به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، اعضای پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در پایان نشست اخیر خود در ورشو لهستان بیانیهای با دهها بند منتشر کرده و موضع خود در قبال مسائل مختلف جهان را اعلام کرد.
در این بیانیه 139 بندی، به توافق هستهای ایران و گروه 1+5 و همچنین برنامه موشکی ایران هم اشاره شده است. اعضای ناتو مانند اغلب دیگر مقامات غربی از برنامه موشکی ایران ابراز نگرانی کرده و آزمایشهای موشکی ایران را ناقض قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل دانستهاند.در بند 68 از این بیانیه، آمده است: «ما از حصول برنامه اقدام مشترک میان E3/EU+3 و ایران که در تاریخ 14 جولای 2015 امضا شده و اجرای ممتد آن از تاریخ 16 ژانویه 2016، تمجید میکنیم.»
این بیانیه میافزاید: «ما در عین حال بر لزوم همکاری کامل و به هنگام ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در اجرای برجام تأکید داریم.»اعضای ناتو سپس به برنامه موشکی ایران پرداخته و نوشتهاند: «در عین حال، ما همچنان از توسعه برنامه موشکی ایران و تستهای موشکی مداوم این کشور که با قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل ناسازگار هستند، نگرانی جدی داریم.»
در روزهای گذشته «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان و «بان کی مون» دبیر کل سازمان ملل هم از تداوم برنامه موشکی ایران ابراز نگرانی کرده بودند.وزارت امور خارجه امروز (دوشنبه) به موضعگیری ناتو واکنش نشان داده و این بیانیه را «مردود» و «تکرار ادعاهای بیاساس» علیه ایران توصیف کرده است.
در بیانیه وزارت خارجه آمده است: «همانگونه که بارها اعلام شده است تواناییهای موشکی کشورمان صرفا در چارچوب برنامههای مشروع دفاعی جمهوری اسلامی ایران قرار دارد و به هیچ وجه برای حمل کلاهک هسته طراحی نشده است.»
این بیانیه میافزاید: «برنامه موشکی ایران نه تنها هیچگونه ارتباطی با برجام و مذاکرات هستهای ندارد، بلکه همانگونه که بارها تاکید شده است ناقض قطعنامه ٢٢٣١ نیز محسوب نمیشود.»
ادعای ناسازگاری آزمایشهای موشکی ایران با قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل در حالی مطرح شده است که در متن قطعنامه 2231 تنها از ایران «خواسته شده» توسعه «موشکهایی را که برای داشتن توان حمل کلاهک هستهای طراحی شدهاند»، متوقف کند.
روسیه و چین تفسیر کشورهای غربی از این بند قطعنامه را نپذیرفته و میگویند با توجه به اینکه تنها از ایران درخواست شده و در عین حال چون موشکهای ایران برای حمل کلاهک هستهای طراحی نشدهاند، آزمایشهای موشکی ایران ناقض قطعنامه شورای امنیت نیست.
فاجعهای خطرناکتر از داعش که خاورمیانه را تهدید میکند
در شرایطی که موج عملیاتهای تروریستی داعش مناطق مختلف خاورمیانه را در بر گرفته و همزمان، رقابتها و بلندپروازیهای برخی کشورهای منطقه، به ویژه عربستان سعودی، خطر بروز منازعه منطقهای را افزایش داده است، شاید کمتر کسی انتظار چیزی بدتر از اینها را داشته باشد. با این حال، ارزیابیها از در پیش بودن فاجعهای حتی بدتر از داعش در خاورمیانه حکایت دارد.
تاریخ انتشار: ۱۹ تیر ۱۳۹۵ - ۱۵:۲۴ 09 July 2016

در شرایطی که موج عملیاتهای تروریستی داعش مناطق مختلف خاورمیانه را در بر گرفته و همزمان، رقابتها و بلندپروازیهای برخی کشورهای منطقه، به ویژه عربستان سعودی، خطر بروز منازعه منطقهای را افزایش داده است، شاید کمتر کسی انتظار چیزی بدتر از اینها را داشته باشد. با این حال، ارزیابیها از در پیش بودن فاجعهای حتی بدتر از داعش در خاورمیانه حکایت دارد.
به گزارش «تابناک»، پایگاه اینترنتی «بیزنس اینسایدر» در مطلبی به موضوع بحران آب در خاورمیانه پرداخته و این بحران را حتی خطرناکتر از داعش و نیز دیگر چالشهایی دانسته که منطقه هم اینک با آنها روبه روست. به نوشته این سایت، مجموعهای از نقشهها که توسط سازمان ملل انتشار یافته، نشانگر آن است که بحران کمبود منابع آب، بخشهای وسیعی از خاورمیانه، شمال و شرق آفریقا، آسیای مرکزی و حتی چین را تهدید میکند.
نقشه زیر که در گزارش توسعه منابع آب جهانی سازمان ملل مربوط به سال ۲۰۱۵ انتشار یافته، نشانگر میزان سرانه منابع آب موجود در هر کشور جهان است. در سال ۲۰۱۳، شماری از کشورهای منطقه، از جمله عربستان سعودی و اردن، با بحران جدی کمبود آب مواجه بودهاند.
مصر به عنوان پرجمعیتترین کشور خاورمیانه نیز با این بحران مواجه بوده و سوریه و سودان نیز وضعیت مشابهی داشتهاند. در سودان، کمبود منابع آب یکی از دلایل اصلی و ریشهای استمرار منازعه در منطقه «دارفور» بوده، زیرا گروههای رقیب برای کنترل یافتن بر این منبع حیاتی، با یکدیگر در رقابت بودهاند.
پیش بینیهای سازمان ملل حاکی از آن است که این بحران در آینده تشدید هم خواهد شد. بر اساس این پیش بینیها، در صورت ادامه روند کنونی، جهان با کمبود ۴۰ درصدی منابع آب مواجه خواهد شد. در صورتی که این تلاش برای دستیابی به منابع آب کنترل و مدیریت نشود، تنها سبب جنگهای داخلی و میاندولتی بیشتر خواهد شد.
گزارش اخیر همچنین مشخصاً اشاره میکند که به واسطه کمبود منابع آب و ضعف مدیریت زیرساختها در این حوزه، منازعات میاندولتی و منطقهای جدیدی نیز شکل خواهد گرفت. گفتنی است، از مجموع ۲۶۳ حوزه آبی مرزی در سرتاسر جهان، ۱۵۸ مورد از آنها فاقد هرگونه ساختار مدیریت مبتنی بر همکاری است.
به طور کلی، در صورت ادامه روند کنونی در جهان، بحران آب بیش از پیش تشدید خواهد شد. این بحرانها سبب خواهد شد که دولتها یا دست کم برخی عناصر در داخل دولتها، برای بقا به رویکرهای افراطی متوسل شوند. در چنین شرایطی، در صورت نبود چارچوبهای لازم، مردم برای بقا متوسل به جنگ خواهند شد.
نقشه زیر که مربوط به گزارش سال ۲۰۱۶ سازمان ملل درباره منابع آب جهانی است، منابع آبی تجدیدپذیری را نشان میدهد که تاکنون رها شدهاند. در این مورد نیز خاورمیانه و آسیای مرکزی با خطری جدی مواجه هستند، زیرا بیشتر کشورها در این دو منطقه، بیش از ۶۰ درصد از منابع آب خود را رها کردهاند.