کارون آب داد، کارون نان داد و حالا...!
نقش کلیدی «کارون» در تمدن کهن ایرانی
گروه جامعه: خوزستان استانی است تمدنساز و تاریخی و بی شک در زمره سرزمینهایی است که تاریخ پیدایش آن به معنی کلمه به «قدمت ایران» است که در ادوار گوناگون و پرفراز و نشیب تاریخی از جمله استانهای مهم و بزرگ کشور به شمار میرفته و هنوز هم پس از گذشت قرنها از عمر این دیار کهن و فرهنگ ساز نقش پر رنگی را در تمام عرصههای زندگی ساکنان خوزستان و ایران ایفا میکند و همه وهمهی اینها را باید مدیون رودخانه همیشه خورشان کارون دانست.
جهانگیر ترکستانی
آنچه که امروز ما ایرانیان از آن به عنوان تمدنهای کهن و بزرگ در کشورمان یاد میکنیم و با افتخار متعلق به نیاکان خود میدانیم و همواره خود را وارث آن معرفی میکنیم همه از برکت وجود رودخانه سخاوتمند و تمدن ساز کارون است و همه میدانیم تمدنهای بزرگ در کنار رودخانههای بزرگ ظهور کردهاند و گواه این مدعا، در خارج از مرزها، رودخانه نیل و پیدایش تمدن مصر و در کشور عزیزمان و استان زرخیز خوزستان رودخانه کارون و پیدایش تمدنهای اولیه ایران و... است.
نقش و اهمیت این رودخانه سرنوشت ساز را نمیتوان به راحتی انکار کرد و اگر اعتقاد داشته باشیم «آب مایه حیات است» رودخانه کارون نه تنها مایه حیات خوزستان بلکه مایه حیات کشوراست و پرواضح است اگر شاهرگ حیاتی خوزستان آسیب ببیند قطعاً نه تنها استان، بلکه تبعات منفی و زیان بار آن به کل کشور آسیبهای جدی و جبران ناپذیری وارد خواهد کرد.پس باید بپذیریم برداشت آب از سرچشمههای این رودخانه تحت هر عنوانی مخرب و پرهزینه است چراکه نتایج زیان بار برداشت آب در سنوات گذشته از ورودیهای این رودخانه هم اینک مشکلات فراوانی را برای محیط زیست، کشاورزی، صنعت و نهایتاً مردم خوزستان به ارمغان آورده است.
خشکیدن برخی باغات کشاورزی، آلودگیهای آب شرب، شوری آب کشاورزی، کاهش تولیدات باغی و صیفی جات و نهایتاً غذاهای انسانی و دام و طیور، تخریب اراضی پایین دست سد گتوند، فرسایش زیستی، تنش شدید در فضاهای سبز شهری و در پاره ای مواقع بروز بیماریهای سخت از مهم ترین پیامدهای ناخوشایند کم آبی در رودخانه کارون است که درحال حاضر علاوه بر پدیده نامیمون ریزگردها، بارش باران اسیدی و سایر کمبودها و نارساییها مردم خوزستان را رنج میدهند و بنابراین مسئولین امر باید با وسواس و دقت بیشتر موضوع برداشت مجدد آب از رودخانه کارون را مدنظر داشته باشند زیرا برداشت بدون محاسبه قطعا باعث برهم خوردن تعادل بین ورود و خروج و یا منابع و مصارف آب و نهایتاً ایجاد بحران در اندک موجودی فعلی آب رودخانه خواهد شد.
گرچه سالهااست که نخبگان، علاقه مندان محیط زیست، دلسوزان، منتقدان و متخصصان. ضمن برشمردن مزایای دبی رودخانه ونیزنگرانی خود را از تصمیمات غیرکارشناسانه وگاه عجولانه بعضی ازمسئولان کشور برشمردهاند و علاوه برآن پیامدهای ناگوار این موضوع را مکرراً گوشزد کرده، اما در طرف دیگر و به موازات این نصایح و هشدارها هنوز پافشاری برای برداشت آب از سرچشمههای کارون به قوت خود باقیست.
و اما سخن آخر اینکه کارون برای خوزستان نه تنها آب است بلکه نان نیز است ولذا مردم خوزستان سرنوشت پرآب ترین رودخانه کشور و شاهرگ حیاتی استان را سرنوشت خود میدانند، رودخانه ای که درحال حاضرکم آبی اش علاوه برمشکلات حوزه کشاورزی، بسترهایش در شوشتر، اهواز و سایر شهرهای مجاورش خشک و فاقد پوشش مناسب برای حفاظت گردیده و اینها نمونه کوچکی از مشکلات فراوانی است که این روزها گریبان رودخانه و مردم استان را گرفته است و شهروندان خوزستان برای نجات کارون چشم انتظار توجه دولت تدبیرو امید هستند. ذکر این نکته خالی از فایده نیست که بدانید کارون از دیرباز تا کنون موجب طراوت، شادابی و سرزندگی دشت لاله گون خوزستان است پس مواظب باشیم با اجرای طرحهای غیر کارشناسی و عجولانه لالهها را نخشکانیم.
کد مطلب: 23949
آدرس مطلب: http://baharnews.ir/vdcgyy9x.ak9wt4prra.html