بسیاری از آنان که در یک رابطه مشترک قرار دارند به دلایل مختلف ممکن است در طول رابطه خود تا یک قدمی جدایی یا طلاق رفته باشند. نباید جدایی یا طلاق را با ارزشگذاری منفی تابو کرد یا به هر قیمتی و تحت هر شرایطی به هر رابطه ای ادامه داد و از طرف دیگر نباید زیر فشار احساسات تصمیم یکباره و نسنجیده گرفت. قبل از هرگونه تصمیم برای ماندن یا خارج شدن از یک رابطه، مهم آن است که هر طرف به شناخت و ارزیابی نسبتا دقیقتری از خود، طرف مقابل و رابطهای که در آن قرار دارد برسد. در این حالت مطمئنا تصمیمی که بعدا اتخاذ میشود میتواند نسبتا دقیقتر و همهجانبهتر باشد.
زوجی در کوچه بنبست
عامل اصلی بنبست زوجین در زندگی مشترک فقدان درک متقابل، احساس علاقه و صمیمیت نسبت به یکدیگر است. این وضعیت زمانی ایجاد میشود که:
1. تناسبی بین ویژگیهای شخصیتی زوجین با یکدیگر وجود نداشته باشد، بهگونهای که آنها نتوانند با یکدیگر تعاملهای سازنده و توأم با همدلی و تشریک مساعی در زندگی مشترک داشته باشند.
2. زوجین از مهارتهای کافی در درک عواطف و نیازهای یکدیگر برخوردار نباشند و روابط آنها همراه با تعارضهای فزاینده و غیرقابل حل و کاهش باشد.
3. نگرشها و ارزشهای آنان با یکدیگر متفاوت و ناسازگار باشد و نتوانسته باشند در جریان زندگی مشترک خود به نگرشها و باورهای مشترک و سازگار دست یابند.
4. زمینههای اجتماعی و فرهنگی آنان با هم بهگونهای متفاوت و متضاد باشد که بر روابط و برداشتهای آنان نسبت به یکدیگر اثر مخرب بگذارد.
در آستانه فروپاشی!
پرسشنامه زیر توانایی شما را برای مشخص کردن نشانههای هشداردهنده طلاق نشان میدهد. در هر مورد که فکر میکنید علت فروپاشی ازدواج است، جواب «درست» را علامت بزنید و هر مورد را که فکر میکنید علت مهمی نیست، با علامت زدن جواب «غلط» مشخص کنید.
1 . تفاوت سنی بیش از 10 سال بین زن و شوهر.
درست /غلط
2 . زمینههای متفاوت مذهبی.
درست /غلط
3 . داشتن سابقه آشنایی زیاد قبل از ازدواج .
درست/ غلط
4 . سطح تحصیلات بالا در زن و شوهر .
درست/ غلط
5 . وابستگی زیاد زن یا شوهر به پدر و مادر خود .
درست/ غلط
6 . سطح طبقاتی متفاوت از لحاظ اقتصادی یا فرهنگی یا هر دو.
درست/ غلط
7 . ازدواج در وضعیتی که زن و شوهر هر دو کمتر از 21 سال دارند.
درست /غلط
8 . نداشتن درآمد کافی برای اداره خانواده.
درست /غلط
9 . تمایل شوهر به اینکه فرد اول خانواده باشد.
درست/ غلط
10 . اینکه یکی از طرفین علاقهای به فرزند نداشته باشد.
درست/ غلط
طلاقسنج
به هر پاسختان که با پاسخهای زیر میخواند، یک امتیاز بدهید.
1. غلط
2. غلط
3. غلط
4. غلط
5. غلط
6. درست
7. درست
8. درست
9. غلط
10. درست
برای هر جواب « غلط » به خود یک امتیاز بدهید . اغلب اشخاص به سه یا چهار سوال به درستی جواب میدهند. اگر بیش از 6 امتیاز به دست آوردید، بدانید که درباره بروز بحران اطلاعاتی بیش از حد متوسط مردم دارید.
1 . غلط. در 3 بررسی مستقل ، ال. ترمن ، ای. برجس، و ال. کاترل ، که هر سه روانشناس هستند، به این نتیجه رسیدند که حتی اگر تفاوت سنی میان زن و شوهر خیلی بیش از حد متوسط باشد، این مانع خوشبختی نمیشود، بنابراین آنقدرها روی طلاق تاثیر نمیگذارد و احتمال آن را افزایش نمیدهد.
2 . غلط . بررسیهای اج و لاک، ایندو روانشناس، نشان داد که داشتن ادیان متفاوت عامل مهمی برای طلاق محسوب نمیشود. ظاهرا اگر باورهای دینی با هم تفاوتهای اصولی داشته باشند، اصولا ازدواج صورت نمیگیرد.
3 . غلط. در جریان یک بررسی که روی 500 زوج انجام شد، معلوم شد کسانی که قبل از ازدواج با هم آشنا و نامزد بودهاند نیاز کمتری به تطبیق دادن ازدواج خود دارند.
4 . غلط . اشخاصی که تحصیلات سطح بالا دارند، اغلب ازدواج بهتری دارند و نسبت به دیگران که سواد کمتری برخوردارند کمتر کارشان به طلاق میکشد.
5 . غلط . بر خلاف فرضیههای رایج، مشخص شده است که اگر افراد در دوران تجرد با پدر و مادرشان رابطه نزدیک داشته باشند، میزان طلاق کاهش مییابد.
6 . درست. پژوهشهای گسترده تر من در دانشگاه استنفورد و کینزی در ایندیانا درباره مسائل جنسی نشان داد که اگر تفاوت طبقاتی زیادی بین زوجین وجود داشته باشد درصد طلاق بالا میرود.
7 . درست. بخش اعظم طلاقها، یعنی بیش از 50 درصد آن، میان زنها و شوهرهای زیر 21 سال صورت میگیرد. میزان طلاق در این گروه سنی 6 برابر میزان طلاق در زوجهای بالای 31 سال است.
8 . درست. یافتههای مستمر نشان میدهد که اقتصاد خانوادگی ضعیف یکی از علل اصلی طلاق است.
9 . غلط. مدارک و شواهد فراوانی در دست است که نشان میدهد اگر شوهر سلطهجو نباشد یا در نهایت اندکی سلطه جوتر از زن باشد، میزان طلاق کاهش مییابد.
10. درست. نشانههای قابل ملاحظهای در دست است که نشان میدهد اختلاف نظر میان زوجها درباره داشتن فرزند منجر به منازعات زناشویی میشود. عجیب است که اغلب زوجها قبل از ازدواج در این خصوص با هم به توافق نمیرسند.
منبع: وبلاگ زنان بلاگ