به گزارش مشرق به نقل از روزنامه رای الیوم، مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان عراق با پافشاری بر برگزاری همه پرسی و تقویت مفهوم تقسیم عراق و جدایی طلبی به سمتی رفت که چه بسا پایان آن تقسیم در اقلیم کردستان عراق باشد.
بافت جمعیتی کرکوک و منابع نفتی آن
بافت جمعیتی کرکوک متشکل از عرب ها، کُردها، ترکمن ها و آشوری ها است، حال آنکه مسعود بارزانی بر هویت کُردی این شهر تاکید داشته و اصرار دارد که آن را بخشی اصلی از اقلیم کردستان قلمداد کند.
تولید نفت در کرکوک بیش از نیم میلیون بشکه در روز است که بیشتر آن صادر می شود.
اقلیم کردستان عراق در حصار
اکنون کردستان تقریبا در محاصره به سر می برد، زیرا دولت مرکزی بغداد تمام پروازها به این اقلیم را متوقف و حریم هوایی آن را مسدود کرده است و از ترکیه نیز خواسته است مرزهای خود را با اقلیم مسدود کرده و هرگونه صادرات نفتی آن از طریق خاک خود را متوقف سازد.
ترکیه چقدر در پاسخ به خواسته های بغداد جدی است؟
در مقابل اخبار ضد و نقیضی در مورد جدیت آنکارا در پاسخگویی به درخواست های بغداد و مسدود کردن مرزهای مشترک با اقلیم کردستان عراق شنیده می شود، زیرا ترکیه این روزها سرگرم تلاش برای تسلط بر شهر ادلب واقع در شمال سوریه و گذرگاه مرزی باب الهوی با سوریه است و علاوه بر این بیش از توجه به موضوع کردستان عراق به رویارویی بانیروهای کُرد در منطقه و پایان تسلط آنان بر عفرین مشغول است.
رویارویی کُردها با ارتش عراق قماری مبهم است
بدون اینکه در صدد کم جلوه دادن توان نیروهای پیشمرگه و دکترین رزمی سربازان آن باشیم آن هم زمانی که موضوع به کرکوک مرتبط بوده و بر سر حفظ هویت کُردی باشد، باید گفت گرفتار شدن در جنگ علیه نیروهای ارتش عراق و الحشد الشعبی چه بسا به معنی ماجراجویی و یا قماری است که نتیجه ای نامعلوم دارد.
تقسیم عراق یا اقلیم کردستان؟
نکته قابل تأمل اینکه مسعود بارزانی با گام گذاشتن در مسیر همه پرسی مفهوم تقسیم عراق و اصل جدایی طلبی را تقویت کرد، بدون اینکه به هزینه بالای این گام خود واقف باشد و شاید مهم ترین نتیجه آن تقسیم خود کردستان و جدایی سلیمانیه از اربیل باشد.
پس از ماجراجویی همه پرسی اکنون قمار جنگ در کرکوک مطرح است و بعید نیست که نتیجه فاجعه بارتری از همه پرسی داشته باشد.
به هر حال نبرد کرکوک به سرعت در حال خیز برداشتن است که بی شک از مرزهای اقلیم کردستان و نیز عراق فراتر خواهد رفت.