یک متخصص ارتوپدی و جراح دست، کاهش حس و سوزش یا گز گز انگشتان، تورم، درد موضعی و شبانه را از مهمترین علائم دستدرد عنوان کرد و گفت: افراد با دیدن این علائم باید سریعاً به پزشک مراجعه کنند.
رضا شهریار کامرانی در مورد دردهای دست گفت: ابتدا این سوال مطرح است که کدام یک از دردهای دست احتمالا ناشی از بیماری است و نیاز به درمان دارد و کدام یک ناشی از بیماری خاصی نیست و با کمی استراحت برطرف میشود.
وی ادامه داد: اگر چه هر علامتی ممکن است در دست نشانه یک بیماری بوده و نیازمند درمان باشد اما نشانههایی وجود دارد که اگر همراه با درد دست باشد، این احتمال را تقویت میکند. در چنین مواردی بهتر است این افراد زودتر به پزشک مراجعه کنند.
این دانشیار گروه ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی تهران مهمترین علائمی که با مشاهده آن باید سریعا به پزشک مراجعه شود عبارتند از:
1- کاهش حس و سوزش یا گز گز انگشتان: این علائم معمولاً ناشی از فشار بر روی اعصاب دست است. شایعترین عصبی که درگیر میشود عصب میانی است و با علائم اختلال حس و گزگز و سوزن سوزن شدن انگشتان شصت سبابه و میانی ظاهر میشود.
عصب دیگری که به طور شایع ممکن است درگیر شود عصبی است با نام زند اسفل یا اولنا، که همین علائم را در انگشت کوچک و حلقه نشان میدهد. دیسکهای گردنی و نیز دنده گردنی هم میتواند همین علائم را بوجود آورند در اولی معمولا علائم در انگشت شصت انتشار پیدا میکند و در دومی در انگشت کوچک.
2- تورم: اگر چه به دنبال فعالیت زیاد در دست ممکن است درد همراه تورم بوجود آید و با استراحت بر طرف شود اما تورم موضعی بخصوص در مفاصل ممکن است به علت بیمارهای التهابی مانند روماتیسم مفصلی باشد. در این موارد وجود خشکی صبحگاهی که مدت طولانی مثلا نیم ساعت تا یک ساعت طول بکشد زنگ خطر دیگری برای این بیمارها است.
3- دردهای شبانه: دردهای مکانیکی که بدنبال کار سنگین و خستگی ایجاد میشود معمولاً در هنگام خواب از بین میرود. اما دردهای دست که در شبها بیشتر میشود بخصوص اگر باعث بیدار شدن بیمار از خواب شود علامت بسیار هشدار دهندهای است که بررسی بیشتر برای یافتن احتمال بیماری زمینهای را لازم میکند که تومورهای دست و عفونتها و نیز فشار بر روی اعصاب دست می توانند این خصوصیت را داشته باشند.
4- دردهای موضعی و درد با فشار در یک نقطه (حساسیت موضعی): دردهایی که به دنبال فعالیت زیاد یا خستگی ایجاد میشوند معمولاً منتشر و در تمام دست احساس می شوند. اما دردهای موضعی باید احتمال وجود یک عامل بیماری زمینه ای را مطرح کند. بیماریهایی مانند آرتروزهای موضعی و شکستگی های قدیمی همه در این دسته قرار می گیرند.
5- توده های موضعی: هر توده دردناکی در دست لازم است مورد بررسی قرار بگیرد.
6- دردهای دائمی: درد هایی که کم و زیاد می شوند و دوره هایی از بهبودی کامل را دارند که کمتر در بیماریهای جدی دیده می شود. اما دردی که دائم است و و بخصوص به تدریج افزایش می یابد باید احتمال وجود بیماری زمینه را به طور جدی در نظر گرفت.
7- دردهایی که بدنبال ضربه ایجاد می شود: ضربههایی که به دست یا انگشت وارد میشود در بسیاری از موارد خطر جدی ندارند. اما متاسفانه مواردی از آنها وجود دارد که علیرغم ظاهر بی خطر ممکن است با عوارض زیادی همراه باشند. در این موارد لازم است حتما در صورت ادامه درد، قبل از یک هفته به پزشک مراجعه شود.
این متخصص ارتوپدی و جراح دست گفت: لازم است هیچ دردی را در دست بی اهمیت تلقی نکنیم و بخصوص اگر بدنبال ضربه ایجاد شده باشد یا چند هفته از شروع آن بگذرد و با علائم حسی، تورم یا توده همرا باشد، موضعی باشد یا در شبها تشدید شود، باید به پزشک مراجعه کنیم.
منبع:
خبرگزاری فارسسکسکه طبیعی تنها یک تیک شنیداری است. در این حالت عصب فرنیک که عضلات دیافراگم را عصب دهی میکند، در هنگام دم یا فروبردن هوا دیافراگم منقبض و در هنگام بازدم یا بیرون دادن هوا دیافراگم شل میشود و در نهایت سکسکه که یک فعالیت عضلانی اسپاسمی و غیرارادی در دیافراگم است، رخ می دهد.
دکتر نجفی متخصص گوش، حلق و بینی در گفت وگو با (ایسنا) اظهار کرد: علیرغم تمام پیشرفتهایی که در خلال سالها در علم پزشکی به وجود آمده، متأسفانه این علم هنوز درمان مناسبی برای اسپاسمهای کوچک عضلانی و موقت که موجب آزردگی افراد میشوند نیافته است.
وی با بیان اینکه سکسکه ناشی از انقباض دیافراگم، پرده عضلانی درون قفسه سینه است که نقش مهمی در تنفس دارد، گفت: سکسکه در بسیاری موارد خود به خود محو میشود، اما در صورت ادامه یافتن می تواند نشانگر یک مشکل جدی باشد.
وی با ذکر این نکته که معده مملو از غذا میتواند دیافراگم را تحریک کند و باعث رشتهای از سکسکهها شود، افزود: یک بلع نامناسب و یا یک لقمه بزرگ ممکن است اعصاب مری را به گونهای تحریک کند که موجب بروز انقباض در ناحیهای از آن که در مجاورت معده قرار دارد، شود.
این متخصص با اشاره به اینکه افرادی که جراحی بر روی معده و یا پشت داشته اند دچار سکسکه می شوند، تصریح کرد: در دیگر موارد جراحی، سکسکه می تواند ناشی از واکنش به داروهای بیهوشی باشد و بیماریهایی مانند نارسایی پیشرونده کلیه می تواند عامل بروز سکسکه مداوم و یا عود کردن آن شود.
وی افزود: این وضعیت می تواند با رشد آبسه یا تومور در درون و یا در مجاورت قفسه سینه، دیافراگم و یا مری نیز بوجود آید.
نجفی با ذکر این نکته که ورزش یا استرس نیز میتوانند حمله سکسکه را برانگیزند، ادامه داد: در برخی افراد سکسکه می تواند منشأ روانشناختی داشته باشد، در مواقع اضطراب و ترس این واکنش به طور ناخودآگاه برای گریز از شرایط نامطلوب به وجود می آید، اما در بیشتر موارد سکسکه اغلب بدون علت مشخصی رخ میدهد.
نجفی با بیان اینکه برای درمان سکسکه لازم است، اسپاسم های دیافراگم و یا مری متوقف شود، گفت: برای رفع سکسکه باید تلاش کرد تا با منحرف کردن توجه فرد از موضوع آزاردهنده و یا مجبور ساختن وی به حبس نفس استفاده کرد.
وی بسیاری از اقدامات را در واقع به علت متوقف کردن موقت ریتم تنفس در رفع سکسکه موثر دانست و اظهار کرد: در صورت مبتلا شدن افراد به سکسکههای طولانی مدت و آزاردهنده باید به پزشک مراجعه کنند تا پس از انجام آزمایشات و گرفتن عکس رنگی با بلع باریم از دستگاه گوارش فوقانی در راستای شناسایی احتمال وجود انسداد و تنگی در مری اقدام کنند.
این متخصص در پایان یادآور شد: شیوههایی از نگهداشتن نفس، ترساندن ناگهانی، مکیدن قند، نوشیدن آب در حالت وارونه یا حتی انجام دادن ملایم مانور هیلمیک که در اصل برای خارج کردن لقمه گیر کرده در گلو به کار میرود، مصرف مواد با طعم تند و گزنده همانند سرکه و لیموترش می توانند در رفع اسپاسم و سکسکه کمک کنند.