فاطمه شیرانی دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: در روزهای اول سال با افزایش دید و بازدیدها، مصرف انواع شیرینی آجیل و میوه بالا می رود و رعایت نکردن تعادل و تنوع در برنامه غذایی باعث آسیب بدن و ایجاد احساس سنگینی و کسالت ناشی از پرخوری در ایام نوروز می شود.
وی افزود: بهتر است زمان مصرف وعده های غذایی در طول روز در ایام نوروز مشخص باشد چون این کار به کنترل اشتها و کنترل پرخوری و تنظیم قند خون کمک می کند.
شیرانی ادامه داد: از حذف وعده های غذایی بویژه صبحانه خودداری شود؛ خوردن شام بویژه خوردن غذای پرچرب و سنگین در ساعات آخر شب به سلامتی بدن و دستگاه گوارش آسیب می رساند و باعث اختلال در خواب می شود.
این کارشناس ارشد تغذیه گفت: بنابراین در ایام نوروز باید از پرخوری و زیاده روی در مصرف غذا خودداری و از انواع میوه ها بویژه مرکبات و سیب با پوست در دید و بازدیدهای نوروز استفاده کنیم.
وی اظهار کرد: مغز تنقلات و آجیل دارای چربی نوع خوب هستند ولی به دلیل انرژی بالا و خاصیت چاق کنندگی باید در حد متعادل مصرف شوند.
شیرانی گفت: در هنگام خرید دقت شود مغز تنقلات کهنه و مانده نبوده و بهتر است در پوست خود نگهداری شوند و از انواع آجیل بدون نمک استفاده شود.
این کارشناس ارشد تغذیه افزود: مصرف شیرینی، شکلات و کاکائو را در ایام عید به حداقل برسانید، به هر میهمانی که می روید به فکر میهمانی های بعدی هم باشید و در مصرف تنقلات و آجیل زیاده روی نکنید.
وی اظهارکرد: در میهمانی های نوروز، پیش از غذا مقداری سالاد با آبلیمو یا یک لیوان دوغ مصرف کنید تا انرژی دریافتی کاهش یابد؛ بر سر سفره میهمانی، نان و برنج کمتری استفاده کرده و از مرغ، کباب و خورش کم چرب در حد متعادل میل کنید.
شیرانی ادامه داد: در هر روز در وعده ناهار و شام سالاد و سبزی خوردن استفاده شود و در بین غذاهای متنوع در سر سفره میهمانی که از غذاهایی که روغن کمتری دارند میل کنید و مصرف ماهی حداقل دوبار در هفته فراموش نشود.
این کارشناس ارشد تغذیه اظهار کرد: ورزش و پیاده روی در ایام نوروز باید به صورت یک فعالیت روزانه انجام شود یعنی روزانه حداقل یک ساعت پیاده روی یا فعالیت ورزشی داشته باشیم.
وی گفت: ساندویچ همبرگر، سوسیس، کالباس و غذاهای فوری در کمترین مقدار استفاده شود و آب و دوغ کم نمک جایگزین مصرف نوشابه های گاز دار و آب میوه های صنعتی شود.
شیرانی اظهارکرد: خواب مناسب در شبانه روز شش تا هشت ساعت است و بی نظمی در ساعات خواب، سلامت بدن و وضعیت تغذیه را به خط می اندازد.
این کارشناس ارشد تغذیه ادامه داد: اگر در ایام نوروز رژیم غذایی صحیح را رعایت نکنیم حدود دو تا سه کیلو اضافه وزن پیدا می کنیم.
انتخاب غذا در طول سفرهای نوروزی
وی گفت: ساندویچ های خانگی تهیه شده از انواع غذاهای خشک مانند کوکوی سبزی و سیب زمینی، انواع کتلت و شامی مطمئن ترین غذا در طول سفرها است.
شیرانی اضافه کرد: مصرف گوجه فرنگی، کاهو، خیار و لیموترش تازه خوب شسته شده به حفظ سلامتی و کنترل یبوست در طول سفر کمک می کند.
این کارشناس ارشد تغذیه اظهار کرد: احتمال آلودگی میکروبی در غذاهای خوب پخته نشده زیاد است و کباب کوبیده، همبرگر و هر غذایی که با گوشت چرخ کرده تهیه می شود به دلیل بالا بودن چربی، احتمال فساد پذیری آن زیاد می شود.
وی افزود:در برخی از رستوران ها به غذاهای مانده مقدار زیادی سس و چاشنی اضافه تا تغییر رنگ و طعم نامطلوب ناشی از فساد غذا مشخص نشود.
شیرانی توصیه کرد: بهتر است در رستوران غذاهایی را سفارش دهیم که ادویه، سس و چاشنی زیاد نداشته باشند.
این کارشناس ارشد تغذیه گفت: استفاده از ماست کم چرب، لیموترش و یا آبلیمو، محیط دستگاه گوارش را اسیدی و از رشد و تکثیر میکروب ها در دستگاه گوارش و مسمومیت غذایی جلوگیری می کند.
وی افزود: در طول سفر باید از آب سالم استفاده و برای شست و شوی میوه، سبزی و ظروف از آب تصفیه یا جوشیده استفاده کرد.
3004/ 6037