ویتامینهای دوستدار چشم
ویتامینهای A، C، E سه آنتیاکسیدان معروف هستند که نقش آنتیاکسیدانی و نیز نقش کلیدی در واکنشهای متابولیک و عملکردی چشم دارند.ویتامین A :
نقش بسیار مهمی در سلامت چشم دارد و برای تطابق فرد به تغییر نور ضروری است و هنگام استفاده از نور چراغ، کامپیوتر، تماشای تلویزیون و انجام کارهای ظریف چشمی مصرف بیشتری در بدن دارد.
کمبود شدید این ویتامین منجر به اختلالاتی مانند کاهش بینایی در شب و شبکوری می گردد.
گزروفتالمی یا خشکی قرنیه، شبکوری، کاهش بینایی در شب و نابینایی در کودکی همگی از عوارض کمبود ویتامین A هستند و متاسفانه افراد زیادی را در کشورهای در حال توسعه دچار کرده است.
آمارها نشان میدهد که هرساله نیم میلیون کودک در سراسر جهان کور میشوند که ۷۰ درصد علت آن، کمبود شدید ویتامین A در رژیم غذایی است.
بررسیهای انجام شده در کشور ما، حاکی از وجود کمبود ویتامین A به خصوص در مناطق محروم میباشد. بر اساس گزارشات بینالمللی در زمینه شیوع کمبود ویتامین A در کشورهای شرق مدیترانه، ایران از نظر کمبود در حد متوسط قرار دارد.
ویتامین A و پیشسازهای آن در مواد غذایی مانند میوه و سبزیهایی به رنگ زرد و نارنجی مثل هویج، زرد آلو ، انبه، شیر و لبنیات، جگر، ماهی، زرده تخم مرغ و همچنین انواع سبزیهای برگ سبز یافت میشود.
ویتامینهای گروه B
اعمال مختلفی به عهده دارند؛ از جمله در شکلگیری گلبولهای قرمز و رساندن اکسیژن به سراسر بدن نقش دارند.
ویتامین B1 (تیامین):
در عملکرد سریع ماهیچه چشمی و تعادل در حرکات چشم نقش دارد. افراد الکلی علایم کمبود شدید این ویتامین را نشان میدهند.
در سالمندان نیز کمبود ویتامین B1 دیده میشود.
منابع سرشار این ویتامین:
سبزیها، مخمر و نوشیدنیهای تخمیری(ماءالشعیر) ، گوشت و مرغ و ماهی، جگر، تخم مرغ، غلات سبوس دار و موز هستند.
ویتامین B2 (ریبوفلاوین):
در تنظیم سیستم بینایی چشم و ایجاد تعادل و حساسیت بینایی در چشم نقش دارد. در افراد دیابتی دفع ادراری این ویتامین افزایش یافته و در نتیجه میزان نیاز به این ویتامین بیشتر خواهد بود.
برخی داروها مانند کلروپرومازین و باربیتوراتها میزان نیاز به ویتامین B2 را افزایش می دهند.
کمبود آن در موارد اولیه عوارضی چون سوزش چشم، ترس از نور، ریزش اشک و همچنین احتمال سریع تر ابتلا به آب مروارید را موجب میشود.
این ویتامین نیز در غذاهایی مانند:شیر و لبنیات، گوشتهای بدون چربی، جگر، سبزیها، میوهها، غلات سبوس دار یافت میشود.
ویتامین C :
این ویتامین که عملکرد ضد پیری دارد، در سلامت استخوانها و بافتهای بدن نقش دارد. همچنین موجب سلامت دهان و لثهها، خونسازی و جریان خون مناسب در بدن به ویژه در چشمها میشود.
تحقیقات نشان داده است، افرادی که در سنین بالا دارای عدسی چشمی سالم و شفاف بودهاند، در طول زندگی از مقادیر کافی ویتامین C استفاده کردهاند.
ویتامین C در سبزیجات و میوه های تازه و بیشتر در مرکبات (پرتقال، گریپ فروت ، انواع لیمو و نارنگی)، کیوی ، انواع توت ، گوجه فرنگی ، فلفل دلمه ای، هندوانه ، طالبی ، توت فرنگی ، سیب زمینی و سبزیجات برگ سبز مثل کلم بروکلی موجود است.ویتامین E :
در دفاع بدن و شکلگیری گلبولهای قرمز نقش دارد و کمبود آن به اختلالات تهچشم از جمله تخریب نقطه زرد چشم و بیماری تخریب ماکولا (از بین رفتن سلول های ناحیه مرکز بینایی که در سنین بالا اتفاق می افتد و سبب کاهش متوسط تا شدید بینایی می گردد) میانجامد.
روغنهای گیاهی مثل روغن بادام زمینی ، سویا، ذرت، گلرنگ (کانولا)، آفتابگردان و جوانهگندم مهمترین منابع غذایی ویتامین E به شمار میروند. سایر منابع شامل:
دانههای روغنی، بذرها، غلات کامل(سبوسدار) و سبزیهای برگ سبز است.
منبع:پارست
مصرف روغن ماهی می تواند اثرات مثبت روانی در تداوم برنامه کاهش وزن در افراد چاق داشته باشد.
امروزه چاقی به عنوان یکی از مشکلات مهم عصر حاضر مطرح است و متخصصان در زمینههای مختلف میکوشند تا بتوانند به روشهای جدیدی در درمان آن دست یابند.
استفاده از مکملها در کنار رژیمهای معمول کاهش وزن یکی از راهکارهای مورد توجه است.
مطالعه حاضر با هدف بررسی مکمل روغن ماهی در ترکیب با رژیم کم کالری بر میزان کاهش وزن زنان چاق توسط دکتر بنفشه گلستان از گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران صورت گرفته است.
نتایج این مطالعه حاکی از آن است اگرچه مصرف 3 گرم روغن ماهی در روز در ترکیب با رژیم کم کالری به مدت 8 هفته تأثیر مضاعفی نسبت به مصرف رژیم کم کالری به تنهایی بر میزان کاهش وزن نشان نداد با این حال میزان تمایل به ادامه برنامه کاهش وزن تا رسیدن به وزن مطلوب در پایان مطالعه در گروه شاهد 47 درصد و در گروه مداخله 87 درصد بود که می تواند بیانگر اثرات مثبت روانی مصرف روغن ماهی در تداوم برنامه کاهش وزن باشد.
منبع:پارست
قطعا اینطور نیست و اما احتمالا نمیدانید که غلبه استروژن یا همان آندروپوز، یکی از خطرات اصلی سلامتی برای مردان بالای 40 سال است.
آندروپوز یا همان عدمتعادل هورمونی وقتی رخ میدهـــد کـــــه بدن شــمـــا مــقـــدار زیــــادی استروژن و زنوستروژنها (xenoestrogens یا اشکال مصنوعی استروژن) را تولید میکند.
این وضعیت برای همگان قطعیت ندارد و کمی مبهم است ولی قرار گرفتن در برخی شرایط میتواند این مشکل را برای مردان بالای 40 سال ایجاد کند.
احتمالا هرگز چیزی درباره غلبه استروژن نشنیدهاید اما این مشکل میتواند عامل عوارض متعدد دیگری باشد، ازجمله:
- افت حافظه
- افسردگی و نواسانات خلقی
- بیخوابی شبانه
- افزایش وزن نامطلوب، خصوصا چاقی شکمی
- تبدیل ماهیچهها به چربی
- تحرک جنسی کم و بدکاری نعوظی
- بزرگی پروستات و دیگر مشکلات پروستات و تکرر ادرار
- ریزش مو
- درشتی پستان مردان
سه دلیل اصلی وجود دارد که باعث میشود این علایم نامطبوع برای مردان شکنجهآمیز شود:
1) سالخوردگی
2) آلایندههای محیطی
3) رژیم غذایی
همچنان که سن مردان بالاتر میرود، به همان نسبت تستوسترون در بدنشان تولید نمیشود. تستوسترون باقیمانده هم ضعیفتر شده و به استروژن تبدیل میشود.
متأسفانه، اضافه وزن میانسالی باعث افزایش تولید استروژن میشود زیرا سلولهای چربی حاوی آنزیم آروماتاز (aromatase) هستند که این آنزیم باعث تبدیل تستوسترون به استروژن میشود.علت دیگر عدمتعادل هورمونی ناشی از زنوستروژنها (xenoestrogens) است - که سمومی هستند که از استروژن تقلید میکنند - و توسط شرکتهای صنعتی، کشاورزی و شیمیایی به محیطزیست وارد میشوند.
این هورمونهای ساختگی از محصولاتی چون سوپرماسیدها، شویندهها، پلاستیک، شیشههای پلاستیکی، آفت کشها، محصولات بهداشتی شخصی و لاک مشتق میشوند.
گوشتهای گاو، که صنعتی تولید میشوند و غذاهای کنسرو شده حاوی زنوستروژنها هستند. مقادیر زیادی از هورمونها مرتبا به گوشت گاو و مرغ تزریق میشود که میتواند سطوح طبیعی استروژن شما را بر هم بزنند. همچنین وجود مقادیر زیاد استروژن باعث بزرگی پروستات و سرطان پروستات میشود.
به هرحال، اضافه بار استروژن یک خطر واقعی برای سلامت به حساب میآید. سطوح هورمونی خود را چک کنید تا مطمئن شوید که مقادیر زیاد استروژن - که باعث مشکلات عمده سلامتی است - در بدنتان وجود نداشته باشد.
یک پزشک متخصص غدد میتواند شما را راهنمایی کند تا تغییرات لازم در سبک زندگی و مصرف مکملهای تغذیهای را ایجاد کنیدو تعادل هورمونی خود را حفظ کرده و خطر ابتلا به یائسگی مردانه و بیماریهای مزمن را کاهش دهید.
منبع: hamshahrionline.ir