![پنج گزینه نومحافظهکاران آمریکایی در مقابل روسیه پنج گزینه نومحافظهکاران آمریکایی در مقابل روسیه](http://cdn.tabnak.ir/files/fa/news/1392/12/25/354816_335.jpg)
هرچند در روزهای نخست اوج گیری بحران اوکراین و پس از موضع گیری مستقیم دولت روسیه نسبت به این ماجرا، برخی انتظار داشتند که آمریکا پاسخی جدی به مسکو بدهد، اما در عمل این اتفاق با آن شدت مورد انتظار رخ نداد. بر همین اساس، جمهوری خواهان کنگره آمریکا اکنون طرح هایی را برای مقابله با روسیه در ماجرای اوکراین در دست بررسی دارند.
به گزارش «تابناک»، برخی اخبار و گزارش های رسانه های آمریکایی حاکی از آن است که طی روزهای اخیر، نومحافظه کاران و برخی دیگر از چهره های تندروی کنگره آمریکا، توجه خود را تا حد زیادی از ایران به سمت یک «دشمن» دیگر معطوف کردند و این دشمن جدید – و در واقع قدیمی – کشوری جز روسیه نیست.
نومحافظه کاران که همواره به دنبال بهانه هایی برای افزایش بودجه نهادهای نظامی و دفاعی آمریکا بوده و بر همین اساس، از مداخله آمریکا در خارج از مرزهای خود حمایت می کنند، پیگیر آن هستند که با مداخله مستقیم در بحران اوکراین، روند اوضاع را در این کشور دستخوش تغییر کنند. با این حال، بسیاری از تحلیلگران این اقدام را اشتباه دانسته و معتقدند چنین کاری می تواند یک بحران سیاسی را به یک فاجعه بین المللی تبدیل کرده و به تقابلی مستقیم میان آمریکا و روسیه منجر شود.
هرچند از روز نخست آغاز بحران سیاسی در اوکراین، دولت آمریکا به اشکال مختلف ضمن اعلام حمایت از مخالفان، به طور مستقیم و غیرمستقیم در این بحران مداخله کرد، اما به هر حال، دولت اوباما معتقد به اتخاذ یک رویکرد تقابلی کامل در مقابل روسیه نیست و از روندی دیپلماتیک و مدیریت شده در این ماجرا حمایت می کند.
با این حال، نومحافظه کاران این سیاست را به انفعال اوباما تعبیر کرده و با قرار دادن آن در کنار عدم مداخله آمریکا در سوریه و همچنین ماهیت توافق هسته ای با ایران، آن را نشانه ای از انفعال سیاست خارجی آمریکا در موضوعات بین المللی دانسته و خواستار ایفای نقش فعال تری از سوی ایالات متحده در مسئله اوکراین هستند. در این چارچوب، آن ها به طور کلی پنج سیاست را در قبال روسیه مورد توجه قرار می دهند:
1- استقرار سامانه موشکی در مرز روسیه: این سیاست به طور خاص در سرمقاله ای در تاریخ 11 مارس در روزنامه «وال استریت ژورنال» - که عموماً به عنوان تریبون نومحافظه کاران از آن یاد می شود – بازتاب یافت. در این سرمقاله آمده بود: «پاسخ صحیح به بازی قدرت روسیه، انجام یک بازی قدرت متقابل است. دفاع موشکی بالیستیک ناتو در جبهه شرقی می تواند آغاز مناسبی باشد». پس از آن، این ایده از سوی لیندسی گراهام، سناتور تندروی آمریکایی نیز بیان شد: «اگر من جای رئیس جمهور اوباما بودم، بار دیگر لهستان و چک را در موضوع دفاع موشکی وارد می کردم».
اشاره گراهام و دیگران، به یک برنامه کنار گذاشته شده قدیمی مبنی بر استقرار سپر دفاع موشکی در مجاورت روسیه و در لهستان و جمهوری چک است. این طرح که ابتدا در زمان جرج بوش مطرح شده بود، در سال 2009 از سوی اوباما که در پی بهبود روابط با روسیه بود، کنار گذاشته شد. طرح مذکور از سوی روسیه به عنوان یک تهدید جدی و مستقیم علیه خودش ارزیابی می شد.
2- الحاق گرجستان به ناتو: تا پیش از ماجرای اوکراین، آخرین بحران جدی در روابط روسیه و آمریکا در سال 2008 و در زمان حمله روسیه به گرجستان رخ داد. در جریان جنگ گرجستان که به تحریک نیروهای گرجی در منطقه اوستیای جنوبی و آبخازیا آغاز شد، با کنترل روسیه بر این مناطق پایان یافت.
در همان زمان، بحث الحاق گرجستان به ناتو به عنوان اقدامی علیه روسیه مطرح شد، اما به نتیجه نرسید. این بار نیز جنگ طلبان آمریکایی خواستار آن هستند تا با الحاق گرجستان و اوکراین به ناتو، زمینه اقدام مستقیم نظامی علیه روسیه فراهم شود.
3- انجام رزمایش های نظامی در نزدیکی روسیه: این نیز ایده دیگری است که از سوی سناتورهای تندرو مطرح شده و آمریکا اکنون عملاً اقداماتی را در راستای آن انجام داده است. در این چارچوب، قرار است یک ناوشکن آمریکایی در رزمایش مشترکی با رومانی و بلغارستان در دریای سیاه و در نزدیکی «کریمه» شرکت کند.
افزون بر این، انتظار می رود هواپیماهای جنگی آمریکایی در رزمایش هایی در لهستان نیز شرکت کنند. ناتو نیز دو هواپیمای شناسایی را به اوکراین فرستاده تا تحرکات نیروهای نظامی روسیه را زیر نظر داشته باشد.
4- کمک نظامی به اوکراین: «دیک چنی»، معاون رئیس جمهور پیشین آمریکا، طراح اصلی جنگ عراق بود که نتیجه آن، رویای نومحافظه کاران را به کابوسی برای آن ها تبدیل کرد. با این حال، به نظر می رسد تجربیات پیشین وی در زمینه ماجراجویی نظامی، درس های چندانی را به وی نیاموخته است.
چنی در مصاحبه ای با شبکه خبری «سی بی اس» در تاریخ 9 مارس گفت آمریکا باید کمک های نظامی، شامل تجهیزات، آموزش نظامی و موارد دیگر را در اختیار اوکراینی ها بگذارد. وی همچنین از اینکه اوباما با اعلام منتفی بودن اقدام نظامی علیه روسیه، گزینه های خود را از روی میز برداشته، اظهار نارضایتی کرد.
5- تشویق روس ها به شورش علیه پوتین: شاید یکی از فانتزی ترین ایده هایی که از سوی نومحافظه کاران مطرح شده و باز هم در وال استریت ژورنال بازتاب یافت، اظهار امیدواری نسبت به این موضوع بود که شورش های اوکراین، بتواند به روسیه سرایت پیدا کند. این ایده مبتنی بر آن بود که درگیری ها در اوکراین، مستقیماً روسیه را درگیر خود کند. در سرمقاله این روزنامه آمده بود: «بهترین انتقام کییف این است که به محرکی برای مبارزان آزادی خواه روس تبدیل شود».
به هر حال، باید منتظر ماند و دید دولت اوباما تا چه حد با این گزینه های افراطی نومحافظه کاران کنگره همراه می شود و آیا نتیجه اقدامات عملی واشنگتن در راستای فروکش کردن بحران خواهد بود و یا تبدیل آن به منازعه ای تمام عیار و همه جانبه بین المللی.
تحولات اوکراین به مرحلهای بسیار حساس رسیده و نه تنها شبه جزیره کریمه بلکه بخشهایی دیگر نیز ممکن است از این کشور اروپای شرقی را که در میانه اختلافات غرب و شرق گیر افتاده به جدایی کشیده شوند؛ بهترین سیاست ایران در برابر این تحولات چیست؟ جمعی از نمایندگان مجلس به این پرسش پاسخ دادهاند.
کد خبر: ۳۸۷۱۰۰
تاریخ انتشار:۲۵ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۸:۳۸-
16 March 2014 تحولات اوکراین به مرحلهای بسیار حساس رسیده و نه تنها شبه جزیره کریمه بلکه بخشهایی دیگر نیز ممکن است از این کشور اروپای شرقی را که در میانه اختلافات غرب و شرق گیر افتاده به جدایی کشیده شوند؛ بهترین سیاست ایران در برابر این تحولات چیست؟ جمعی از نمایندگان مجلس به این پرسش پاسخ دادهاند.
به گزارش «تابناک»، کارشناسان این منطقه از جهان، سیاست بیطرفی فعال را به جمهوری اسلامی توصیه میکنند؛ بنابراین، ایران نباید جانب هیچ یک از طرفین درگیر در اوکراین را بگیرد بلکه باید به حل و فصل موضوع کمک کند. در مقابل دو دیدگاه که بیشتر کارشناسان آن را رد میکنند، طرفداری از روسیه به عنوان طرف نزدیکتر به ایران و یا گزینه پرهیز از ارسال سیگنالهای تحریکآمیز به غرب را پیشنهاد میکنند.
در این بین، درباره موضع مناسب برای ایران در قبال تحولات اوکراین به سراغ برخی نمایندگان مجلس رفتم و نظر آنها را در این باره جویا شدیم.
محمد رضا تابش در این باره به خبرنگار تابناک گفت: همان گونه که ما همواره بر حق حاکمیت خود اصرار داریم و نمیگذاریم دیگران در آن مداخله کنند، ما هم نباید در مسأله آنها دخالت کنیم؛ البته مسائلی هست که هر دو طرف قضیه را حساس کرده است، از یک سو روسیه تلاش دارد تا خود را به آبهای آزاد برساند و تبدیل به یک قدرت بیناللملی شود و از تبدیل شدن به قدرت منطقهای فراتر رود.
از سوی دیگر، خواست مردم اکراین هر چه باشد، مهم است و با توجه به اینکه سیاستورزیهای گذشته، عامل چنین رخدادی در اکراین هست، سیاستمدارهای ما نیز باید از این داستان درس بگیرند، چرا که در گذشته بیشتر ساکنان کریمه را مسلمانان و تاتارها تشکیل میدادند، ولی در گذر زمان سیاستهای اشتباه باعث شد تا این جمعیت از آنجا خارج شود.
تابش گفت: اگر این نظرسنجی بر روی جمعیت اول بود قطعا نظرسنجی چیز دیگری نشان میداد، ولی حالا باید منتظر رویدادهای دیگری باشیم، به هر حال باید تابع دمکراسی باشیم و هیچ کس دیگری نمیتواند این نظرسنجی را زیر سؤال ببرد، این میتواند یک درس خوب برای زمامداران ما باشد که این امر را برای پنجاه سال و صد سال آینده بتوانیم پیشبینی کنیم. البته روسیه نیز نباید در این منطقه مداخله نظامی بکند.
آقا محمدی اظهار داشت: من در این مورد اظهارنظر نمیکنم. آنجا آقای پوتین تشریف دارند و میتوانند خودشان کارها را روبهراه کنند.
علی مطهری نیز در این باره به خبرنگار تابناک گفت: هر چه مردم اکراین تصمیم بگیرند و کسی ـ چه ما و چه آمریکا و چه روسیه ـ نمیتواند برای مردم کشور دیگر تصمیم بگیرد.
کوثری نیز در این باره گفت: اروپاییها و به ویژه آمریکاییها کاری میکنند که کشورهایی را که سالها طرف روسیه بودند، به نحوی بکشند به سمت خودشان و همین باعث شده، روسیه که جایگاه مهمی در منطقه دارد نیز از وقوع این رویدادها جلوگیری کند. به همین دلیل کریمه که موقعیت مهمی دارد و مردم آن خود داوطلبان مشتاق به پیوستن به روسیه هستند، جذب کرده است.
این نماینده در پاسخ به اینکه موضع ایران در قبال الحاق کریمه به چه رویهای خواهد بود گفت: ایران هم به جهت اینکه رابطه خوبی با روسیه، نسبت به آمریکا دارد تا حدی که منصفانه و عادلانه باشد، حمایت میکند
هزینه های نظامی کشورهای خاورمیانه طی یک سال اخیر رشد قابل توجهی یافته است.
کد خبر: ۳۸۷۰۸۰
تاریخ انتشار:۲۵ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۵:۵۷-
16 March 2014 ![](http://cdn.tabnak.ir/files/fa/news/1392/12/25/354826_987.jpg)
در میان ده کشوری که بودجه نظامی آن ها در سال گذشته بیشترین افزایش را تجربه کرده، شش کشور در منطقه خاورمیانه قرار دارند.
به گزارش خبرآنلاین، گزارش موسسه آی.اچ.اس (IHS) در مورد هزینه های نظامی کشورهای مختلف در سال 2013 نشان می دهد که کشورهای جهان در مجموع در سال گذشته 1.5 هزار میلیارد دلار را به هزینه های نظامی اختصاص داده اند و در میان چهار کشوری که بودجه های نظامی آن ها در سال گذشته بیشترین رشد را داشته، سه کشور در منطقه خاورمیانه قرار دارند. در سال 2013 هزینه های نظامی آنگولا به میزان 39 درصد افزایش یافته که بیشترین افزایش بودجه نظامی محسوب می شود و پس از آن کشورهای عمان، عراق و بحرین قرار دارند که بودجه نظامی آن ها در سال گذشته به ترتیب 36 درصد، 32 درصد و 29 درصد افزایش یافته است. هفته نامه تایم نیز در شماره هفته گذشته اش افزایش هزینه های نظامی در منطقه خاورمیانه را مورد توجه قرار داده است. به خصوص که هزینه های نظامی عربستان نیز روندی صعودی خود را حفظ کرده است. بودجه نظامی عربستان در سال 2013 معادل 42.9 میلیارد دلار بوده که رشدی 19 درصدی نسبت به سال 2012 را نشان می دهد.
بودجه نظامی عمان نیز در سال گذشته معادل 9.3 میلیارد دلار بودجه است. فنلا مک گرتی، تحلیل گر ارشد موسسه آی.اچ.اس نیز به خبرگزاری بلومبرگ گفته که رشد هزینه های نظامی در منطقه خاورمیانه جالب توجه است به خصوص که در سال گذشته در میان 10 کشوری که بیشترین رشد هزینه های نظامی را تجربه کرده اند، 6 کشور در منطقه خاورمیانه قرار دارند. او از عمان، عربستان، عراق، بحرین، امارات متحده عربی و الجزایر به عنوان کشورهایی در منطقه یاد کرده که بودجه نظامی آن ها به میزان قابل توجهی رو به افزایش است.
ˈ احمد داوداوغلو ˈ وزیر امور خارجه ترکیه نیز پیش از این عنوان کرده بود که در صورتی که نیروهای گروه های مسلح شبه نظامی به مقبره تاریخی جد بنیانگذار امپراتوری عثمانی در شهر ˈحلبˈ سوریه حمله کنند ، ترکیه واکنش نشان خواهد داد.
کد خبر: ۳۸۷۰۹۲
تاریخ انتشار:۲۵ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۶:۴۲-
16 March 2014 عصمت یلماز ˈ وزیر دفاع ترکیه در پی تهدید ˈ احمد داوداوغلو ˈ وزیر امور خارجه این کشور نسبت به حمله به سوریه گفت که ترکیه نسبت به حمله معارضان سوری به مقبره ˈ سلیمان شاه ˈ در سوریه واکنش نشان خواهد داد.
به گزارش ایرنا به نقل از منابع خبری ترکیه ، یلماز در گفت وگو با خبرنگاران به معارضان سوری هشدار داد که در صورت حمله به مقبره سلیمان شاه که نیروهای ترکیه آنرا محافظت می کنند، این کشور عکس العمل تندی نشان خواهد داد.
ˈ احمد داوداوغلو ˈ وزیر امور خارجه ترکیه نیز پیش از این عنوان کرده بود که در صورتی که نیروهای گروه های مسلح شبه نظامی به مقبره تاریخی جد بنیانگذار امپراتوری عثمانی در شهر ˈحلبˈ سوریه حمله کنند ، ترکیه واکنش نشان خواهد داد.
وی ادعا کرد که مقبره سلیمان شاه تنها بخشی از خاک ترکیه است که بر اساس توافقنامه سال 1921 در خارج از مرزهای ترکیه قرار دارد و به همین دلیل آنکارا این حق را دارد که برای حفظ امنیت این منطقه و ثبات آن تمام تدابیر لازم را اتخاذ کند.
بر اساس ماده 9 معاهده منعقد شده میان ترکیه و فرانسه در دوره سلطه فرانسه بر سوریه در سال 1921 این مکان تحت حاکمیت ترکیه قرار دارد و سربازان ترکیه ای برای محافظت از آن عمل می کنند.
ترکیه از آغاز بحران در سوریه به همراه کشورهای عربستان سعودی و قطر از معارضان و تروریست های سوری حمایت به عمل آورده است و اکنون این معارضان در کنار مرزهای ترکیه و سوریه قرار دارند.
سازمان های ملل متحد و دیده بان حقوق بشر به تازگی در گزارش هایی ترکیه را به حمایت تسلیحاتی از عناصر تروریستی القاعده متهم کرده بود.
![](http://cdn.asriran.com/files/fa/news/1392/12/25/341678_558.jpg)
آخرین اطلاعات منتشر شده در روزنامه استار مالزی نشان می دهد پرواز ناپدیدشده ام.اچ 370 مالزی می تواند در 634 نقطه فرود آمده باشد.
به گزارش ایرنا، تارنمای روزنامه استار مالزی روز یکشنبه با انتشار نقشه ای با توجه به این که احتمال می رود این هواپیما ربوده شده و تا هشت ساعت پس از ناپدیدشدن پرواز کرده باشد، نوشت: 634 نقطه در محدوده این پرواز وجود دارد که هواپیما می تواند در آن فرود آید.
به نوشته این روزنامه با توجه به سوخت این هواپیما، بویینگ 777 خطوط هوایی مالزی می تواند در 26 کشور و در هر نقطه ای از پاکستان تا غرب استرالیا فرود آید.
براساس این اطلاعات، این هواپیمای بویینگ برای فرود به باند پروازی به طول پنجهزار فوت (یکهزار و 524 متر) نیاز دارد که در این نقاط موجود است.
این اطلاعات نشان می دهد هواپیما پس از آخرین تماس می توانست دو هزار و 200 مایل دریایی (بیش از سه هزار و 540 کیلومتر) با توجه به سوخت آن به مسیر خود ادامه دهد.
براساس این اطلاعات، 634 مکان با این معیارها در 26 کشور شعاع پرواز هواپیما وجود دارد که چند فرودگاه پرت و دورافتاده نیز جزو آن است.
استار فرودگاه هایی در مالدیو، مغولستان و ژاپن را از جمله این فرودگاه های ذکر کرد.
وزیر حمل و نقل مالزی روز یکشنبه معمای ناپدیدشدن پرواز ام.اچ 370 را پیچیده تر کرد و گفت که هم اکنون باید در 11 کشور جهان به دنبال اثری از هواپیمای بویینگ 777 مالزی گشت.
ˈ هشام الدین حسین ˈ گفت که کشورهای مشارکت کننده در عملیات جستجو نیز از 14 کشور به 25 کشور افزایش یافته است.
از سوی دیگر وزارت امور خارجه مالزی نیز عصر روز گذشته پس از نشست خبری ˈنجیب تون رزاقˈ نخست وزیراین کشور میزبان نمایندگان 22 کشور بود.
نخست وزیر مالزی روز گذشته در نشستی خبری تایید کرد که هواپیمای ناشناسی که توسط رادارهای نظامی ردیابی شده بودند پرواز ام.اچ 370 مالری بوده است.
وی گفت: ما مطمئن هستیم سیستم ارتباطی هواپیما به عمد غیرفعال شده و تغییر مسیر پرواز نشان می دهد انسان در کابین خلبان در این امر دخالت داشته است.
دو کریدور هوایی احتمالی برای پرواز هواپیما پس از قطع ارتباط با ایستگاه ها و بدون این که ردیابی شود در نظر گرفته شده است.
یکی از این دو کریدور مرزهای قزاقستان و ترکمنستان تا شمال تایلند را در برمی گیرد و دومین کریدور منطقه جنوبی است که از اندونزی تا جنوب اقیانوس هند را شامل می شود.
این هواپیما ساعت 12 و 40 دقیقه بامداد روز شنبه هفته گذشته از باند فرودگاه بین المللی کوالالامپور برخاست و حدود ساعت یک و 20 دقیقه در مسیر پکن ناپدید شد.
در نهمین روز از عملیات جستجو و نجات، تلاش ها برای یافتن اثری از هواپیمای خطوط هوایی مالزی به نتیجه نرسید.