اشکفت سلمان؛ بزرگترین خط نوشته عیلام نو
اشکفت سلمان (نیایشگاه تاریشا) بزرگترین خط نوشته میخی عیلام نو را در خود جا داده است.
ایذه پرس: اشکفت سلمان در جنوب ایذه واقع شده و شامل چهار نقش برجسته متعلق به دوره عیلامیان و بقایای یک ساختمان متعلق به اتابکان است. این محل پرستشگاه تاریشا یکی از خدایان عیلامی بوده است.
در اشکفت سلمان چهار نقش برجسته وجود دارد که دو تای آن داخل غار و دو تای دیگر در خارج از غار دیده میشود. بزرگترین نوشته خط میخی از دوره عیلامی در این غار موجود است که از زمان شاهک عیلامی، شاه بومی آیاپیر یا آیاتم، به جای مانده و همچنین برای نخستین بار حضور مصور زن دوشادوش مرد در نقش برجستههای این غار دیده شده است.
در نقوش «هوهین» همسر و خواهر شاهک در یک مراسم آیینی شرکت کرده و کاهن بزرگ در جلوی آنها به چشم میخورد. این نشانهها مشخص میکند اشکفت سلمان نیایشگاه «تاریشا» بوده است. همچنین غار دیگری در کنار این اشکفت در دوره ایلخانی به مکانی مقدس تبدیل شده و روبهروی آن ساخت و سازهای مذهبی شکل گرفته است.
نقش برجستههای اشکفت سلمان:
نخستین:
مراسم نیایش هانی پادشاه محلی آیاپیر به همراه شوترورو وزیرش و زن و فرزندش را نشان میدهد. این نقش برجسته دارای کتیبهای به خط میخی عیلامی است.
دومین:
مراسم نیایش خانوادگی هانی بدون حضور وزیرش را به نمایش گذاشته که این نقش برجسته نیز دارای کتیبه است.
سومین:
این نقش برجسته در ارتفاع سه متری از سطح زمین حجاری شده که هانی به تنهایی در حال انجام مراسم نیایش میباشد و در پشت سر او در ۲۶ سطر کتیبهای به خط میخی عیلامی وجود دارد که هانی درباره خود و کارهایی که در سرزمین آیاپیر انجام داده است توضیح میدهد.
چهارمین:
شخصیت مهم عیلامی در حال انجام مراسم میباشد که به دلیل این که کتیبه آن ترجمه نشده است هویت آن مشخص نیست.