نشست «برای توسعهخوزستان چهبایدکرد؟»
کد مطلب : 13449
گروه جامعه: نشست "برای توسعه خوزستان چه باید کرد؟ " عصر روز پنجشنبه ۱۳ تیرماه در هتل اوین تهران برگزار شد. این نشست که از سوی بنیاد توسعه خوزستان برگزار شد نخستین گردهمایی جدی خوزستانیهای مقیم تهران است که بخشی از افراد برجسته خوزستان در سطح امور اجتماعی، سیاسی و اقتصادی در آن حضور یافتند.
گزارش از: مجتبی گهستونی
در نشست "برای توسعه خوزستان چه باید کرد؟ " علاوه بر اینکه نگارنده این گزارش، به عنوان روزنامه نگار و فعال در نهادهای مدنی با موضوع میراث فرهنگی و گردشگری و محیط زیست و نقش آن در توسعه سخنرانی کردم افرادی همچون صفدر حسینی وزیر سابق کار و امور اجتماعی، فروزنده رئیس بنیاد مستضعفان، فروزش استاندار اسبق خوزستان، دکتر مرتضی افقه معاون سابق استانداری خوزستان، موالیزاده، عابدی، آوایی، فواد کریمی نمایندگان سابق خوزستان در مجلس و مهدی آلبوشوکه عضو شورای شهر اهواز از دیگر سخنرانان بودند.
مجریگری این نشست بر عهده مهدی مکارمی بود و اداره پنل سخنرانیها را دکتر محمدرضا موالی زاده، دکتر محمد کیانوش راد و مهندس علی احمدی بر عهده داشتند. با توجه به اینکه این نشست در راستای شناسایی و رفع بخشی از تنگناها و موانع توسعه خوزستان برگزار شد. موضوعی که بارها در محافل خوزستانیها مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. حال انتظار میرود که این حرکت بزرگ و خودجوش که میتواند شگفتی و امید به همراه بیاورد نباید در بطن خود باعث فرصت طلبی و انحصارطلبی شود. موضوعی که دبیر این نشست در بخش هایی از سخنان خود سعی کرد به طور شفاف درباره این گردهمایی رودر روی حاضرین درباره آن سخن بگوید.
سال ۱۳۷۲ جلسه ای با حضور عده ای دیگر از فعالان خوزستانی برگزار شد تا چاره ای برای خوزستان اندیشه شود. هدف آن گردهمایی این بود که راهکارهایی برای پیشرفت خوزستان پیدا شود. در سال ۸۲ هم بنیاد خوزستان شناسی شکل گرفت که طی یک دهه با اتخاذ راهکارهایی چاره ای برای توسعه خوزستان اندیشه شد و پیشنهاد گردید. حال در یک همگرایی دیگر در دهه سوم گردهم آیی بخشی از خوزستانیهای فعال در حوزههای اجتماعی، سیاسی ، اقتصادی و فرهنگی کوشش میشود تا در لوای نام بنیاد توسعه خوزستان اندیشه میشود تا برای توسعه خوزستان گامی برداشته شود. برگزار کنندگان این نشست با اعتقاد به اینکه راه نجات خوزستان گردهمایی و همدلی خوزستانیها است در سه ماه قبل از برگزاری انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری تصمیم گرفتند تا نشستی به منظور بررسی راهکارهایی برای توسعه خوزستان در بعد از انتخابات برگزار شود.
بنیاد توسعه خوزستان که در مرحله تاسیس است نخستین جلسه هم اندیشی خود را در حالی برگزار کرد که همواره این پرسش اساسی مطرح است که راههای برون رفت خوزستان برای پشت سرگذاشتن عقب ماندگیها چیست و خوزستان چه توانمندی هایی دارد و چگونه میتوان این پتانسیلها را به سمت خوزستان رهسپار کرد. برگزارکنندگان نشست "برای توسعه خوزستان چه باید کرد؟ " با اعتقاد بر اینکه به جای حرکتهای موردی و تکراری باید به نهادسازی و انسجام در قالب یک تشکل مردم نهاد توجه کرد از این پس از خود و دیگر حضار حاضر در نشست مورد نظر انتظار دارند که با یک برنامه ریزی درست در جهت عمران و آبادانی خوزستان گام برداشته شود.
دکتر محمد کیانوش راد نماینده سابق اهواز در مجلس و مدیر عامل بنیاد خوزستان شناسی به تشریح اهداف تاسیس بنیاد توسعه خوزستان از این پس پرداخت و در بخشی از سخنان خود بیان کرد: بنیاد توسعه خوزستان حزب سیاسی نیست. در این بنیاد تمام ایدهها و افکار جایگاه دارند، به دنبال حذف هیچ کسی نیستیم و کسی را هم نفی نمیکنیم. ما به دنبال کار سیاسی نیستیم و خود را نماینده کامل خوزستان نمیدانیم و فکر نمیکنیم که فقط خودمان دلسوز خوزستان هستیم. ما در این بنیاد به دنبال عزل و نصب نیستیم. در این گونه نشستها اشخاص محور نیستند. ما به دنبال کار اقتصادی نیستیم. انتظار میرود که افراد سازگار با هم در این نشستها شرکت کرده و به دنبال راه حلی اساسی برای توسعه خوزستان باشند.
وی افزود: عده ای انتقاد میکنند که تهران نشینها چه حقی دارند که درباره خوزستان تصمیم بگیرند و حرف بزنند. اما این حرف هم درست است و هم نادرست است. مگر تهرانیها کی هستند همه آنها افرادی شهرستانی هستند که در تهران گردهم آمده اند و عمده آنها افرادی هستند که دلسوز زادگاهشان میباشند. برگزار کنندگان نشست مورد نظر با اعتقاد بر اینکه جوانان و نهادهای مدنی میتوانند سهم قابل توجه ای در توسعه خوزستان داشته باشند از نگارنده این سطور که سالهاست به عنوان روزنامه نگار دغدغه حفاظت از میراث فرهنگی، توسعه گردشگری و حفاظت از محیط زیست را دارد دعوت به عمل آوردند تا در کنار دیگر سخنرانان که از سابقه ای کاملا سیاسی و اقتصادی برخوردار هستند به حلقه مفقوده توسعه خوزستان که میراث فرهنگی و گردشگری است اشاره ای داشته باشم.
در این نشست گفتم که در جامعه سیاست زده ایران، حوزه فرهنگ و هنر همواره مورد کم لطفی و بی مهری قرار گرفته اند. موضوع مهمی که میتواند بسیاری از نگاههای نامهربان را درباره خوزستان تغییر دهد. هنرهای تجسمی و نمایشی و صنایع ادبی و دیگر حوزههای مهم میراث فرهنگی، گردشگری و محیط زیست همیشه کم بها انگاشته شده اند و شان انسان هایی که در این حوزه حضور دارند و خون دل میخورند و رشته هایی که به واسطه عاشقانی چراغشان زنده مانده است چندان مورد قدرشناسی قرار نگرفته اند. در برداشتی دیگر غفلت از گردشگری به عنوان سومین صنعت دنیا بعد نفت و خودروسازی را چگونه میتوان توجیه نمود.
در بخشی دیگر از سخنان خود اظهار داشتم: در نزدیک به دو دهه فعالیت روزنامه نگاری که یک دهه آن با فعالیت در حوزه نهادهای مدنی همراه بوده است مرا به درک نسبتا کاملی از اوضاع و احوال خوزستان رسانده است و این در زمینه باید بگویم که به دلیل همه بی تدبیریها از وضعیت پیش روی خوزستان متاسف هستم. در همه این سالها متوجه شده ام که خوزستان به اندازه طول تاریخ گستره دارد و به همان اندازه از تنوع برخوردار است که البته به همین میزان هم مورد بی توجه ای قرار گرفته است. به واقع چرا نگاه بسیاری از مدیران به حوزه فرهنگ و هنر و تاریخ ویترینی است. چرا در طول این سالها همواره بعضی از انسانهای کم مایه در حوزه سیاست مسئولیت گرفته اما به اندازه انگشتان یک دست خود خلاقیتی به خرج نداده اند.
آنگاه به تجربه ای دیگر از فعالیتهای خود پرداختم و گفتم: در دیدار با گردشگران ایرانی و خارجی که به هر دلیلی ترغیب شده اند از خوزستان دیدن کنند که حضورشان باعث بالارفتن بسیاری از شاخصها میشود به دو نکته از نظر آنها پی برده ام نخست آنکه باورشان نمیشد خوزستان این همه جاذبه و تنوع خدادادی دارد و از آثار تاریخی مهمی برخوردار است که البته در خلق این دو مسئولین نقشی ندارند و آنچه که باعث ناراحتی گردشگران میشود نبود زیر ساختهای لازم است که باعث میشود کمتر کسی به خوزستان سفر داشته باشد.
در نشست برای توسعه خوزستان چه باید کرد فواد کریمی نماینده اسبق اهواز در مجلس شورای اسلامی در سخنان خود اشاره مبسوطی به محیط زیست کرد و سید مهدی آلبوشوکه نیز به خطر نفوذ وهابیت در خوزستان و انحراف جوانان خوزستانی در نتیجه گسترش بیکاری و انتظاراتی که مردم در حوزه خدمات شهری دارند پرداخت.
فروزش از استانداران سابق خوزستان در سخنان خود به سه عنصر محوری یعنی نهاد سازی، وحدت و مردم اشاره کرد و با اشاره به اینکه افراد باید در جایگاه خود سخن بگویند فرد محوری را مردود اعلام کرد و به تقویت نهادهایی که نباید تابع زمان باشند تاکید نمود.
فروزنده از دیگر استانداران سابق خوزستان و رئیس بنیاد مستضعفان کشور به دو نکته کلیدی در سخنان خود اشاره نمود که یکی از این نکات توجه هم استانیها به تاثیرات طرحهای ملی و دیگری تغییر نگرش بخش دولتی به بخش خصوصی است.
مرتضی افقه استاد دانشگاه و معاون سابق سیاسی امنیتی استانداری خوزستان با اشاره به اینکه پول و نفت پدید آورنده توسعه نیستند و از نظر او فکر و انسان محور توسعه محسوب میشوند گفت: اگر پول محور توسعه باشد با وجود این همه سرمایه گذاریهای کلانی که انجام شده و صورت میگیرد تاکنون به رشد میرسیدیم.
صفدر حسینی وزیر سابق کار در دولت سید محمد خاتمی در سخنان کوتاه خود به تاکید بیشتر در حوزه برنامه ریزی و کار تشکیلاتی پرداخت. از دیگر حاضرین در این نشست میتوان به محمد کیانوش راد، علی شمخانی، امیدوار رضایی، ولی الله شجاع پوریان، عیس قلی احمدی نیا، خون میرزایی، صافدل، مسعود حسین پور، علی پاداش، غلامرضا شریعتی، دهقان ، صفرپیش بین، سیدعباس موسوی، جاسم جادری، حمید زنگنه، حمید کهرام ، عبدالمهدی بخشنده، هدایت الله شاهینی و... اشاره کرد. در بخشی از این نشست برگه ای توضیح شد تا برای کارگروهای تخصصی پیشنهادی عضو گیری صورت بگیرد تا پس از آن اساسنامه بنیاد توسعه خوزستان تنظیم شود.