ترس از سرطان در بسیاری از جاهای دنیا یک تابو است. مردم ترجیح میدهند، کمتر از سرطان بشنوند. حتی وقتی کسی به سرطان مبتلا می شود ، تلاش میکند نامی از سرطان نبرد.
اما محققان معتقدند هرچه دانش عمومی از سرطان افزایش پیدا کند، شانس ابتلاء و در پی آن شانس بقاء بعد از ابتلاء ، افزایش می یابد.با هم برخی از حقایق مرتبط با سرطان را بررسی مطالعه می کنیم. حقایق شگفت انگیزی درباره بزرگترین چالش سلامتی دنیا.
عمده ترین علت سرطان پوست، سالن های برنزه و سرطان ریه ، سیگار است
در مطالعاتی که اخیراً انجام شده ، سالانه در ایالات متحده آمریکا ، ۴۱۹۰۰۰ نفر ، به دلیل استفاده از سالنهای برنزه ، به سرطان پوست مبتلا می شوند. اینکه سیگار ، علت دو سوم (۲/۳) از سرطانهای ریه است ، سالهاست بر همگان مشهود و مبرهن است.
بیش از نیمی از سرطانها ، قابل پیشگیری اند
محققان معتقدند بیش از نیمی از سرطانها ، و مرگ و میرهای ناشی از سرطان ، قابل پیشگیری هستند. همچنین ۸۰% از سرطانها ، در کشورهای فقیر و در حال توسعه اتفاق می افتد.
بیش از ۲۰۰ نوع سرطان ، طبقه بندی شده اند
سرطان یک بیماری مفرد و تنها نیست. دانشمندان طی ۱۰ سال گذشته توانسته اند انواع سرطان را به ۲۰۰ زیر گروه طبقه بندی کنند. امروزه گفتن اینکه خانمی به سرطان سینه مبتلا شده است ، کاملاً بی معنیست! چون سرطان سینه از نظر پاتولوژی و ژنتیک ، به زیر گروه های مختلفی تقسیم می شود ، که گاهاً نحوه رشد و شیوه درمانشان ، با هم متفاوت است.
هر چه شناخت ما از طبقه بندی سرطان ، افزایش یابد ، به درما اختصاصی نزدیکتر شده ایم. شاید روزی فرا برسد که درمان هر فرد سرطانی ، با توجه به خصوصیات ژنتیکی خودش انجام شود و "درمان سفارشی شده (Tailored Therapy)” یکی از انواع درمان سرطان محسوب شود.
موش کور صحرایی ، نسبت به سرطان ایمن است
بدن موش کور صحرایی (Naked Mole Rat) ، غنی از ماده ای بنام هیالورونان (Hualuronan) است ، که مانند یک گریس (لغزنده کننده) عمل می کند و مانع رشد سلولهای سرطانی می شود.این کشف ، می تواند الهام بخش درمانهای آینده سرطان باشد.
بیش از ۲۸ میلیون نفر در دنیا از سرطان جان سالم بدر برده اند
سرطان پایان زندگی نیست ! به ویژه با پیشرفتهایی که در دهه های اخیر داشته ایم. اگر چه میزان شیوع سرطان در برخی کشورها ، رو به افزایش است ، اما اکثر مبتلایان به سرطان ؛ بهبود می یابند.
تنها ۱۰%- ۵% از سرطانها ، کاملاً وراثتی هستند
علت اغلب سرطانها ، مجموعه ای از علل محیطی و وراثتی است.
علت محیطی چون سیگار ، الکل ، چاقی و تغذیه ، به مراتب قوی تر از علل ارثی ، موجب سرطان می شوند.
سرطان سینه در سینه چپ ، ۱۰ % از سینه راست ، شایعتر است
سرطان سینه در سینه چپ ۱۰% – ۵% شایعتر از سینه راست است. همچنین سرطان پوست در سمت چپ بدن ، ۱۰% شایعتر از سمت راست است. هنوز کسی علتش را نمی داند !! شاید به خاطر اینکه وقتی رانندگی می کنیم ، سمت چپ بدنمان به پنجره و نور خورشید نزدیکتر است.
منبع: سلامت نیوز
راه کار های پیشگیری از سرطان
خبر خوب آنکه بسیاری از سرطانها قابل پیشگیری اند. تعدادی از این بیماری ها نیز اگر به موقع تشخیص داده شوند کاملا قابل درمان خواهند بود. نیمی از افرادی که به سرطان مبتلا می شوند فرصت خوبی برای زنده ماندن دارند.
بسیاری از علل بیماری سرطان و اقداماتی که در جهت کاستن از خطرات شان است شناخته شده است. در حال حاضر بسیاری از سرطانها چون زود تشخیص داده می شوند می توان بیمار را تا حد زیادی زنده نگهداشت و بیمار می تواند به زندگی خود ادامه دهد این مهم با انجام خود آزمایی و غربالگری امکان پذیر است.
مهم ترین علایمی که باید مراقب آنها باشید و با یافتن هرکدام از آنها به پزشک مراجعه نمایید، به قرار زیر است: 1- وجود توده در هرجایی از بدن مانند پستان یا بیضه 2- تغییر در یک خال پوستی 3- زخمی که بهبود نمی یابد 4- سرفه یا گرفتگی صدا بطور مداوم 5- سوء هاضمه یا اختلال در بلع بطور مداوم 6- تهوع یا سرفه خون آلود 7- تغییر در عادات طبیعی روده مانند اسهال یا یبوست بطور دایم 8- وجود هرگونه خون در ادرار یا مدفوع و هر خونریزی غیر طبیعی واژینال 9- کاهش وزن غیر قابل توجیه 10- بی اشتهایی غیر قابل توجیه | |
داشتن هریک از علایم فوق به معنی وجود سرطان نیست اما باید فورا به پزشک مراجعه کنید تا وضعیت موجود کاملا ارزیابی شود. باید دانست پیشگیری از سرطان محدود به سن خاصی نیست و باید با تغییرات تدریجی در مسیر زندگی سعی در اصلاح شیوه زندگی خود و جامعه نمود. در این قسمت به توضیحاتی پیرامون راههای پیشگیری از سرطان می پردازیم.
1.سیگار نکشید: سیگار نکشیدن بزرگترین عامل پیشگیری از سرطان است. 30% مرگ و میر تمام سرطان ها به علت کشیدن سیگار است. آمار سالانه مرگ و میر ناشی از کشیدن سیگار عبارتست از: بیش از 31000 فوت بعلت سرطان ریه، بیش از 13000 فوت بعلت سرطان مری، حنجره، مثانه، کلیه، لوزالمعده و معده بیش از 66000 مرگ بعلت دیگر بیماریها. سرطان ریه شایعترین سرطان در مردان و مقام دوم شیوع را در زنان دارد. اگر شما هر روز 25 عدد سیگار بکشید نسبت به یک فرد غیر سیگاری 25 بار بیشتر در معرض خطر سرطان ریه قرار می گیرید و هرچه در سنین پایین تری سیگار کشیدن را شروع کنید امکان ابتلا به سرطان ریه بیشتر می شود. چگونه خطر ابتلا را کم کنیم؟ مهمترین راه قطع سیگار می باشد و بهترین راه این است که هرگز سیگار کشیدن را شروع نکنید. به محض قطع سیگار خطر پیشرفت سرطان متوقف می شود مگر آنکه تومور قبل از آن پیشرفت کرده باشد. پس از همین امروز سیگار کشیدن را قطع کنید. 2.رژیم غذایی مناسب داشته باشید: تخمین زده شده که 35% سرطانها احتمالا با رژیم غذایی در ارتباطند. سرطان هایی که وابسته به رژیم غذایی هستند عبارتند از: سرطان های سیستم گوارش، پستان، پروستات. رژیم های سرشار از میوه جات و سبزیجات مختلف شما را در برابر سرطان ها محفوظ نگه می دارد. غذاهای پرچرب ،غذاهای سرخ کردنی ،کبابی، غذاهای نمک سود و غذاهای کپک زده می توانند در ایجاد چاقی نقش داشته باشند. ارتباط بین چاقی و سرطان پستان و رحم در زنان و پروستات در مردان وجود دارد. در مورد سرطان پستان این مساله فقط در مورد زنان چاقی که به دوران یائسگی رسیده اند صدق می کند. هیچ آزمایش تایید شده ای وجود ندارد که ویتامین ها یا املاح معدنی می توانند شما را در برابر سرطان حفظ کنند. تحقیق در مورد افزودنی هایی مانند مواد نگهدارنده، چاشنی ها و عامل سرطان بودن آنها ادامه دارد. لذا جهت کاهش احتمال خطر 1- میوه و سبزیجات را بیشتر مصرف کنید 2- غذاهای حاوی فیبر زیاد مصرف کنید 3- از غذاهای چرب کمتر استفاده نمایید. 3.از تماس زیاد با نور خورشیدبپرهیزید: مقدار زیاد نور خورشید می تواند منجر به سرطان پوست شود. پوست های روشن بیشتر در معرض این خطر قرار دارند. میزان اشعه ماوراء بنفش برای پوست مضر است. آفتاب سوختگی قطعا برای پوست مضر است و می تواند خطر جدی برای سرطان پوست باشد. جهت کاهش خطر: - ضایعات ناشی از آفتاب را درمان کنید. هرگز اجازه ندهید پوست شما بسوزد. - از سایه استفاده کنید و سعی کنید به هنگام ظهر زیر نور خورشید قرار نگیرید. - از ضد آفتاب مناسب استفاده کنید. ( عموما SPF های بالاتر از 15 مناسبند ). 4.بطور منظم ورزش کنید: ورزش منظم سبب تنظیم وزن و فعالیتهای بدنی می شود و از ایجاد بسیاری بیماریها از جمله سرطان پیشگیری می نماید. 5.از مصرف الکل بپرهیزید: مصرف الکل در ایجاد بسیاری از سرطانهای دهان، گلو، حنجره، مری، کبد و لوزالمعده نقش دارد. مصرف الکل و دخانیات احتمال ایجاد سرطان را بشدت افزایش می دهد. 6. بطور مرتب جهت معاینه و بررسی به پزشک خود مراجعه نمایید: باید توجه داشت که بسیاری از سرطانها تنها با معاینه پزشکی و آزمایشات تکمیلی تشخیص داده می شوند.غربالگری روشی برای تشخیص زودرس بیماری در افراد بدون نشانه با هدف کاهش میزان گسترش بیماری و مرگ ومیر ناشی از آن می باشد . می توان گفت که بسیاری از سرطان ها در صورت تشخیص به موقع قابل درمان باشند. عمده ترین سرطانهایی که می توان با معاینه و آزمایش غربالگری در مرحله اولیه آنها را تشخیص داد و درمان کرد شامل : سرطان پستان، سرطان دهانه رحم و سرطان روده بزرگ و پروستات باشد. سرطان پستان: تشخیص سرطان پستان در مراحل اولیه نه تنها شاخص درمان را افزایش می دهد بلکه از عوارض روحی - روانی ، خانوادگیو اجتماعی آن جلوگیری می کند .لذا توصیه می شود پس از 20 سالگی ماهانه هر خانم پستان خود را معاینه کند و پس از 40 سالگی سالانه یکبار توسط پزشک معاینه شود.پس از 40 سالگی انجام ماموگرافی سالانه توصیه می شود. در هر سنی باید به علایم زیر توجه کرده و با مشاهده آنها به پزشک مراجعه نمایید. 1 – هرگونه تغییر در شکل پستان ها 2- چروکیدگی یا فرورفتگی پوست پستان 3 – خونریزی یا هرگونه ترشح از نوک پستان 4 – وجود توده در پستان
سرطان دهانه رحم: توصیه می شود خانم های 20 تا 65 ساله این آزمون را انجام دهند. این تست باید قبل یا بعد از عادت ماهیانه باشد. سرطان روده بزرگ :از مهمترین عوامل جلوگیری از ابتلا به سرطان روده ، رژیم غذایی پرفیبر و انجام تمرینات ورزشی است. شما می توانید روزانه با چند دقیقه بالا و پایین پریدن ، از پله ها بالا و پایین رفتن یا هفته ای 3 بار پیاده روی به سلامتی روده های خود کمک کنید . نکته بسیارمهم دیگر، خوردن میوه و سبزی است. برای سلامتی روده ها لازم نیست که حتما سبزی و میوه خام مصرف نمایید، بلکه آنها می توانند به شکل پخته، خشک شده و یا فریز شده باشند. البته عمل پختن باید در حداقل زمان ممکن و با آب و حرارت کم انجام شود. سبزیجات برگ سبز، مانند اسفناج، کلم و کاهو نیز بسیار مفید هستند.اگر سرطان روده در مراحل اولیه، تشخیص داده شود تا 90 درصد قابل درمان است. استفاده از روش های غربالگری معمول در بیمارانی که هرگونه فاکتور خطری داشته باشند یا اینکه علائم مذکور را داشته باشند توصیه میشود. از جمله روش های تشخیصی که برای غربالگری این سرطان مورد استفاده قرار می گیرد. می توان به آزمایش های زیر اشاره نمود.
|
گردآورنده : دکتر سودابه شهید ثالث متخصص رادیوتراپی انکولوژی
۹ ماده غذایی موثر در پیشگیری از بروز سرطان
۱. سیر را به هر چه می خورید اضافه کنید
سیر حاوی ترکیبات گوگرد است که سیستم ایمنی بدن را تحریک کرده و پتانسیل بالایی در نابودی تومورهای سرطانی دارد. مطالعات نشان داده که سیر به میزان قابل توجهی از بروز سرطان معده جلوگیری کند.
۲. خودتان را با کلم بروکلی سیر کنید
بروکلی، یک گیاه مغذی ضد سرطان است که مصرف آن بسیار توصیه می شود. اما باید توجه داشته باشید که امواج مایکروویو ۹۷ درصد از خاصیت ضد سرطانی بروکلی را از بین خواهد برد؛ پس پیشنهاد می شود، آن را به صورت بخارپز و یا در سالاد و سوپ استفاده کنید.
۳. مغزهای آجیل و خشکبار را به سالاد خود اضافه کنید
آجیل سرشار از سلنیوم است. سلنیوم ماده معدنی کمیابی است که سلولهای سرطانی را متقاعد به خودکشی کرده و به سلولها در تعمیر DNA خود کمک می کند. مطالعات انجام شده بر روی بیش از هزار مرد مبتلا به سرطان پروستات، نشان داد که سرعت پیشرفت این بیماری در افرادی از این گروه که خون آنها حاوی بالاترین حد سلنیوم بوده به نسبت افرادی با سلنیوم پایین، در طول ۱۳ سال ۴۸ درصد کاهش یافته است.
یک تحقیق جالب پنج ساله در دانشگاه کرنل و دانشگاه آریزونا نیز نشان داد، که ۲۰۰ میلی گرم سلنیوم در روز خطر ابتلا به سرطان پروستات تا ۶۸ درصد، سرطان کلورکتال تا ۵۸ درصد، سرطان ریه تا ۴۶ درصد و به طور کلی مرگ ناشی از انواع سرطان را تا ۳۹ درصد کاهش خواهد داد.
۴. مصرف مرکبات را افزایش دهید
بر اساس تحقیقات محققین استرالیایی، مصرف روزانه مرکبات، خطر ابتلا به سرطان دهان، گلو و معده را تا ۵۰ درصد کاهش خواهد داد.
۵. مقداری زغال اخته به غلات موجود در صبحانه خود اضافه کنید
زغال اخته از لحاظ قدرت آنتی اکسیدانی رتبه یک را به خود اختصاص داده است. آنتی اکسیدان ها در خنثی کردن رادیکالهای آزاد نقش بسزایی دارند. رادیکال های آزاد، ترکیبات ناپایداری هستند که منجر به آسیب رساندن به سلولها و بروز سرطان می شوند.
۶. مصرف ماهی را افزایش دهید
محققین استرالیایی دریافتند که خطر ابتلا به سرطان خون، در افرادی که در هفته چهار وعده و یا بیشتر ماهی مصرف می کنند به یک سوم کاهش می یابد. مطالعاتی دیگر نشان داده است که مصرف ماهی های چرب از جمله سالمون، ساردین، تن، حلزون، میگو و … با کاهش سرطان اندومتر در خانمها نسبت مستقیم دارد. اینجاست که به فواید شگفت انگیز امگا ۳ پی می بریم.
۷. کیوی را فراموش نکنید
کیوی حاوی مقادیر زیادی ویتامین C، ویتامین E، لوتئین، مس و خاصیت آنتی اکسیدانی است. این میوه در مقابل سرطان همانند یک نارنجک دستی عمل می کند.
۸. از پیازچه در سالاد استفاده کنید
رژیم غذایی سرشار از پیاز ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات در مردان را تا ۵۰ درصد کاهش دهد. این تأثیر زمانی شدت می یابد که به صورت خام و یا نیم پز مصرف شود. سعی کنید تره فرنگی، پیازچه، پیاز و موسیر را هیچگاه فراموش نکنید.
۹. کلم ترش را به جمع خوراکی های خود اضافه کنید
کلم ترش به کلم رنده شده و آب پز با سرکه گفته می شود. یک مطالعه فنلاندی نشان داده است که فرایند تخمیر درگیر در ساخت کلم ترش ترکیبات ضد سرطانی در آن ایجاد می کند. برای کاهش نمک موجود در کلم ترش نیز می توانید قبل از خوردن، آن را بشوئید.
منبع:salemzi.com