گروه بینالملل مشرق – باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا ساعتی پس از نهایی شدن و امضای توافق هستهای ایران و 1+5 در ژنو، بیانیه دولت آمریکا درباره این توافق و بخشهایی از تعهدات دو طرف را قرائت کرد.
شب بخیر، امروز ایالات متحده به همراه شرکا و هم پیمانان نزدیکمان گام مهمی در جهت راه حلی جامع برداشت که به نگرانیهای ما درمورد برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران رسیدگی میکند.
من از زمان آغاز ریاست جمهوری خود روشن کردم که برای جلوگیری ایران از دستیابی به سلاح هسته ای مصمم هستم. همانطور که من بارها گفتهام، ترجیح شدید من این است که این مسئله به طور مسالمتآمیز حل شود، و ما دست دیپلماسی را دراز کردیم. با این حال، ایران مایل به انجام مسئولیت های بین المللی اش نبوده است. بنابراین، دولت من با همکاری با کنگره، شورای امنیت سازمان ملل متحد، و کشورهایی در سراسر جهان تحریمهای بی سابقهای بر ایران اعمال کرد.
دیپلماسی پنجره جدیدی به سوی جهانی جدید باز کرد و توافق هستهای با ایران فقط یک گام اولیه اما دستاورد بزرگی است.
برای اولین بار در 10 سال گذشته توانستیم گسترش برنامه هستهای ایران را متوقف و بخشهایی از آن را به عقب ببریم. امروز، که دیپلماسی راه جدیدی را به دنیایی باز کرده که امن تر است، آیندهای که در آن میتوانیم تأیید کنیم که برنامه هستهای ایران صلح آمیز است و قادر نخواهد بود سلاح هستهای تولید کند.
توافق امروز با اینکه تنها گام اول این راه بود، دستاورد بزرگی بوده است. برای اولین بار در تقریباً یک دهه، ما پیشرفت برنامه هستهای ایران را متوقف کردهایم و بخش های کلیدی این برنامه به عقب رانده خواهند شد. ایران متعهد شده است تا سطح معینی از غنی سازی را متوقف کند و بخشی از ذخایر هستهای اش را خنثی نماید. ایران نمی تواند از نسل آینده سانتریفیوژهایش که برای غنی سازی اورانیوم بکار برده میشوند، استفاده کند. ایران نمی تواند سانتریفیوژهای جدید نصب و راه اندازی کند و تولید سانتریفیوژهایش نیز محدود خواهد بود. ایران فعالیت رأکتور پلوتونیومش را متوقف خواهد کرد و بازرسیهای جدید دسترسی گستردهای را به تأسیسات هستهای ایران فراهم خواهد آورد و به جامعه بینالملل اجازه خواهد داد تا پایبندی ایران به تعهداتش را تأیید نماید.
اینها محدودیتهای قابل توجهی هستند که از دستیابی ایران به سلاح هستهای جلوگیری میکنند. به عبارت سادهتر، این محدودیتها راههای ممکن برای رسیدن ایران به بمب را سد میکنند. در عین حال، این اولین قدم، زمان و فضایی در طول ۶ ماه آینده ایجاد میکند تا مذاکرات بیشتر به نگرانی های جامع ما نسبت به برنامه اتمی ایران بپردازد. و بخاطر این توافق، ایران نمی تواند از مذاکرات بعنوان پوششی برای پیشبرد برنامه هسته ایش استفاده نماید.
در طرف ما، ایالات متحده و دوستان و همپیمانان ما توافق کردیم تا از شدت تحریمهای ایران بکاهیم اما در عین حال تحریمهای عمده همچنان به قوت خود باقی خواهند ماند. ما از وضع تحریمهای جدید دوری کرده و به دولت ایران امکان دستیابی به بخشی از درآمدهایی که به واسطه تحریمها از دسترسشان خارج شده بود را میدهیم اما ساختارهای وسیع تحریمها پابرجا خواهد ماند و ما با جدیت به اعمال آنها ادامه خواهیم داد و اگر ایران به صورت کامل به تعهداتش طی این دوره ۶ماهه متعهد نماند این کاهش تحریمها مجدداً برداشته شده و فشارها مجدداً ابقا خواهند شد.
ایران، همانند سایر کشورها حق برخورداری از انرژی صلحآمیز هستهای را دارد. دولت همچنان با کنگره همکاری میکند تا در صورت عدم توافق با ایران تحریمهای بیشتری وضع کند.
در این گفتگوها هیچ توافقی صورت نمیگیرد مگر اینکه در مورد همه چیز به توافق رسیده شود. ایران مسئولیت دارد که به دنیا ثابت کند که برنامه هستهای اش صرفاً برای اهداف صلح آمیز خواهد بود. اگر ایران از این فرصت بهره ببرد مردم ایران از پیوستن دوباره به جامعه جهانی سود خواهند برد و ما میتوانیم از بی اعتمادی بین دو کشور بکاهیم. این به ایران امکان میدهد تا مسیر شرافتمندانهای را با جهانی گستردهتر بر اساس احترام متقابل آغاز کند اما اگر ایران خودداری کند با فشار و انزوای روزافزون مواجه خواهد شد.
در طول چند سال گذشته، کنگره شریک کلیدی ما در تصویب تحریمها علیه دولت ایران بوده است و این تلاش فراجناحی پیشرفتی که امروز حاصل شد را ممکن ساخت. در ادامه راه ما همچنان به همکاری نزدیک با کنگره ادامه خواهیم داد. اکنون زمان تصویب تحریمهای جدید نیست زیرا ما را از متحدانمان دور میسازد، و خطر انحلال این ائتلافی که تحریمهای ما را قادر به اجرا شدن کرد را به همراه دارد.
اتحاد بین المللی امروز به معرض نمایش گذاشته شده است. دنیا در حمایت از اراده ما بر جلوگیری از تولید سلاح هستهای توسط ایران، متحد شده است. ایران باید بداند که امنیت و سعادت هرگز از دنبال کردن سلاح اتمی به دست نمی آید و باید از طریق توافقهای صد در صد قابل تایید بدست بیایند که پیگیری ایران برای دستیابی به سلاح اتمی را غیرممکن بسازند.
در نهایت تنها دیپلماسی میتواند راه حلی پایدار برای چالش برنامه اتمی ایران به ارمغان آورد. به عنوان رئیس جمهور و فرمانده کل قوا، من هر آنچه لازم است خواهم کرد تا از دستیابی ایران به سلاح اتمی جلوگیری کنم. اما من مسئولیتی اساسی دارم که اختلافاتمان را به جای با عجله به سمت درگیری رفتن به طور صلحآمیز حل کنم. امروز ما فرصتی حقیقی داریم برای رسیدن به توافقی جامع و مسالمت آمیز و من باور دارم که ما باید آن را بیازماییم.
گام اولی که ما امروز برداشتیم مهمترین و ملموسترین پیشرفتی است که ما از زمان آغاز ریاست جمهوری من با ایران داشتهایم و اکنون ما باید از ماههای آینده برای پیگیری توافقی دراز مدت و جامع برای مسالهای استفاده کنیم که برای چندین دهه امنیت ما و امنیت همپیمانانمان را تهدید کرده است. این مسئله ساده نخواهد بود و چالشهای عظیمی بر سر راه است. اما آمریکا از طریق دیپلماسی قوی و بنیادین سهم خود را از جانب دنیای بزرگتری از صلح، امنیت و همکاری میان کشورها انجام خواهد داد.
نبردهای القلمون و حلب در سوریه بعد از چراغ سبز آمریکا و روسیه به ارتش سوریه مبنی بر شروع این عملیات و همچنین ارائه کمکهای اطلاعاتی به نظام این کشور در شناسایی مخفیگاهها و مقرهای گروههای تروریستی مسلح آغاز شدند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس/a>>/> در دمشق، زمان برگزاری کنفرانس ژنو 2 همانطور که «بان کی مون»، دبیرکل سازمان ملل تعیین کرده، دسامبر آینده است، ولی این تاریخ میان مهلت واقعی و تحولات میدانی سوریه و نتایج آن در نوسان است و امکان دارد، در نتیجه این تحولات تاریخ برگزاری کنفرانس بار دیگر تغییر کند.
درباره موعد کنفرانسی که در آن حل و فصل مسالمت آمیز بحران سوریه مورد بحث و بررسی قرار میگیرد، تاریخهای زیادی مشخص شده که آخرین آن 22 نوامبر است که «نبیل العربی»، دبیرکل اتحادیه عرب آن را اعلام کرده است.
آخرین موعد کنفرانس ژنو 2 در بحبوحه پیچیدگیهای حاکم بر عرصه سیاسی و میدانی بحران سوریه باعث شده تا برخی از امکان برگزاری این کنفرانس در زمانی که دبیرکل سازمان ملل تعیین کرده، سخن بگویند.
وزرای اتحادیه اروپا اولین کسانی بودند که در موعد برگزاری کنفرانس ژنو 2 به تردید راه دادند، به گونهای که «کاترین اشتون»، هماهنگ کننده سیاست خارجه اروپا، تعیین تاریخ برگزاری کنفرانس اواسط ماه آینده را مسئلهای غیر واقعی برشمرد و پیش بینی کرد که این کنفرانس حداقل تا ژانویه آینده به تعویق بیفتد.
در این شرایط ارتش سوریه به پیشرویهای خود در مناطق مختلف سوریه ادامه میدهد و معارضان سوری همچنان دچار اختلاف و تفرقه هستند و در مورد شرکت در کنفرانس ژنو 2 با هیئت مشترک اتفاق نظر ندارند و این مسائل میتواند باعث تغییر در موعدی خواهد شد که بان کی مون مشخص کرده است.
ممکن است، موعد تعیین شده در نتیجه تحولات سیاسی و میدانی بحران سوریه برای مدت طولانی به تعویق بیفتد. ارتش سوریه بدون در نظر گرفتن شرایط تعیین تاریخ کنفرانس ژنو 2 به پیشرویهای خود ادامه میدهد، مسئله غافلگیر کننده این است که ارتش سوریه علی رغم وجود اطلاعاتی مبنی بر اینکه نبردهای منطقه «القلمون» در این مقطع زمانی به خاطر مذاکرات سیاسی فعلی شروع نخواهد شد، در عمل آغاز شد و عملیات نظامی در مناطق مختلف ادامه دارد.
نبردهای القلمون به صورت خیره کننده با تماس «ولادیمیر پوتین»، رئیس جمهوری روسیه با همتای سوریش «بشار اسد» و چند روز پیش از استقبال مسکو از هیئت ائتلاف معارضان سوری آغاز شد.
تحلیلهای سیاسی درباره روند بحران سوریه حاکی از وجود توافق روسی و آمریکایی درباره عدم شروع نبرد القلمون بود، چراکه امکان داشت این مسئله منجر به برگزاری کنفرانس ژنو 2 نشود، ولی این نبردها به برکت روسیه و بعد از تماس پوتین با اسد در عمل شروع شد.
دو روند سیاسی و نظامی بحران سوریه با هم مرتبط بوده و در عین حال جدا از هم هستند، رهبران سوریه با هرگونه راه حل سیاسی که گروههای تروریستی مسلح در آن مشارکت داشته باشند، مخالف است، این در حالی است که طبق آنچه که اسد بارها اعلام کرده، بر ادامه مبارزه علیه تروریسم از یک سو و شروع روند سیاسی از سوی دیگر پافشاری میکند.
در این چارچوب نبرد القلمون پیام مستقیمی برای رهبران سعودی دارد، چراکه انهدام پایگاههای گروههای تروریستی مسلح در کوههای القلمون به منزله از بین بردن نقش نظامی عربستان سعودی در سوریه است.
این موضوع در سطح سیاسی با بیتوجهی عربستان سعودی به سفر اخیر «اخضر ابراهیمی»، فرستاده ویژه سازمان ملل و اتحادیه عرب در پرونده آشکار شد که طی سفرش به منطقه از سفر به عربستان امتناع و تاکید کرد که در آینده نیز به آن سفر نخواهد کرد.
اینگونه نبرد القلمون با نزاع سیاسی در آمیخته است، موضوعی که عربستان سعودی را به اتخاذ مواضع دیپلماتیک سوق داد و معلوم شد که ریاض در جنگ برای سرنگونی نظام سوریه تنهاست و جامعه بین الملل و در رأس آن آمریکا وارد روند سیاسی شده است که با عبور از مفهوم سرنگونی نظام به سمت شروع روند سیاسی حرکت میکند که در آن جنگ علیه تروریسم حمایت شده از طرف عربستان در اولویت است.
در اینجا دولت آمریکا تاکتیک جدیدی را اتخاذ کرد که اولویت مطلق را به مبارزه علیه تروریسم شایع علیه غرب و اولویت دادن این مبارزه بر اهداف تاکتیکی از جمله سرنگونی نظام سوریه اختصاص میدهد.
دور اندیشی آمریکا فراتر از اینهاست، تا جایی که رهبران سوریه را به عنوان طرفی که در این برهه زمانی خدمت شایانی به پروژه مبارزه با تروریسم ارائه میدهد، به شمار میآورد، مبارزهای که آمریکا آن را بعد از حمله به برجهای دوقلوی نیویورک آغاز کرد.
«ایهم علی الحسن»، تحلیلگر امور سیاسی سوری در گفتوگو با خبرنگار فارس در دمشق تصریح کرد که تحرکات جدید آمریکا مبتنی بر تعویق کنفرانس ژنو 2 با توافق نظر روسها برای تضعیف گروههای تروریستی مسلح در سوریه و تحقق معادلهای صورت می گیرد که به ارتش سوریه امکان میدهد، همگام با راه حل سیاسی به مبارزه خود علیه تروریسم ادامه دهد.
الحسن افزود: نبردهای القلمون و حلب و سقوط مقرها و مراکز تجمع عناصر مسلح و گروههای تروریستی در سوریه بعد از چراغ سبز آمریکا و روسیه به ارتش سوریه مبنی بر شروع عملیات و همچنین ارائه کمکهای اطلاعاتی به نظام سوریه در شناسایی مخفی گاهها و مقرهای این گروهها و عناصر صورت گرفت.
به گزارش مشرق به نقل از فارس، پایگاه شبکه تلویزیونی المنار در گزارشی به قلم نضال حماده اطلاعات جدید و مهمی را درباره سفر اخیر جان کری وزیر امور خارجه آمریکا به عربستان در اوایل ماه جاری میلادی منتشر کرد.
حماده نوشت: جان کری وزیر خارجه آمریکا در این سفر خواستار برکناری بندر بن سلطان رئیس دستگاه اطلاعاتی عربستان از مدیریت پرونده سوریه شده است و در راستای نشان دادن جدیت واشنگتن در این زمینه، سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) تبادل اطلاعات با دستگاه اطلاعات عربستان را قطع کرده است تا این پیام روشن را به حاکمان ریاض بدهد که آمریکا تمایل به مشاهده بندر بن سلطان در راس دستگاه اطلاعاتی عربستان و مدیریت پرونده سوریه در داخل خاندان سعودی ندارد.
اطلاعات اختصاصی شبکه المنار از شهر پاریس پایتخت فرانسه حاکی است: دولت باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا به شدت از مواضع بندر بن سلطان درپرونده سوریه ناراحت و خشمگین است زیرا این برداشت در دولت آمریکا وجود دارد که بندر بن سلطان پرونده سوریه را - از طریق تبانی و توافق با گروههای نومحافظه کار در واشنگتن که در تلاش برای به شکستن کشاندن سیاست اوباما در قبال سوریه وایران و حتی روسیه در آسیای میانه و خاورمیانه هستند- برخلاف سیاست دولت آمریکا مدیریت می کند.
این اطلاعات حاکی است: جان کری در سفر اخیر به ریاض تمایل زیادی نشان داد که با محمد بن نایف بن عبدالعزیز وزیر کشور عربستان ملاقات وبه مسئولان سعودی ابلاغ کند که واشنگتن تمایل دارد که محمد بن نایف پرونده سوریه در عربستان را به جای بندر بن سلطان بدست بگیرد.
حماده نوشت: دولت اوباما با این تصمیم تلاش می کند که اعتراض عربستان به نزدیکی روابط واشنگتن با ایران و روسیه را - از طریق بازی با برگ برنده کشمکش های داخلی در درون خاندان سعودی – متوقف کند؛ خاندانی که شاهد تقسیم سهمیه ها و ساماندهی اوضاع داخل حکومت به علت وضعیت نامناسب جسمانی عبدالله بن عبدالعزیز شاه سعودی از یک سو و عدم روشن بودن آینده پست ولیعهدی و توزیع سهمیه ها در درون خاندان سعودی بعد از مرگ عبدالله بن عبدالعزیز از سوی دیگر است.
دولت آمریکا از محمد بن نایف در جریان سفر چند ماه پیش او به واشنگتن به گرمی استقبال کرد و واشنگتنی که در تلاش برای سازشی بزرگ با روسیه وایران درباره برنامه هسته ای این کشور و سوریه است، از بندر بن سلطان بسیار ناراحت است و می خواهد از نفوذ خود در درون خاندان حاکم سعودی برای کنار گذاشتن بندر بن سلطان از ریاست دستگاه اطلاعاتی عربستان و مدیریت پرونده سوریه استفاده کند.
شاه سعودی در اوایل ماه ژوئن گذشته بندر بن سلطان را به پستش بازگرداند و مدیریت پرونده سوریه در درون خاندان سعودی را به وی محول کرد زیرا که بندر روابط قدیمی و محکمی با گروه نو محافظه کاران داشت به گونه ای که او را "بندر بوش" می نامند. این اقدام در راستای تمایل عربستان جهت راضی کردن (نومحافظه کاران) و جلب حمایت آنها صورت گرفت تا ریاض از این طریق برای قانع کردن آمریکا در به راه انداختن جنگ علیه سوریه تلاش کند. شاه سعودی همچنین با بازگرداندن بندر بن سلطان به پستش تلاش کرد که با این برگه برای مقابله با آل سلمان در داخل ارتش و آل نایف در وزارت کشور مقابله کند. این اقدام به تلاش شاه سعودی برای تعیین فرزندش متعب به عنوان وزیر گارد ملی به عنوان تنها نیروی داخل خاندان سعودی باز می گردد که ممکن است آمریکا وی را برای برعهده گرفتن حکومت - درقالب نوه های عبدالعزیز آل سعود – انتخاب کند.
حماده نوشت: بندر بن سلطان علنا برای به شکست کشاندن هرگونه تلاش آمریکا برای توافق با روسیه وایران درباره پرونده سوریه و مسئله هسته ای ایران تلاش می کند و در این زمینه با سازمان اطلاعات پاکستان و سازمان جاسوسی اسرائیل همکاری می کند؛ همان طور که روزنامه هاآرتص هفته گذشته نوشت که هماهنگی بین عربستان و اسرائیل علیه ایران وجود دارد که علت آن نیز ترس دوطرف از تلاش اوباما برای نزدیکی روابط با ایران است.
نضال حماده درپایان نوشت: پاکستان از نزدیکی روابط آمریکا و روسیه و ایران نگران است زیرا این نزدیکی روابط پاکستان را به طور مستقیم و بدون پوششی درمقابله با روسیه قرار خواهد داد که به منطقه آسیای میانه بازگشته است و با نگاهی خشمگین به پاکستان و نقش آن در فروپاشی اتحاد جماهیر شوری و در کشورهای آسیای میانه علیه مسکو نگاه می کند و همچنین اسلام آباد از روابط خوب بین ایران و هند ناخرسند است و برخی اطلاعات درپاریس حاکی است که یکی از مفاد توافق گسترده آمریکا و روسیه در منطقه آسیای میانه و خاورمیانه در ارتباط با مسئله هسته ای پاکستان است و این امر نگرانی پاکستان را افزایش داده است و آن را وارد یک همپیمانی امنیتی اعلام نشده با بندر بن سلطان علیه ایران کرده است.