ایران در امریکا بود و با پوپ سابقه دوستی داشت، قرار گرفت و به درخواست علا در جمع بزرگان کشور راجعبه هنر ایرانی سخنرانی نمود. تحت تاثیر سخنرانی مبسوط پوپ درخصوص ضرورت یافت اشیای تاریخی و ارزش مالی آنها، بزرگان حاضر در جلسه جهت کشف و فروش آثار باستانی وسوسه شدند. دکتر صدیق در خاطراتش میگوید: «این سخنرانی پوپ، طوری در سردارسپه اثر نمود که دستور داد کلیه بناهای عظیمِ در دست ساخت مانند ساختمان شهربانی، پستخانه و بانک ملی را به سبک معماری هخامنشی درست کنند!»
مقبره آرتور پوپ در حاشیه زاینده رودسخنرانی وی در حضور رضاخان – نخست وزیر وقت ایران – و بسیاری از بزرگان کشور موجب توجه ویژه رضاشاه شد؛ توجه ویژهای که مجوز ورود به مساجد تاریخی و اماکن باستانی ایران را برای پوپ به ارمغان آورد تا وی تحقیقات خود بر روی هنر و معماری ایران را به پیش ببرد.
وی پس از بازگشت به آمریکا چند طرح ایرانی را در یک هتل و یک پارک ملی اجرا کرد و همچنین موسسه آمریکایی هنر و باستانشناسی ایران را نیز تأسیس کرد و به همراه همسرش "فیلیس آکرمن" در فاصله سالهای 1929 تا 1939 بارها به ایران سفر کردند و تقریبا به تمامی اماکن باستانی ایران – با مجوز خاص و دسترسیهای ویژه – راه یافتند. پوپ در این مدت بسیاری از شاگردان خود را نیز به ایران آورد و در نهایت آن ها به همکاران وی در ثبت هنر و تاریخ و معماری ایران تبدیل شدند. ریچارد فرای، شاگرد ارشد پوپ بود و علاقه فرای به پوپ باعث شد تا وصیت کند در کنار وی – در اصفهان – دفن شود.
سنگ مزار آرتور پوپاما حاصل 10 سال سفر آرتور پوپ، همسرش فیلیس آکرمن و ریچارد فرای که آن روزها جوانی کم سن و سال بود، در سال 1939 در انتشارات آکسفورد ابتدا در شش جلد و سپس 25 سال بعد با اضافه شدن پژوهشهای جدید در شانزده جلد به چاپ رسید؛ مجموعهای با عنوان "سیری در هنر ایران؛ از ماقبل تاریخ تا به امروز". مجموعهای که در آن پوپ حاصل اکتشافاتش را در آن به نمایش گذاشته است. این کتاب دارای دویست کلیشه بزرگ و هزاروپانصد عکس سیاه و سفید و سیصدوپنجاه نقشه و هشتاد فصل است. عکسهای سیاه و سفید این کتاب، همگی از آثاری گرفته شده است که پوپ و دستیارش فرای در ایران کشف کرده و عمده آن به اروپا و آمریکا منتقل کردهاند. البته برای خالی نماندن موزه ملی ایران، بخش کوچکی از این اشیاء نیز به موزههای ایران تحویل داده شده است.

آرتور پوپ نیز در جریان جنگ جهانی دوم، در دولت آمریکا مسوول شورای ملی دوستی آمریکا و شوروی بود و به عنوان امین دو طرف مشغول به فعالیت بود. موسسه آسیا نیز از جمله موسساتی بود که پوپ پایهگذار آن بود اما پس از وارد شدن اتهام دوستی با کمونیستها، بسیاری حمایت خود را از موسسه وی برداشتند و در نهایت فعالیتهای موسسه آسیا نیز متوقف شد.
در سال 1964 در دیدار پوپ و آکرمن از ایران، از طرف دولت وقت پیشنهاد ادامه فعالیت موسسه آسیا در شیراز و پیوند آن با دانشگاه پهلوی به وی داده شد که او نیز پذیرفت و از سال 1966 تا پایان عمرش (1969) در شیراز ماند و پس از مرگش در کنار زاینده رود اصفهان دفن شد.
ریچارد فرای شاگرد آرتور پوپ پس از مرگ استادش، اکتشافات و باستانشناسی در ایران را ادامه داد و پس از مرگ پوپ ریاست موسسه آسیا که در آن زمان در دانشگاه پهلوی (شیراز) بود را بر عهده گرفت.
ماحصل چند دهه اکتشافات آرتور پوپ و ریچارد فرای چه بود و سرنوشت آن چه شد؟
آرتور پوپ و ریچارد فرای طی چند دهه اکتشاف و باستانشناسی در ایران، هزاران قطعه از آثار باستانی را کشف کردند و با عکسبرداری از آنها، مجموعه کتابهای "سیری در هنر ایران" را پدید آوردند؛ آثار باستانی ریز و درشتی که از ظروف کوچک تا سر ستونهای عظیم در آن وجود دارد که بسیاری از آن ها متعلق به پیش از میلاد مسیح است.
شرقشناسان و ایرانشناسان آمریکایی که از این آثار برای شناخت فرهنگ و تمدن ایران استفاده میکردند، پس از اتمام کارهای تحقیقاتی بر روی هریک از اشیاء بدست آمده، - به گواهی محققان غربی و تصاویر منتشر شده در مجموعه "سیری در هنر ایران" – آنها را به موزههای اروپا، آمریکا و مجموعهداران بزرگ میفروختند.
نوئل سیور (Noël Siver) از محققان دایرهالمعارف ایرانیکا میگوید: "آرتور پوپ شخصیتی کاریزماتیک و جنجالی بود. گرچه او بدلیل احساسات زیبایی شناختی، انرژی و پشتکارش بسیار مورد تمجید قرار گرفته بود، اما همزمان بسیاری دیگر فعالیتهای اقتصادی پوپ از جمله فروش آثار باستانی و هنری به موزهها و مجموعه داران را موجب تخریب وجهه وی میدانند. گرچه میتوان اینگونه استدلال کرد که این کار – فروش آثار باستانی کشف شده – برای تأمین هزینههای سفرهای علمی درباره هنر ایران و موسسههایی که ایجاد شده بود، ضروری به نظر میرسید."
ریچارد فرای نیز از سال 1969 پس از مرگ پوپ، نفر اول در اکتشاف مناطق باستانی ایران و جایگزین استادش شد. چگونگی خروج هزاران آثار تاریخی پیش از انقلاب بدلیل مجوز بی نظیر رضاخان و فرزندش، چندان جای سوال باقی نمیگذارد اما ادامه این اکتشافات در سالهای پس از انقلاب نیز جالب توجه است.
حجم و ارزش آثار خارج شده از کشور توسط آرتور پوپ و شاگرد ارشد و ادامهدهنده راهش ریچارد فرای قابل ارزیابی دقیق نیست اما تنها با بررسی عکسهای منتشرشده از این آثار، حتی تعیین قیمت برای بسیاری از آنها بدلیل ارزش و قدمت تاریخی به سادگی امکانپذیر نیست و تنها میتوان در محدوده میلیاردها دلار، آن را تخمین زد.
فارغ از اتهامات جاسوسی که مقصود این گزارش پرداختن و اثبات آن نیست، ریچارد فرای و استادش بزرگترین محموله از اشیای باستانی این سرزمین را طی یک چندین دهه از کشور خارج کردهاند. این آثار هم اکنون در موزههای لوور، موزه دانشگاه فیلادلفیا و بسیاری از مجموعههای شخصی کلکسیونرهای اروپایی و آمریکایی سالانه هزاران گردشگر و صدها هزار دلار درآمد را برای آنان به ارمغان میآورد.
گرچه تلاشهای پروفسور آرتور پوپ و ریچارد فرای در شناساندن فرهنگ و تاریخ ایران به جهانیان، ایجاد موسسات ایرانشناسی و برپایی دورههای شرقشناسی و ایرانشناسی در دانشگاههای معتبر جهان قابل تحسین است، اما میتوان گفت این معرفی تاریخ و هنر ایران طی بیش از نیم قرن ( از زمان آرتور پوپ تا ریچارد فرای) به بهای از دست دادن گنجینهای عظیم از آثار باستانی ایران تمام شده است که بهای آن هرگز قابل جبران نخواهد بود.
در پایان، تصاویر تعدادی از هزاران قطعه آثار باستانی که برای ایرانشناسی هم اکنون در موزههای اروپا و آمریکاست، آمده است:
برای مشاهده اندازه اصلی تصاویر، روی آنها کلیک کنید