اسناد، جایی در استان خوزستان ندارند
هرچند سال ۱۳۷۴ بر اهمیت ایجاد مرکز اسناد در سازمان میراث فرهنگی تاکید شد، اما هنوز استان خوزستان از تشکیل این مرکز بیبهره مانده است. استان خوزستان که به دلیل کاوشهای متعدد علمی به بهشت باستانشناسی شهرت دارد، هنوز توان نگهداری از نتایج مطالعات علمی خود را ندارد.
خبرگزاری میراث فرهنگی ـ گروه میراث فرهنگی ـ استان خوزستان به عنوان یکی از مهمترین استانهای کشور در حوزه باستانشناسی فاقد مرکز اسناد است. رئیس اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی این استان، از نیاز به ایجاد مرکز اسناد در استان خوزستان خبر میدهد.
به گزارش CHN مراکز اسناد از جمله مهترین و امنترین مکانهای نگهداری گزارشها و نتایج مطالعات علمی و فرهنگی است. این مطالعات در حوزه میراث فرهنگی شامل کاوشهای باستانشناسی و مباحث مرتبط با حفاظت و مرمت است.
«افشین حیدری»، رئیس اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان خوزستان با بیان این مطلب که کاوشهای باستانشناسی در خوزستان از سالها قبل از انقلاب آغاز شده اما هنوز نتایج این مطالعات در استان نگهداری نمیشود، گفت: «هیچ اطلاعات کاملی از نتایج مطالعات باستانشناسی خوزستان در دسترس نیست. این فقدان اطلاعات شامل بررسیهای علمی، جهت تعیین عرصه و حریم آثار تاریخی هم میشود.»
به گفته وی همه این مشکلات ناشی از نبود مرکز اسناد در استان خوزستان است. پس مهمترین کاری که برای آینده پژوهشی این استان باید صورت گیرد، ایجاد یک مرکز اسناد است.
وی تاکید میکند که در حال حاضر اطلاع چندانی از نتایج مطالعات پژوهشی استان خوزستان در دست نیست. حتی اطلاعی از امن بودن محل نگهداری این اسناد هم ندارند.
این درحالی است که چندی پیش “جلیل گلشن”، رئیس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی در گفتگو با رسانهها، اطمیان خاطر داد که محل نگهداری از اسناد باستانشناسی استان خوزستان و دیگر استانها امن است.
طی چندسال گذشته انتقال اسناد مهم باستانشناسی و پژوهشی کشور از تهران به شیراز خبرساز شد. این اسناد طی نقل و انتقال بخشی از بدنه پژوهشی و حفاظتی سازمان به استان فارس صورت گرفت. پیش از این بارها گفته شده بود که محل نگهداری این اسناد در یک انباری، فاقد امکانات لازم است.
انتقال بخشی از سازمان به استان فارس در اقدامی غیرکارشناسی و به دستور رئیس وقت سازمان در سال 1388 و 89 صورت گرفت.
در تازهترین اقدام پژوهشگاه این اسناد از استان فارس به تهران منتقل شده و اکنون سازمان میراث فرهنگی در پی یافتن مکانی تازه برای نگهداری از آنها، است.
مرکز اسناد از جمله مراکزی است که در سال 1374 بر اساس بند یک از ماده3 قانون اساسی سازمان میراث فرهنگی پدید آمد. بر اساس نوشتههای این بند، مرکز اسناد وظیفه نگهداری از مدارک مرتبط با موضوع سازمان میراث فرهنگی را دارد.
هیات باستانشناسی ایران و آلمان به خوزستان میروند
پیشینه کاوشهای باستانشناسی خوزستان، به اندازه تاریخ باستانشناسی در ایران از آغاز تا کنون است. شاید به همین خاطر است که برخی آن را بهشت باستانشناسان مینامند. حالا قرعه به نام هیات باستانشناسی ایران و آلمان افتاده تا در این بهشت پا بگذارند.
خبرگزاری میراث فرهنگی ـ گروه میراث فرهنگی ـ رئیس ادره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان خوزستان از آغاز فصل جدیدی در باستانشناسی این استان خبر میدهد. به گفته وی هیاتی متشکل از باستانشناسان ایرانی و آلمانی کاوشّهای خود را در استان خوزستان شروع میکنند.
به گزارش CHN کاوشهای باستانشناسی در استان خوزستان طی چند سال گذشته با رکود مواجه بود. چندی پیش کاوش در محوطه باستانی شمی توسط هیات ایران و ایتالیا، جان تازهای به پژوهشهای باستانشناسی استان خوزستان داد.
«افشین حیدری»، رئیس اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان خوزستان درباره ادامه پژوهشهای باستانشناسی در این استان به CHN گفت: «طی توافقات انجام گرفته بین اداره کل میراث فرهنگی استان خوزستان با پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی، تفاهمنامهای میان این پژوهشگاه و موسسه باستانشناسی آلمان برای کاوش در یکی از محوطههای استان خوزستان بسته شدهاست. بر همین اساس در آینده نزدیک، هیات باستانشناسی ایران و آلمان، به خوزستان میآیند.»
استان خوزستان تا کنون بارها از سوی هیاتهای ایرانی و خارجی کاوش شدهاست. با اینحال پژوهش در این استان پایانناپذیر است.
حیدری دراینباره گفت: «استان خوزستان پتانسیلّهای خوبی برای پژوهشهای باستانشناسی دارد. حضور هیاتهای کاوش در این استان و اعلام نتایج این مطالعات ثابت میکند که خوزستان بهشت حقیقی باستانشناسان است.»
به گفته وی کاوشهای باستانشناسی فرصت خوبی برای معرفی دوباره استان خوزستان است. اخباری که در آینده از این کاوشها منتشر میشود، باستانشناسی خوزستان را دوباره بر سر زبانها میاندازد.
حیدری در ادامه افزود: «کاوشّهای باستانشناسی فرصت دوبارهای برای برنامههای جدید گردشگری مهیا میکند که این موضوع پس اتمام کاوشّها در دستور کار است. این برنامهریزیها بهشت باستانشناسی ایران را بهتر معرفی میکند.»
خوزستان از دیرباز تا کنون بارها مورد کاوشهای باستانشناسی قرار گرفتهاست. از محوطههای مهم کاوش شده در این استان میتوان به هفت تپه، چغازنبیل، شوش، جوبجی و 10ها محوطه دیگر نام برد.
چند هفته قبل و با حضور هیات ایران و ایتالیا در محوطه شمی، پس از 70 سال، بخشی از یکی سکوی بزرگ الیمایی، احتمالا نیایشگاهی از این دوره کشف شد.