پیرو درج خبری با تیتر «در کوشک نورآباد ایذه چه گذشت و چه کسی مسؤول است؟» در سایت ایسنای خوزستان اداره کل میراث فرهنگی خوزستان با انتشار نامهای توضیحاتی در مورد اظهارات دبیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی ایذه در این خبر ارایه کرد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) ـ منطقه خوزستان ـ اداره کل میراث فرهنگی خوزستان در نامه خود نوشته است:
«پیرو انتشار خبری با عنوان "درکوشک نورآباد ایذه چه گذشت و چه کسی مسؤول است؟" گزارشی ارایه میشود تا دوستداران میراث فرهنگی نیز پاسخ سوال مطرح شده در تیتر خبر و پاسخ دغدغههای خود در این زمینه را دریابند و اذهان عمومی نیز در این خصوص روشن شود.
این بنای ارزشمند قاجاری همواره مورد توجه تمام علاقمندان به میراث فرهنگی ایران و خوزستان بوده و هست. مکاتبات بسیاری توسط اداره کل میراث فرهنگی خوزستان با دانشگاه علوم پزشکی برای انتقال مالکیت این بنا انجام شد که هر بار موضوع وجود معارضین زمینها مطرح میشد. در طی این سالها به سبب بینتیجه ماندن وضعیت انتقال سند به سازمان میراث فرهنگی که به جد به دنبال آن بود و از سویی ثبت شدن بنا در فهرست آثار ملی، نگرانیهای بسیاری برای آسیب بنا وجود داشت. به همین دلیل طرح اولیه و برداشتهای آن از سوی پایگاه میراث فرهنگی آیاپیر تهیه و با مصوب شدن آن اعتباری بالغ بر 160 میلیون تومان برای مرمت ابلاغ و در طی سالهای 1385 تا 1387 مرمت آن انجام شد. قرار بر این بود که این بنا پس از مرمت و بازسازی به عنوان موزه به بهرهبرداری برسد اما عدم انتقال سند مالکیت آن به میراث فرهنگی از سوی شبکه بهداشت به دلیل وجود معارضان شخصی، باعث شد بنا به بهرهبرداری نرسد. به دلیل متروک شدن و علی رغم هشدارها و پیگیریهای سازمان میراث فرهنگی مشکل پا برجا ماند. اگر آن طور که در متن خبر آماده بود عزم و ارادهای از سوی اداره کل میراث فرهنگی وجود نداشت دلیل مکاتبات مکرر صورت گرفته و پیگیریهای حضوری چه میتوانست باشد؟ مکاتبهای توسط اداره کل میراث فرهنگی با رییس محترم دانشگاه علوم پزشکی در تاریخ 2/12/94 و پس از دریافت خبر خاتمه دعوی دانشگاه علوم پزشکی با معارض محلی و اثبات حق مالکانهی آن مرجع بر عرصه و اعیان کوشک نورآباد، انجام شد که در آن اداره کل میراث فرهنگی درخواست کرد تا با همکاری طرفین درمورد ایجاد موزه اقدام شود و یا با انتقال سند ملی به نام اداره کل امکان بهرهبرداری از آن به عنوان موزه فراهم شود. بعد از عدم دریافت پاسخ، مکاتباتی نیز در تاریخهای 18/12/95 و 6/5/95 صورت گرفت و این درخواست تکرار شد که هیچ گاه جوابی در پی نداشت و البته پیگیریها در شهرستان ایذه نیز توسط رییس اداره میراث فرهنگی این شهرستان ادامه داشت.
درباره ادعای جناب آقای خوشاب درمورد اشتباهات صورت گرفته در مرمت بنا در سال 1387، باز هم تأکید میشود که آن چه باعث آسیب دیدن این بنا شده، متروک بودن و در نتیجه فرسایش بنا است. اما سازمان میراث فرهنگی در سراسر کشور و در خوزستان همواره دلسوزی خود را برای چنین بناهای با ارزشی نشان داده و ثابت کرده است. پیگیریهای فراوان اداره کل میراث فرهنگی خوزستان و پایگاه میراث فرهنگی آیاپیر در دفتر فرمانداری برای انتقال هر چه زودتر سند مالکیت بنا و اراضی مرتبط با آن با حضور مدیر شبکه بهداشت ایذه از دیگر تلاشها بوده که نشان از عزم جدی سازمان میراث فرهنگی برای حفظ بنا از تخریب بیشتر و اقدام به مرمت فوری دارد.
لازم به ذکر است که در سال 1395 نیز اعتباری بالغ بر 46 میلیون تومان برای رفع خطر و استحکام بخشی ابلاغ شد اما به دلیل عدم انتقال سند از سوی شبکه بهداشت به سازمان میراث فرهنگی، اداره کل در هزینهکرد در این زمینه با مشکل مواجه شد.
البته اداره کل میراث فرهنگی هرگز دست از تلاش برنداشته و با همکاریهای فرماندار محترم شهر ایذه، معاون محترم فرماندار و مدیریت محترم شبکه بهداشت این بنا را به شکل مناسب و با اعتبار مناسب، مرمت، بازسازی و البته حفاظت خواهد کرد. همچنین با عنایت به اهمیت این بنا و پیرو مذاکره و مکاتبه با سازمان برنامه و بودجه استان مبلغ 1000 میلیون ریال برای مرمت اضطراری بنای مذکور تأمین میشود. در حال حاضر کارشناسان مرمت و نیروهای فنی در محل استقرار داشته و عملیات پاکسازی و آمادهسازی محل برای آغاز عملیات مرمت در حال انجام است. فردا جمعه 6/12/95 نیز اعضای کمیته فنی برای حضور و نظارت بر حسن انجام عملیات اجرایی مرمت اضطراری در کوشک نورآباد حاضر میشوند.»