سناریوی تکراری اخذ شهریه از والدین در مدارس همچون سالهای گذشته و با آغاز سال تحصیلی در بسیاری از مدارس استان از جمله شادگان در حال جاری شدن است.
این وضعیت برای خانوادههایی با درآمد متوسط و متمول مشکلی ایجاد نمیکند اما خانوادههای کم درآمد و ضعیف را بسیار نگران خواهد کرد؛ وضعیتی که برخی مواقع موجبات دلسردی دانشآموزان را به دنبال دارد و خانوادهها را از ادامه تحصیل فرزندانشان باز میدارد زیرا برای برخی، همین هزینههای اندک و به اصطلاح ناچیز، دوای درد است.
به هر حال سناریوی تکراری اخذ شهریه از والدین در مدارس همچون سالهای گذشته در حال جاری شدن است و با وجود اعتراضهای بسیار والدین و دانشآموزان، انعکاس در اخبار و رسانهها و همچنین تاکید مسئولان آموزش و پرورش، با تغییر اندک در سال بعد مجددا تکرار میشود.
چندی پیش در گلایهمندیهای برخی شهروندان شادگانی، این وضعیت در مدارس این شهرستان شنیده شد و در این خصوص اطلاعاتی در اختیار خبرنگار ما قرار گرفت.
در این خصوص گفتههای تنی چند از والدین و مسئولان را خواهیم شنید.
*دریافت پول اجباری از دانشآموزان
یکی از شهروندان شادگانی در گفتوگو با خبرنگار فارس در این شهرستان اظهار کرد: دریافت شهریه در مدارس تعابیر مختلفی دارد، برخی از این وجوه به نوعی پول اجباری است که از خانوادههای دانشآموزان اخذ میشود.
وی اضافه کرد: اما مدیران برخی از مدارس این وجوه را کمک داوطلبانه و یا کمک به مدرسه عنوان میکنند و مسئولان آموزش و پرورش نیز همانند هر سال هیچ اعتقادی بر دریافت این نوع وجوه نداشتهاند و معتقدند دریافت وجه نقد از اولیای دانش آموزان غیرقانونی است.
وی بیان کرد: هر از گاهی فرزندم پس از مراجعه به خانه میگوید مدرسه برای کمک به ... هزینهای داوطلبانه میخواهد که من را نیز برای پرداخت این هزینه انتخاب کردهاند.
این شهروند شادگانی خاطرنشان کرد: البته این امر در سالهای گذشته نیز مشاهده شده است و وقتی در این خصوص از دیگر خانوادههایی که فرزندانشان محصل بودند میپرسیدم آنان نیز گلایهمندی خود را از این اقدام در برخی مدارس اظهار میداشتند.
وی ادامه داد: از مدیران و روسای آموزش و پرورش میخواهیم برای رفع این مشکل، دانشآموزان و والدین را همراهی کنند.
*نسبت به جایگاه دانشآموزان از آنان پول اخذ میشود
دیگر شهروند شادگانی در گفتوگو با خبرنگار فارس در این شهرستان اظهار کرد: علاوه بر اخذ هزینههای اضافی که در برخی مدارس رایج شده است، موضوع دیگری که شاید برای بسیاری از والدین قابل تحمل نباشد، تبعیض قائل شدن در بین دانشآموزان است.
وی افزود: در برخی از موارد مشاهده میشود که مدیران مدارس علاوه بر در نظر گرفتن وضعیت تحصیلی دانشآموزان به جایگاه اجتماعی اولیای آنها نیز توجه دارند و از این نظر دانشآموزان را تقسیمبندی میکنند و این موضوع به عنوان ملاکی در ثبت نام دانشآموزان در مدارس محسوب میشود، اما جایگاه اجتماعی والای والدین همواره مثبت نیست و همین امر در برخی از موارد دستاویزی برای دریافت شهریه محسوب میشود.
این شهروند شادگانی که جزو اولیای مدرسه فرزندش است در ادامه گفت: این وضعیت به بسیاری از خانوادهها به ویژه آن دسته که کم درآمد هستند فشار زیادی وارد میکند.
وی اضافه کرد: امروزه روند اخذ این هزینهها در اکثر مدارس باب شده است که انتظار داریم مسئولان مربوطه هرچه سریعتر به این وضعیت خاتمه دهند.
*بودجه آموزش و پرورش کافی نیست
در این خصوص، معاون آموزشی اداره آموزش و پرورش شادگان با تائید خبر وجوه اخذ شده از دانشآموزان در گفتوگو با خبرنگار فارس در شهرستان اظهار کرد: به دلیل نبود هرگونه بودجه کافی در آموزش و پرورش استان و به تبع شادگان این مبالغ برای دفع بدهیهای برق مدارس اخذ شدهاند.
رضا حدادپور تصریح کرد: این مشکل سال گذشته با اختصاص بودجه کافی توسط دولت حل شده اما هم اکنون به دلیل مشکلات اقتصادی موجود برای حل آن اقدام کافی نشده است.
وی ادامه داد: تنها در شهریور ماه مبلغ کمی به اداره آموزش و پرورش اختصاص داده شد که توان حل مشکلات و پرداخت تمام هزینههای جاری مدارس را نداشته است.
معاون آموزشی اداره آموزش و پرورش شادگان همچنین عنوان کرد: هم اکنون این اداره به ادارات برق و آب چندین میلیارد ریال بدهی دارند که مدیران مدارس ناچارند برای ادامه روند آموزش و جلوگیری از عدم قطع اشتراک آب و برق مدارس، مبالغی از دانشآموزان دریافت کنند.
وی اضافه کرد: هر چند مشکلات زیادی در همه بخشهای اداری شهرستان مبنی بر تامین هزینههای جاری وجود دارد اما باید به دانشآموزان شادگان که قریب به اتفاق آنان دارای خانوادهای مستضعفی هستند توجه جدی شود.
حدادپور خاطرنشان کرد: باید با ایجاد تدبیر مناسب جلوی اخذ هرگونه وجوه اضافی از دانشآموزان شادگانی گرفته شود.
در پایان باید به اصل 30 قانون اساسی را متذکر شد که دولت موظف است وسایل آموزش و پرورش رایگان را برای همه تا پایان دوره تحصیلی متوسطه فراهم سازد و امکان تحصیلات عالی را تا سرحد خودکفایی کشور به طور رایگان توسعه و گسترش دهد.
با این حال تنها عدم نظارت آموزش و پرورش را در راستای ترویج سنت غلط اخذ وجوه اضافی در مدارس نمیتوان موثر دانست و خانوادهها نیز باید در این زمینه با چشم و گوشی بازتر به ثبت نام دانشآموزان خود توجه کنند.