خطرناک ترین جمله دنیا چیست؟ خیلی وقتها وقتی یک جمله ای را می گویید شاید فکر میکنید در بهترین جای دنیا قرار دارید و آنچه دارید، کافی است و دیگر نیازی به تلاش بیشتر ندارید. هر زمانی که برچسب بهترین یا کافی است را بر خود بزنید، همان لحظه سیر نزولی رشد تان آغاز میشود.
رقابت با خود
انسانهای بزرگ، وارسته، موفق و اثرگذار کسانی هستند که همواره در حال رقابت هستند. البته رقابت از شکلی دیگر و آن هم رقابت با خود است. بله، رقابت با خود، چون در این نوع رقابت هیچ انرژی، زمان و برنامهای صرف تخریب یا از میدان به در کردن رقیب نمیشود، بلکه همواره برنامهریزی میشود تا از این رقیب سبقت گرفته شود و نسبت به دیروز او در جایگاه بهتری قرار بگیریم. چرا باید انرژی خود را صرف رقابت با دیگران یا حتی تخریب دیگران یا گاهی از بین بردن رقبا کنیم؟ بیاییم به خودمان قول دهیم که از امروز عمرمان، انرژی مان، فکرمان و برنامه مان برای رشد، توسعه، پیشرفت و بهبود اوضاع خودمان باشد.
آهسته و پیوسته
تغییرات ناگهانی در بیشتر اوقات با خرابی و خسارت همراه هستند؛ ولی اگر تغییر تدریجی، مداوم و با برنامه باشد، در مسیر خود کمتر با مقاومت روبهرو میشود. از طرف دیگر راحت تر و سریع تر مورد پذیرش واقع میشود. دقت کرده اید، آدم هایی که تصمیمات ناگهانی میگیرند، مثلا میگویند من از فردا ورزش کردن را به طور جدی و روزی دو ساعت شروع میکنم، به ندرت میتوانند مدت طولانی ورزش کنند.
ولی در مقابل کسانی که برای ورزش با روزی ۱۵ دقیقه نرمش آرام شروع میکنند، پس از مدتی ورزش روزانه مرتب و روزی ۱ یا ۲ ساعت را میتوانیم در برنامه زندگی آنها جزیی جداناپذیر بدانیم. بهتر است پس از تصمیم قطعی برای ایجاد تغییر، ابتدا روی کاغذ اهداف کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت را بنویسیم و بعد برای هر کدام جزییات را یادداشت کنیم.
من همینم که هستم!
گفته میشود خطرناکترین جمله این است: «من همینم که هستم.» در این جمله کوتاه میتوانیم غرور، لجاجت، خودرایی، خودخواهی، درجا زدن و بهتدریج راندن آدمها از اطراف خود را حس کنیم. اگر من و شما هم به طور غیرمستقیم یا ناخواسته این جمله در ذهن مان نقشی دارد، باید بسیار مراقب باشیم که از دام رکود، سکون و فسیل شدن رهایی یابیم. انسانهای بزرگ حتی از کودکان هم درس میگیرند. اساتید خبره و باتجربه بیشتر از واژه «نمی دانم» استفاده میکنند.
دانشمندان توانمند در بسیاری از موارد میگویند: «در تخصص من نیست» و انسانهای وارسته بیشتر اوقات سکوت میکنند و میگویند: «نظر شما چیست؟» راز تغییر در احساس نیاز به تغییر و پرهیز از احساس خودکامگی و برترین بودن است.
مشاوران خود را تغییر دهید
اگر همواره اطراف ما کسانی باشند که با «به به» و «چه چه» ما را همراهی کنند، بهتدریج ما را به ورطه سقوط پیش خواهند برد. شرکت ها، سازمانها و کشورها و انسانهای موفق، مشاورانی انتخاب میکنند که ضمن نشان دادن راه درست، آنها را نقد نیز کنند. شنیدهاید میگویند فلانی را دوستانش از راه به در کردند؟ یا میگویند فلانی به واسطه دوستش به آن موقعیت و جایگاه والا دست یافت؟ شنیدهاید میگویند اگر کسی را نمیشناسید، ببینید اطرافیانش و کسانی که با او حشر و نشر دارند چطور آدم هایی هستند.
ما اغلب از کلمه مشاور برداشت مان کسی ست که دفتری دارد و ما برای مشاوره به او مراجعه میکنیم. در حالی که تاثیرگذارترین مشاوران ما، همان پنج نفری هستند که ما در زندگی و کسب و کار بیشترین ارتباط، مراوده و تبادل نظر را داریم و ما چکیده آن پنج نفر هستیم.
روشهای تکراری را حذف کنید
گاهی اوقات اگر با دقت یک کارتون یا یک فیلم کمدی را تماشا کنیم میتوانیم درسهای زیادی بیاموزیم. با کمی دقت متوجه میشویم که شخصیت اصلی فقط با چندین بار تکرار یک اشتباه، موجب خنده بیننده میشود و جالب این که ما فقط میخندیم ولی اگر دقت کنیم، بسیاری از امور امروزه ما هم همین گونه است و شاید اگر فیلم زندگی ما را هم با سرعت تند نمایش دهند، متوجه خواهیم شد که در طی چند سال چند بار یک اشتباه مشابه را تکرار کردهایم و پس از مدتی یادمان رفته است.
مالک توانایی هایتان باشید
اول از همه اینکه خیلی مهم است بفهمید انتخابهای زیادی دارید. شما تصمیم میگیرید و شما اجرا میکنید. پس تصمیم بگیرید که زندگی فوق العاده داشته باشید. زندگی شما مال شماست. شما ۱۰۰٪ خاص و به نوع خودتان با استعداد هستید. حق دارید زندگی تان را با کارهایی بگذرانید که دوست دارید و چیزهایی را تجربه کنید که به شما لذت میدهد. شما نعمتها و استعدادهایی دارید که شاید دیگران از آن بیبهره باشند. خیلی از کارها را شاید کسی نتواند مثل شما انجام دهد. شما تنها کسی روی کره زمین هستید که میتوانید از توانایی هایتان استفاده کنید!
کمی عاشق خودتان باشد
شاید عاشق ماهیگیری باشید و بخواهید سبک زندگی تان را طوری بسازید که ماهیگیری در آن گنجانده شده باشد. بنشینید، با خودتان خلوت کنید و روحتان را بشکافید تا ببینید دوست دارید واقعاً زندگی تان چه شکلی باشد. حتی به این فکر کنید که دوست دارید وقتی از دنیا رفتید، دیگران درموردتان چه بگویند. به استقبال تغییر بروید و تغییر کنید. وقتی فهمیدید که دوست دارید زندگی تان چه شکلی باشد، وقتش است که آن را عملی کنید. وارد عمل شوید و سعی کنید آرزوهایتان را به واقعیت تبدیل کنید. تغییر ترسناک است اما این ترس باید مثبت و هیجان انگیز باشد.
منبع: مجله پنجره خلاقیت