در حالی که اردوغان علیرغم شایعات فراوان و اسناد منتشر شده علیه نزدیکانش موفق شد در انتخابات اخیر این کشور به پیروزی برسد ولی اتهامات جدیدی برای وی در حال مطرح شدن است. علاوه بر نقش وی در حمله شیمیایی در سوریه، اکنون نقش اوباما در دریافت رشوه عظیم دولت اردوغان از تاجر معروف ایرانی مورد توجه قرار گرفته است.
به گزارش «تابناک»، روزنامه تودی زمان که در ماههای اخیر از اصلیترین روزنامههای منتشر کننده اخبار فساد در دولت اردوغان بوده است، اتهامات جدیدی را متوجه وی کرده است، اگر چه این اتهامات ریشه در افشاگریهایی دارد که یک خبرنگار برجسته آمریکایی در مورد نقش اردوغان در حمله شیمیایی در سوریه انجام داده است.
سیمور هرش که به عنوان یک روزنامهنگار محقق در آمریکا شناخته میشود و تاکنون داستانهای بزرگی در حوزه سیاسی و سیاست خارجی این کشور را بعد از تحقیقات مفصل افشا کرده است، اخیرا مدعی شده است که سازمانهای اطلاعاتی آمریکا، نقش دولت ترکیه و گروههای تروریستی تحت حمایت آن در حملات شیمیایی سال گذشته در سوریه را تائید کردهاند.
بعد از این که نشریات اصلی آمریکایی از انتشار اطلاعات هرش خودداری کردند وی در مقاله ای که در مجله "لندن ریویو اف باکس" منتشر شده افشا کرد که ترکیه و شخص رجب طیب اردوغان در حمله شیمیایی الغوطه در ریف دمشق که در 21 آوریل سال گذشته میلادی انجام شد، دست داشته است تا با شکسته شدن خط قرمز تعیین شده توسط دولت اوباما، وی به حمله به سوریه اقدام و آرزوی اردوغان برای ساقط شدن دولت اسد را اجرایی کند.
هرش به نقل از یک منبع ناشناس گفته است: «آژانس اطلاعاتی دفاعی آمریکا به مقامات ارشد نظامی و دیگر مقامات اطلاعاتی گفتند که گاز سارین را ترکیه تامین کرده بود و این گاز تنها با حمایت ترکیه امکان انتقال به سوریه را داشت. ترکیه همچنین آموزش لازم برای تولید سلاح از سارین و کاربرد آن را نیز آموزش داده است.»
اگر چه دولتهای آمریکا و ترکیه گزارش هرش را تکذیب کرده و آن را افتراآمیز دانسته است ولی تحلیلگر روزنامه تودی زمان، موارد فراوانی را بر میشمارد که روسای جمهور آمریکا یا نهادهای این کشور، گزارشهای هرش را تکذیب کردهاند ولی بعدا روشن شده که حق با وی بوده است.
دولت جانسون گزارش هرش را در مورد استفاده نیروهای آمریکایی از سلاحهای غیرقانونی در ویتنام رد کرد ولی بعدا روشن شد که هرش درست میگفته، نیکسون رئیس جمهور سابق آمریکا علنا ادعای هرش در مورد نقش نیروهای آمریکایی در کشتار مای لای در ویتنام را رد کرد ولی بعدا این موضوع تائید شد، هنری کیسینجر نقش آمریکا در کودتا در شیلی علیه آلنده را تکذیب کرد وی بعدها روشن شد که ادعاهای هرش در این مورد نیز درست بوده، در سال 1975 هرش مدعی شد که سازمان سیا نامههای خصوصی مردم را میخواند و تحقیقات بعدی کنگره، این ادعا را نیز تائید کرد.
به همین سبب است که وقتی هرش ادعایی را علیه یک دولت مطرح میکند، آن دولت باید نگران شود و به نظر میرسد هدف اصلی افشای نقش اردوغان در حمله شیمایی در سوریه، نه اردوغان بلکه شخص اوباما باشد، به خصوص با توجه به منتقدان جدی رفتار آمریکا در سوریه که در میان جمهوریخواهان آمریکایی وجود دارند.
در ماه می سال گذشته، اردوغان در تلاش برای ترغیب اوباما برای حمله به سوریه با وی دیدار کرد وی نهایتا نتوانست جنگ علیه سوریه را به مرحله نهایی مورد نظر خود برساند. اگر چه به نظر میرسد وی از دیدار با اوباما دست خالی برگشته باشد ولی تحقیقات هرش نشان میدهد که این گونه نیست.
وی با استناد به منبعی در سازمان سیا مدعی شده است که در این دیدار در اردیبهشت سال گذشته یعنی در ماه می 2013، اوباما به ترکیه اجازه داده است که برای مدتی، تحریمها علیه ایران را نادیده بگیرد و در این دوره زمانی، تنها 13 میلیارد دلار در سال 2013 به ایران وارد شده است که 15 درصد آن به عنوان رشوه بین افرادی در ایران، ترکیه و امارات متحده عربی تقسیم شده است.
نکته عجیبی که در این میان مورد توجه روزنامه زمان قرار گرفته، این است که تحقیقات اخیر در ترکیه در جریان پرونده فساد در این کشور نشان میدهد که در دهم ماه می سال گذشته، نهادهای اطلاعاتی ترکیه، مکالمهای بین رضا ضراب تاجر معروف ایرانی مقیم ترکیه و یک تاجر دیگر ایرانی را شنود میکنند که شواهدی . دلایلی از اطلاع آمریکاییها از آن نیز وجود دارد، روز بعد مقامات آمریکایی، بابک زنجانی تاجر معروف ایرانی را به فهرست سیاه افراد تحت تحریم اضافه میکنند و چند روز بعد اوباما به دولت اردوغان اجازه میدهد که برای مدتی دیگر، چشم خود را بر تحریم ایران ببندد.
به گزارش «تابناک»، همه نمایندگان به این طرح رای مثبت دادند تا سه روز بعد از مصوبه سنا، انها نیز با ورود ابوطالبی به آمریکا مخالفت کنند. طبق این مصوبه، هر فردی که در اقدامی تروریستی علیه ایالات متحده دخالت داشته است، حق ورود به ایالات متحده به عنوان نماینده یک کشور در سازمان ملل را نخواهد داشت.
اگر چه کاخ سفید تاکنون اعلام نکرده است که آیا اوباما این قانون را تصویب خواهد کرد یا خیر، دو مقام آمریکایی روز چهارشنبه به رویترز گفتهاند که تصمیم دولت در این باره به زودی اعلام خواهد شد.
جی کارنی سخنگوی کاخ سفید نیز در هواپیمای رئیس جمهور آمریکا به خبرنگاران گفته است که ما در ارتباطات خود با طرف ایرانی روشن کردهایم که گزینه آنها پذیرفتنی نیست.
نقش ابوطالبی در حادثه تسخیر سفارت آمریکا در روزهای اخیر به بهانه محافل تندرو برای ایجاد چالشی جدی بر سر دریافت ویزای وی تبدیل شده است و دوگ لامبورن نماینده جمهوریخواه ایالت کلرادو که از بانیان طرح فوق است، وی را تروریست نامیده است. در سنای آمریکا نیز تد کروز بانی اصلی این طرح بود. این سناتور جمهوریخواه محافظهکار اصلیترین چهره در به تعطیلی کشیدن دولت آمریکا در سال گذشته نیز بود.
مخالفت با نامزد یک کشور در سازمان ملل موضوعی بسیار نادر است و ممکن است مخالفت با ابوطالبی رویهای را ایجاد کند که نمادی از تسلط آمریکا بر این سازمان جهانی باشد.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران هم دیروز در وین از انتصاب حمید ابوطالبی برای تصدی نمایندگی ایران در سازمان ملل دفاع کرد و گفت: اجازه نمیدهیم گروهی تندرو دستور کار حضور ایران در سازمان ملل را تعیین کنند.
وی در پاسخ به سوالی درباره مخالفت برخی محافل در امریکا با سفیر جدید ایران در سازمان ملل گفت: امریکاییها میدانند که این رفتار برای ما قابل قبول نخواهد بود.
ظریف گفت: سازوکارهای بینالمللی برای پیگیری چنین موردی مشخص است و ما حسب مورد تصمیم میگیریم از چه روشی در این زمینه استفاده کنیم. دولت امریکا هم به خوبی اطلاع دارد این رفتار از نظر جمهوری اسلامی ایران به هیچوجه قابل قبول نیست.
وزیر امور خارجه که خود پیش از این به مدت هشت سال نماینده دایم ایران در سازمان ملل بود، از ابوطالبی به عنوان «یکی از مجربترین، منطقیترین و با سابقهترین دیپلماتهای ایران» و مناسب برای نمایندگی دایم ایران در سازمان ملل نام برد و گفت: او سابقه سفارت در ایتالیا، بلژیک و استرالیا را دارد و پیش از اینبارها به عنوان دیپلمات جمهوری اسلامی ایران به نیویورک سفر کرده و در جلسات سازمان ملل حضور داشته است.