رضا علیجانی، فعال فرهنگی و مطبوعاتی:
متاسفانه در طول یکی دوماهه اخیر، عده ای از مدیران که می توانستند از پس این مسوولیت خطیر بر آیند با فشارهایی میدان را خالی کردند و این موضوع به صلاح استان نیست
استان خوزستان قابلیت بالایی برای رسیدن به اهداف بلند توسعه دارد پس باید بدون هرگونه عجله و شتاب و از روی سعه صدر دست به انتخاب استاندار آن زد.
رضا علیجانی فعال فرهنگی اجتماعی در گفت و گو با خوزنیوز اظهار داشت: خوزستان از نظر قریب به اتفاق کارشناسان با سایر استان های کشور متفاوت است و اینکه خوزستان همیشه مورد طمع بیگانگان نیز بوده است نشان از موقعیت فوق استراتژیک آن دارد.
وی افزود: همان طور که در تاریخ هم مطالعه می شود خیلی از جنگ ها و تعدی هادر این استان و از این استان به واسطه اینکه نقطه ای مهم و مرزی شناخته شده است شروع شده و همین نکته خاص بودن استان را می رساند.
علیجانی با تاکید بر پتانسیل های بالای استان عنوان کرد: اینکه خوزستان و استاندار آن از سوی دولت های پس از انقلاب همیشه مهم تلقی شده است دال بر دارا بودن پتانسیل های فراوان خوزستان برای هرگونه کار و فعالیت است.
وی با اشاره به اینکه استاندار جدید به ویژه در دولت جدید که با شعار تدبیر و امید وارد میدان کار و توسعه شده است باید دارای تجربه کافی و تخصص های لازم باشد افزود: استاندار جدید باید کاملا شرایط و ویژگی های خوزستان را درک کرده باشد پس بهتر است از مدیران با سابقه بومی انتخاب شود.
وی تصریح کرد: اگر هم قرار بر انتخاب از گزینه های غیر بومی است باید درک عالی از اوضاع استان و نابسامانی های آن داشته باشد.
علیجانی با اذعان به اینکه شخص جدید باید دارای کارنامه کاری درخشان باشد بیان کرد: استاندار جدید باید کارنامه ای درخشان در امور اجرایی و توانایی دخالت در حل مشکلات را داشته باشد تا بتواند به موفقیت برسد.
وی ادامه داد: خوزستان به یک فرد بزرگ نیاز دارد که بتواند از حقوق همه مردم و اقوام منطقه دفاع کند به خصوص اینکه استان دارای معضلات فرهنگی می باشد که با یک اقدام بزرگ می توان از پس مرتفع نمودن آنها بر آمد.
این فعال فرهنگی اجتماعی استان با تاکید بر اینکه استاندار جدید باید از سطح چانه زنی خوبی برخوردار باشد و از این سرمایه نیز دریغ نکند گفت: متاسفانه در طول یکی دوماهه اخیر، عده ای از مدیران که می توانستند از پس این مسوولیت خطیر بر آیند با فشارهایی میدان را خالی کردند و این موضوع به صلاح استان نیست.
وی شایستگی را مهم ترین معیار برای این انتخاب دانست و افزود: پرداختن به مهم ترین اولویت هایی که مردم برای آن اهمیت قائل هستند از جمله مساله گرد و غبار و ریزگردها، وضعیت آب شرب می تواند از مهم ترین اولویت های شروع به کار استاندار جدید باشد.
این فعال رسانه ای به مشکل برداشت از سرشاخه های کارون اشاره و گفت: وضعیت اخیر سد گتوند و شایعات پیرامون برداشت های دوباره از سر شاخه های کارون موجبات نگرانی جدی شهروندان را پدید آورده است که باید هرچه زودتر به آن رسیدگی شود.
علیجانی در پایان گفت: شخصی باید به عنوان استاندار جدید به مرحله انتخاب برسد که بتواند با کشورهای همسایه هم رایزنی و مراوده به نفع حقوق استان و کشور داشته باشد و منتظر امر و نهی تهران نماند و سطح چانه زنی اش را در حد عالی به مردم استان اثبات نماید.
اختلافات برسر انتخاب استاندار بین گروههای سیاسی استان دریک ماراتن بی نتیجه همچنان ادامه دارد حداقل رویه اصفهانی ها در انتخاب مدیری قوی همچون زرگر که اولین بازدیدش را به تونل انتقال آب کوهرنگ اختصاص داد عبرتی برای گروههای سیاسی استان نیست به نظر می رسد به جای فصل مشترک یعنی عشق به خوزستان پرآوازه و ثروتمند واما محروم بیشتر این تلاش ها برای انتصاب استانداری وابسته ومطیع برای ایجادنوعی رانت در عزل ونصب ها و دست یافتن به پست ومسئولیتها و.....است
محمد رضا مکوندی: با روی کار آمدن دولت منتخب یازدهم طبیعی است که استانداران همسوبا دولت جدید انتخاب می گردند. دراستان خوزستان نیزهمگان منتظر گزینه جدید دولت در تصدی پست مهم استانداری خوزستان لحظه شماری می کنندکه در واقع این مسئولیت مهم بلحاظ موقعیت استراتژیک استان خوزستان از موقعیت ممتازی دربین سایراستانداری های کشور برخورداراست از قبیل تولید در آمد عمده کشور از طریق استحصال نفت وگاز ؛وجود واحدهای متعدد صنعتی به خصوص صنایع پتروشیمی و...؛ وجود سدهای متعدد که در تولید ملی برق وبه خصوص مقام اول تولید برق آبی نقش موثری دارند؛ مرزهای طویل زمینی با کشور های منطقه و امکان تجارت بین المللی؛ وجود بنادر متعدد ؛مرز های آبی وامکان ارتباط با آبهای آزاد؛موقعیت خاص امنیتی ونظامی بلحاظ هشت سال دفاع مقدس و...که مسلما چنین استانی با این ویژگی ها نیازمند استانداری قوی با تسلط به ظرفیتها و درعین حال آگاه از دلایل عدم رشد وتوسعه و عقب ماندگی های استان و برخورداراز روحیه ای تعامل با کلیه گروهها و ارکان دراستان،قدرت لابی گری قوی با وزراتخانه ها وبرخوردار از حس نقد پذیری است اما چرا تاکنون گروههای مختلف بومی نتوانسته اند استانداری که واجد شرایط برای سکانداری استان خوزستان باشد را به دولت بقبولانند؟
1- فصل مشترک همه گروهها که به نحوی دستی برانتخاب استاندار دارند می بایست «عشق به خوزستان» باشداگر این فصل مشترک همه این گروهها باشد دراینصورت نگاهها معطوف به انتخاب استانداری خواهد شد که بتواند درسایه همدلی در جهت هدف مشترکه رشد وتعالی خوزستان است تلاش موثر ی نمایند اما آنچه که عملا تاکنون ازاین گروهها مشاهده شده است بدون تعارف سبقت گرفتن از همدیگر و تلاش برای معرفی فرد مورد نظر خود به سمت استانداری خوزستان است تا بتوانند از رهگذرانتصاب ایشان مطامع و و اغراض شخصی و گروهی خود را به پیش ببرند دراین میان عملکرد مجمع نمایندگان استان که دراین زمینه می توانست با برگزاری جلسات مشورتی با نخبگان استان وستاد سابق روحانی و....درنهایت فردی واجد شرایط و مورد حمایت مشترگ گروهها ونخبگان را برای تصدی پست استانداری معرفی کنند که معیار این توانمندی استاندار مورد نظر اجرای طرح بزرگ آبرسانی غدیر به شهرهای جنوبی استان؛اجرای مصوبه چندین سال معطل مانده مقام معظم رهبری درآبی نمودند دهها هزارهکتار اراضی کشاورزی دیم وظرفیتهای مشابه باشد اما درعوض مجمع نمایندگان استان ازبین خود کاندیدای تصدی پست استانداری معرفی ورییس سابق مجمع نمایندگان هم تاکید می کند نمی گذاریم پست استانداری هزینه فلان ستاد و افراد گردد آیا بهتر نیست مجمع نمایندگان به جای جبهه گیری در مقابل دیگران با برگزاری جلسه هم اندیشی بهترین گزینه را براساس توانایی در نمونه های پیش گفته معرفی نماید؟
2- اختلافات برسر انتخاب استاندار بین گروههای سیاسی استان دریک ماراتن بی نتیجه همچنان ادامه دارد حداقل رویه اصفهانی ها در انتخاب مدیری قوی همچون زرگر که اولین بازدیدش را به تونل انتقال آب کوهرنگ اختصاص داد عبرتی برای گروههای سیاسی استان نیست به نظر می رسد به جای فصل مشترک یعنی عشق به خوزستان پرآوازه و ثروتمند واما محروم بیشتر این تلاش ها برای انتصاب استانداری وابسته ومطیع برای ایجادنوعی رانت در عزل ونصب ها و دست یافتن به پست ومسئولیتها و.....است.با این رویه غلط وزرات کشور هم با بهره مندی ازاین اختلافات گزینه خود را منصوب خواهدکرد گزینه ای که شاید جز مدیریتی روزمره توانایی ایجاد تحول در محرومیت زدایی از استان را نداشته باشد. آنگاه نمی توان دادمحرومیت استان را سرداد چرا که همه با فرصت سوزی دراین موقعیت حساس دراین محرومیتها شریک هستند.