سرویس بین الملل «انتخاب»؛ جوئیش پرس نوشت: بر اساس گزارش های موسسه علوم و امنیت بین المللی در واشنگتن، عربستان سعودی هنوز به دنبال سلاح هسته ای برای مقابله با ایران است.
به گزارش «انتخاب»؛ بنابر یافته های موسسه علوم و امنیت، عربستان سعودی سرمایه گذاری هایش را برای راه اندازی برنامه سلاح های هسته ای به دلیل حصول برجام افزایش داده است. در واقع سعودی ها تمایلشان را برای ساخت ۱۶ راکتور هسته ای در سالهای پیش رو مطرح کرده اند.
در این گزارش گفته شده : عربستان سعودی روابط بدی با ایران دارد. توافق هسته ای با ایران نه تنها تمایل عربستان برای داشتن ظرفیت های هسته ای را کم نکرده بلکه فشارهای موجود بر عربستان سعودی را برای هماهنگی ظرفیت های این کشور با ظرفیت های هسته ای ایران را نیز در کوتاه مدت برداشته است.
بر اساس گزارش این موسسه دلایل کمی برای اینکه بر تمایل عربستان به داشتن ظرفیت های هسته ای وجود دارد. این تمایل به دلیل نگرانی های عربستان از بابت پایان برجام بعد از مهلت ۱۰ ساله مطرح شده در توافق هستهای به وجود آمدهاست.
در این گزارش تاکید شده که اگر ایران غنی سازی خود را افزایش دهد، عربستان نیزاحتمالا به دنبال داشتن قابلیت های تسلیحاتی هسته ای بیشتر خواهد رفت.
در این گزارش پیشنهاد شده که اولویت اصلی دونالد ترامپ باید جلوگیری از توسعه ظرفیت های هسته ای توسط عربستان سعودی باشد.
برخی از یافته های کلیدی این گزارش به شرح زیر است:
1- عربستان سعودی در ابتدای راه دستیابی به تحولات هسته ای است و هنوز به مواد هسته ای جدی دسترسی ندارد. این کشور یک تازه وارد در حلقه هسته ای ها خواهد بود
2- مقامات عربستان درصددند که راکتورهای هسته ای را وارد کرده و به دنبال همکاری های بیشتر با سایر کشورها باشد.
3- عربستان سعودی بر روی همه جوانب حضور در همه مراحل چرخه قدرت هسته ای مطالعه کرده است
4- عربستان علاقه اش را برای توسعه ظرفیت های ساخت راکتورهای هسته ای اعلام کرده است.
5- عربستان در صدد است که توزیع داخلی اورانیوم مناسب برای برنامه های سلاح هسته ای در اندازه کوچک را در دست داشته باشد.
6- نیروی کار هسته ای عربستان از نظر کیفیت و کمیت روز به روز در حال گشترش است.
7- نگرانی های موجود از رابطه و همکاری های هسته ای عربستان با پاکستان است
8- عربستان به طور مخفیانه موشک های بالستیک متعارف را از در دهه 1980 از چین خریداری کرده بود که این موشک ها قابلیت حمل سلاح هسته ای را دارند. این موشک ها همچنان قابلیت عملیاتی شدن را دارند.