سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

اخبار سیاسی و اقتصادی و تحلیل های روز



کشف محل استقرار 5 مرزبان ربوده شده ایرانی در پاکستان

پاکستان محل اختفای گروهک موسوم به جیش العدل و محل نگهداری مرزبانان ایرانی را در آن کشور یافته است.

به گزارش واحد مرکزی خبر ، رییس اداره امور اجتماعی وزارت خارجه امروز در همایش بررسی راهکارهای توسعه روابط تجاری ایران با ترکمنستان با اعلام این خبر گفت : تاریخ نمی دهم اما این مشکل در روزهای آینده به خوبی حل می شود.

محمد رفیعی افزود : مقام های پاکستانی توانسته اند محل اختفای این گروهک تروریستی را بیابند.
گروهک تروریستی جیش العدل ماه گذشته 5 نفر ار مرزبانان ایرانی را در مرز پاکستان ربود.




رویترز: عراق از ایران 195 میلیون دلار اسلحه و مهمات می‌خرد/ سفیر ایران: چنین قراردادی منعقد نشده است

آمریکا: ارسال سلاح از ایران به هر کشور دیگری نقض مستقیم قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد است که علیه بخش تسلیحات ایران تحریم هایی را اعمال کرده است.
رویترز در گزارشی مدعی شد: عراق 195 میلیون دلار از ایران اسلحه و مهمات می خرد.

به گزارش عصر ایران، رویترز در گزارشی اعلام کرد به اسنادی دست یافته است که نشان می دهد ایران و عراق توافقنامه ای به ارزش 195 میلیون دلار برای خرید و فروش سلاح امضا کرده اند. این اقدام مخالف تحریم های شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه فروش سلاح ایران است.

براساس این اسناد، دو کشور در اواخر نوامبر گذشته و چند هفته پس از بازگشت نوری مالکی نخست وزیر عراق از سفر به واشنگتن این توافقنامه امضا شده است.

سخنگوی نخست وزیر عراق نیز امضای این توافقنامه را تایید یا رد نکرد اما گفت: با وجود مشکلات امنیتی فعلی در عراق چنین توافقی قابل درک است.
علی موسوی اضافه کرد: ما علیه تروریسم می جنگیم و می خواهیم در این جنگ پیروز باشیم. هیچ چیز ما را از خرید سلاح یا مهمات از هر کشوری منع نمی کند. علاوه بر این، کل موضوع این است که ما برای مبارزه با تروریسم مهمات می خریم.

رویترز اضافه کرد: دولت ایران هر گونه اطلاعی از توافقنامه فروش سلاح به عراق را رد می کند.
در صورت تایید این خبر، این نخستین قرارداد رسمی فروش سلاح از ایران به عراق خواهد بود.

موضع آمریکا


وزارت خارجه آمریکا هم در این باره اعلام کرد: گزارش های مربوط به این خبر را بررسی می کند.
جین بساکی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به خبرنگاران گفت:  اگر این خبر، درست باشد نگرانی های خطرناکی را برمی انگیزد.
وی افزود: ارسال سلاح از ایران به هر کشور دیگری نقض مستقیم قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد است که علیه بخش تسلیحات ایران تحریم هایی را اعمال کرده است. ما تلاش می کنیم جزئیات این موضوع را از دولت عراق کسب کنیم تا تضمین به دست آوریم که مقامات عراقی محدودیت های قانون بین المللی علیه تجارت اسلحه با ایران را درک می کنند.
بساکی همچنین در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا فکر نمی کنید این اقدام به دلیل کُندی واشنگتن در تحویل سلاح و مهمات به عراق صورت می گیرد گفت: واشنگتن به حمایت از بغداد متعهد است و به عراق تسلحیات وتجهیزات نظامی امنیتی و خدمات آموزشی به ارزش بیش از 15 میلیارد دلار ارائه کرده است.

یک مقام آمریکایی هم گفت: چنین توافقی برای خرید و فروش سلاح میان عراق و ایران می تواند تلاش های آمریکا برای گفتگو با تهران را پیچیده تر کند.

قرارادهای تسلیحاتی میان ایران و عراق، باعث ناخرسندی آمریکاست.

جزئیات قرارداد رویترز در ادامه می نویسد قرار دادها شامل هشت قرار داد به شرح زیر است:

1-  مهمات برای سلاح های سبک و متوسط به ارزش 75 میلیون دلار
2- مهمات برای تانک و توپ و خمپاره به ارزش 57 میلیون و 178 هزار دلار
3- سلاح های سبک و متوسط و پرتابگرهای خمپاره به ارزش 25 میلیون و 436 هزار دلار
4- مهمات توپخانه 155 میلیمتری به ارزش 16 میلیون و 375 هزار دلار
5- عینگ های دید در روز و شب و مهمات دستگاه های شونده به ارزش 7 میلیون و 320 هزار دلار
6- تجهیزات مقابله در برابر حملات شیمیایی به ارزش 6 میلیون و 676 هزار دلار
7- تجهیزات ارتباطاتی به ارزش 3 میلیون 795 هزار دلار
8- مهمات اسلحه " ام 12 " 20 در 120 میلیمتری آمریکایی به ارزش 3 میلیون دلار

موضع سازمان ملل


یک منبع دیپلماتیک در سازمان ملل متحد نزدیک به کمیته مجازات (تحریم ها) ایران وابسته به شورای امنیت به شرط عدم افشای نامش گفت: از توافق فروش سلاح ایران و عراق اطلاع داریم. ما از این موضوع نگرانیم.

انتخاب میان آمریکا و ایران

دولت نوری مالکی نخست وزیر عراق از حدود دو ماه پیش تاکنون درگیر زدو خورد شدیدی با افراد مسلح نزدیک به القاعده در استان الانبار است.عراق بخش اعظم سلاح و مهمات خود را از آمریکا می خرد علاوه بر این خریدهای تسلحیاتی از روسیه و دیگر کشورها داشته است.
یکی از نمایندگان پارلمان عراق هم که خواست نامش فاش نشود گفت: نوری مالکی نخست وزیر عراق با اقدام به دنبال انتقاد از آمریکاست. آمریکا در تحویل دادن سلاح و مهمات به عراق بسیار کُند است. اگر فروشگاهی به شما کالایی را نفروشد اگر پول کافی داشته باشید آن کالا را از فروشگاه دیگری می خرید. موضوع به همین سادگی است.

یکی از افسران ارشد در ارتش عراق هم گفت: ایران بهترین منبع برای خرید سریع سلاح است چرا که برخی از سلاح مورد استفاده ارتش عراق همان سلاح تولیدی در ایران است که از جمله می توان به اسلحه های سبک، خمپاره اندازها، مهمات توپخانه و تانک ها اشاره کرد.ایران هم اکنون مهمات اسلحه های خودکار آمریکایی ام 12 مورد استفاده ارتش عراق را تولید می کند.
محمد مرندی استاد دانشگاه تهران هم در مصاحبه با رویترز گفت: من اطلاعی از قرارداد فروش سلاح ایران به عراق ندارم اما این موضوع هیچ مشکلی برای تهران ندارد. ایرانی ها مشروعیت تحریم ها را قبول ندارند. علاوه بر این ایران به بسیاری از کشورهای تسلیحات می فروشد.

پیمان تسلیحاتی بین ایران و عراق منعقد نشده است

سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق گفت: چنین قراردادی درباره تسلیحات که اعلام شده  بین ایران و عراق منعقد نشده است .البته در صورتی که عراقی ها نیاز نظامی داشته باشند و از ما تقاضا کنند ، ما با توجه به توانی که داریم این مسئله را بررسی خواهیم کرد.

حسن دانایی فر، سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق در گفتگو با مهر درباره اخبار منتشر شده در خصوص انعقاد پیمان تسلیحاتی بین ایران و عراق که آمریکا نیز نسبت به آن ابراز نگرانی کرده است ، گفت: چنین قراردادی درباره تسلیحات که اعلام شده  بین ایران و عراق منعقد نشده است .
وی افزود: البته در صورتی که عراقی ها نیاز نظامی داشته باشند و از ما تقاضا کنند ، ما با توجه به توانی که داریم این مسئله را بررسی خواهیم کرد.دانایی فر با اشاره به اینکه وزیر امور خارجه عراق امروز به تهران سفر می کند ، اظهار داشت : سفر آقای زیباری به تهران در خصوص حل و فصل و نهایی کردن موارد اجرای همکاری های طرفین در رودخانه اروند رود است.وی افزود : موارد حقوقی فی مابین در این باره به پایان رسیده است و در سفر 2 روزه وزیر امور خارجه عراق به ایران در خصوص اجرایی کردن همکاری ها گفتگو خواهد شد .
دانایی فر همچنین درباره رفت و آمدهای آتی بین دو کشور گفت: در آینده نزدیک وزیر مسکن و شهرسازی کشورمان به عراق سفر خواهد کرد.



نگاهی به ادعاهای مقامات آمریکایی:
یکی از موارد بحث‌برانگیز از زمان امضای توافق‌نامه مقدماتی هسته‌ای ژنو میان ایران و ۱+۵، میزان کاهش تحریم‌های موجود علیه ایران و منافعی است که این امر عاید ایران می‌کند. در حالی که مقامات آمریکایی مدعی هستند کاهش تحریم‌ها ناچیز بوده و هیچ تأثیر خاصی بر ایران ندارد، ‌آمار و ارقام‌های به دست آمده از منابع غربی، بیانگر روند دیگری است.
کد خبر: ۳۸۲۱۱۵
تاریخ انتشار:۰۶ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۴:۴۹-25 February 2014
عایدی واقعی ایران از کاهش تحریم‌های غرب چیست؟یکی از موارد بحث‌برانگیز از زمان امضای توافق‌نامه مقدماتی هسته‌ای ژنو میان ایران و ۱+۵، میزان کاهش تحریم‌های موجود علیه ایران و منافعی است که این امر عاید ایران می‌کند. در حالی که مقامات آمریکایی مدعی هستند کاهش تحریم‌ها ناچیز بوده و هیچ تأثیر خاصی بر ایران ندارد، ‌آمار و ارقام‌های به دست آمده از منابع غربی، بیانگر روند دیگری است.

به گزارش «تابناک»، در شرایطی که دور جدید مذاکرات هسته‌ای ایران به منظور دستیابی به توافق جامع به تازگی آغاز شده، برخی گمانه‌زنی‌ها درباره آثار و نتایج اجرای توافقات دور پیش جریان یافته است. 

در این چهارچوب، هرچند مقامات آمریکایی مدعی‌اند، نتیجه نهایی کاهش تحریم‌ها برای ایران امر چشمگیری نیست، منابع بی‌طرف غربی اذعان می‌کنند که ساختار تحریم‌های ایران عملاً در حال فروپاشی است. 

در این زمینه، باید پیش از هر چیز به ادعاهای رئیس‌جمهور آمریکا اشاره کرد. در ‌۲۴ نوامبر، ایران و گروه ۱ +۵ توافق‌نامه شش ماهه‌ای را در موضوع هسته‌ای در شهر ژنو به امضا رساندند که پس از آن، باراک اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا در سخنانی گفت: 
‌«ما و متحدانمان توافق کره‌ایم که تحریم‌های ایران را اندکی کاهش داده و در عین حال، به اعمال شدید‌ترین تحریم‌هایمان ادامه بدهیم. ما از وضع تحریم‌های جدید خودداری خواهیم کرد و به دولت ایران اجازه خواهیم داد، به بخشی از درآمدی که به دلیل تحریم‌ها از آن محروم بوده، دسترسی پیدا کند؛ اما ساختار گسترده‌تر تحریم‌ها پابرجا خواهد بود و ما به اعمال شدید آن‌ها ادامه خواهیم داد». 

پس از اوباما، دیوید کوهن، معاون وزیر خزانه‌داری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی در مقاله‌ای در روزنامه «وال استریت ژورنال» نوشت: 
‌«به عنوان مقام مسئول در دولت آمریکا در زمینه تدوین و اعمال برنامه تحریم‌ها، من اطمینان دارم که فشار تحریم‌ها بر ایران همچنان افزایش خواهد یافت. شش ماه بعد و زمانی که مدت توافق‌نامه به پایان برسد، ایران نسبت به امروز با مشکلات بیشتری درگیر خواهد بود». 

یک مقام کاخ سفید نیز در همین زمینه به اظهارنظر پرداخت و مدعی شد، عایدی ایران از کاهش تحریم‌ها، از نظر اقتصادی ناچیز است. بیشترین ارزش این توافق در ‌‌نهایت حدود ۶ میلیارد تا ۷ میلیارد دلار است». 

وی همچنین تأکید کرد، میزان صادارت نفت ایران نیز در‌‌ همان میزان موجود، یعنی حدود یک میلیون بشکه در روز‌ خواهد ماند. 

اما در روزهای اخیر، شمار رو به افزایشی از مطبوعات غربی به بررسی این موضوع پرداخته‌اند که عایدی واقعی ایران از توافق‌نامه مقدماتی هسته‌ای به چه میزان خواهد بود و آیا رقم واقعی با ادعاهای مقامات آمریکایی منطبق است یا خیر؟! 

این بررسی‌ها را می‌توان به شرح زیر خلاصه کرد: 

یکی از مسائل مهم، تغییر در میزان صادرات نفت ایران از زمان امضای توافق‌نامه تاکنون است. میزان صادرات نفت خام ایران، از ۱.‌‌۰۶ میلیون بشکه در روز در ماه دسامبر به ۱.‌۳۲ میلیون بشکه در روز رسیده است. از ماه اکتبر تا ژانویه، صادرات نفت ایران ۶۰ درصد رشد داشته است. دولت اوباما مطمئن بود که صادرات نفت ایران از یک میلیون بشکه در روز بیشتر نخواهد شد؛ اما در عمل، این رقم‌ روزانه در حال افزایش است. 

مارک والاس، نماینده سابق آمریکا در سازمان ملل که اکنون ریاست انجمن «اتحاد علیه ایران هسته‌ای» را بر عهده دارد ‌در سخنانی درباره نحوه اجرای توافق‌نامه ژنو، این توافق‌نامه را یکجانبه و به نفع ایران دانسته است. 

وی اظهار داشت: «ایران ساختار هسته‌ای خود را به عقب برنگردانده... در عین حال، ساختار به دقت تدوین شده تحریم‌ها که در‌ چندین دهه توسعه یافته بود، به شکل چشمگیری دچار عقبگرد شده است». 

وی تأکید کرد، از زمان اجرای توافق‌نامه، نشانه‌های احیا در اقتصاد ایران آشکار شده است. 
مطبوعات غربی درباره نفت، اشاره می‌کنند که با برداشته شدن تحریم‌ها، سد موجود مقابل ایران برداشته شده و رودخانه نفت ایران به سمت شرق جریان یافته است. کشورهای آسیایی تشنه نفت، همچون چین، هند و ژاپن، به این روند توجه نشان داده‌اند؛ بنابراین، هرچند مقامات آمریکایی مدعی بودند، مجموع عایدی ایران از صادرات نفت بیش از ۷ میلیارد دلار نیست، این رقم اکنون چیزی بیش از ۲۰ میلیارد دلار برآورد می‌شود. 

بر پایه تحلیل‌های بین‌المللی، انتظار می‌رود تولید نفت ایران از سال ۲۰۱۴ به بعد افزایش پیدا کند. دولت هند اعلام کرده در سال ۲۰۱۵ منحصراً از ایران نفت خریداری خواهد کرد. حتی در صورتی که اتحادیه اروپا و آمریکا هرگز تحریم نفت ایران را از میان برندارند، ایران خریداران نفت متعددی در شرق خواهد داشت. 

به این ترتیب، آن گونه که مشخص است، بر خلاف گفته‌های مقامات دولت اوباما، کاهش تحریم‌های ایران در حد اندک نبوده و اثر مهم و مشخصی بر اقتصاد ایران بر جای خواهد گذاشت. بر همین اساس و باز هم بر خلاف گفته‌های آمریکایی‌ها، در پایان دوره شش ماهه توافق مقدماتی، فشار کمتری در روند مذاکرات روی ایران خواهد بود.


کد خبر: ۳۸۲۰۲۰
تاریخ انتشار:۰۶ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۱:۰۹-25 February 2014
گروه تروریستی جبهه النصره در بیانیه‌ای اعلام کرد که تصمیم دارد جنگ و درگیری در سوریه را به پایگاه‌های حزب‌الله در لبنان بکشاند.به گزارش ایسنا، به نقل از شبکه خبری سوریه نیوز، گروه تروریستی جبهه النصره، یکی شاخه‌ القاعده در سوریه در بیانیه‌ای مدعی شد: ارتش لبنان ارتشی "غاصب" است که از مخفیگاه‌های حزب‌الله محافظت می‌کند تا این حزب وارد جنگ علیه ملت سوریه شوند.در این بیانیه تاکید شده است: ما در واکنش به اقدامات حزب‌الله در سوریه تصمیم گرفتیم تا جنگ و درگیری را به مقرهای حزب‌الله درلبنان بکشانیم تا آنها هم رنج‌های مردم سوریه را تجربه کنند.
در ادامه این بیانیه آمده است که تمامی مقرها و اعضای حزب‌الله برای جبهه النصره اهدافی مشروع هستند و جبهه النصره اجازه دارد اعضای حزب‌الله را هدف قرار دهد. 

* حسین موسویان
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
سید حسین موسویان، مذاکره کننده پیشین تیم مذاکره هسته‌ای کشورمان، در یادداشتی که در وب‌سایت خبری تحلیلی المانیتور منتشر شد به ضرورت نقش انرژی‌ هسته‌ای به عنوان یک منبع تولید نیرو در آینده کشورمان پرداخت. وی نوشت: دور جدیدی از گفت‌و‌گوهای هسته‌ای ایران روز 20 فوریه به پایان رسید و طی آن قدرت‌های جهانی و ایران به توافقی درباره چارچوب کاری، برنامه اقدام و یک جدول زمانی برای انجام مذاکرات برای دستیابی به توافق جامع در چهار ماه آتی، دست یافتند. کاترین اشتون، مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، اعلام کرد: "ما سه روز بسیار مفید داشتیم که طی آن تمام مسائلی را که باید برای نسل به یک توافق جامع مورد بحث قرار دهیم، بررسی کردیم."

با این حال، یکی از مهمترین چالش‌هایی که مذاکره‌کننده‌ها با آن مواجه خواهند بود این است که نیاز داخلی واقعی ایران برای انرژی هسته‌ای چه مقدار است، زیرا بر اساس توافقنامه موقت، راه‌حل بین‌المللی باید "شامل یک برنامه غنی‌سازی باشد که دارای پارامتر‌ها مورد توافق طرفین بوده و مطابق با نیازها عملی باشد. همچنین باید درباره محدودیت دامنه و سطح فعالیت‌های غنی‌سازی، ظرفیت، مکان انجام و نیز ذخایر اورانیوم غنی‌شده، برای یک دوره زمانی مورد توافق، با یکدیگر توافق کنیم."

انرژی هسته‌ای زمانی از هم‌جوشانی یا شکافت هسته‌ پلوتونیوم و اورانیوم ناشی می‌شود که یک ذره کوچک به نام نوترون با اتم اورانیوم برخورد می‌کند. در نتیجه این فرآیند، مقادیر بسیار زیادی از انرژی به شکل گرما و تشعشعات هسته‌ای پخش می‌گردد. از این انرژی برای تبدیل آب به بخار است استفاده می‌شود، این بخار نیز برای چرخاندن توربین‌هایی به کار می‌رود که الکتریسیته تولید می‌کند.

انرژی هسته‌ای یکی از منابع عمده تولید برق است و به مدت طولانی نیز این امر ادامه خواهد داشت. تعداد رآکتورهای هسته‌ای در جهان رو به افزایش است. تا فوریه 2014، 434 رآکتور با ظرفیت 380 هزار مگاوات تولید می‌کنند. 70 رآکتور دیگر با ظرفیت تولید 75 هزار مگاوات در حال ساخت بوده و 173 رآکتور دیگر نیز قرار است تا در سراسر جهان ساخته شوند. بر اساس گزارش ژانویه 2014 که توسط مجمع جهانی هسته‌ای منتشر شده است "بیش از 45 کشور به صورت فعالانه‌ای به برنامه‌های هسته‌ای می‌پردازند."

تعیین نیاز‌های عملی ایران مستلزم بررسی صورت مشخصات منابع بهینه انرژی ایران و نیز عرضه خدمات انرژی برای تداوم رشد اقتصادی است. مقامات مربوطه ایرانی به من گفته‌اند که تهران بر اساس مطالعات متعدد، قصد دارد انرژی هسته‌ای سهمی بهینه در برنامه تولید برق در ایران داشته باشد.

مطالعات انجام گرفته نیز بر اهمیت انرژی هسته‌ای تأکید دارند. برای مثال، تحقیقاتی که توسط مؤسسه تحقیقات استنفورد انجام گرفته است نشان می‌دهد که ایران تا سال 1994 نیازمند تعدادی نیروگاه‌ هسته‌ای بود که بالغ بر 20 هزار مگاوات الکتریسیته تولید می‌کنند. مطالعه مشترکی که در سال 1994 توسط مؤسسه تحقیقات و آموزش برنامه‌ریزی مدیریت و توسعه ایران و دانشگاه شریف برای مشخص ساختن انرژی‌های جایگزین در سال 2021، انجام گرفت، نشان داد که از میزان 52 هزار مگاوات انرژی الکتریکی مورد نیاز، سهم بهینه انرژی هسته‌ای 11 هزار مگاوات است که تشکیل دهنده 20 درصد از مصرف پیش‌بینی شده ایران است. شایان ذکر است که در این تحقیقات قیمت نفت در محاسبه سهم بهینه انرژی هسته‌ای بالغ بر 30 دلار در هر بشکه بوده است. ما می‌توانیم از این امر چنین نتیجه‌گیری کنیم که افزایش قیمت نفت به بالای 30 دلار باید منجر به کاهش تمایل برای مصرف برق تولیدی از انرژی‌های فسیلی بوده و علاقه به دیگر انواع انرژی، شامل انرژی هسته‌ای، افزایش یابد.

تحقیقاتی که توسط سازمان انرژی هسته‌ای ایران برای شورای عالی انرژی انجام گرفت ظرفیت بهینه انرژی‌‌ هسته‌ای در تولید الکتریسیته را 10 هزار مگاوات یا 12/5 درصد مجموع الکتریسیته تولیدی پیش‌بینی کرد. مطالعات اخیر انجام رفته توسط شرکت تولید و انتقال نیروی ایران با استفاده از "برنامه ریزی اتوماتیک سیستم وین" (WASP)، یک مدل رایانه‌ای برای برنامه‌ریزی توسعه سیستم تولید نیرو تا سال 2031،‌ نشان داد که سهم انرژی هسته‌ای – از مجموع 120 هزار مگاوات مصرف پیش‌بینی شده الکتریسیته – به عنوان سهم بهینه در سبد انرژی ایران، بالغ بر 8 هزار مگاوات باشد.

برخی اعتقاد دارند که سرمایه‌گذاری‌های بر روی زیرساخت‌ها و هزینه‌های بالاسری در بند بوشهر، مکان استقرار اولین نیروگاه هسته‌ای ایران، افزایش هزار مگاواتی تولید برق در شبکه ملی ایران را توجیه نمی‌کند. این ارزیابی معتبر و دقیق است. بر اساس تحقیقات انجام گرفته توسط سازمان انرژی اتمی ایران، ایران باید دو تا چهار نیروگاه دیگر در بوشهر تأسیس کند تا این پروژه دارای ارزش اقتصادی شود. احداث چهار تا شش نیروگاه هسته‌ای در کنار یکدیگر امری عادی است تا بدین ترتیب  هزینه‌های عملیاتی هر واحد کاهش یافته و سرمایه‌گذاری‌های ابتدایی در زیر ساخت‌ها توجیه شوند. به عنوان نمونه، ترکیه و امارات متحده عربی هر کدام ساخت چهار واحد را آغاز کرده‌اند.

بر اساس همین ملاحظات بود که ایران تصمیم گرفت تا احداث چهار نیروگاه دیگر را با همکاری روسیه در دستور کار قرار دهد.

نتظار می‌رود احداث واحد اول در بوشهر با ظرفیت هزار مگاوات در سال 2014 آغاز شود، در حالیکه احداث واحد دوم در بوشهر، در سال 2016 شروع خواهد شد. پس از آن دو واحد دیگر به فاصله زمانی دو سال از یکدیگر ساخته خواهند شد.

یکی از مهمترین استدلالات علیه برنامه هسته‌ای ایران این بوده است که ایران یک کشور برخوردار از نفت است و نیاز به انرژی هسته‌ای به عنوان منبعی برای تولید قدرت ندارد. زمانی که به گذشته می‌نگریم، مشاهده می کنیم که ایران در سال به تشویق آمریکایی‌ها و بالاخص به لطف برنامه "اتم‌ها برای صلح" دوایت آیزنهاور 1957 وارد حوزه هسته‌ای شد. در دهه 1970، شاه برنامه‌های جاه‌طلبانه‌ای برای توسعه برنامه هسته‌ای ایران و احداث 23 رآکتور تا سال 1994 با کمک‌ آمریکایی‌ها در سر داشت. باید پرسید که چرا این مباحث در آن زمان مطرح نمی‌شد، زمانی که جمعیت ایران تنها یک‌سوم میزان کنونی بود.

در هر صورت، این استدلال واقعیت افزایش تولید نفت در ایران در نتیجه افزایش جمعیت و نیز خودروها را نادیده می‌انگارد.

قاضای داخلی برای نفت از از 1/3 میلیون بشکه در سال 2001 به 1/9 میلیون بشکه در سال 2010 افزایش یافت، یعنی در عرض یک دهه شاهد 50 درصد افزایش بوده‌ایم. با نگاه به الگوی مصرف در اندونزی – کشوری که از صادر کننده نفت تبدیل به وارد کننده خالص نفت شد – احتمال تکرار این الگو در ایران نیز وجود دارد.

تحقیقات اخیری که توسط "مجمع جهانی اقتصاد" انجام گرفت کشورها را بر اساس ایمن بودن‌شان از نظر انرژی بررسی کرد. در این لیست ایران حائز رتبه 102 از میان 124 کشور شد. البته این امر بدین معنا نیست که تمام مسائل انرژی در ایران ناشی از کمبود انرژی هسته‌ای است، بلکه نشان می‌دهد کار زیادی باید در حوزه انرژی انجام گیرد که شامل توسعه بهینه انرژی هسته‌ای نیز است اما محدود به آن نمی‌شود.

در حقیقت تصمیم عربستان سعودی برای ساخت نیروگاه‌های هسته‌ای بزرگترین ضربه به حامیان این استدلال است که غول‌های نفتی نیازی به انرژی هسته‌ای ندارند. در آوریل 2010، پادشاه دستور داد: "توسعه انرژی اتمی برای تأمین نیازهای در حال رشد پادشاهی به منظور تهیه انرژی برای اولید الکتریسیته، آب شیرین و نیز کاهش وابشته به منابع هیدروکربن در حال اتمام، ضروری است." به گزارش "مجمع هسته‌ای جهان"، عربستان سعودی قصد دارد ظرف 20 سال آینده 16 نیروگاه هسته‌ای بسازد که اولین آنها در سال 2022 وارد چرخه تولید الکتریسیته خواهد شد.

امارات متحده عربی، یکی دیگر از کشورهای ثروتمند نفتی، با جمعیتی بیش از 5 میلیون نفر و مساحتی بالغ بر 85 هزار کیلومتر مربع – در برابر جمعیت 77 میلیونی و مساحت 1/6 میلیون کیلومتر مربعی – همین مسیر را طی می‌کند. گزارشی که در ماه فوریه منتشر شد نشان می‌دهد که تا سال 2020، چهار رآکتور هسته‌ای در حدود یک چهارم نیروی الکتریسیته امارات را تولید خواهند کرد. کار احداث دو نیروگاه اول 35 درصد رشد داشته است.

بر اساس چهارچوب برنامه اقدام مشترک برای نیل به یک توافق نهایی، گفت‌و‌گو بین ایران و گروه 1+5 بر مسأله نیاز واقعی ایران به نیروی هسته‌ای متمرکز خواهد بود. توجیه ایران باید بر اساس بهینه‌سازی اقتصادی هزینه‌های ژنراتور نیروی الکتریسیته، متمرکز باشد. این امر در تعیین سطح و میزان برنامه غنی‌سازی اورانیوم که مورد قبول دو طرف باشد، بسیار دارای اهمیت است. ایرانی‌ها باید برای نیل به این هدف مطالعات بروزی را به گروه 1+5 ارائه کند که سهم بهینه ارژی هسته‌ای مورد نیاز ایران برای تولید نیرو در سال‌های آتی به منظور تدادم رشد اقتصادی را به وضوح بیان کند.

انتهای پیام/

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد