سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

سلام خوزستان

انتشار اخبار سیاسی- اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خوزستان

اخبار سیاسی،اقتصادی و تحلیل متنوع

 

ادعای اردوغان
آیت‌الله سیستانی: وقت رفتن مالکی و اسد
 
 
کد مطلب : 22606
گروه بین‌الملل: نخست‌وزیر ترکیه مدعی شده که مرجع عالی شیعیان در عراق اعلام کرد که زمان آن فرا رسیده که مالکی و اسد از قدرت کنار بکشند.
 
 
آیت‌الله سیستانی: وقت رفتن مالکی و اسد
یه گزارش امید به نقل از روزنامه عراقی «المدی»، «رجب طیب اردوغان» نخست‌وزیر ترکیه دیروز یکشنبه در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «ATV» مدعی شد که آیت‌الله «سید علی سیستانی» مرجع عالی شیعیان در عراق به «احمد داوود اوغلو» وزیر خارجه ترکیه اعلام کرده که زمان کنار رفتن «نوری المالکی» نخست‌وزیر عراق و «بشار اسد» رئیس‌جمهور سوریه از قدرت فرا رسیده است.

وی در ادامه با پیشنهاد طرح‌های مشترک برای تضمین ثبات منطقه اظهار داشت که کشورش برای ایجاد یک توافقنامه همکاری میان ایران و عراق برای کمک به حل بحران سوریه آماده است. نخست وزیر ترکیه تاکید کرد، پیوستن ایران به تلاش‌های مشترک موجب به وجود آمدن فرصتی بزرگ برای حل بحران سوریه می‌شود. اردوغان افزود: عراق برای حفظ ثبات و امنیتی که حملات متعدد آن را تهدید می‌کند و تاکنون صدها نفر از شهروندان آن کشته شده‌اند، تلاش می‌کند.

داوود اوغلو نیز که دو هفته پیش به عراق سفر کرده بود با آیت‌الله سیستانی و «مقتدا صدر» رهبر جریان صدر دیدار و گفت‌وگو کرد و قرار است به آمریکا و ایران نیز سفر کند. داوود اوغلو دهم نوامبر گذشته به عراق سفر کرده بود و با مقامات عراقی از جمله مالکی دیدار و گفت‌وگو کرد.

 

 

استقبال گسترده اعراب از توافق هسته‌ای
 
 
کد مطلب : 22556
گروه سیاسی:​ توافق هسته ای ایران و گروه 1+5 در ژنو با استقبال گسترده کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس همچون امارات، قطر و بحرین و حتی مواضع مثبت کشورهایی نظیر مصر، الجزایر ، ترکیه و لبنان در سایه موضع منفی سعودی​ها روبرو شده است.
استقبال گسترده اعراب از توافق هسته‌ای
 توافق تاریخی ایران و گروه 1+5 در ژنو که پس از پنج روز مذاکرات سخت و پیچیده درباره برنامه هسته ای صلح آمیز ایران به دست آمد، با استقبال گسترده کشورهای عربی و بازیگران مهم صحنه بین المللی روبرو شده است. البته این توافق که پس از یک دهه از اختلافات بر سر برنامه هسته ای صلح آمیز ایران و اصرار تهران بر لزوم به رسمیت شناخته شدن حقوق هسته ای ملت ایران حاصل شد، به نظر می رسد به مذاق عربستان و رژیم صهیونیستی خوش نیامده که مخالفت خود را علنا ابراز داشته اند.

استقبال امارات، قطر و بحرین از توافق هسته ای با ایران
دولت امارات متحده عربی با صدور بیانیه ای از توافق هسته ای میان ایران و گروه 1+5 استقبال کرد. به گزارش رویترز، در بیانیه دولت امارات آمده است: امارات این توافق را یک گام رو به جلو در راستای توافقی دائم برای حفظ ثبات در منطقه و مصون ماندن آن از تنش و اشاعه تسلیحات هسته ای می داند. "خالد بن احمد آل خلیفه" وزیرخارجه بحرین نیز در کنفرانس مشترک خبری با همتای ترک خود با استقبال از این توافق هسته ای اظهار داشت: ما از توافق میان ایران و گروه 1+5 نگرانی نداریم و این توافق آغاز جدیدی برای بازگشت ثبات و آرامش به منطقه است. از سوی دیگر، یک مقام وزارت خارجه قطر اعلام کرد: دوحه از توافق میان ایران و گروه ۱+۵ درباره برنامه هسته ای این کشور استقبال می کند. وی این توافق را ضامن ایجاد ثبات و آرامش در خاورمیانه دانست.

مصر و ترکیه هم به جمع استقبال کنندگان پیوستند
"عبدالله گل" رئیس جمهور ترکیه در اظهاراتی در واکنش به توافق ژنو، اظهار داشت: این توافق گام بزرگی رو به جلو محسوب می شود. "احمد داود اوغلو" وزیرخارجه ترکیه نیز شب گذشته در کنفرانس مشترک خبری با همتای بحرینی خود تاکید کرد: ترکیه از نتایج مثبت در مذاکرات ژنو درباره برنامه هسته ای ایران که در پایان دور سوم این مذاکرات رخ داد، استقبال می کند. وی به مقامات ایران و گروه 1+5 بابت این توافق تبریک گفت. "ایهاب بدوی" سخنگوی دفتر ریاست جمهوری مصر نیز در کنفرانس خبری شب گذشته خود در قاهره از توافق هسته ای ایران استقبال کرد.

استقبال گسترده مقامات لبنان و الجزایر
مقامات لبنانی نیز در اظهاراتی به صورت گسترده از توافق هسته ای ایران و گروه 1+5 استقبال کردند. "عدنان منصور" وزیر خارجه لبنان طی اظهاراتی تاکید کرد: توافق هسته ای با ایران، به ضرر طرفهایی است که در نظر داشتند از اختلافات ایران و غرب سوء استفاده کنند. وی این توافق را نقطه عطفی مهم در روابط ایران و غرب و تهران و واشنگتن پس از 33 سال قطع بودن روابط این دو کشور دانست. وزیرخارجه لبنان این توافق را پیروزی مهمی در زمینه به رسمیت شناختن حق ایران برای استفاده از فناوری صلح آمیز هسته ای و حق غنی سازی اورانیوم در خاک ایران دانست که همواره توسط غربیها انکار می شد. "نبیه بری" رئیس پارلمان لبنان نیز در اظهاراتی با استقبال از این توافق تاریخی تاکید کرد: چه کسی می گوید که در جهان سیاست تولدی وجود ندارد؟! هم اکنون ما شاهد تولد سیاست از ایران و در واقع از تهران پس از توافق ایجاد شده درباره برنامه هسته ای این کشور هستیم. وزارت خارجه الجزایر نیز با صدور بیانیه ای تاکید کرد: روح همکاری اجازه داد که توافق میان ایران و گروه 1+5 به دست آید و باید همواره گفتگو و مذاکره به عنوان بهترین راه حل برای حل اختلافات بین المللی باقی بماند.

نارضایتی شدید عربستان و رژیم صهیونیستی
مواضع مثبت کشورهای عربی همسایه ایران و دیگر کشورهای منطقه در حالی اتخاذ شده که به نظر می رسد عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی تنها مخالفان به ثمر نشستن این توافق تاریخی باشند. یک مقام سعودی روز گذشته ساعاتی پس از توافق ژنو مدعی شد که این توافق خواب را از چشمان منطقه ربوده است! ابراز نارضایتی شدید مقامات رژیم صهیونیستی به ویژه "بنیامین نتانیاهو" نخست وزیر این رژیم باعث شده که "باراک اوباما" رئیس جمهور آمریکا شخصا مجبور به تماس تلفنی با وی شود. اوباما روز گذشته به نتانیاهو پیشنهاد داده که در موضوع توافق هسته ای با ایران نشستهای دوجانبه میان واشنگتن و تل آویو برگزار شود تا شاید کمی از نارضایتی صهیونیستها بکاهد.

 

 

تعدادی از خانواده های محکومان که به جرم قاچاق مواد مخدر محکوم به اعدام شده اند با تجمع مقابل مجلس شورای اسلامی خواستار تخفیف در مجازات این محکومان شدند.
 
به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، روز یکشنبه حدود 30 نفر از مادران، همسران و فرزندان این محکومان با دست نوشته های لغو حکم اعدام و خواسته تخفیف مجازات،در محل حضور یافتند.
 
خانواده های محکومان به اعدام در ماه های اخیر چندین بار مقابل مجلس تجمع کرده اند

 

بر سر در وزارت خارجه ایران نوشته‌ای از شعارهای مردم ایران در جریان انقلاب بی‌همتای اسلامی خودشان نقش بسته است که «نه شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی.» حفظ واقعی این شعار مستلزم هزینه‌های مادی و معنوی است.
مشرق--- دیروز در ساعات اولیه بامداد، جمهوری اسلامی ایران و کشورهای عضو دائم شورای امنیت به‌علاوه آلمان به یک توافق تاریخی دست یافتند. این توافق در مورد پرونده‌ای بود که بیش از 10 سال از یک طرف موجب تحریم‌ها و تضییقات فراوان علیه مردم و دولت ایران شده و از طرف دیگر دست‌مایه مباحثات و مذاکرات فراوان یک جانبه، چندجانبه و بین‌المللی شده بود. متن تفاهم مسوولیت‌هایی بر عهده ایران و اقداماتی را به عهده کشورهای 1+5 گذاشته است. به نظر می‌رسد نکاتی چند در حاشیه این توافق قابل ذکر است:

1- هر مصالحه‌ای در هر سطحی نیازمند «بده بستان» است. به عبارت دیگر برای رسیدن به توافق، گام‌هایی از هرطرف به سمت مواضع طرف دیگر باید برداشته شود؛ یعنی هرگونه توافق پایدار به کمتر شدن فاصله مابین دو رقیب و به معنای فاصله گرفتن از مواضع قبلی است. البته همه طرف‌های درگیر مناقشه، با نوعی هوشیاری مواظبند که فاصله گرفتن از نگرش‌های قبلی به معنای عدول از رسالت‌ها، ماموریت‌ها، اهداف و راهبردهای حاکم بر مجموعه خود نباشد. تغییر در سیاستگذاری و راهبردهای عملیاتی، انعطافی است که بدون آنها، کمتر امکان مصالحه وجود دارد. پس اگر تیم مذاکره‌کننده ایرانی در برخی از سیاست‌های گذشته تجدیدنظر کرده باشند، این خود پیش نیاز توافق است و حتما طرف‌های دیگر نیز چنین کرده‌اند. نرمش در چنین مذاکراتی، اصل اساسی مذاکرات چندجانبه است؛ بنابراین به نظر می‌رسد که اگر در پی آن باشیم که با محاسبه مقدار امتیازاتی را که ایران به طرف مقابل داده است و تعدادی را که به‌دست آورده، جمع جبری کنم، این روش در عالم سیاست کمتر به نتیجه‌گیری مناسب ما را هدایت می‌کند.

2- بحث در نکات مثبت و منفی تفاهم‌نامه ژنو کار نیکویی است؛ اما باید به یاد داشت که این تفاهم‌نامه ما را از وضعیت به‌سوی جنگ به وضعیت به‌سوی توسعه و آبادانی می‌کشاند. نیازی به توضیح نیست که بدترین وضعیت برای ایران افتادن در دام گروه‌های تندروی آمریکایی و اسرائیلی بود که بدترین حالت برای منافع خودشان را در دادن زمان به تهران می‌دانستند. به نظر من هم اگر ایران بتواند تهدید بخش‌های طرفدار جنگ را به آینده موکول کند، به نقطه‌ای خواهد رسید که دیگر نیرویی در جهان نمی‌تواند این کشور را به حمله نظامی تهدید کند. این بازدارندگی جامع نه از راه دستیابی به بمب هسته‌ای، بلکه از راه ترجمان قدرت بالقوه ایران به قدرت بالفعل آن امکان‌پذیر است. قدرت بالقوه ایران وجود منابع سرشار انرژی در این کشور، داشتن ژئوپلتیک منحصربه‌فرد و دستیابی به بیشترین همسایگان، منابع نیروی انسانی بی‌نظیر و سیستم سیاسی نیازمند مشارکت بیشتر مردم است. ترکیب این چهار مولفه به این کشور امکان حرکت به سمت توسعه همه‌جانبه و پایدار را می‌دهد که در ایران آینده علاوه‌بر قدرت حفاظت این کشور، راه‌های نفوذ نرم به دیگر جوامع نیز برنامه‌ریزی می‌شود.

3- بر سر در وزارت خارجه ایران نوشته‌ای از شعارهای مردم ایران در جریان انقلاب بی‌همتای اسلامی خودشان نقش بسته است که «نه شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی.» حفظ واقعی این شعار مستلزم هزینه‌های مادی و معنوی است. نباید از اینکه برخی از سیاستمداران کشورهای دیگر به‌رغم توافق ژنو همچنان از محروم کردن ایران از برخی از حقوق خود یا به تعویق انداختن رفع تحریم‌ها سخن می‌گویند، ناامید شد. این هزینه‌ای است که یک کشور برای عدم وابستگی ذاتی خودش به قدرت‌های بزرگ می‌پردازد. توافق ژنو بخشی از ثمرات انقلاب ایران است. انقلابی که برای استقلال این کشور بهای سنگینی همچون خون شهدای این مرزوبوم در قبل و بعد از انقلاب، ایثار مردم در جریان جنگ تحمیلی و هزینه‌های مادی و معنوی تحریم‌های ظالمانه قدرت‌های بزرگ علیه پیشرفت کشور در سال‌های اخیر پرداخته است. این موافقت‌نامه با توجه به روابط بین‌الملل، سیاست میان ملت‌ها، دیپلماسی چندجانبه و واقع‌گرایی برای کشوری مستقل و بدون مشارکت در مافیای سیاسی و کارتل‌های مطرح در روابط بین‌الملل، نهایی‌ترین دستاوردی است که دیپلمات‌های کارکشته و آشنا به ظرافت‌های کار چندجانبه برای مردم ایران به ارمغان آوردند.

4- باید رو به آینده داشت. ایران باید به تعهدات خود در این تفاهم نامه گردن نهد. از مواضع سیاسی و اظهارنظرهای مسوولان کشورهای دیگر-حتی اگر برخلاف روح تفاهم نامه باشد-هراسی به دل راه ندهد. هر مسوول سیاسی در هر کشوری دارای محدودیت‌هایی است و بنابراین حفظ وجهه طرف‌های مقابل خودمان هم بخشی از سنت میهمان‌نوازی ما ایرانیان است. روابط ایران و آمریکا تا عادی شدن نیازمند مذاکرات جدی و طولانی است. در اینجا مجال روشن کردن این واقعیت که عادی شدن روابط این دو کشور تا چه اندازه بر سیاست جهانی تاثیرگذار است، نیست، تنها از رفتار رژیم اسرائیل و دغدغه‌های عربستان سعودی می‌توان فهمید تا چه اندازه مذاکرات ایران و آمریکا در بازچینش موقعیت بازیگران در منطقه خاورمیانه و آسیای غربی مهم و تاثیرگذار است.

5- به نظر من سیاست خارجی ما دوباره باید به گفتمان «منطقه‌گرایی» بازگردد. ایران در جهان از یک تنهایی استراتژیک برخوردار است. نمی‌دانم این امتیاز است یا نقطه ضعف، ولی هر چه هست هیچ کشوری مثل ما نیست و ما هم مانند هیچ واحد سیاسی دیگر نیستیم؛ اما اگر کشورهایی باشند در جهان که با ما به‌لحاظ ارزشی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی نزدیک باشند، بلاشک آنها همان همسایگان و کشورهای منطقه هستند. نعمت داشتن همسایه خوب از داشتن خانه‌ای خوب، مهم‌تر است. پیشنهاد می‌کنم سیاست خارجی ما در گرم کردن روابط با کشورهایی نظیر عربستان سعودی و دیگر کشورهای خلیج فارس بکوشد. به نظر من رفتار عربستان در خلال گفت‌وگوهای ژنو با توجه به سخنان ولید بن طلال، یک واکنش طبیعی در برابر یک تغییر استراتژیک و عمیق در منطقه بود. باید به ریاض فهماند که ایران خطری برای منطقه نیست.

6- اما از همه مهم‌تر آن است که دست‌ها را بالا بزنیم و نقاط ضعف و چالش‌های جامعه خودمان را شناسایی کنیم و به دنبال راه‌حل برای رفع آنها باشیم. واقعیت آن است که بخش بزرگی از مشکلات این کشور در زمینه‌های اقتصادی، فناوری، اجتماعی و سیاست داخلی، ربطی به رفتار قدرت‌های بزرگ نداشته و نیازمند راه‌حل‌های بومی برای رفع آنهاست. ما نیازمند بالا بردن بازدهی، بهره‌وری و اثربخشی مجموعه‌های بزرگ اقتصادی و فنی خودمان هستیم. ما نیازمند ارتقای فرهنگ عمومی و آگاهی بر حقوق شهروندی هستیم. ما همچنان باید به روش‌های درست صرفه‌جویی و درست بهره‌برداری کردن از منابع طبیعی، مواد غذایی و حامل‌های انرژی خودمان بیندیشیم. ما می‌توانیم بازه وسیعی از فعالیت‌های فرهنگی و هنری داشته باشیم. این قبیل سازوکارها، نیازمند تفکر و تعمق بیشتر از طرف نخبگان و مشارکت عمومی لایه‌های اجتماعی است.

7- و بالاخره ما نیازمند تعریف یک پروژه برای بهسازی و تعریف مجدد از تصویر ایران در سطح جهانی هستیم. ذهنیت مردمان دیگر جوامع در طول سال‌های اخیر در مورد ایران به شدت خدشه‌دار و اریب‌دار شده است. ما نیازمند یک برنامه با طراحی درست برای دوباره نشان دادن ایران، میراث این کشور، ارزش‌های ما ایرانیان و ... به مردمان کشورهای دیگر هستیم. این کار باید در سه سطح دولتی، رسانه‌ای و جامعه مدنی طراحی شود. این کاریست کارستان.

  *دنیای اقتصاد

 
 
 
 
 
 
"مایک روجرز" نماینده جمهعوری خواه و رئیس کمیته اطلاعات و امنیت هم گفت: ما به ایران اجازه ادامه غنی سازی دادیم. همین خطا را در برابر پاکستان و کره شمالی هم مرتکب شدیم.

شماری از چهره های موثر در کنگره آمریکا از تعویق 6 ماهه در اعمال تحریم های جدید علیه ایران خبر دادند.

به گزارش عصر ایران به نقل از خبرگزاری فرانسه، تعدادی از اعضای مجلس نمایندگان و سنای آمریکا گفته اند کنگره باید در موضع قبلی خود برای افزایش تحریم های ایران باقی بماند و مصوبه ای برای اعمال تحریم های جدید علیه ایران داشته باشد اما اجرای تحریم های جدید را به 6 ماه آینده موکول کند. آنها گفته اند در صورتی که ایران به مواد توافقنامه ژنو پایبند باشد این تحریم های جدید کنگره آمریکا، عملی نخواهد شد.

پارلمان آمریکا به نام کنگره از دو مجلس نمایندگان و سنا تشکیل شده است. هر طرح یا لایحه ای برای اجرایی شدن باید به تصویب اکثریت اعضای مجالس نمایندگان و سنا برسد.

"مارک کرک" سناتور جمهوری خواه در این باره گفت: کار با همکارانم را برای اعمال تحریم های اقتصادی جدید علیه ایران آغاز می کنم. اگر ایران به این توافقنامه مقدماتی احترام نگذارد این تحریم ها عملی خواهد شد.

مشاور یکی از اعضای مجلس سنای آمریکا نیز در این باره گفت: اگر ایران فریبکاری کند یا اگر برچیدن تاسیسات هسته ای ایران در مدت 6 ماه آینده آغاز نشود تحریم های جدید علیه ایران اجرایی خواهد شد.

درنتیجه این اظهارنظرها می تواند نتیجه گرفت اعمال تحریم های جدید کنگره آمریکا علیه ایران به مدت 6 ماه به تعویق افتاده است.

از زمان انتخابات اخیر ریاست جمهوری در ایران و پیروزی حسن روحانی تاکنون، آمریکا و اتحادیه اروپا هیچ تحریم جدیدی را علیه ایران اعمال نکرده اند.

"کارل لیوین" سناتور دموکرات و رئیس کمیته دفاعی مجلس سنا هم در بیانیه ای گفت: اگر ایران با توافقنامه نهایی موافقت نکند این اجماع نظر در کنگره وجود دارد که تحریم های شدیدتری نسبت به تحریم های فعلی علیه ایران تصویب و اجرایی شود.

بخش زیادی از اعضای کنگره آمریکا نسبت به توافق ژنو میان ایران و گروه 1+5 واکنش های تردید آمیز و مخالف داشته اند.

جان بوهنر رئیس جمهوری خواه مجلس نمایندگان آمریکا در این باره گفت: این توافق مقدماتی همچنان تردید های جدی را درباره بخش زیادی از مسائل دارد. دولت اوباما همچنان باید به تحریم های فعلی علیه تهران پایبند باشد.

وی افزود: در غیراین صورت، توافق ژنو چیزی نیست جز تصمیم فوق العاده خوب برای ایرانیان با هدف برچیدن ساختار تحریم ها به همراه حفظ زیرساخت های هسته ای و تجهیزات ساخت بمب اتمی.

"اد رویس" نماینده جمهوری خواه و رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا هم به سی ان ان گفت: معتقدم به جای کاهش فشارها علیه ایران و اجازه دادن به ایرانی ها برای فعال کردن اقتصاد خود، باید فشارهای بیشتری علیه این کشور اعمال کنیم.

"مایک روجرز" نماینده جمهعوری خواه و رئیس کمیته اطلاعات و امنیت هم گفت: ما به ایران اجازه ادامه غنی سازی دادیم. همین خطا را در برابر پاکستان و کره شمالی هم مرتکب شدیم.

 
 
 
 
 
تحلیل دکتر پیروز مجتهدزاده درباره "توافق ژنو"
مساله انرژی هسته‌ای ایران، نه تنها برای ما، بلکه برای غرب و کل دنیا بن‌بستی ایجاد کرده بود و مزاحمان بین المللی، مثل اسرائیل و عربستان سعودی، حداکثر تلاش خود را به خرج می‌دادند که این بن‌بست از بین نرود.
عصر ایران؛ هومان دوراندیش - پیروز مجتهدزاده، استاد ژئوپولیتیک دانشگاه تهران و دانشگاه جرج واشنگتن، توافق ایران با 1+5 را به معنای شکست بن‌بستی می‌داند که نه به سود ایران و غرب که به سود اسرائیل و عربستان بود.
وی اگر چه امیدوار است در شش ماه آینده اوضاع اقتصادی ایران بهبود یابد ولی انتظارات غیر واقعگرایانه و حداکثری از توافق بدست آمده در ژنو را هم نهی می کند.

***

*ظاهراً با توافق به دست آمده در مذاکرات ژنو، سوت شروع بازی برد – برد بین ایران و غرب به صدا درآمده است. نظر شما درباره این توافق چیست؟
بنده با این اصطلاح برد – برد مطلقاً مخالف هستم. این اصطلاح فقط می‌تواند در ابعاد دیپلماسی اسرائیلی و آمریکایی مطرح شود. مساله ما در جهان ژئوپولیتیک برد – برد نیست، رسیدن به ایجاد موازنه است که حقوق ملت‌های مختلف را برآورده می‌کند.
وقتی از برد سخن به میان می‌آید، معنایش این است که باختی هم در کار است. در عالم ژئوپولیتیک و روابط سالم در عرصه جهانی، بحث توازن در میان است. با توافق به دست آمده در مذاکرات ژنو، به نظر می‌رسد مقداری توازن بین منافع ایران و غرب حاصل شده است. اما این اول راه است و پیمودن این راه، حداقل شش ماه پیش‌بینی شده است ولی به نظر من، مدت بیشتری طول خواهد کشید و مستلزم صرف زحمت بیشتری است.

*با توجه به مقدورات و امکانات موجود، به نظر شما دستاورد تیم مذاکره‌کننده ایران قابل قبول است؟

بدون تردید دستاورد تیم مذاکره‌کننده ایرانی خوب بوده است. البته این به معنای تحقق همه خواسته‌های ما نیست. ما هنوز خواسته‌هایی داریم و طرف‌ مقابل ما هم خواسته‌هایی دارد. ولی نکته مهم در این مقطع زمانی، شکست یک بن‌بست بسیار دردآور بود.

مساله انرژی هسته‌ای ایران، نه تنها برای ما، بلکه برای غرب و کل دنیا بن‌بستی ایجاد کرده بود و مزاحمان بین المللی، مثل اسرائیل و عربستان سعودی، حداکثر تلاش خود را به خرج می‌دادند که این بن‌بست از بین نرود. شکستن این بن‌بست، به نظر من بزرگترین دستاورد مذاکرات ژنو بود.

 علاوه بر این، مقداری از حقوق ما تامین و تثبیت شد. مقداری از خواسته‌های جهان غرب هم محقق شد. با این حال، کار عمده هنوز در پیش است و ما باید با همین قدرت و شجاعت، بقیه مسیر را هم طی کنیم.

*وزیر امور خارجه آمریکا، پس از حضول توافق، ضمن تشکر از محمدجواد ظریف، گفت حالا ما باید ثابت کنیم ادعای ایران درباره صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای‌اش صحت دارد. نظر شما درباره این جمله جان کری چیست؟

من اگر جای آقای ظریف باشم، از آقای جان کری تشکر می‌کنم که کمک کرد تا طرفین بتوانند به حق و حقیقت برسیم. این پیشنهاد من است که آقای ظریف باید مقابله به مثل کند و دقیقاً همان جملات جان کری را تکرار و از او تشکر کند.

*دست‌دادن ظریف و جان کری جلوی دوربین عکاسان هم حالت نمادین داشت. اولین بار بود که پس از انقلاب دو مقام عالی‌رتبه ایران و آمریکا جلوی دوربین عکاسان دست می‌دادند.
من وقتم را برای این جور حرف‌ها تلف نمی‌کنم! ظریف و جان کری قبلاً چند بار دیگر با هم گفتگو کرده بودند و قطعاً در آغاز و پایان ملاقات‌هایشان با یکدیگر دست داده بودند. بله، این یک عمل سمبلیک بود ولی قبلاً هم رخ داده بود. یعنی چیز تازه‌ای نبود و من برای این چیزها وقت تلف نمی‌کنم.

*چه شد که موضع فرانسه در این دو هفته تغییر کرد؟

موضع فرانسه هیچ تغییرنکرد. ابتدا بگویم فرانسه کنونی، فرانسه همیشگی نیست. فرانسه کنونی که از سارکوزی شروع شده است، بسیار ضعیف و سر در گم و گیج است. وقتی رئیس جمهور فرانسه، برخلاف عرف دیپلماتیک در روابط بین الملل، به سلام نخست‌وزیر اسرائیل می‌رود تا تشکر صمیمانه او را بابت خرابکاری پاریس در مذاکرات ژنو 2 به  دست آورد، به کلی ارزش فرانسه را بر باد می‌دهد.

از وقتی که ژاک شیراک کنار رفته، فرانسه به روزی افتاده است که من امیدوارم ملت این کشور فرصت بازاندیشی درباره این وضع را پیدا کند. با نتایجی که ژنو 3 حاصل شد و فرانسه هم در آن سهیم بود، فرانسه کاملاً نشان داد که در وضع بسیار دلخراشی گیر کرده است.
یعنی رئیس‌جمهور این کشور پس از مذاکرات ژنو 2 به اسرائیل رفت تا به نتانیاهو بگوید اگر من ناچار هستم با دیگر کشورهای 1+5 همراهی کنم، ولی به سلام شما آمده‌ام و شما خاطر جمع باشید که ما به شما خیلی احترام می‌گذاریم!

*به هر حال فرانسه در ژنو 3 کارشکنی نکرد. سوال من این بود چرا آن بار کارشکنی کرد و این بار نه؟

فرانسه چند روز قبل کارشکنی کرد و به همین دلیل مذاکرات ژنو 3 اندکی به تاخیر افتاد. اما همان طور که گفتم، ظاهراً سفر رئیس‌جمهور فرانسه به تل آویو، با این هدف صورت گرفت که پاریس به تل آویو بگوید ما ناچاریم با دیگران همراهی کنیم ولی به شما هم دلداری می‌دهیم.

*پیش‌بینی شما از واکنش اسرائیل به این توافق چیست؟

‌اسرائل طبیعتاً نق خواهد زد، نفرین خواهد کرد، غرب را متهم خواهد کرد که خودش را به ایران فروخته، ایران را متهم خواهد کرد که الان به صدر قدرت‌نمایی اتمی در جهان رسیده است و سایر حرف‌های مشابه و بی‌ارزشی که طی سال‌های اخیر از دولت اسرائیل شنیده‌ایم. چیزی که در مقابل همه این حرف‌ها می‌توان به اسرائیلی‌ها گفت این است که علیرغم همه شانتاژهای شما و سعودی‌ها، جهان این طور تصمیم گرفت و شما هم ناچارید این توافق را بپذیرید و دندان بر روی جگر بگذارید. جهان همصدا با ایران خواهد گفت که برنامه هسته‌ای ایران معطوف به تولید سلاح اتمی نیست.

*تل آویو اعلام کرده است که در کنار یک "توافق بد" حق دفاع برای خودش قائل است. یعنی ممکن است در شش ماه آینده، اسرائیل به اقدام نظامی یکجانبه علیه ایران مبادرت ورزد؟
اسرائیل به هیچ وجه چنین کاری نخواهد کرد. تل آویو به خوبی می‌داند که هر گونه اقدام نظامی علیه ایران مساوی است با قرار گرفتن سوال جلوی موجودیت اسرائیل. آنها این حقیقت را به خوبی می‌دانند.

*یعنی چه؟ بیشتر توضیح می‌دهید؟

اسرائیل اگر بخواهد به تاسیسات هسته‌ای ایران حمله کند، با توجه به موازنه‌های ژئوپولیتیک و ژئواستراتژیک جهان امروز، نیروهایی را تحریک خواهد کرد که آن نیروها نابودی اسرائیل را نظر دارند.

*کدام نیروها؟

همان نیروهایی که در بیروت اسرائیل را شکست دادند؛ و بقیه‌ای که هنوز حرکت نکرده‌اند.

*حالا بر فرض که اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران حمله کند، توافق ژنو در عمل چه می‌شود؟ رشته‌های دولت روحانی پنبه می‌شود؟
اگر چنین اقدامی صورت گیرد، اسرائیل خودش را در مقابل غرب قرار داده است. یعنی ابتدا باید جواب 1+5 را بدهد؛ چون حیثیت و آبروی ملی آنها در گرو این توافق است. یعنی حمله اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران، در اصل حمله به آبرو و اعتبار کشورهای 1+5 است.

*جان کری بعد از حصول توافق، این نکته را هم بیان کرد که در این توافقنامه به حق غنی‌سازی ایران اشاره نشده و فقط اندازه غنی‌سازی مطرح شده است.

به عبارت دیگر، حق غنی‌سازی ایران بر سر جای خودش محفوظ است. معنای دیگر جمله جان کری این است. حق غنی‌سازی ایران در پروتکل ان.پی.تی محفوظ است.

*پس مخالفان غرب در داخل کشور، خیلی نباید از این جمله جان کری نگران باشند؟
ابداً! مخالفان غرب در ایران باید توجه داشته باشند که مخالفتشان با غرب و بویژه آمریکا، نباید به صورتی باشد که منافع ملی ایران را تهدید کند.

*با توجه به امتیازات به دست آمده برای ایران در متن این توافقنامه، ما در شش ماه آینده باید منتظر بهبود اوضاع اقتصادی کشور باشیم یا این امید مصداق خوش‌خیالی است؟

نه، نمی‌تواند خوش‌خیالی باشد. در موازنه‌های اقتصادی فقط این امر اهمیت ندارد که راه فروش آزادانه نفت ایران به اروپا باز شود بلکه استنباط‌هایی که پدید می‌آیند کارگشا خواهند بود. در گشایش اقتصادی، اخبار اهمیت ویژه‌ای دارند. مثلاً بازار پول و طلا، فقط با یک خبر می‌توانند متحول شوند چه رسد به اینکه چنین توافق مهم و بزرگی صورت گرفته باشد. اما اگر کسانی هستند که فکر می‌کنند با این توافق، اقتصاد ایران همین فردا گلستان خواهد شد، این‌ها بهتر است حوصله و صبر و واقع‌گرایی بیشتری داشته باشند.

*با توجه به حضور آقای ظریف در فیس‌بوک، گزارش‌های فیس‌بوکی او به ملت ایران، و نهایتاً موفقیتش در مذاکرات، ظاهراً آقای ظریف کم کم دارد یک شخصیت برجسته ملی در ایران امروز می‌شود. نظر شما درباره موقعیت ظریف در افکار عمومی جامعه ایران چیست؟

خواهش می‌کنم احتیاط کنید! ظریف کار خیلی خوبی کرد، زحماتش روشن است و من هم به سهم خودم از او تشکر می‌کنم. ولی پیام من به جامعه ایرانی این است: مبادا ما به سمت قهرمان‌سازی از ظریف یا هر کس دیگری برویم. امان از قهرمان سازی و قهرمان‌پرستی!

ظریف وظایف خودش را به خوبی انجام داد. محبوبیت هم در فیس بوک یک امر شخصی است نه یک امر رسمی. فیس‌بوک بنده هم بسیار محبوب است. من بر اساس محبوبیتم در فیس بوک نمی‌توانم تبدیل به قهرمان ملی بشوم. من تاکید اکید می‌کنم که شما رسانه‌ها در برابر این قهرمان‌سازی ایستادگی کنید. آنچه که پدر تاریخ سیاسی ما را درآورده است، قهرمان‌سازی و قهرمان‌پرستی است. مردم ابراز احساسات می‌کنند و حق هم دارند. این مساله‌ای نیست. ولی ما نباید ابراز احساسات مردم را دستمایه قهرمان‌سازی جدیدی در تاریخ سیاسی‌مان بکنیم. ظریف کار خودش را خوب انجام داد؛ من هم از او تشکر می‌کنم. والسلام نامه تمام! من فکر نمی کنم خود آقای ظریف هم راضی به این گونه قهرمان سازی ها باشند.
 
 
 
 
همه واکنش‌های داخلی به مذاکرات هسته‌ای؛
هنوز جوهر امضای توافقنامه بین ایران و 1+5 خشک نشده بود که اظهارنظری متضاد از سوی دو مقام رسمی طرف مذاکره (ایران و آمریکا) مطرح شد. همین تناقض‌ها و ابهام‌های مطرح شده کافی بود تا اظهارنظرهای مختلفی از سوی شخصیت‌های سیاسی و رسانه‌ها را شاهد باشیم.
گروه سیاسی مشرق - پس از چهار روز مذاکرات فشرده در ژنو، وزرای خارجه هفت کشور حاضر در مذاکرات هسته‌ای در نهایت، در اولین ساعات صبح روز پنجم به توافق رسیدند. پس از این توافق بازار تبریک‌ها، دست دادن‌ها و عکس‌های یادگاری وزرای خارجه در ژنو بسیار داغ بود. دیپلمات‌های ایران و 5+1 با رویی خندان که حکایت از رضایت دسته جمعی از مذاکرات داشت، از اتاق مذاکرات بیرون آمدند و در گفت‌وگوهایی که با رسانه‌ها داشتند به تمجید از یکدیگر پرداختند.

اما ساعتی از امضای توافقنامه نگذشته بود که اولین نشانه‌های تفسیر‌های متفاوت از توافقنامه‌ای که جوهر امضایش خشک نشده بود آغاز شد؛ اظهارنظرهای متضاد که از سوی دو مقام رسمی طرف مذاکره مطرح شده از اصلی‌ترین محورهای مورد اختلاف ایران و کشورهای 5+1 بود، جان کری وزیر امورخارجه آمریکا گفت بر اساس توافقنامه، ایران «حق غنی‌سازی» را ندارد و در طرف مقابل، محمدجواد ظریف از قبول حق غنی‌سازی اورانیوم توسط 5+1 خبر داد.

همین تناقض‌ها و ابهام‌های مطرح شده کافی بود تا اظهارنظرهای مختلفی از سوی شخصیت‌های سیاسی و رسانه‌ها را شاهد باشیم.

- مجموعه اتفاقاتی که در بامداد تاریخی ژنو میان طرفین مذاکره رخ داد، با واکنش های متفاوتی در داخل روبرو شد که در ادامه این گزارش به مرور آنها می پردازیم.



پیام رئیس جمهور و پاسخ رهبر معظم انقلاب

در همان ابتدای صبح رئیس جمهور با ارسال پیام تبریکی محضر مقام معظم رهبری این دستاورد را به ایشان تبریک گفت. مقام معظم رهبری نیز در پاسخ اعلام فرمودند «دستیابی به آنچه مرقوم داشته‌اید، در خور تقدیر و تشکر از هیأت مذاکرات هسته‌‌ای و دیگر دست‌اندر‌کاران است و می‌تواند پایه اقدامات هوشمندانه بعدی قرار گیرد. بی‌شک فضل الهی و دعا و پشتیبانی ملت ایران عامل این موفقیت بوده و در آینده نیز خواهد بود ان‌شاء‌الله. ایستادگی در برابر زیاده‌خواهی‌ها همواره باید شاخص خطّ مستقیم حرکت مسئولان این بخش باشد‌ و چنین خواهد بود ان‌شاء‌الله.» (اینجا)


ظریف: اولین خبر خوب برای ما اظهار لطف رهبر فرزانه انقلاب بود
محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران در مسیر ژنو به تهران طی انتشار مطلبی در فیس بوک نوشت: اولین خبر اظهار لطف بزرگوارانه رهبر فرزانه انقلاب در پاسخ به گزارش کریمانه رییس جمهور محبوب بود که همچون گذشته فرزندانشان را مورد تفقد قرار داده بودند. (اینجا)


اولین واکنش مجلس‌ به توافق هسته‌ای ایران‌/ تقدیر از تلاش دیپلمات‌ها و تاکید بر حق غنی‌سازی

حجت‌الاسلام محمدحسن ابوترابی‌فرد نائب رئیس مجلس شورای اسلامی در نطق پیش از دستور خود در صحن علنی مجلس گفت: «نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تاکید و پافشاری بر حق قطعی و مسلم ملت ایران در برخورداری از غنی‌سازی اورانیوم در داخل خاک ایران برای اهداف مشروع و حقوق مسلم خود از اقدامات و گام‌های بلندی که در این زمینه برداشته شده‌ است،‌حمایت می‌کند و برای ملت ایران و همه آزادیخواهان جهان از خدای متعال پیروزی و عزت و افتخار را مسئلت می‌کنم و برای امت اسلام و پیروان مکتب قرآن فردایی زیبا و آینده‌ای همراه با عزت و اقتدار مسئلت می‌کنم.» (اینـــجا)


انبارلویی: مقاومت ۱۰ساله جواب داد
محمد کاظم انبارلویی مدیر مسئول روزنامه رسالت صبح روز گذشته طی یادداشتی نوشت: حمایت مقام معظم رهبری از تیم مذاکره کننده و این تعبیر مهم که آنها از بچه‌های انقلاب هستند، این اطمینان را در ملت به وجود آورد که آنها در چارچوب سیاست‌ها و راهبردهای جمهوری اسلامی عمل خواهند کرد و به امانتی که ملت به آنها سپرده خیانت نکرده‌اند.

برای اولین بار طرف گفتگو مجبور به دادن امتیاز شد. اگر چیزی داده شد، چیزی هم گرفته شده است. شرارت و ادامه خصومت غربی‌ها در قالب تهدیدها و تحریم‌ها متوقف شده است و این دستاورد کمی نیست. پذیرش حق غنی‌سازی برای دولت ایران پایه حقوقی تمام قطعنامه‌های صادره از سوی شورای امنیت سازمان ملل و تحریم‌های یکجانبه را زیر سئوال می‌برد. چون در تمامی این قطعنامه‌های ظالمانه آمده است ایران حق غنی‌سازی ندارد و باید همه فعالیت‌های خود را در این مورد متوقف کرده و تاسیسات هسته‌ای خود را تعطیل نماید. (اینجـــا)


تشکر لاریجانی از تیم هسته‌ای برای کسب موفقیت

علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در دیدار با نمایندگان و کارکنان عضو بسیج مجلس شورای اسلامی گفت: ما از زحمات وزارت امور خارجه به خصوص از اقدامات آقای ظریف و همکارانشان را که باعث کسب موفقیت در موضوع هسته ای شده است، تشکر می کنیم. (اینجا)


باهنر: ما از مذاکرات مطمئن هستیم

محمد رضا باهنر در واکنش به توافقات ژنو گفت : نمایندگان مجلس دغدغه تبعیت و پا برجا ماندن در نظرات مقام معظم رهبری را دارند که در این قضیه فصل الخطاب است. این مذاکرات قراردای امضا نمی شود. این یک پیش نویس تفاهمنامه است 6 ماه طرفین فرصت دارند که نشان دهند به آیا به تفاهمات عمل می کنند یا نه. عمل به تفاهمنامه به عهده هیات مذاکره کننده نیست بلکه بر عهده مقامات رسمی کشور و در راس آنها مقام معظم رهبری است. ما مطمئن هستیم که عزیزان مذاکره کننده تمامی ملاحظات را رعایت کردند.


بروجردی تثبیت حق غنی سازی را تبریک گفت

علاءالدین بروجردی در واکنش به توافقات ژنو گفت: باید اولین موفقیت جمهوری اسلامی ایران درمصاف نابرابر و چالش بیش از 10 ساله هسته‌ای، تثبیت حق غنی سازی و آغاز لغو تحریم ها را تبریک گفت، ایران در اولین گام خود در جهت تحقق اهداف تعیین شده موفق عمل کرد؛ عصبانیت رژیم صهیونیستی و عربستان از این توافق ها نشان دهنده تاثیرگذار بودن  و مهم بودن این توافقات دارد. این توافقات حق غنی سازی ایران تثبیت شده و غنی سازی ادامه دارد، این درحالی است که  تحریم های پتروشیمی، نفت و طلا در مذاکرات این دوره ایران با 1+5 برداشته شد که تمام این موارد در گام اول یک موفقیت بزرگ برای جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود، ازاین رو تیم مذاکره کننده ایرانی دراین مذاکرات با پشیتبانی از حق هسته ای ملت ایران پیروز گفتگو ها با غرب بود.


نظر هاشمی درباره توافق هسته‌ای ایران

هاشمی رفسنجانی در مراسم معارفه علی‌اکبر ولایتی در خصوص توافقات صورت گرفته به رغم آن که فشارهای داخلی را شاهد بودیم که هر روز گوشه کنایه می زدند و تیم هسته ای را متهم می کردند اما تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان کار بسیار دشواری انجام دادند.اگر دستور آقا نبود که ما از تیم مذاکره کننده حمایت می کنیم، آن ها را دچار لکنت زبان می کرد و نمی توانستند در ژنو کار کنند . رهبر معظم انقلاب پشت تیم مذاکره کننده را محکم کرد که آن ها نیز با خیال راحت حرفشان را در ژنو بیان کردند. (اینجـــا)


توکلی: بر اساس اطلاعات بدست آمده توافقات را مثبت ارزیابی می‌کنیم

احمد توکلی نماینده اصولگرای مجلس شورای اسلامی در خصوص توافقات صورت گرفته عنوان کرد: اطلاعاتی که تاکنون رسیده است مثبت ارزیابی می شود. بزرگترین سدی که شکسته شده این است که آنهادر برابر حق غنی سازی ایران سر تسلیم فرود آورده اند. جمهوری اسلامی ایران با هدایت رهبر معظم انقلاب بر سر حق مسلم هسته ای خود مقاومت کرد و در نهایت نتیجه بزرگی گرفت البته فعلا نمی توان قضاوت کرد تا اطلاعات بیشتری به دست آوریم.


ایران در توافقنامه ژنو امتیازات زیادی به طرف غربی داده است

سید مهدی هاشمی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس با اشاره به توافق هسته ای ایران و کشورهای 1+5 به در ژنو گفت: مهم ترین وجه این توافق عمل غربی ها به تعهداتی است که به ایران در قبال امتیازات ارائه شده داشته اند. وی افزود: «البته ایران امتیازات زیادی را در این توافقات به غرب داده است و اگر غرب به همین امتیازات اندک نیز به ایران نداده باشد، این توافق نامه ارزشی نخواهد داشت.» (اینجا)


حدادعادل: توافقات گام اول مثبت بوده است

غلامعلی حدادعادل  نماینده مجلس شورای اسلامی و رئیس فراکسیون اصولگرایان مجلس در خصوص توافقات صورت گرفته عنوان کرد: تصور می‌کنم این نتایجی که در مذاکرات هسته‌ای به دست آمده است در گام اول مثبت بوده است و این گام اول را نباید نفی کرد و برای برداشتن گام‌های بعدی با حفظ حقوق ملت باید اقدام کرد. بعد از انتشار متن موافقت‌نامه و ترجمه آن بهتر می‌شود درباره جزئیات این توافق داوری کرد، مخصوصاً که مقام معظم رهبری هم در پاسخی که به رئیس جمهور دادند، از تلاش گروه مذاکره‌کننده ایرانی اظهار رضایت کردند، این در واقع قدری به نمایندگان آرامش می‌دهد اما نگرانی نمایندگان درباره ماهیت توافق یک امر قابل درک است. (اینجــا)


مصباحی‌مقدم: توانستیم مشکل تحریم‌ها را برطرف کنیم

غلامرضا مصباحی‌مقدم  نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: آنچه که امروز در ژنو انجام گرفته است نشان دهنده این است که از موضع عزت،‌ملت ایران توانست حق هسته‌یی خود را به دشمنانش تحمیل کند و به آنها بقبولاند. آمریکایی‌ها به این سادگی‌ها پای میز مذاکره نمی‌آمدند ولی ایران بدون اینکه رابطه‌ای با آنها برقرار کند، توانست مشکل تحریم‌های خود را برطرف کند.


قاضی‌زاده: اگر توافق به معنای به رسمیت شناختن حق غنی سازی ایران است، خوب است

سید امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به موفقیت تیم مذاکره کننده جمهوری اسلامی گفت: اگر این توافقات به معنای به رسمیت شناختن حق غنی سازی ملت ایران است پس توافقات خوبی بوده است که با توجه به تاکید وزیر امور خارجه می شود گفت که ما یک موفقیت خوب در گام اول کسب کرده‌ایم و گام های بعدی اهمیت بیشتری دارد. (اینجــــا)


موسوی‌لاری:حمایت رهبری عامل موفقیت تیم مذاکره‌کننده بود

عبدالواحد موسوی لاری، وزیر کشور دولت اصلاحات و عضو مجمع روحانیون موفقیت تیم مذاکره کننده را مرهون حمایت های رهبری و تلاش های بی وقفه آنها دانست و عنوان کرد: «تدبیر مسئولین و تلاش خوبی که از سوی تیم مذاکره کننده شاهد بودیم نتیجه بخش بوده است و ما امیدواریم تداوم این تلاش ها نیز در آینده نتیجه بخش باشد.» لاری در ادامه با اشاره به متن نامه رهبرانقلاب خطاب به حجت الاسلام روحانی، تاکید کرد: قطعا راهنمایی های مقام معظم رهبری و حمایت مردم مسیر را برای رسیدن به این موفقیت باز کرد و بی‌تردید مسائل مربوط به انرژی هسته‌ای بدون نظر رهبری و بودن توجه به حساسیت های ایشان دنبال نشده است. (اینجا)


زاکانی:سخنان رهبری‌ معادلات ژنو را تغییر داد

علیرضا زاکانی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در همایش فرهنگیان بسیجی قزوین با بیان اینکه مقام معظم رهبری کار را به جایی رساندند که غرب چاره‌ای جز امضای توافقنامه نداشت،‌ گفت: سخنان مقام معظم رهبری در جمع فرماندهان بسیج معادلات مذاکرات ژنو را تغییر داد. (اینجا)


رسایی: در موافقتنامه ژنو قانون اساسی رعایت نشده است

حمید رسایی نماینده مردم تهران در مجلس و عضو جبهه پایداری در تذکری اظهارداشت: اصل 125 قانون اساسی می گوید که امضای عهدنامه ها، موافقتنامه ها و قراردادهای دولت ایران با سایر دولت ها و همچنین امضای پیمان های مربوط به اتحادیه های بین المللی پس از تصویب مجلس در اختیار رییس جمهوری یا نماینده قانونی او خواهد بود و اصل 77 قانون اساسی نیز بر همین مطلب تاکید دارد. (اینجـــا)

پیام صالحی به مناسبت توافق هسته‌ای

رئیس سازمان انرژی اتمی به مناسبت توافق میان جمهوری اسلامی ایران و کشورهای 1+5 پیامی صادر کرد و نوشت: این دستاورد چشمگیر را به فرد فرد ایرانیان تبریک می‌گویم. (اینجا)


آیت‌الله مقتدایی: خطوط قرمز حقوق ملت ایران خدشه ناپذیر است

آیت الله  مرتضی مقتدایی عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: هیات مذاکره کننده هسته ای ایران نیز در دورهای مختلف مذاکرات زحمات زیادی کشیدند. این تیم با عقلانیت و ایستادگی بر خطوط قرمز حقوق ملت ایران و اصول خدشه ناپذیر آن تلاش قابل تقدیر و ارزشمند داشتند که قابل ستایش است. این توافق آغازی بر توافق های دیگر باشد تا مشکلات و تحریم های ظالمانه بر ضد ملت ایران برچیده شود. توفیق الهی یار هیات مذاکره کننده هسته ای بود تا بتوانند به توافقی که رضایت ملت ایران و رهبری در آن است دست پیدا کنند.رهبری داهیانه و حکیمانه رهبر معظم انقلاب و مقاومت و تلاش خستگی ناپذیر دانشمندان هسته ای را زمینه ساز این پیروزی بزرگ است. اگر توصیه های رهبری عزیز نبود و ملت شریف نیز در مسیر فرامین ایشان حرکت نمی کردند این پیروزی عظیم حاصل نمی شد. (اینجا)


کوثری: این موفقیت یادآور پیروزی های دفاع مقدس است

محمد کوثری عضو کمیسیون امنیت ملی با بیان این که انگیزه الهی و تفکر بسیجی باعث کسب موفقیت در موضوع هسته ای شد گفت: همان طور که در دوران دفاع مقدس همه کشورها مقابل ما بودند در مذاکرات هسته ای نیز شش کشور در مقابل ایران قرار گرفتند که در نهایت توانستیم به موفقیت دست یابیم. (اینجا)


اکرمی: حمایت‌های رهبری پشتوانه بزرگی برای موفقیت‌ در توافقنامه هسته‌ای بود

حجت‌الاسلام سیدرضا اکرمی با اشاره به توافق‌نامه مذاکرات هسته‌ای ایران با گروه 5+1، گفت: «به نظر من روز 3 / 9 /92 در جمهوری اسلامی ایران می‌تواند روز ویژ‌ه‌ای باشد.» وی افزود: «هیئت مذاکره‌کننده تیم هسته‌ای ایران در "ژنو 3" با یک کار مداوم اما مستحکم، مستدل و منطقی توانست در برابر 6 قدرت دیگر شایستگی و درایت خودش را در بیان مواضع و قبولاندن مواضع خود به دیگران به نتیجه برساند، به طوری که دسته‌جمعی یک تفاهم‌نامه نوشتند و آن را به اطلاع دنیا رساندند.» رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاست‌جمهوری گفت: «حمایت مقام معظم رهبری حقیقتا پشتوانه بزرگی برای تیم مذاکره‌کننده ایرانی بود که با اطمینان و اعتماد حرف‌هایشان را به کرسی نشاندند.» (اینجا)


بخشایش: امتیازات گرفته شده «نسیه» است
احمد بخشایش اردستانی نماینده مردم اردستان در مجلس شورای اسلامی، با اشاره به توافق صورت گرفته میان ایران و 1+5 گفت: «در این توافقنامه به منظور جلب اعتماد طرف مقابل، ایران غنی سازی اورانیوم با غنای 20 درصد را در سایت‌های فردو و نطنز متوقف می‌کند و روند غنی‌سازی اورانیوم از طریق آب سنگین و نیز کار سایت‌های هسته‌ای برای تامین خواسته طرف مقابل، کُند خواهد شد.» عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: «غنی سازی ۲۰درصد که برگ برنده ما در مذاکرات بود، نقدا در اختیار طرف مقابل قرار گرفت و در مقابل، امتیازاتی به صورت نسیه به ایران داده شد.» (اینجا)


 کوهکن: تیم مذاکره‌کننده خطوط قرمز را رعایت کرد

محسن کوهکن رئیس واحد سیاسی جبهه پیروان خط امام و رهبری، با اشاره به نتایج مذاکرات ژنو که منجر به توافق میان ایران با گروه 1+5 شد، گفت: پیش از این طرف مقابل تاکید می‌کرد ایران حق استفاده از برنامه‌های هسته ای را ندارد و به عبارتی هسته‌ای شدن ایران را به رسمیت نمی‌شناختند و مطالبات غیرقانونی و غیر حقوقی خود را مدام مطرح می‌کردند، اما اینکه اذعان کردند فعالیت‌های هسته ای و غنی‌سازی حق ایران است، بزرگترین پیروزی برای ملت ایران محسوب می‌شود، چرا که دستهایشان را بالا بردند و به غنی سازی ایران اعتراف کردند.» رئیس واحد سیاسی جبهه پیروان خط امام و رهبری گفت: اینکه غربی‌ها اذعان کردند فعالیت‌های هسته ای و غنی‌سازی حق ایران است، بزرگترین پیروزی برای ملت ایران محسوب می‌شود. (اینجا)


جامعه اسلامی مهندسین: تدابیر رهبری نبود، تیم ایرانی موفق نمی‌شد

احمد نیک‌فر عضو شورای مرکزی جامعه اسلامی مهندسین، با بیان اینکه در جلسه شورای مرکزی تشکل متبوعش پیرامون توافق صورت گرفته ایران با گروه 1+5 بحث و بررسی شد، گفت: اعضا دیدگاه‌ها و نقطه نظرات خود را در خصوص این توافق نامه بیان کردند و موضع جام، موضع مقام مقام رهبری است. اگر حمایت‌ها و رهنودهای ایشان نبود، تیم مذاکره کننده موفق نمی‌شدند.


حبیبی: پایه حقوقی همه تحریم‌های ظالمانه این است

محمد نبی حبیبی دبیر کل حزب موتلفه اسلامی گفت:  پایه حقوقی همه تحریم‌های ظالمانه این است که ملت ما حق غنی‌سازی اورانیوم را ندارد لذا در حال حاضر این حق به رسمیت شناخته شده و مبنای حقوقی تحریم‌ها ابطال می‌شود. مقاومت ملت و هوشمندی رهبر معظم انقلاب و تدبیر دولت کنونی این پیروزی را نصیب می‌کرد و باید خداوند را به خاطر این همه لطف شاکر باشیم. (اینجـــا)


_ روزنامه‌های داخلی کشور، امروز صدر اخبار خود را به بررسی وضعیت توافقات انجام شده در ژنو اختصاص دادند. در ادامه واکنش روزنامه ها به توافقات مذاکرات ژنو را ملاحظه می‌کنید؛


آرمان امروز: حل مسائل اقتصادی در گرو حل مسائل سیاست خارجی است

روزنامه آرمان روابط عمومی نوشت: روشن است که حل مسائل اقتصادی در گرو حل مسائل سیاست خارجی است و ترمیم مسائل فرهنگی و اجتماعی نیز در گرو حل مسائل سیاسی و اقتصادی به شمار می‌رود.

در ادامه این یادداشت آمده است: هرچند در این مدت برخی سیاست‌های افراطی و طرفداران سیاست‌های افراطی، چه در داخل کشور و چه در خارج، در مسیر به نتیجه رسیدن این مذاکرات سنگ‌اندازی‌هایی انجام دادند اما با تدبیر وزیر محترم خارجه و هیات همراه و با حفظ حقوق حقه ملت ایران، دولت‌های غربی پذیرفتند که ایران به دنبال سلاح هسته‌ای نیست و هدفی جز ایجاد صلح و آرامش در منطقه ندارد و غنی‌سازی اورانیوم، حق مسلم ملت ایران است.

وطن امروز: ظریف اصرار کرد، جان کری انکار!

ساعتی پس از توافق در ژنو جنگ واژه‌ها میان وزرای خارجه ایران و آمریکا درباره «حق غنی‌سازی» آغاز شد. روزنامه وطن امروز نوشت:  رفتار دولت در قبال توافقنامه ژنو قابل درک است. به هر حال آنها بودند که پای میز مذاکره نشستند تا از حقوق ملت دفاع کنند و علاقه‌مندند خود را در این موضوع پیروز بدانند و طبعا گزارش 100 روزه آقای رئیس‌جمهور هم‌اکنون قابل ارائه خواهد شد. رفتار دولت قابل درک است اما نباید انتظار داشت روایت آنچه در ژنو گذشت و ثبت شد محدود به روایت دولت شود. البته فضای روانی حاکم بر کشور می‌تواند از سوی همه گروه‌های معتقد به نظام، یک فضای مطلوب تلقی شود. با این حال این موضوع مجوزی برای عدم اطلاع‌رسانی واقعی - و نه مصلحتی- از آنچه در ژنو امضا شد، نیست.


تهران‌امروز: در مورد حق غنی سازی اختلاف نظر وجود دارد

روزنامه تهران امروز نوشت: درخصوص بحث حق غنی‌سازی و تصریح آن در متن توافقنامه،تا حدی اختلاف تفسیر وجود دارد.تفسیر ایران،فرانسه و روسیه از متن توافقنامه دال بر آن است که حق غنی‌سازی برای تهران به رسمیت شناخته شده است؛ حال آنکه آمریکایی‌ها در چارچوب تفسیر همیشگی خود از بند چهار «ان‌پی‌تی» معتقدند که حقی برای ایران تصریح نشده است. فارغ از بعد تفسیر بردار توافقنامه که تابعی از یک دعوای تاریخی درخصوص حق غنی‌سازی کشورهاست؛تصریح بر ادامه غنی‌سازی ایران و به‌تبع آن عدم تاکید بر ضرورت توقف غنی‌سازی از سوی ایران؛تاییدیه‌ای است بر تفسیر جمهوری اسلامی ایران از متن توافقنامه؛هرچند که آمریکایی‌ها تلاش دارند تا موضوع تصریح بر«حق»بودن غنی‌سازی را به آینده و تفاهم نامه نهایی موکول کنند.


کیهان: آمریکا قابل اعتماد نبود، توافق ژنو یک ساعت دوام آورد

در حالی که دکتر ظریف وزیر امور خارجه کشورمان تاکید می‌کند که حداقل در 2 بند از توافقنامه ژنو بر حق غنی‌سازی ایران تصریح شده است، جان کری وزیر امور خارجه آمریکا ادعا می‌کند که 5+1 حق غنی‌سازی ایران را تایید نکرده و در توافقنامه ژنو به این حق هیچ اشاره‌ای نشده است. این اظهارنظرهای متضاد که از سوی دو مقام رسمی طرف مذاکره مطرح شده است، یکی از اصلی‌ترین محور مورد اختلاف ایران و کشورهای 5+1 را در هاله‌ای از ابهام فرو برده است. استناد ظریف به ماده 4 معاهده NPT است و معتقد است، تفسیر آمریکا از متن این ماده یک تفسیر منحصربفرد است که با تفسیر جامعه بین‌الملل از این ماده متفاوت است. بر اساس گزارش روزنامه کیهان، از سوی دیگر جان کری می‌گوید؛ نه فقط در ماده 4 معاهده NPT بلکه در هیچیک از چهار گوشه معاهده مزبور، هیچ اشاره‌ای نشده است که حاکی از حق غنی‌سازی برای کشورهای عضو این پیمان باشد! در همان حال آلن ایر، سخنگوی فارسی‌زبان وزارت خارجه آمریکا در تماس با شبکه رادیو تلویزیونی فارسی زبان آمریکا VOA اظهارات جان کری را تایید کرد و در پاسخ به این پرسش که آیا مفاد توافقنامه ژنو می‌تواند روی قطعنامه‌‌های شورای امنیت سازمان ملل علیه برنامه هسته‌ای ایران تاثیر بگذارد؟ گفت؛ قطعنامه‌های شورای امنیت به قوت خود باقی است و ایران ملزم به رعایت مفاد قطعنامه‌های شورای امنیت و اجرای آن است.

شرق:  فروپاشی سازمان تحریم آغاز شد

روزنامه شرق نوشت: توافق تاریخی هفت‌وزیرخارجه ایران و 1+5 سکوت نیمه‌شب ژنو را شکست. ساعت 3 بامداد به وقت «ژنو» (5صبح به وقت تهران) خبرنگاران در ژنو و مردم در تهران چشم‌هایشان را به هر ضربی شده باز نگه داشتند تا شاهد امضای تاریخی‌ترین توافق باشند. «لوران فابیوس» وزیرخارجه فرانسه که از پله‌های هتل «اینترکنتینانتال» پایین آمد، خبرنگاران دنبال هم می‌پرسیدند به توافق رسیدید؟ و هرکسی صدایش بلندتر بود بیشتر سوالش را تکرار می‌کرد. به چهره «فابیوس» خواب‌آلودگی هم اضافه شده بود. سرش را تکان داد و گفت: «DEAL». بعد نوبت به «گیدووستروله» رسید، جواب سوالی را نداد و با خونسردی و سکوت مقابل خبرنگاران ایستاد و در حرکتی کشدار پالتویش را پوشید. ویلیام هیگ هم که معلوم بود قرار نیست جوابی به خبرنگاران بدهد. خبرنگاران اما پیش‌دستی کردند و با اعلام خبر «مذاکرات جواب داد» شروع به کف‌زدن کردند. بالاخره گره 10ساله مناقشه هسته‌ای ایران باز شده بود.

جمهوری اسلامی: مذاکره کنندگان ایرانی امتیاز گرفتند اما از خط قرمز عبور نکردند

 روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله امروز خود نوشت: امضاء توافق نامه هسته‌ای ژنو میان ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 بدون شک یک موفقیت برای ملت ایران است که البته در فرآیند حاکمیت جریان اعتدال به دست آمده است. به همین دلیل، این موفقیت را باید "پیروزی منطق" نامید. چنین توافقی را ما می‌توانستیم در سال‌های گذشته نیز داشته باشیم اما به دلیل عدم برخورداری دولت گذشته از منطق و استفاده مدیران ارشد آن دولت به ویژه شخص رئیس‌جمهور دولت‌های نهم و دهم از ادبیات خشن، مذاکرات پیشرفتی نداشت و نه تنها به نتیجه نمی‌رسید بلکه همواره تنگناها افزایش می‌یافت و دیوار بی‌اعتمادی بلندتر و ضخیم‌تر می‌شد.
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد