مدیرکل مدیریت بحران خوزستان با تاکید بر لزوم لایروبی کانالهای آبرسانی و زهکشی در حوزه سازمانهای آب و برق و جهاد کشاورزی، گفت: اگر آب رودخانه کارون در پی بارندگیها جاری شود، شاید مجبور شویم برای جلوگیری از وقوع سیل مقداری از آب را از طریق کانالها به برخی از کانونهای گرد و غبار هدایت کنیم.
به گزارش ایسنا - منطقه خوزستان، کیامرث حاجیزاده در جلسه کارگروه تخصصی امور سیل، مخاطرات دریایی، برق، آب و فاضلاب که امروز(۵ دیماه) برگزار شد، اظهار کرد: امروز سالروز زلزله ویرانگر بم است. در تقویم کشور ما این روز را روز ایمنی و مقابله با حوادث طبیعی نامگذاری کردهاند؛ بنابراین امروز روز اعضای شورای مدیریت بحران است و باید این روز آغاز مجدد کار جهت ایمنسازی همه مناطق بحرانی و مقابله با بحرانها باشد.
وی افزود: پیشبینی و پیشگیری دو مولفه مدیریت بحران هستند. در بخش پیشگیری هنوز به جایگاه ویژهای نرسیدهایم. مدیران باید با فرهنگ پیشبینی و پیشگیری بیشتر همخوانی داشته باشند و این موضوع در اذهان تک تک آحاد جامعه نیز جا بیفتد.
مدیرکل مدیریت بحران خوزستان با اشاره به سیل 95 در خوزستان، تصریح کرد: باید از سیل فروردین ۹۵ درس عبرت بگیریم و قبل از اینکه اتفاقی رخ بدهد تمهیدات لازم اندیشیده شود.
حاجیزاده با تاکید بر لزوم حفظ آمادگی جهت مقابله با حوادث طبیعی، گفت: بسیاری عنوان میکنند که در خشکسالی سیل رخ نمیدهد که این اظهارنظر غیرکارشناسی است. در اکثر دنیا و در کشور ما نیز سیل در زمان خشکسالی مستمر رخ داده است. شاید خوزستان تا یک دهه دیگر در نیز دچار خشکسالی باشد بنابراین باید در سالهای خشکسالی آمادگی مقابله را داشته باشیم زیرا خوزستان سابقه وقوع سیل را دارد.
وی بیان کرد: شرایط جغرافیایی خوزستان به گونهای است که در بالادست آن کوههای زاگرس و در پاییندست نیز جلگه قرار دارد و زمانی که نفوذپذیری خاک به حد اشباع برسد، شرایط سیلابی ایجاد میشود.
مدیرکل مدیریت بحران خوزستان خوزستان عنوان کرد: خوزستان در بخش زیرساختی و جادهای ضعیف است و همان زیرساختهایی که وجود دارند نیز از ایمنی لازم برخوردار نیستند. با یک سیلاب پلهای ما از بین میروند و دیدیم که پلهای روستایی دزفول در بارندگی اخیر دچار مشکل شدند.
وی گفت: سیلبندهایی که احداث کردهایم نیز رها شدهاند. بسیاری از سیلبندهای خوزستان، نخست سیلبند نبوده و خاکریزهای زمان جنگ بودهاند که بعدها به عنوان سیلبند مورد استفاده قرار گرفتند. همچنین دایک مرزی هویزه یک خاکریز بود و اساسی نداشت که به تدریج به جاده ترانزیت شرکتهای نفتی و سپس به دایک مرزی تبدیل شد که اکنون نیز شاهد شکسته شدن آن هستیم.
حاجیزاده با اشاره به وقوع بارندگیهای شدید در هفتههای اخیر گفت: در بارندگیهای اخیر در کمتر از یک ساعت ۵۸ میلیمتر بارندگی در دزفول گزارش شد که اگر این میزان بارندگی به ۱۰۰ میلیمتر رسیده بود همه پلهایی که به نیاز به ترمیم دارند، از بین میرفتند. همچنین رودخانه فصلی آن منطقه اگر لایروبی نشود بسیاری از مناطق را تحت تاثیر قرار میدهد که البته نه تنها دزفول، بلکه مناطق دیگر خوزستان نیز چنین شرایطی دارند.
حاجیزاده گفت: اگر اقدامات مورد نیاز جهت پیشگیری از حوادث به موقع انجام نشوند نه تنها بحران کنترل نمیشود بلکه زمینه بحرانهای بعدی را هم ایجاد میکنیم.
حاجیزاده با تاکید بر لزوم لایروبی کانالهای آبرسانی و زهکشی در حوزه سازمانهای آب و برق و جهاد کشاورزی، گفت: اگر آب رودخانه کارون در پی بارندگیها جاری شود، شاید مجبور شویم برای جلوگیری از وقوع سیل مقداری از آب را از طریق کانالها به برخی از کانونهای گرد و غبار هدایت کنیم.
مدیرکل مدیریت بحران خوزستان با بیان اینکه باید ادارهکل منابع طبیعی نیز نسبت به استحکامسازی سدهای خوزستان اقدام کند، تصریح کرد: ادارهکل حفاظت محیط زیست نیز باید با هماهنگی شرکت توسعه نیشکر از طریق زهکشها نسبت به پمپاژ آب به تالاب شادگان اقدام کند. همچنین آب باید از رودخانه کارون به تالاب شادگان رهاسازی شود زیرا در حال حاضر آب کارون بدون استفاده به دریا میرود.
حاجیزاده بیان کرد: در صورت امکان آب باید از طریق کانالها به سمت تالاب هورالعظیم نیز رهاسازی شود. همچنین باید انتقال آب به سمت دیگر هورهای خوزستان و در صورت امکان به کانونهای ریزگرد انجام شود.
وی با اشاره به لزوم آمادگی دستگاههای خوزستان جهت مقابله با وقوع سیلاب عنوان کرد: باید شرکتها و کارخانجات خوزستان موجودی ماشینها و دستگاههای خود را تا یک هفته دیگر به مدیریت بحران خوزستان اعلام کنند و تمهیدات لازم را برای مقابله با حوادث طبیعی بیاندیشند.